menu

Five Minutes of Heaven (2009)

mijn stem
3,07 (316)
316 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Ierland
Drama
90 minuten

geregisseerd door Oliver Hirschbiegel
met Liam Neeson, James Nesbitt en Anamaria Marinca

Het verhaal draait om twee mannen wiens levens verwoest werden door de gewelddadige conflicten in Noord-Ierland van eind de jaren '60 tot het vredesproces in 1998. De ene man, Alistair, is een moordenaar; de andere, Joe, is de broer van de man die hij heeft vermoord. Alistair durft niet om vergiffenis te vragen, terwijl Joe zich onbekwaam voelt om dit te geven.

zoeken in:
avatar van b00ts
3,0
Aardig. Ondanks dat een aantal mensen hier vindt dat Nesbitt zo geweldig speelt, vind ik hem erg overdreven. Neeson daarentegen wel erg sterk. Het eind vond ik erg plots en had wat uitgebreider gemogen. De scene in het kasteel vond ik juist weer wel erg goed. Sterker nog, had nog wel wat langer mogen duren.

avatar van Montorsi
2,5
Leuk uitgangspunt wel, was eerst een beetje bang voor de zóveelste Noord-Ierland film, al kwam dit uiteindelijk toch wel weer neer op mensen hebben domme dingen gedaan, terwijl ze samen naar een oplossing hadden moeten zoeken.

Verder gelukkig niet al te lang, want de film was een beetje saaiig, ook erg droog geschoten, en ook het verhaaltje en de scenes waren nogal droog en langdradig. Zo'n scene zoals waar Nesbitt nog maar een keer de trap moest aflopen vond ik erg illustratief, beetje vervelend. Verder had de opbouw ook een stuk vlotter gemogen.

Was ook wel een verademing Neeson weer eens in een film te zien waar hij duidelijk ook zelf achter staat. Nesbitt vond ik eerlijk gezegd juist niet zo goed, erg karakituraal, en het leek soms meer op een verkapte komedie toen hij aan het woord kwam.

Al met al had er denk ik zeker meer in gezeten. 2.5*

avatar van Querelle
2,5
Goeie acteurs, en indrukwekkende intro, maar de humor die een aantal keer om de hoek komt kijken door het neurotische gedrag van Nesbitt vond ik een beetje misplaatst. Wat mij betreft had de film ook wel wat dieper in het probleem mogen duiken en het einde had ook wat langer gemogen.
Wat de fascinaties van Hirschbegel zijn is voor mij geen raadsel meer, maar hij kan er helaas te weinig mee.

avatar van Querelle
2,5
Die T.V. ploeg in dat kasteel was best afschuwelijk eigenlijk. Die gast met zijn empathische glimlach zou je het liefst met een staalborstel in zijn gezicht willen kammen. Maar ook weer jammer dat dat zo grappig overkwam. haalt echt de angel uit het drama.

avatar van sonner
1,0
De film nu pas gezien in 'sneakpreview' .. toch raar voor een film die al sinds 2009 uit is.

Filmtechnisch niet echt een hoogvlieger .. op het einde zelfs een zware afk(na)pper vond ik. De enige die me nog wat konden bekoren waren de twee hoofdrolspelers met als uitschieter Liam Neeson.

Ongeachte het feit dat IRA-verhallen me niet echt liggen kon het verhaal beter uitgewerkt en/of uitgediept worden. Ik had geen gevoel van spanningsopbouw tussen de twee. Ook de plot viel me totaal tegen. Het feit dat er ene in de zaal in slaap was gevallen vertelt de waarheid.

Jammer, een gemiste kans.

avatar van pardalis
0,5
Slaapverwekkend. Jammer voor een BBC film

avatar van missl
3,5
Goede acteurs, had misschien wel meer ingezeten maar is nu ook een goede film over vergeven en vergeten.

avatar van SnakeDoc
3,0
Heb me eigenlijk bijzonder goed vermaakt. Het verhaal was aangrijpend en er zaten een paar ontzettend fascinerende scènes tussen.

Toch zijn er ook een aantal momenten waar ik iets meer had willen zien. Bijvoorbeeld het TV interview waar ik toch direct hoopte op een confrontatie. Jammer dat er na het weglopen van James totaal niks meer met het tv programma wordt gedaan. Had het wel interessant gevonden als het verhaal zich rondom die uitzending had gespeeld.

Ook hoopte ik een klein beetje dat beide mannen zouden komen te overlijden na de val. Dit dan symbolisch op de plek waar zei eigenlijk allebei al eerder stierven.

Deze film bevestigt overigens voor mij wederom wat een groots acteur Liam Neeson is. Je gelooft elk woord van wat de man zegt. Ben echt een fan van hem aan het worden!

Al met al gewoon een hele degelijke en vermakelijke film!

avatar van gauke
3,0
Moeilijk te doorgronden en suggestieve praatfilm. Op een of andere manier is het net of de filmkijker het werkelijke trauma niet mag zien en daardoor wordt de film gekunsteld. Zowel Neeson als Nesbitt spelen ijzersterk.

3,5
De confrontatie in een tv-programma tussen een moordenaar en de broer van de vermoorde. Het is de ijzersterke rode draad in Five Minutes of Heaven. Vooral de contradictie tussen de ingestudeerde en gemaakte tv-show en de oprechte emoties bij de beide betrokkenen werkt in het eerste uur uitstekend. Ook de cast met James Nesbitt (alleen van de voice-over die zijn gedachten steeds uitspreekt is een fikse misser) en Liam Neeson is dik in orde. Jammer genoeg blijft de film niet bij de tv-show. Het vervolg is zeker niet slecht maar de spanning van het eerste uur komt daarna niet meer terug. Maar al met al een meer dan prima film over schuld en boete in het Ierland van voor en na de verdeeldheid.

avatar van Tarkus
2,5
Ondanks de goede vertolkingen van beide hoofdrolspelers is de film, vooral door het verhaal, maar een saaie bedoening.
Nochtans, een film die handelt over de Noord-Ierse kwestie vind ik altijd wel interessant, en het was door zo'n film, 'A Prayer For The Dying', dat ik voor het eerst kennis maakte met acteur Liam Neeson, en die film kan ik ten zeerste aanbevelen in tegenstelling tot deze.
Deze film is dus niet echt wat ik er van had verwacht, helaas.

3,0
Ik vond de rol van Netbitt niet altijd even geloofwaardig... Het klopte niet altijd in het plaatje... Verder wel genoten van deze film! En zeker van Neeson!

avatar van Cleanshot
2,5
Ben een fan van Neeson, maar vondt dit een B-achtige film die nergens echt spannend was naar mijn mening.

avatar van Jennekes
3,0
Een film met sterke karakters en emoties. Het einde is misschien een beetje vreemd, maar het laat alles los en dat was ook de bedoeling.

avatar van 93.9
3,5
Film krijgt hier (te) weinig waardering. Mijns inziens onterecht. Die Britse films steken toch net even anders in elkaar als bijvoorbeeld Amerikaanse.
Ik hou erg van dat solide, realistisch filmen.
Verder was het acteren van beide hoofdrolspellers ook erg naturel.
Misschien was het betoog van die Alistair een open deur, maar ernstig waar.
Geef het een dikke 3, 5 ster.

avatar van BBarbie
2,5
De synopsis ziet er zo veelbelovend uit, maar de film is een regelrechte tegenvaller.

Liam Neeson en James Nesbitt blijven ver van hun normale niveau.
Ik vind Anamaria Marinca een hele goede actrice (4 Maanden, 3 weken en 2 dagen; The Tribunal [Storm]; Sex Traffic), maar in deze film heeft ze vrijwel niets te doen.
Onbegrijpelijk ook dat regisseur Hirschbiegel (Der Untergang) hier niet meer van heeft kunnen maken.

Een storm in een glas water. Jammer.

orbit
Tsja, op hoeveel manieren kun je de ellende in Ierland nog meer verfilmen moeten ze hebben gedacht. Op zich wel interessante momenten in deze film, maar in zijn algemeenheid is hij een beetje mat.

avatar van nightbreed
3,0
De film begint goed, maar zakt toch wel wat in wanneer ze in de tegenwoordige tijd belanden. Dit soort serieuze rollen zijn ongeschikt voor Neeson, ik vond hem echt tekort schieten. Ik vond Nesbitt stukken beter acteren, al overdreef hij het wel een beetje. Het einde vond ik slapjes en te gemakkelijk.

avatar van Decec
3,0
Een redelijk film...
Niet zo echt spannend film...
Redelijk verhaal...
Prima acteerwerk...
Wel een beetje kaal omgeving van Engeland/Ierland...
Het is geen moeite waard...

avatar van helleke
2,0
Gisteren gezien op prime.
Dacht dat dit een puur en hard Noord-Iers drama ging zijn, maar ik vond hem maar slapjes.
De acteerprestaties kwamen ook niet echt geloofwaardig over.

Het verhaal zelf was ook maar povertjes.
2 sterren.

avatar van cantforgetyou
3,0
Ik vond dit een verassende goede film. Het is natuurlijk geen hoogvlieger, maar zeker de moeite waard om te kijken. De film is voor een appel en een ei gemaakt, maar toch is die behoorlijk spannend. Zeker de (bijna) confrontatie in het grote landhuis.

avatar van kuk
3,0
kuk
Deze film schiet van grote hoogten naar diepe dalen en terug. Uiteindelijk is het wel heel erg film (zo'n stoeiscène waarin de heren uit het raam donderen bijvoorbeeld), maar poogt het het psychologische aspect van de Ierse misère te belichten. Dat lukt behoorlijk, met name de passages in het landhuis brachten mij op het puntje van mn stoel. Daarnaast twee uitmuntende acteurs die het sober geschoten plot op routine tot het einde brengen.

avatar van scorsese
2,5
Matige film waarin een man, zo'n 30 jaar na dato, geconfronteerd wordt met de moordenaar van zijn broer tijdens een tv-interview. Na een goeie en onderhoudende opening, zakt het verhaal wat in en kent weinig progressie tot de uiteindelijke finale. En ondanks de film zich volledig op de twee hoofdpersonages concentreerd en de twee goeie hoofdrolspelers, komen deze niet altijd even geloofwaardig over.

avatar van Jawaddedadde
2,5
Leuk uitgangspunt, matige uitwerking.

Best origineel om een IRA-moordenaar en de broer van z'n slachtoffer voor een tv-programma samen te brengen, jammer helaas dat de confrontatie uiteindelijk lang op zich laat wachten en niet in het kader van het tv-programma komt.

Vrij ongeloofwaardig overigens dat beide heren uit het raam van (volgens mij) de tweede verdieping vallen en nagenoeg ongeschonden weglopen.

Niet te spreken over de acteerprestatie van James Nesbitt, liep constant rond alsof hij aan de coke was en z'n personage was haast komisch, en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Tuurlijk worstelt hij al heel z'n leven met de moord op z'n broer en de door z'n moeder opgezadelde schuldgevoelens, maar hij had z'n personage volgens mij een betere invulling kunnen geven.

Neeson daarentegen is wel erg overtuigend als teneergeslagen moordenaar die vol van wroeging is.

avatar van AmazingPP
3,5
Dit is echt een acteerfilm, dus degene die veel actie verwacht: skippen die hap. Het is een film waarin eigenlijk niet al te veel in gebeurt. Daardoor komt de film dan ook wat knullig over, zo van: Ach, we hebben maar 1 probleem, laten we de hele film ermee vullen. Dat is tegelijkertijd dan ook het euvel van de film. Dat gezegd te hebben wordt er in heel de film wel erg goed geacteerd. Neeson en Nesbitt halen het beste uit zichzelf en dat is dan ook te zien. Daardoor blijft de film je wel boeien. Jammer dat deze film zo'n (altijd slechte) uitgave is van Dutch Film Works. De Blu Ray korrelt aan alle kanten. Dutch Film Works schijnt het maar niet te leren. De "normale" DVD's waren al niet om aanzien, als ze dit nu ook met de Blu Ray's gaan doen kap ik met het kopen van Dutch Film Works producties. Ik wil zuiver en scherp beeld als ik een Blu Ray koop, ook al kost ie maar vijf Euro bij de MediaMarkt. Ik ben toch niet gek! 3,5 *

3,5
Als je zit te wachten op harde actie dan moet je deze film overslaan. Maar toch echt de moeite waard om naar te kijken. Heel goed geacteerd en spanningselementen komen er regelmatig in voor. Heel goed weer gegeven hoe 2 personen zo blijven hangen in het verleden.
Nogmaals voor mij was het echt de moeite waard.

avatar van Noud
3,0
Idee is leuk bedacht. Het begin (als de moord wordt gegpleegd, duurde veels te lang.
Jammer dat er nooit tijdens het interview tot een clash gekomen is, . Beetje saai gefilmd. En naar mijn idee niet echt goed uitgewerkt. Ik had wel meer willen zien tussen die twee.
Het runner meisje had voor mij ook niet zo gehoeven. En het einde.. tja... beetje cheesy.

avatar van Baboesjka
3,5
geplaatst:
Het verhaal kon mij boeien, al zwakte mijn interesse na de mogelijke confrontatie in het gebouw wel wat af. Ik ben blij dat het geen actiefilm is, want dat is niet mijn ding. Er gebeurt niet heel veel, maar dat vind ik wel fijn bij deze film. Het bevat toch een zekere spanning, wat mij betreft. Voldoende. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:36 uur

geplaatst: vandaag om 08:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.