Genre: Actie / Avontuur
Alternatieve titel: Rise of the Apes
Geregisseerd door: Rupert Wyatt
Met onder meer: James Franco, Freida Pinto en John Lithgow
Releasedatum: 18 augustus 2011
Bekijk via Disney+
Bekijk via HBO Max
Plot Rise of the Planet of the Apes
"Evolution Becomes Revolution."
Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco) zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Rise of the Planet of the Apes (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maurice / Court Clerk
Rocket / Bright Eyes
Koba
nakada
Van de honderd apen zijn ze allemaal even lenig en maakt geen één een foutje op/onder de Golden Gate Bridge of tuimelt eens naar beneden.
GuyB
Technisch gezien is het zeker goed. Er naar kijken zonder de wenkbrauwen te fronsen is nog wat anders.
DBTim
Sterke film, Franco doet het altijd goed en ook de apen zien er fantastisch uit! De opbouw is zeer goed, alleen had van mij de ontsnapping en de scene op de prachtige Golden Gate brug van mij nog iets langer mogen duren. Het sentimentele einde was ook een minpuntje, maar ik verwachtte eigenlijk ook niet anders. Maar al met al een zeer mooie film
f2sputnik
Zeer goede film.
Heb hem van begin tot einde met een goed gevoel uit kunnen kijken.
Het idee van het serum en de daarmede verbeterde intelligentie vond ik een mooi idee in dit verhaal.
Alles zag er ook zeer realistisch uit, natuurlijk nooit 100% echt, maar dat is niet te evenaren.
Heb hem dan ook met plezier gekeken. Helaas is het einde wat te sentimenteel, maar het laatste shot maakt het weer helemaal goed.
James Franco was goed op dreef en daarmee één van de betere acteurs in deze film.
Het feit dat Serum 113 en de besmetting van het hulpje Franklin niet iets verder uitgewerkt is, is wat jammer. Daar werd snel overheen gestapt.
John Lithgow, als vader van James Franco speelde zijn rol zeer overtuigend, zeker nadat en voordat Caesar de buurman aanviel om hem te beschermen.
Zeker een film om te bekijken.
Bottleneck
Aardig om eens te zien, vooral de ontwikkeling van Ceasar en de scenes op de brug. Alleen de opbouw totdat de apen ontsnappen lijkt echt uren te duren en het staat soms wel erg bol van de emotionele relatietjes. Het is dat Ceasar er rondslingert want de rest van de personages zijn stuk voor stuk nog rechtlijniger en saaier dan een liniaal, erg slap. Hoewel met uitzondering van Lithgow, ik was na een minuut alweer vergeten dat het die geweldige mafkees van 3rd Rock From the Sun is (best knap dus).
Stu-Pot
Na herziening verhoogt naar 5.0*. De eerder opgemerkte kritieken vervallen na de 2de keer, mede doordat er een vervolg op komt. De opbouw is ijzersterk en weet me nog steeds op het puntje van mijn stoel te houden. Het personage Caesar komt in deze 'Rise' beter tot zijn eind dan in de originele reeks (Conquest en Battle).
Decec
Een uitstekend Actie/Avontuur/Thriller film...
Spannend verhaal...
Uitstekend meesterwerk...
Bekende acteur James Franco speelt goed...
Uitstekend achtergrond muziek/geluid
(Dolby Digital)...
Super mooi HD kwaliteit...
Zou nog een keertje kijken...
shrink
Goede film met een sterk verhaal. Ik vond de film van 2001 trouwens nog een stuk sterker. Dat de film geen hoger cijfer krijgt komt vooral door de apen. Het ziet er te nep uit. Soms erg hakkelig en je ziet duidelijk dat het computerwerk is. Dat had ik beter verwacht.
mjk87 (moderator films)
Originverhalen, altijd leuk om te zien wat men ervan maakt. En soms ook best voorspelbaar (al is het maar dat je het einde kent) maar in ieder geval is deze Rise vermakelijk genoeg.
We volgen een wetenschapper (de verdienstelijke Franco) die een medicijn tegen Alheimer probeert te ontwikkelen. Uiteraard overtreedt de beste man alle regels en neemt de aap mee naar huis, waar natuurlijk het één en ander misgaat. Tot zover niets nieuws onder de zon. Wat echter wel werkt is de geloofwaardigheid van de wereld eromheen en van de apen zelf. Al is soms overduidelijk te zien dat ze uit CGI bestaan, zeker Caesar brengt wel gevoel mee. Knappe prestatie van Serkins dus. Maar ook het lab met proefdieren is prima uitgewerkt. Zolang je de premisse maar aanvaardt dat die medicijn zo werkt, dan is de rest ook te accepteren. Situaties volgen elkaar vaak logisch op, Caesar ziet wat van de wereld maar wel de verkeerde zaken, dus zijn verandering is te begrijpen en ook het slimmer worden van andere apen –zij het wat snel- is nog prima te volgen.
Minder punten zijn de vriendin van Franco die werkelijk niets toevoegt en de vader die wel prima wordt gespeeld maar vooral lijkt te zijn toegevoegd voor wat diepgang (die het niet krijgt) of als reden waarom de hoofdfiguur zo koortsachtig werkt aan het medicijn. Ook audiovisueel zit er weinig bijzonders in. Enkel in buitenscènes met mooie lichtinval van de zon, dat wel. De opstart over de verdere ondergang van de mens en voor een vervolg wordt gelijk ingevoegd. Het lijkt zelfs wat weg te hebben van The Stand of de film Twelve Monkeys. Aardig gedaan dat. Daarnaast krijgen we nog enkele leuke verwijzingen naar de oudere films, zowel inhoudelijk als meer thematisch. Dat doet het bij mij altijd goed.
Al met al wel vermaakt, vooral vanwege het onderwerp, anders had ik wel lager gegeven. Maar een milde bui, dus 3,5*
alvinvdv
Een goede film die zeker het kijken waard is en zich (en dit is zelden) kan meten met het origineel...
En het zit nog goed in elkaar ook!
knusse stoel
Aardige film om te zien, het heeft mij niet te lang geduurd ondanks dat de film krap aan 2 uur duurde.
Het orgineel is inderdaad iets beter afgewerkt dan deze.
Toch is hij de 3,5* waard die ik heb gegeven.
Trouwens in een cijferlijst waarin de nummers van 0 tot 10 lopen, heb ik dus een 7 gegeven en dat is toch niet te veel?
tommykonijn
De enige reden dat het zo lang heeft geduurd voordat ik Rise of the Planet of the Apes heb gezien, is dat ik niet bepaald enthousiast was over de film Planet of the Apes van Tim Burton. Ik had wel gehoord dat hij losstaat van dat verhaal, maar toch trok het me niet zo. Als ik ze nu achteraf gezien een beetje met elkaar vergelijk hoef ik dat niet lang te doen om erachter te komen welke van de twee de sterkste film is..
Dat is deze namelijk. De film weet je direct vanaf het begin te boeien en dat blijft de film het hele speelduur doen. In het begin is het vooral een beetje onschuldig toekijken naar hoe Cesar een gelukkig leventje leidt. Echter, als hij voor de eerste keer aanvalt krijgt de film een heel andere sfeer waardoor het zelfs af en toe een emotionele kant op lijkt te gaan. Als hij en de andere apen uitbreken ontstaat er wéér een andere sfeer. Eentje met veel mooie effecten en vette actiescenes. Behoorlijk indrukwekkend in beeld gebracht. Op dat gebied zit het helemaal goed met deze film. Ook het acteerwerk is erg goed. James Franco die ik eigenlijk alleen kende uit de Spider-Man-reeks deed het prima. Tom Felton, nog bekend uit de Harry Potter-reeks, doet het wederom als vervelend ventje ook goed. De overige cast was prima in vorm. Andy Serkis lijkt gewoon geboren te zijn voor dit soort rollen.
Al met al is dit gewoon een zeer vermakelijke film. Interessant om te zien hoe het gegeven wordt uigewerkt en dit gebeurd ook gewoon op een goede manier (bijv. met een goed einde, iets waar ik voor vreesde dat het slecht zou zijn). Desondanks dat is de film wel nét iets te langdradig op sommige punten. De film bevat verschillende soorten 'genres' (sferen), maar dat vormt verder geen probleem. Ik denk dat het ook goed is dat je eigenlijk de hele film benieuwd bent naar hoe de apen in 'actie' komen. Des te leuker is het om jezelf erop te betrappen dat je min of meer partij kiest voor een groep apen die een hele stad verwoesten.
AardeWerk
De verhaallijn is toch wel anders dan die van Conquest (1972), al is het verhaal er deels op gebaseerd. Prachtige CGI en prima acteerwerk van oa. Franco. Al ben ik een liefhebber van de films van Tim Burton, the rise vind ik een stuk overtuigender. De stijl van de Burton film sluit meer aan bij de oude 'apenplaneet'films. Rise of the planet of the Apes staat meer op zichzelf. Het zou het begin kunnen zijn van een nieuwe reeks films. Persoonlijk vind ik het zelfs de beste uit de hele 'Apenplaneet' reeks totnogtoe.(4*)
Jimske
Zeer leuke film die de hele speelduur boeit. De apen zijn mooi gemaakt, en je krijgt een echte band met de hoofdaap Caesar. Ben alvast erg benieuwd naar het vervolg! 4*
tbouwh
Wat een geweldige film ! Speelduur is niet te lang, dus blijft boeien. Geweldige eindscene ook op de Golden Gate Bridge
De apen komen zeer realistisch over, moet nog moeilijk geweest zijn het zo goed te maken. Had vooraf verwacht dat ie tegen zou vallen, maar dat is dus totaal niet uitgekomen. 4,5*
RuudC
Inmiddels heb ik er al niet meer zo'n vertrouwen in dat er ooit nog een goede Planet Of The Apes zal verschijnen. Tim Burton lukte het niet. Rupert Wyatt doet het iets beter en lukte het lange tijd om mijn aandacht vast te houden. Het begint allemaal heel degelijk, de apen zien er goed uit en de relatie tussen Caesar en Will is best charmant. De beste rol IMO is voor John Lithgow, die laat zien dat hij, godzijdank, meer kan dan alleen die comedyrolletjes. Voor mij overigens ook het interessantste karakter dat hier rondloopt. De film vermaakt goed, maar het niveau zakt naarmate het einde nadert.
Dat het mij niet pakt, heeft er voornamelijk mee te maken dat de aansluiting met de klassieker(s) bijzonder slecht is. Van een 'planeet van de apen' is namelijk geen moment sprake. Het komt zelfs niet eens in de buurt. De blijkbaar beroemde climax op de brug, voelt bij ondergetekende eerder aan als een anticlimax. Zeker de aftermath (dat de eerste aap begint te praten, vind ik juist positief) is om te janken. Krijg je kitscherig Hollywood weer voorgeschoteld. Een ouderwets sciencefictiongevoel bleef voor 99% uit. Waar je hoopt op enkele verrassigen, blijkt na afloop enigszins pijnlijk dat het hele verhaal behoorlijk veilig en voorspelbaar is. Groots? Neen. Ontroerend? In de verste verte niet. Dit mag eigenlijk niet een (soort van) prequel genoemd worden. Het hoge gemiddelde verbaast me. Ik had wel wat spektakel verwacht, maar het is een storm in een glas gebleken.
Perry Meer
leuke film! al heeft het natuurlijk niks met planet of the apes te maken, ja er komen apen in voor maar daar is dan ook alles mee gezegd, dat is natuurlijk een marketing iets,, buiten dat een grappige film om te kijken, 3,5 apennootjes
m1chel
- 1948 berichten
gastank
En niemand heeft het over de glansrol van die mooie statige bomen.
De bomen die symbool staan voor vrijheid.
Er is in deze film teveel binnen de lijntjes getekend.
Een film waarin afgeweken wordt van de standaard formules (zingeving door Lithgow en een romance door Pinto), die zijn pas echt interessant.
De rollen zijn ook erg karakteristiek en zonder enige diepgang.
Zowel van de mensen als van de apen.
Dat Ceasar zo slim is geworden kan ik begrijpen. Maar dat hij dan ook nog kan communiceren met een Orang Oetang die even slim lijkt te zijn is voor mij een (Golden Gate) brug te ver.
Een 3 voor de bomen en de actie
jeffur
Echt een super film! Vond hem ontroerend/grappig/spannend, gewoon alles!
Alleen jammer dat de apen niet de wereld overnamen, dat had ik dus gedacht. , maar al met al een super film!
king squad
Voor 3,80 opgepikt bij de Action! Heb hem al een keer of 2 gezien, maar voor dat bedrag kon ik hem niet liggen laten.
gauke
Een uiterst gewiekst en met gevoel en technische bezieling gemaakte, boeiende en solide science fiction film (met soms werkelijk imponerende beelden). Door de ogen van de regisseur zijn er parallellen tussen apen en onderdrukte minderheden. Een dier- (en mens) onwaardige leefomgeving zet "Ceasar" ertoe aan een revolutie te ontketenen. Roerend is hoe de kleine aap opgroeit en reageert (reflecteert) op zijn menselijke omgeving. Verscheidene beelden zijn sterk in mimiek: bijvoorbeelde de mengeling van vertwijfeling, angst en frustratie in de ogen van de vader.
jippie2010
Sterke film, ik had gedacht dat het niet helemaal mijn film zou zijn,
maar doordat ze de SF voor drama hebben ingewisseld was het verhaaltechnisch erg prettig om naar te kijken.
Qua SFX lijkt het me het aller moeilijkst om bestaande dieren te creëren. Het was niet altijd overtuigend, maar dat deed niet echt iets af van de film. Juist omdat de apen een stuk menselijkheid terugkregen. *4.0
Filmfreaker
Prima film, inderdaad heel sterk geacteerd door Andy Serkis als Ceasar. Ook James Franco was erg goed op dreef samen met Freida Pintow en John Lithgow. Ook de effecten waren zeer goed! Niet echt een actiefilm op het einde pas echt, maar wel gewoon een sterke film die van begin tot het einde boeit en nergens inzakt! Hopen dat het vervolg net zo goed wordt.

Kingdom of the Planet of the Apes
2024

War for the Planet of the Apes
2017

Dawn of the Planet of the Apes
2014

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Planet of the Apes'-VFX animator vindt dat de films Oscars hadden moeten winnen

'300', 'Rise of the Planet of the Apes' en 'The Specatular Now' vanavond op televisie

Vijf sterke actiefilms van de laatste tien jaar

Fantasy / Avontuur, 2009

Sorstalanság
Oorlog / Drama, 2005

Il Y A Longtemps Que Je T'Aime
Drama, 2008
san francisco, californiëgorillasolidarityintelligencezoocagedystopieziekte van alzheimerdeath of fatherantropomorfismegolden gate bridgeziekteapeorangutanaapchimpanzeemedical researchprimateduringcreditsstingersign languagesvirusanimal testingcontagion vader-zoon-relatieanimal human friendshipcgi-live action hybridviolence against animalsandy serkismeddling neighbormedical trials amusedexhilarated