Genre: Actie / Avontuur
Alternatieve titel: Rise of the Apes
Geregisseerd door: Rupert Wyatt
Met onder meer: James Franco, Freida Pinto en John Lithgow
Releasedatum: 18 augustus 2011
Bekijk via Disney+
Bekijk via HBO Max
Plot Rise of the Planet of the Apes
"Evolution Becomes Revolution."
Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco) zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Rise of the Planet of the Apes (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maurice / Court Clerk
Rocket / Bright Eyes
Koba
Cleanshot
Super film, vele malen beter dan alle andere delen naar mijn mening. Apen zagen er prima uit.
1 minpuntje, vond hem op het vervolg met Mark wahlberg niet helemaal aansluiten. Dan doel ik op de uiteindelijke val van de mensheid naar de situatie in de planet of the apes. de apen gaan op het einde het bos in en er zijn doden gevallen bij de mensen + de vernielingen. Dan laten de brave burgers ze heus niet rustig in een woud zitten. De beesten zouden opgejaagd zijn door het leger en uitgeroeid. Of je moet zelf bedenken dat het virus dusdanig snel uitbreidde dat mensen de apen in de bossen een lagere prio vonden
Kniesoor die daar een punt van maakt.
runescapemate
dit is een film die ik heel erg kan warderen. deze film is zeker het kijken waard!
Uitstekende film waarin naar een middel tegen Alzheimer wordt gezocht, wat getest wordt op apen. Een onderhoudend verhaal waarbij de relatie tussen mens en dier goed uitgewerkt is en langzaam verschuift. De hoofdrol is weg gelegd voor de apen, en die zien er niet alleen heel echt uit, maar kunnen ook goed acteren. Net geen 4.0 sterren omdat het geheel duidelijk een eerste film van een nieuwe reeks is, en daardoor niet helemaal af is.
errr
De titel en release datum van het vervolg is bekend
Dawn of the planet of the apes
23 mei 2014
Nog even wachten dus..
Askikker
Heb me best wel vermaakt bij deze kinderfilm.
Al zag je het eind al van een half uur aankomen, was alles één groot cliché, en de computer animatie zo knullig dom (in het ''origineel'' is die knulligheid juist leuk).
Maar ja, ik vind computer animatie vrijwel altijd mislukt.
Dat chimpanchees, gorillas en één oerang oetan samen leven... ach ja, als je je dáár aan gaat irriteren kan je de film beter meteen uitzetten, dat heb ik gelukkig ook niet gedaan,en best wel genoten van een heerlijk stukje pulp.
errr
Maar ja, ik vind computer animatie vrijwel altijd mislukt.
De apen zien er juist heel goed uit. Bijna realistisch.
mikey
experiment gone berserk flick/ nature fights back over een bende bijna realistische apen die wel erg snel het concept van de revolutie onder de knie krijgen. Die ouwe aap leek op die Gremlin Stripe.
skitzofrenix
Mooie film en een goed verhaal, het enige minpunt met animatie is dat het er ondanks ze het zo realistisch proberen uit laten zien je toch goed ziet dat het nep is.
psychopath
Niet onaardig, het ziet er zeker gelikt uit maar ik had niet echt het gevoel of ik nu naar iets orgineels zat te kijken, een experiment wat fout loopt met dieren ken ik nu wel, vind het ook een kinderachtig eind hebben met die muziek, moest gelijk aan de lion king denken. Hopenlijk word het vervolg beter.
JohnWilliams
Hopenlijk word het vervolg beter.
Komt die er dan?
m1chel
- 1948 berichten
Dawn of the Planet of the Apes komt volgens mij ergens mei 2014.
Dying Rose
Bij de gewone versie lijkt het soms alsof men de aapjes zelf kan aanraken. Ik denk dat 3D dan niet veel zou hebben toegevoegd?
Hoewel de film goed tot zijn recht komt, duurt het een tijdje vooraleer de actie echt begint: de beste scènes zijn al aanwezig in de trailer. En dat vond ik wel echt jammer. Ik ben iemand die naar een actiefilm ga, hopend op veel actie. Maar dat had ik dan ook weer met The Amazing Spider-Man. Volgende keer niet te veel hopen dan maar.
Dit wordt dan een beetje goedgemaakt door Andy Serkis die aap Caesar vertolkt. Serkis was de man die ooit de overbekende Gollum tot leven wekte in de beroemde ‘Lord Of The Rings’ trilogie. Het is al de tweede keer dat hij in de huid (en haar) van een aap kruipt, denk maar aan King Kong (2005). De eer komt dan ook toe aan deze legendarische man.
Conclusie : Een overbodige, maar mooi ogende film met prachtige beelden en enkele boze aapjes.
Mr.Miyagi
Echt een zeer goede film. Echt een epische verhaallijn. Je leeft er helemaal in
maerk
Films die uitleggen hoe de situaties in bekende films zijn ontstaan waardeer ik meestal niet hoog. Vaak erg onnodig om dit allemaal uit te leggen en een schande voor de eerdere films. Rise of the Planet of the Apes is een uitzondering op deze regel en biedt juist een zeer interessante achtergrond voor wat later de overname van de apen zal zijn.
Waar dierproeven in Groot Brittannië lijden tot zeer agressieve beesten, maken ze ze in de Verenigde Staten alleen maar slimmer. De slimme aap Caesar steelt de show in de film. Geloof het of niet, James Franco, John Lithgow, Brian Cox en alle andere topacteurs doen het goed, maar moeten het afleggen tegen een CGI aap. Ik prefereer meestal echte effecten boven CGI, maar hier werkt het heel goed. Prachtige effecten en dat mag ook wel want veel scènes zijn volledig geanimeerd. De knapste prestatie is die van de regisseur doordat je daadwerkelijk sympathie krijgt voor de aap en met hem meeleeft. Visueel zag de film er overigens ook geweldig uit.
De film is sterk op alle fronten, op de 'rise' van de apen na. Dit is het moment waarop de apen overnemen dacht ik, maar in plaats daarvan gaan ze in de bossen leven en zorgt een geïnfecteerde piloot voor de uiteindelijke overheersing van de apen. Het loopt met een sisser af en is enorm braaf. Waarschijnlijk wilde de producent dat de film voor een jong publiek toegankelijk was en hielden ze het geweld tot een minimum, maar deze aanpak werkt niet. Als de apen echt over wilden nemen hadden ze waarschijnlijk wel groffer te werk gegaan.[/spoiler
Met Rise of the Planet of the Apes wordt bewezen dat er ook redelijk diepzinnige werkjes in Hollywood worden gemaakt, en niet alleen maar hapklare tussendoortjes. Alleen jammer van dat einde dat wel degelijk beter had gekund. 4*
mar007
vanavond dan toch maar eens gezien,ben altijd erg voorzichtig met kijken naar
films waar dieren in voorkomen zelfs als het geen echte zijn.
ja ben nou eenmaal een watje als het om dieren gaat dus vandaar.
gelukkig viel het mee er zaten een aantal fragmenten in dat ik zielig vond maar het was te doen.
vond het wel een goede film, van begin tot eind was het boeiend en mooi gemaakt.
filmfreak 101
Gigantisch mooie film,zelden zo hoge score geven,maar deze film verdient hem echt.Heel goed ingezogen in het verhaal,boeiend ,goeie acteurs,goeie special effects,goed script,realistisch(als je de slimheid van de apen wegdenkt natuurlijk ea xd),echt waar,een echt pareltje een dikke 4,5!!!!!!

Sergio Leone
Matig.
Op enkele fragmenten uit het origineel na had ik nog niks van de apenreeks gezien. Het spreekt me allemaal niet zo aan, maar gezien de cast (en positieve commentaar van mijn broer die 'm in de cinema zag) heb ik het toch maar even een kans gegeven.
Toch is dit maar zo zo. Het verhaaltje is er eentje volgens het Hollywoodboekje en verrassingen blijven dan ook uit. Op papa Rodman na loopt er geen enkel interessant personage rond en dat weegt toch wel op het geheel.
De cast stelt trouwens teleur. James Franco is erg matig - hoeveel keer kan je op zagerige toon "Caesar" zeggen, zeg? -, Freida Pinto en die kwiet uit Harry Potter zijn ook slecht. John Lithgow is wél goed.
Rupert Wyatt levert niettemin een dynamisch geregisseerd werkje af. Hoewel de apen er niet altijd goed uitzien - vooral in massascènes en vooral de chimpansees - is het visueel best aardig. Vooral tijdens de uitbraak zitten er leuke shots tussen - bv de camera die een aap volgt terwijl hij door een gebouw heenraast.
De muziek is nogal bombastisch op een melige manier, maar dat is uiteraard te verwachten.
2,5
Gollem
Wat ik vreemd vond was dat je in de eerste helft van de film 'n aantal keer in beeld ziet dat de gebeurtenissen die vervolgens plaatsvinden zoveel jaar later zijn dan hetgeen wat je net hebt gezien (bv. 3 jaar later en dan was 't weer 5 jaar later, dus dan ben je al acht jaar verder dan de eerste scène van de film), maar de personages/acteurs geen dag ouder lijken te zijn geworden, terwijl Caesar de aap wel ouder is geworden, want die zie je immers van pasgeborene tot volwassen aap. Is dit dan helemaal niemand anders dit opgevallen? Of kijkt iedereen hier gewoon overheen? Ik vond 't toch wel 'n minpuntje. James Franco vond ik sowieso 'n te jonge uitstraling hebben om 'n wetenschapper te spelen. Ik had liever 'n wat oudere acteur als wetenschapper gezien, dat was de geloofwaardigheid beter ten goede gekomen denk ik. Verder was dit 'n wel 'n goede film en Andy Serkis is absoluut geweldig als Caesar.
nakada
Katharina
Het leek me helemaal nx, maar het is echt een leuke film! Vooral het begin vond ik top, de actie vond ik wat minder. Mooi gedaan ook, ik vroeg me aan het begin echt af of ze echte apen hadden gebruikt
HALVE TAMME. (moderator series)
richiedoom
Toch wel een tegenvaller. De film komt maar niet op gang, het is wel onderhoudend maar toch hoop ik elke keer dat er eens iets gaat gebeuren. Als de apen dan eindelijk tekeer gaan, is het nog maar 20 minuten tot het einde! Veel te laat dus, ik zat dus ook echt met een wtf momentje toen de eindcredits voorbijrolden. Ik had nog wel iets van een aanval verwacht maar nee......
missl
Ik vind het wel een goede film, heeft wel een hele lange aanloop nodig. Maar ziet er mooi uit.
GuyB
Monkeys with brains.
Interessant verhaal. Wel verre van realistisch natuurlijk zowel in het begin als op het einde. Van de honderd apen zijn ze allemaal even lenig en maakt geen één een foutje op/onder de Golden Gate Bridge of tuimelt eens naar beneden. Ze bleken ook allemaal even intelligent te zijn. Ik had toch minstens 1 dead beat aap verwacht die gewoon in de eerst bijzijnde boom bleef zitten. Kleine opmerkingen die niet veel invloed hebben op mijn score maar verder wel voor realisme kon gezorgd hebben in de beleving. (Niet dat het hele medicijnenverhaal ofzo geloofwaardig is, dat hoeft ook niet)
Het begin was erg langdradig in mijn ogen. Na een tijdje had ik zoiets van "Oké. Ik weet al dat Franco een dierenvriend is en een goed hart heeft. Move the fuck on." Beelden van dicht van de apen waren te fake voor woorden. Beelden van iets verder toonden alleen hoe houterig ze bewegen. Film bewijst dat we de dag van vandaag sterk staan in CGI maar daarvoor is het nog niet overtuigend om naar te kijken. Grote opluchting dan maar wanneer de revolutie eraan kwam en we enkele mooie verticale shots zien en de apen er pas echt dreigend uit zien. Over dreigend gesproken: die grote kolossale aap was wel kicken! Had de surround wide open staan en telkens wanneer die aap zijn zegje deed trilde mijn living.
Big props verder voor de locatie: de scènes op de Golden Gate Bridge zjin best memorabel. Enkel jammer van de lange intro en ook zeker het feit dat Franco zijn aap effectief afstond aan dat apen-tehuis. Beetje makkelijk allemaal en pijnlijk na de te irriterende zoete eerste helft. Tweede stuk van de film maakt gelukkig nog veel goed.
Nomak

Kingdom of the Planet of the Apes
2024

War for the Planet of the Apes
2017

Dawn of the Planet of the Apes
2014

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Planet of the Apes'-VFX animator vindt dat de films Oscars hadden moeten winnen

'300', 'Rise of the Planet of the Apes' en 'The Specatular Now' vanavond op televisie

Vijf sterke actiefilms van de laatste tien jaar

Fantasy / Avontuur, 2009

Sorstalanság
Drama / Oorlog, 2005

Il Y A Longtemps Que Je T'Aime
Drama, 2008
san francisco, californiëgorillasolidarityintelligencezoocagedystopieziekte van alzheimerdeath of fatherantropomorfismegolden gate bridgeziekteapeorangutanaapchimpanzeemedical researchprimateduringcreditsstingersign languagesvirusanimal testingcontagion vader-zoon-relatieanimal human friendshipcgi-live action hybridviolence against animalsandy serkismeddling neighbormedical trials amusedexhilarated