Genre: Actie / Avontuur
Alternatieve titel: Rise of the Apes
Geregisseerd door: Rupert Wyatt
Met onder meer: James Franco, Freida Pinto en John Lithgow
Releasedatum: 18 augustus 2011
Bekijk via Disney+
Bekijk via HBO Max
Plot Rise of the Planet of the Apes
"Evolution Becomes Revolution."
Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco) zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Rise of the Planet of the Apes (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maurice / Court Clerk
Rocket / Bright Eyes
Koba
Diederik58
Aardig verhaal. Vaart zat er goed in. CGI waren aardig. Acteerprestatites waren matig. Alleen John Lithgow stijgt er bovenuit.
Het gedrag van de apen klopt niet. Bijv. een lach van een mens heeft voor apen een heel andere betekenis. Evenzo als fronzen. Laat ik dat dan maar beschouwen als de vrijheid van de filmers.
Een aap in een lange broek en een shirt aan. Hoe bedenk je het.
Onderhoudende film, maar beslist geen top.
ropjuh89
Middelmatige film. Freida Pinto maakt heel veel goed, zij is zo ongelooflijk mooi weer!
swenbos
Waar kun je aan zien dat deze film science-fiction is dan? De film speelt zich ongeveer in deze tijd af. Dit kun je in ieder geval geen science-fiction-film noemen.
Zo, jij kan lekker beargumenteren. Een science-fiction film moet in een andere tijd afspelen?
OT:
Prima film. Acteerwerk en de animaties waren uitstekend, had een iets beter plot verwacht. Desondanks gewoon genoten.
EliasZ
Zeer goede film!
- Alleen voor het audiovisuele gedeelte verdient deze film al dikke 3.5 sterren
- Het verhaal is matig, wel leuk uitgewerkt en enigszins voorspelbaar
- Cast is niet erg bijzonder. De ''acteerprestaties'' van de apen waren beter
- Film komt wat traag op gang maar daarna kijkt het goed weg
4 STERREN*
Vinokourov
Reuzebenieuwd was ik hoe deze prequel in elkaar zou steken. Zou het niet een beetje lame zijn om te zien hoe een stel apen het heft in eigen hand zou nemen? Welnee, deze film biedt uitstekend vermaak. De manier waarop de apen de mensen ownden vond ik wel goed en plausibel gevonden. Prima blockbuster die prima in elkaar zat (leuk overigens die referenties naar Planet of the Apes) en de laatste actiescenes vond ik superstoer. Ik was echt vóór die apen en hell yeah uiteraard overwinnen ze ook
Bobo_27
hele vette film met ongelooflijk mooie cgi . vraag me af hoelang het nog gaat duren voordat ook acteurs en actrices door computers gemaakt gaan worden. niet van echt te onderscheiden die apen , prachtig ! gekeken op full-hd. 4,5 ster
lau12345
Totaal niet boeiend .
Geen spanning totaal niets .
1.5 * van mij en dan ben ik nog mild .
qwatje
Ik heb de planet of the apes films allemaal gezien (toen ik jong was). Ik vond ze toen erg indrukwekkend. je schrikt altijd even als men weer in zo'n reeks gaat lopen te sleutelen.
Maar ik moet zeggen het viel mij helemaal niet tegen. Goed script en prima verfilmd. Het verhaal sluit logisch aan bij de latere serie films uit de jaren 70. Onderhoudend en aardige special effects.
Prima film dus wat mij betreft 4*
Tweetie
Best een goed verhaal en natuurlijk mooie CGI. Als je de andere 'apen' films hebt gezien dan sluit deze daar prima op aan. Ik had iets heel anders verwacht, leuke verrassing.
Het is allemaal een beetje simplistisch qua script, maar uiteindelijk wel genietbaar door onder meer een prima visuele uitwerking. Die apen zelf zijn natuurlijk het hoogtepunt met hun geweldige mimiek, ooguitdrukking etc. Erg knap gedaan.
Overduidelijk dat dit maar een eerste deel is natuurlijk. Het is maar een opzetje voor films die er nog komen gaan, dat lijkt me onvermijdelijk.
Wat dat betreft had ik eigenlijk wat andere verwachtingen van de film naar aanleiding van de titel. Verwachtte toch iets grootsers dan een hele film die eigenlijk een soort Shawshank Redemption voor apen lijkt. Escape from Apeatraz was een betere titel geweest
skipy05
Film is niet slecht maar ik had hem wel beter verwacht. En ik had hem ook anders verwacht. Ik vond het verhaal soms traag vooruit gaan. Sowieso is deze film gemaakt dat er nog 1 moet komen. James Franco vond ik niet zo slecht spelen.
ThaMovieVoter
Erg inventieve film met fenomenale computer effecten en fantastische gezichtsuitdrukkingen. Dit begint er echt op te lijken.
Ook knap om je kijker (ik althans) zo ver te krijgen met een animatie-aap mee te leven en daadwerkelijk sympathiek te vinden. Ik was echt onder de indruk.
Prima film die zeker een vervolg krijgt.
barcam
Voegt totaal niets toe aan The Planet Of The Apes reeks. Ziet er allemaal zeer gelikt uit en de digitale apen zijn zeer geslaagd maar verhaaltje is veel te stroperig. Spijtig.
DragQueen
Prima film, met een goed verhaal. Dat min of meer overgenomen is van een van de vroegere Planet of the Apes films. Ook de vaart zit er aardig in, en de speciale effecten zien er heel goed uit. Acteerwerk van de cast is verder overtuigend. 3,5 Ster.
Machete23
Ik vond het een onderhoudende film. De cgi zag er werkelijk verbluffend uit, en de acteerprestaties waren dik in orde. Ik vond dit een verfrissende film voor de planet of the apes reeks.
o0Timmy0o
Wat heb ik genoten.
Dit soort films spreken mij sowieso als filmliefhebber heel erg aan. Experimenten en Sci-fi en vervolgens dingen die totaal uit de hand lopen. Waarom? Omdat de mens als soort een faalhaas is. Het is dan ook prachtig om te zien dat je mee gaat leven met een ander soort dan je zelf. Je verplaatst je helemaal in Ceasar.
Over de film zelf:
Goed acteerwerk. Zie wat bekende gezichten. Andy Serkis is toch wel de held van de film. Ook al zie je hem zelf niet, ik heb wel het gevoel dat hij veel bijdraagd aan het uiteindelijke resultaat: De aap Ceasar.
De CGI was ook mooi, al vind ik het jammer dat de technologie nog niet zo ver is dat je nauwelijks meer verschil ziet met wat echt is en wat niet. Dat is helaas nu nog wel het geval.
Verder was het script zeker te pruimen. Het voelde als iets anders. Het einde was best voorspelbaar al vroeg ik me wel af of ze het bos zouden redden of niet.
Ik was dan ook blij met het eind. Al was ik nu wel benieuwd wat er gaat komen. Een vervolg misschien? Hopelijk wel, maar dan met dezelfde regisseur en hopelijk weer Ceasar in de hoofdrol.
Als ik er zo over nadenk is de film niet goed, maar hij is super wreed. Kijken!
Iemand de clichés gemist in deze film
Het waren er maar een stuk of 100.
tristanrc1
Ik snap ook niet helemaal waarom deze film als zo geweldig wordt beschouwt, niet dat hij slecht is, maar zoveel emotie zat er nou ook weer niet in. Ik vond de scenes waarin je ziet dat aap Ceasar steeds slimmer werd erg goed, en Franco speelt helemaal niet slecht, maar daar houd het bij op.
Jawaddedadde
Iemand de clichés gemist in deze film
Het waren er maar een stuk of 100.
Een cliché hoeft niet per definitie slecht te zijn. Als de uitwerking een beetje goed is vallen clichés al een stuk beter te behappen, zoals hier het geval is.
JacoBaco
Het is vast al 100x gezegd inmiddels, maar de aap komt nu eindelijk uit de mouw bij deze film.
Want hoe heeft het nou ooit zo ver kunnen komen dat apen de wereld overnemen? Na het zien van RotPotA weten we het.
Goede film, maar had hem wel nog iets beter verwacht. Het is eigenlijk ook geen Actie / Avontuur, maar een Drama / Avontuur. Hele goede special effects op de puppy-aap in het begin na, want die ziet er echt niet uit in vergelijking met de volwassen apen. Helaas vind ik de film wel op veel momenten best wat saai. Dus wat de actie betreft, is het een beetje in de aap gelogeerd zijn. De climax is gelukkig wel geslaagd waarbij ik natuurlijk veel sympathie voor de apen heb.
Toch wel een interessante film als je het bekijkt vanuit de evolutieleer, want volgens dit gegeven komt het erop neer dat wij (mensen) eigenlijk ook apen zijn en mensen stammen dus niet af van apen. Biologisch gezien behoren we tot dezelfde groep. Alleen de mens(apen) staan hoger op de evolutionaire ladder dan de dieren en apen stonden net onder de mensen. Op z’n Engels wordt er (o.a.) ook een onderscheid gemaakt tussen monkeys en apes. Maar goed, ik blijf erbij dat mensen zijn mensen en apen zijn apen. En het kan me niet schelen dat ik mezelf nu voor de meerderheid voor aap zet.
Goede film dus en Rupert Wyatt neemt ook deel 2 voor zijn rekening.
SandLover
Had gehoopt weer eens een aardige blockbuster te zien, maar dat viel toch tegen.
hatebreeder
Vrij goede film met vrij degelijk tot goed acteerwerk! keek prettig weg.
3.5 ster
joostus
Wow!
Ik ben deze film tot vandaag nooit gaan kijken.. Ik dacht altijd dat het 'maar een onzin film is'.. Maar ik vind hem echt onwijs gaaf. Heel vet verhaal. Geweldig in mekaar gezet, prachtige scenes, goed bedachte scenes, ziet er mooi uit enzovoort!
Djoiszle
Same here!
Wow!
b00ts
Apen, honden, orka's of dolfijnen we hebben ze allemaal gehad. Dit is dus ook een dertien in een dozijn film, maar wel eentje die erg mooi gemaakt is.
Na herziening van Planet of The Apes, de remake door Tim Burton, hoopte ik toch op een betere versie door Rupert Wyatt. De kwaliteit is er in elk geval op vooruit gegaan en ook de trailer zag er goed uit. Benieuwd naar deze film dus.
Het begin met Franco in een experimenteel lab deed me denken aan Spiderman. Typische setting waarbij iets chemisch fout gaat en later alles uit de hand loopt. Is dus ook wel deels zo, al is het eerste deel vooral een Disneygetint verhaal over de liefde van een verzorger voor een schattig aapje. Gaandeweg krijgt Ceasar meer verstand en beseft hij ook dat hij als dier behandeld wordt en niet als een soort gelijk aan de mens. Het verhaal wordt boeiender en het is mooi om te zien hoe de apen evolueren.
Daarmee is ook het positieve gezegd. Mooie beelden, sterke opbouw. Maar minder is wel de voorspelbaarheid van het verhaal en de anticlimax op het einde. Ik mis de link naar de latere delen. De evolutie had zich nog verder mogen zetten.
Leuke blockbuster, goeie poging voor dat ietsje meer, maar ook niet de film die ik had verwacht.

Kingdom of the Planet of the Apes
2024

War for the Planet of the Apes
2017

Dawn of the Planet of the Apes
2014

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Planet of the Apes'-VFX animator vindt dat de films Oscars hadden moeten winnen

'300', 'Rise of the Planet of the Apes' en 'The Specatular Now' vanavond op televisie

Vijf sterke actiefilms van de laatste tien jaar

Fantasy / Avontuur, 2009

Sorstalanság
Oorlog / Drama, 2005

Il Y A Longtemps Que Je T'Aime
Drama, 2008
san francisco, californiëgorillasolidarityintelligencezoocagedystopieziekte van alzheimerdeath of fatherantropomorfismegolden gate bridgeziekteapeorangutanaapchimpanzeemedical researchprimateduringcreditsstingersign languagesvirusanimal testingcontagion vader-zoon-relatieanimal human friendshipcgi-live action hybridviolence against animalsandy serkismeddling neighbormedical trials amusedexhilarated