• 9.380.139 stemmen

Geregisseerd door: Joe Carnahan

Met onder meer: Liam Neeson, Dermot Mulroney en Frank Grillo

Releasedatum: 8 maart 2012

Plot The Grey

"Live or Die on This Day"

Nadat hun vliegtuig crasht, strandt een groepje medewerkers van een olieplatform in het ijskoude Alaska. Ze bevinden zich in het territorium van een groep wolven die hen als indringers zien. Ze zullen nu moeten vechten om te overleven om niet ten prooi te vallen aan de hongerige wolven.

John Ottway

Jerome Talget

Pete Henrick

Jackson Burke

Luke Lewenden

John Ottway (5 Years Old)

Dwayne Hernandez

Company Clerk

avatar van Film Pegasus

Het verhaal is nogal voorspelbaar, maar wordt desondanks vrij sfeervol gebracht. Het leek zo'n melige 'waargebeurd verhaal' film te worden, maar kan nog net boeien. Vooral dankzij de mooie beelden, sterke voorstelling van de wolven en de prestatie van Liam Neeson. Al zit ik toch nog met het wrange gevoel dat de wolven weer zo bloeddorstig worden voorgesteld. Wat ik ironisch genoeg niet bij films als Jaws of Cujo had... The grey is een mooie film geworden, maar zal niet bepaald een klassieker worden.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Brrr, ik kreeg het koud van het kijken naar de The Grey. Gure wind, sneeuwstormen
Mooie shots van de ijzige natuur, prachtig in beeld gebracht.
Verhaal zelf is redelijk spannend. Halverwege kakt het een beetje in omdat je natuurlijkaan ziet komen dat Neeson als enige overblijft.

avatar van Inonde

Inonde

Wat een slechte film, voorspelbaar, saai, langdradig en met een rot eind, zonde van je tijd. Blij dat ik maar een uurtje gekeken heb.

avatar van John Milton

John Milton

Herzien in de hoop dat ik de vorige keer de bokkenpruik op had, maar de 2,5* blijft staan. Weinig feeling met de karakters, waardoor het niet veel indruk maakt als ze een voor een het loodje leggen. Ik dacht even toch naar de voldoende te gaan ophogen tijdens deze kijkbeurt, maar dat gewoon doorstiefelen in -10 Celsius alsof er niets is gebeurd, nadat Liam koppie onder is gegaan in een rivier met smeltwater, de niet geloofwaardig genoeg zijnde CGI wolven en het einde waarop Liam oog en oog met de Alpha Wolf lekker de tijd krijgt om nog wat foto's te bekijken, briefjes oo te bergen, geïmproviseerde boksbeugels te maken van miniflesjes en tape... Nee, dat trok de krappe voldoende weer naar een onvoldoende.

Joe Carnahan, Ridley Scott, Tony Scott en Greg Nicotero zijn geen kleine namen. Maar The Grey weet het niveau onzinnig poepfilmpje niet genoeg te ontstijgen met de paar leuke set pieces en het aantal rake momenten dat de film wel degelijk kent. Ook de muziek is niet onaardig. Maar met de minpunten erbij is het allemaal niet genoeg voor een voldoende.

Jammer. De 2,5* blijft staan.

avatar van Kondoro

Kondoro

The Grey

Zulke films als deze vind ik echt gaaf! Dat survival / actie inhoud en dan een tikkeltje drama overheen gelegd als een doek. Heerlijk! Echter heb ik wel een paar min punten natuurlijk. De wolven vond ik er matig uit zien, had ietsjes beter gekund. Het einde was echt crap, daar moet de film het sowieso niet van hebben. Wij hadden meer gehoopt op het vuist gevecht.. En hoe kon hij daar liggen in de sneeuw zonder iets om zich heen? En het vliegtuig lag een eind verderop... Dus dat vind ik echt jammer. Voor de rest, erg goeie film!

Liam Neeson in een film als deze.. Voor mij nieuw. Maar dat komt omdat ik hem ook verder ken van de harde Actie / Thriller films waar hij in speelt! Erg leuk gedaan Liam! Ook de rest deden het allemaal erg leuk!

Het verhaal was mee slepend alleen kon je zo af en toe niet even goed vast houden zoals dat hoort. Het concept vond ik wel erg gaaf, dat survivallen, ik zie het niet vaak! Toch dacht Netflix dat ik hier 5 sterren voor zou geven, dat zou helaas niet gaan. Ik denk dat het cijfertje wat ik nu geef een erg mooi, bijpassend cijfer is. Naar mijn mening dan wel te verstaan .

avatar van mister blonde

mister blonde

Overlevingsfilms en/of films in een beboste setting hebben bij mij al gauw een streepje voor. Het was ook met name de reden dat ik the Grey eens wilde zien. De film moet het dan ook vooral hiervan hebben. Ik wist verder wel dat er wolven in voor zouden gaan komen, maar niet dat dit de focus zou zijn en de survival met name hierom draait. Iets meer diversiteit had van mij wel gemogen.

Het is jammer dat de speciale effecten op de momenten dat de wolven aanvallen bijvoorbeeld niet best zijn. En dat de cast buiten de hoofdrolspeler bestaat uit matige b acteurs, in bovendien wel erg kleurloze rollen. Het geeft de film een wat goedkope feel mee, terwijl het op andere momenten nu juist visueel sterk en stijlvol is.

Toch overheerst een positief gevoel, omdat er behoorlijk wat vaart in zit (slechts enkele momenten breken daarmee) en het best spannend is. Er zitten genoeg scenes in die de moeite waard zijn en er wordt goed gebruik gemaakt van de locaties. Toch vond ik het niet bijzonder genoeg voor een hoge beoordeling. Ergens tussen 3 en 3,5 sterren in

avatar van Rosicky

Rosicky

Een stuk heftiger en donkerder dan ik me had voorgesteld. Hoe overlevingsdrang en levensmoeheid hier hand in hand gaan vind ik prachtig.

Daarentegen zijn de wolven wel erg lelijk gemaakt en laat het verloop van de afvalrace zich wat te gemakkelijk raden.

Met grote verbazing zie ik dat deze film boven de 3 scoort. De film had beter The wolves kunnen heten. Op het begin van de film na, is hij niet vermakelijk, bijna op het punt gestaan uit te zetten. Je hoopt steeds dat er een verrassende wending komt maar helaas. Als de film is afgelopen denk je 'was dit het'? De personen met wie ik de film keek vielen letterlijk in slaap. Ik had de film goedkoop op de kop getikt bij de Media Markt, echt een misser.

Snap niet dat mensen de omgeving en het acteerwerk prijzen, als dat de standaard is, het plot is erg mager.

avatar van des1

des1

Niet onaardige film... maar tijdens kijken bekruipt je het gevoel: What were they thinking? Should have stayed with and in the plane". M.a.w. nodige suspension of disbelief.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Niet al te best.

Het contemplatief en ontroerend luik van de film werkt eerst en vooral totaal niet. Er is te weinig voeling met de personages. Die zijn dan ook veel te vlak, en bovendien zijn de dialogen ondermaats. In het begin vooral veel gevloek, en nadien wat slap geleuter over religie en familie. De regisseur gaat met dit onderdeel van de film veel te gemakzuchtig om. Ofwel begin je er niet aan, ofwel doe je het goed.

Verder gaat de focus eigenlijk bijna uitsluitend uit naar de wolven die niet erg opgezet zijn met de ongewenste gasten. Het moet voor suspense zorgen in de film. Sowieso komt dat wel goed als je een man met hoogtevrees en een gewond hand over een hooggespannen touw laat klauteren. Alleen moet Carnahan toch nog wat meer uit dat soort scènes halen, door ze wat meer op te bouwen bijvoorbeeld. Het gaat allemaal iets te vluchtig. Heel veel kills zijn sowieso plots en snel voorbij. Het haalt de spanning er wat uit.

Daarnaast zien de wolven er nogal goedkoop uit. In 2011 verwacht je toch iets betere special effects. Tevens speelt Liam Neeson weer op automatische piloot. Hij was blijkbaar erg bang in de film. Goed dat hij dat even zegt, want ik had het niet gezien. Zijn personage krijgt ook net iets te veel aandacht, in plaats van de hele groep wat meer te belichten.

avatar van Arwen88

Arwen88

GEWELDIGE FILM. Het einde is [klote ]maar ook echt sterk. Snap het einde alleen niet helemaal (na de aftiteling) dus [leeft hij nog? ]Zover ik kon zien wel. Liam Neeson is mijn favorie acteur echt niet normaal!

avatar van jippie2010

jippie2010

Een film met twee gezichten.

Aan de ene kant ijzersterke scenes, zowel qua acteren als hoe het er uit ziet.

Aan de andere kant zit er een vorm van voorspelbaarheid in en worden er rare keuzes gemaakt en is het aaneenschakeling van ongeloofwaardigheden. Gemiddeld zeker een voldoende!

Maar er had echt meer in gezeten. *3.0

avatar van audio.

audio.

Als ze die wolven nou hadden weggelaten had ik m misschien wel een hoger cijfer gegeven. Ze waren te veel in zicht en vrij voorspelbaar wanneer er een nieuwe slachtoffer viel. Ook de graphics van de wolf waren zeer matig. Liam neeson deed het goed vond ik als acteur. Hij had een sterke karakter in de film. Maar vond t heel nep dat hij al eerder een wolf had gekild voordat de *killerwolves* naar de crash hun aanvielen. Ik vond t niet ook overtuigend overkomen dat de wolven zo vaak aanvielen? Of de wolven moeten in hongernood zijn ofzo? Wolven zijn vleeseters maar dit klopt toch voor geen hout? Kan iemand dat bevestigen? Einde was ruk, ik houd zelf niet van open eindes maar deze slaat echt alles. Hij heeft alles overwonnen. Hij gaf niet op. Dan mag hij toch ook iets goeds krijgen op t eind? Ag jaa

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Geen beste en een zeer voorspelbare film. De wolven zijn van zeer matige kwaliteit en lijken wel opgezet.

Liam Neeson laat regelmatig zijn indringende blik zien. Dat zijn dan ook gelijk de hoogte punten van de film.

avatar van IH88

IH88

“I got a book. It's called "We're all fucked". It's a bestseller.”

Degelijke overlevingsthriller met Liam Neeson als harde dierenjager. Na een vliegtuigongeluk moeten Neeson en zes anderen overleven in de koude wildernis. Omringt door bloeddorstige wolven. Wat The Grey sterk maakt is de grauwe maar ook mooie natuurbeelden en de ijzingwekkende sfeer.

Naast Neeson vond ik alleen Grillo opvallend aanwezig, en de andere acteurs steken daar bleekjes bij af. Echt erg vond ik hun dood niet, omdat je weinig binding met de personages hebt. Op een gegeven wordt het ook een afstreeplijstje en je weet precies wie en wanneer iemand weer doodgaat. De hallucinaties van Neeson over zijn vrouw voegen ook niet veel toe (behalve op het einde). Maar de spanning vergoedt veel en Neeson is weer perfect in dit soort rol.

Wat een ongelooflijke ruk einde, voor de rest echt wel spannend maar dat einde is echt ruk daar mochten ze wel meer mee doen dan z'n slap KUT einde

avatar van Heho

Heho

Begin van de film redelijk. Dan wordt het allemaal ietwat onrealistisch en erg voorspelbaar. Halverwege er de brui aan gegeven.

avatar van Shadowed

Shadowed

Goed.

Kreeg het hier erg koud van. Was ook op sommige momenten blij dat ik niet in de kou zat tussen wolven en lekker warm op de bank

Ik vond behalve de vliegtuigscene, ik ben bang om te vliegen de film nergens erg spannend. Maar ik snap zeker wel dat dit in het Thriller genre valt. De wolven zien er goed uit, beter dan het meeste dat ik in films heb gezien.

Het acteerwerk was soms wat houterig maar door de koude beelden en sneeuwstormen stoorde dit je niet heel erg. Ik kan deze film het beste 3 sterren geven. De wolven en sneeuwstormen zagen er goed uit maar zo bijzonder was het ook weer niet.

avatar van Jynxter

Jynxter

Mijn hemel wat viel dit tegen.

Neeson doet gewoon zijn ding en krijgt tegen het einde nog even de ruimte om te laten zien dat hij ook nog best emotioneel spel beheerst. Daarnaast zijn de locaties af en toe mooi.

Maar buiten dat is het vooral een hele hoop onzin en weinig spanning. Het script blinkt uit in stompzinnigheid. De wolven, die toch een cruciale rol spelen, zien er meestal niet uit. En het ingeplakte geluid dat de beesten zouden moeten maken is al helemaal bedroevend.

Zonde van mijn tijd.

avatar van Fisico

Fisico

Een survivalfilm zoals er zovele zijn, maar ik moest toch in eerste instantie denken aan The Edge (1997) of Alive (1993), mede ook door het eveneens besneeuwde landschap en mooie natuur. Weinig nieuws onder de zon dus.

De personages komen jammer genoeg weinig uit de verf. Zelfs Liam Neeson was maar matig. Men trachtte wat diepgang in het karakter te steken met die vervelende flashback memories van zijn geliefde, maar ik vond ze niet passend of op zijn minst verkeerd gebracht. Om zijn mede-overlevers valt eigenlijk behalve dat ze irritant waren weinig te zeggen.

De wolven zelf. Nogal bizar gedrag dat ze stellen. En bovendien nogal Hollywoodiaans wanneer dat alfamannetje de bende wat komt bang maken. Het gedrag van de wolvenroedel lijkt me ook buiten proportie. Dit was ook niet zomaar "ik heb honger", maar eerder een afrekening leek het wel. Beetje jammer dat de wolf hierdoor in een verkeerd daglicht wordt geplaatst.

Het verhaal van de 10 indiaantjes en op het eind ... Film had volgens mij ook voldoende impact zonder de wolven, maar spreekt vervolgens wellicht een selecter publiek aan. Vermakelijk, dat wel, maar voor de rest niet veel soeps.

avatar van Spoelworm

Spoelworm

Laatst weer gezien,en hij blijft gewoon goed. Ik heb zeker wat met survival films in de sneeuw en deze heeft toch best wel goede spanning wanneer de wolven zich aanmelden
Misschien een aanrader voor mensen die genoten hebben van the midnight sky, alhoewel dat een sf was met ander thema denk ik dat deze ook wel eens in de smaak zou kunnen vallen (?)

avatar van TMP

TMP

Een flinterdun plotje, maar wat dat betreft had ik ook niet veel verwacht. Verder slappe dialogen en matig acteerwerk, ook Liam Neeson heeft geen al te beste rol. Behoorlijk matige CGI, waardoor de wolven niet uit de verf komen. Nergens spannend, terwijl de film het daar toch van zou moeten hebben. Een belabberde film.

avatar van Bibi88

Bibi88

Goede naar mijn mening ondergewaardeerde film. Juist dat metaforische houd ik van. Kijkt nog best lekker weg. De CGI van de wolven vond ik wel erg matig. Pakkende en mooie muziek in de film.

avatar van mrklm

mrklm

Ottway [Liam Neeson] werkt voor een oliemaatschappij in Alaska als wolvenjager, zodat hij het personeel kan beschermen. Na een vliegtuigcrash is hij één van de zeven overlevenden. Gezien zijn ervaring neemt hij de leiding in een lange voettocht door de bevroren wildernis waar een roedel wolven het al snel op de groep blijkt te hebben voorzien. Een grootst opgezette B-film met oppervlakkig uitgewerkte karakters die vooral bedoeld zijn als wolvenvoer, maar Neeson laat weer eens zien dat dit soort rollen hem op het lijf geschreven zijn. Carnahan weet de erbarmelijke omstandigheden haast voelbaar te maken en het kat-en-muisspel tussen de wolven en de mannen levert een paar memorabele momenten op. Beste moment: de ogen! Wie het ziet, weet meteen waar ik op doel.

avatar van Brabants

Brabants

The Grey is een prima drama/avontuur met de nodige beweging en beklemming voelbaar. Beelden zijn ook fantastisch en Neeson doet het prima. Zeker een film om eens te kijken.

avatar van AngelicV

AngelicV

Na sterk begin 15 min., vervalt de film in een cliché verhaal. Bij voorbaat weet je dat er mensen gaan wegvallen. De dramatiek is te oppervlakkig en bijeen geraapt. Neeson als "pater familias" valt tegen. 1/2* voor landschap.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

‘Er hangt bloed in de lucht. Ze weten dat we gewond zijn.’

Herzien op de nieuwe 4K Steelbook van Shout met Dolby Vision. Ook deze destijds nog in de bios mogen bewonderen, waar die best wat indruk maakte, ik ben deze film nooit vergeten.

Sterke survival thriller van Joe Carnahan, gebaseerd op het korte verhaal "Ghost Walker" van Ian MacKenzie Jeffers, die ook meeschreef aan het script. Centraal staat de vraag waar de menselijke overlevingsdrang vandaan komt, zelfs als er niets meer is om voor te leven.

Carnahan laat dat direct blijken uit de melancholische openingssequentie. We maken meteen kennis met hoofdpersoon John Ottway (Neeson), die door middel van een zwaarmoedige voice-over zijn gedachtegoed met ons deelt. Hij rouwt nog steeds over het verlies van zijn vrouw en is zelfs suïcidaal, zo wordt de kijker gestimuleerd om een intieme, persoonlijke band op te bouwen. Vanaf het begin geeft het doorleefde en karakteristiek gerimpelde gezicht van Neeson een emotionele sfeer. Door close-ups van zijn bedroefde gezicht lijkt de kijker bijna in zijn belevingswereld gezogen te worden.

Wanneer eenmaal het vliegtuig is gecrasht in een onherbergzaam gebied begint de strijd tussen de mens en de natuur, welke wordt belichaamd door de grijze wolven en de ijzige kou van Alaska. Ottway neemt met zijn ervaring als schutter het leiderschap tot zich van de zeven overlevenden. Een overlevingsstrijd begint waar de personages de gelegenheid krijgen om hun overlevingsdrang te laten gelden.

Blijf dit een sterke film vinden met een overtuigende Neeson, mooie soundtrack en prachtige shots van de genadeloze uitgestrekte sneeuwvlaktes. Deze werden voor authentiek op locatie gefilmd in het prachtige Smithers British Columbia, Canada. Verder een hoog tempo, waar nauwelijks een saai moment te bespeuren is.

Enkele hoogtepunten voor mij zijn de eerste nacht waar de glinsterende ogen opdoemen uit het duister, de scene met de boomstam in het water gevolgd door de smeekbede aan god. Tot slot een ijzersterk open einde, die de kijker achter laat met vragen die alleen met fantasie beantwoord kunnen worden. Mij raakte het in ieder geval.