Genre: Avontuur / Thriller
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Morgen om 12:05 uur op Film1 Action
Plot The Grey
"Live or Die on This Day"
Nadat hun vliegtuig crasht, strandt een groepje medewerkers van een olieplatform in het ijskoude Alaska. Ze bevinden zich in het territorium van een groep wolven die hen als indringers zien. Ze zullen nu moeten vechten om te overleven om niet ten prooi te vallen aan de hongerige wolven.
John Ottway
Jerome Talget
John Diaz
Pete Henrick
Jackson Burke
Luke Lewenden
Ana Ottway
John Ottway (5 Years Old)
Dwayne Hernandez
Company Clerk
Goedgemaakte 'man vs. nature' film, met een ijzersterke rol van Neeson. De rest van de cast is ook prima. Na een min of meer realistisch begin en een traditionele opbouw neemt het script gaandeweg meer mythische en filosofische vormen aan, iets waar niet iedereen op zal zitten te wachten. Ik vind de film hierdoor juist sterker en vooral interessanter worden. Bepaalde emotionele scenes hebben een enorme impact; deze worden ook subliem in beeld gebracht, ondersteund door prachtige muziek. Vooral de laatste paar minuten van de film zijn in dit opzicht van een uitzonderlijke schoonheid.
Number23
Verrassend sterk en afwisselend avontuur-drama met een vleugje thriller/horror door de constante, dreigende aanwezigheid van een angstaanjagende roedel wolven. De eerste 45 minuten leef je constant in angst en het hart zat bij mij dan ook in mijn keel door de man vs wolf ontwikkelingen, het 2e deel wordt het wat rustiger en gaat het meer over man vs natuur. Ook wordt de tijd genomen voor wat persoonlijk drama dat niet eens misplaatst aanvoelt. Lekker tussendoortje.
JohnWilliams
Wolven, sneeuw, bergen, bomen en natuurlijk Liam Neeson, stiekem het grootste beest van allemaal want wat speelt hij weer ijzersterk in deze film!
Hij steelt wat mij betreft weer de rol en speelt weer even sterk als altijd. Liam Neeson bewijst dat hij bij de top hoor. De film was niet lang maar liep snel door. Een goed tempo, afgewisseld met geweldige natuurbeelden. Natuurlijk is verhaal wat standaard (vliegtuig stoort neer en het is alleen maar overleven) maar er schuilt toch echt meer achter dit standaard verhaaltje. Je moet de film echt zien om te weten wat ik hiermee bedoel maar alles is zo goed in scene gezet. De muziek van Mark Streitenfield was ook erg goed al viel het niet altijd even op door de geluiden van het bos, de sneeuw en dergelijke materialen. De soundtrack is niet muziek maar ook de geluiden uit de natuur.
Van de lage cijfers hier op moviemeter snap ik totaal niet, deze film vind ik echt geweldig omdat er genoeg vaart in zit en omdat het allemaal zo realistisch is. Een beter einde had er niet kunnen zijn, natuurlijk houd ik ook van Hollywood-eindes maar ik vond het einde van deze film ook erg goed. Let ook goed op het korte filmpje NA de End Credits, erg leuk gedaan.
De wolven worden ook perfect neergezet in deze film, alleen maar lof dus over deze topfilm met Liam Neeson in de hoofdrol. Ik zeg voor nu een keurige: 4,5*!
SaNDuTjE
Wat best sterk begint eindigt al rap in een voorspelbare survivalfilm vol helden, sukkels en preken gevolgd door één of meerdere doden. De crash en de nasleep was toch wel het hoogtepunt van deze film. Wat daarna volgt is een tocht vol schrikmomenten die je vaak toch wel ziet aankomen (en daardoor niet spannend) en Liam Neeson die zonder enige tegenspraak als een volleerde Bear Brylls de groep van stoere mannen/makke lammetjes wel even naar de beschaving zal loodsen. Op zich is Neeson wel goed gekozen voor deze rol maar irriteerde ik me steeds weer aan zijn betweterigheid en het feit dat hij meerdere aanvallen gemakkelijk overleeft en andere op de meeste onzinnige wijzen het loodje leggen. Stoor je je daar niet zo aan en heb je ook geen probleem met de lange speelduur dan kan dit misschien nog wel een vermakelijke film voor zijn met hier en daar wat leuke shots, en aardige (tenzij ze dichtbij komen) in beeld gebrachte wolven. Het einde is een teleurstellend en de film niet waardig want de film moet het toch van de actie hebben en niet van het drama.
Erg matig. 2,5*
Leuk popcorn-filmpje, meer ook niet. De setting is wel erg sterk, prima gebied voor een survivalfilm. Het eerste deel is vooral spannend met al die wolven (schitterend shot als je in het donker plots enorm veel wolvenogen ziet verschijnen
), daarna wordt het een strijd tussen mens en natuur, met hier en daar wat emotionele momenten. Ik vond allebei de delen wel de moeite. Toch gaat het plot nergens echt diep en blijft het allemaal wat oppervlakkig. Buiten Liam Neeson waren de andere karakters ook vrij inwisselbaar. Neeson was wel weer erg sterk. Toch wel 1 van mijn favoriete acteurs van de laatste jaren.
Apart einde ook, mag je zelf bedenken wat er zal gebeuren.
Goed.
Op zich een aardig simpel filmpje dat volledig gered wordt door een fijne uitwerking en mooie locaties. De vele verstilde scenes (vaak ook slow motion) zorgen voor een verlaten sfeertje, zo ook het veelal afwezig zijn van muziek of geluid. Valt ook meteen al op tijdens de eerste scene.
Het steekt mooi af tegen de chaotischere en wilde actiescenes, die kort van duur zijn. Snelle en vlotte actie, daartussen lange poses van stilte en rust. Het zorgt voor een fijne spanning die een hele film lang aanhoudt.
Toch duurt het allemaal wat te lang, vooral scenes zoals die rond het kampvuur (wat verdieping van de personages waar ik absoluut niet op zat te wachten, het was wel duidelijk welke functie iedereen vervulde) halen de pit wat uit de film.
Mooi geschoten, erg mooie locaties ook. Neeson is goed geschikt voor een film als deze, al laat hij nu ook niet veel meer zien dan een typetje. De rest van de personages zijn inderdaad inwisselbaar, hun lot is dan ook redelijk voorspelbaar.
Af en toe wat teveel toevalligheden en vergetelheidjes (de sprong in het ravijn en hoe die kerel dan tot bij die bomen is geraakt werd mij absoluut niet duidelijk), maar het lekkere sfeertje en het waardige einde zorgen voor een fijne film.
(geen al te fijne bioscoopervaring trouwens, door de vele stiltes en overdadid chips en popcorn gebruik verpest je toch een deel van de sfeer).
perceived
Lang(dradig)e zit!
Boh, hier zat nauwelijks schot in en over geloofwaardigheid zal ik maar zwijgen... Mooie plaatjes, dat wel. Het decor vond ik dan ook stukken boeiender dan het verhaal zelf.
Acteerwerk is redelijk tot goed, al vond ik de voice-over van Neeson best vervelend. 5/10*
macnoell
Een sfeervolle film, die écht wel de moeite waard was van het bekijken. Vooral het acteertalent van Liam Neeson zorgt ervoor dat de film bovengemiddeld is. Natuurlijk zijn er bepaalde details in de film waarbij je je vraagtekens kunt plaatsen, maar op zich is dat niet echt storend. Wel kreeg ik het idee dat de flash-backs er enigszins "bijgesleept" waren. Het open einde van de film is niet nieuw, maar toch nog verrassend. Hoewel het vervolg wel te raden is, kiest de regisseur er toch voor om dit niet te laten zien. Er is dus nog een kleine kans dat de hoofdrolspeler.....
Sergio Leone
Behoorlijk spannend.
Ik verwachtte op voorhand niet meer van The Grey dan een doorsnee avonturenfilmpje waarin de dieren 'slecht' zijn en de donkere overlevenden opgegeten worden.
Dat klopt deels wel, maar The Grey is ook meer dan dat. Het survivalgedeelte is goed uitgewerkte voorspelbaarheid, maar ook het zijplotje over Ottway's verleden heeft haar waarde.
De climax mag er ook wel wezen. Het einde is het best mogelijke voor dit soort film.
Zowat alle personages zijn cliché (het gezellige momentje aan het kampvuur is dan ook misplaatst). De cast is dan ook inwisselbaar, behalve Liam Neeson. Die maakt van een typetje toch nog net iets meer en dat is wat het kaf van het koren scheidt. Met zijn karakterkop en machtige stem past hij ook gewoon perfect in dit soort rollen.
Joe Carnahan wisselt spectaculaire scènes (de vliegtuigcrash maakt best wel indruk) af met wat soberheid (de flashbacks bezitten een heerlijke dromerigheid). Over het algemeen gezien slaagt hij erin redelijk wat spanning op te bouwen en te handhaven, op enkele momentjes na.
De locaties zijn schitterend gekozen (maar dat is wel een vereiste in dit genre), maar ook het muziekgebruik is uitstekend gedaan. De stiltes geven de film extra kracht.
Over het uiterlijk van de wolven ben ik wel niet geheel enthousiast...
Behoorlijk cliché allemaal, maar wel goed uitgewerkt.
3,5
JacoBaco
Wolven zijn intrigerende dieren. Ze zijn zeer intelligent en heel goed in staat om onderling met elkaar te communiceren. In deze film hebben we als het goed is te maken met de Canis lupus pambasileus (de Alaskawolf). Alleen in Prudhoe Bay zitten officieel geen wolven. Wolven zijn normaliter erg bang voor mensen en zullen ons niet zomaar aanvallen, tenzij ze hondsdol zijn. Dus of het klopt dat ze zo agressief zijn in deze film omdat de groep mensen zich binnen hun radius bevinden, weet ik niet. Ik denk het niet.
Ik ben overigens blij dat Liam Neeson de rol heeft gekregen en niet Bradley Cooper. Nu heb ik niets tegen Cooper, want hij kan prima overweg met serieuze rollen, maar dit is gewoon echt een rol voor Neeson en dat blijkt, want hij doet het uitstekend! De film is wellicht wat aan de lange kant, want sommige scène voelen erg als opvulling. Verder is er naast de steeds aanwezige dreiging van de groep wolven ook ruimte voor gedachte wisselingen. Al zijn de meeste personages gewoon vrij matig uitgewerkt.
Ben erg te spreken over de scènes met de wolven. Het is erg intens en dat maakt het voor mij zeer geslaagd. Ook de locatie is schitterend en als het goed is, is er geen studiowerk aan te pas gekomen. Verder een prima score en zoals ik al zei een overtuigende rol van Neeson. Ook ben ik erg te spreken over de circa laatste 5 min van de film. Ik vind het zeer sterk!
Justinw
Gemiste kans toch wel dit. Cinematografisch ziet het er mooi uit maar het verhaal voelt nogal als een standaard afvalrace aan. Ook het einde was voorspelbaar ook al word de hoofdpersoon niet gered.
Liam Neeson speelt goed maar de drama elementen komen niet echt tot hun recht. Ook voelen de aanvallen van de wolven aan als iets wat het script moet ondersteunen maar de film niet. Telkens als het even goed lijkt de gaan komen de wolven weer. Ik heb me laten vertellen dat het gedrag van de wolven in deze film totaal niet representatief is voor de werkelijk.
Mooie plaatjes nog wel maar het script is een dooddoener.
MarS79
Een film met Liam Neeson in de hoofdrol. Dat wordt genieten, nou ja, dat dacht ik. Aan het acteerwerk van Liam en de rest van de cast heeft het niet gelegen. Zo ook niet aan het camerawerk en de mooie achtergrond waarop deze film zich afspeelt. Waarom dan toch maar 1,5 ster?
Waar het verhaal sterk en dramatisch begint (op zich een goede basis voor een goede film) vervalt het al snel in een wat onsamenhangend en ongeloofwaardig verhaal. De personages worden verder niet uitgewerkt en de film mist voor mij dan ook vrijwel elke diepgang. Voor mij klopte er gewoon te veel niet aan deze film/aan het verhaal waardoor ik me aan het geheel ben gaan irriteren. Ik ga niet zeggen dat je hem niet moet kijken, want op sommige punten is hij het kijken best waard. Maar over het geheel genomen vond ik het zeker geen topper.
darryll1990
De film was weinig spannend. Er had meer spanning in gezeten als er meer met de wolven was gedaan. Verder wel mooie film locatie!
dutchtuga
Vooral het eerste deel is bijzonder indrukwekkend. De crash wordt angstaanjagend echt in beeld gebracht en de confrontaties met de wolven zijn strak geregisseerde momenten. Sowieso is de regie van erg hoge kwaliteit, het eerste uur. De tweede helft is een stuk minder indrukwekkend. De castleden worden stuk voor stuk meer uitgediept en de setting verliest zijn dreigende sfeer. Erg jammer, maar dit was grotendeels een prettige bioscoopervaring.
Edit: geen idee waar die lage score vandaan komt. Lijkt me toch een film die best een grote groep aanspreekt?
Insignificance
Stemmige survival. De droom maakt de toch al heftige crash nog wat intenser, zoals de stiltes een mooi tegenwicht geven aan de dolle aanvallen van de wolven. Fraaie natuurplaatjes uiteraard, terwijl de scène waarbij Ottway een zwaargewonde toespreekt er om andere redenen bovenuit steekt. Somber, intens, uitzichtloos en in zekere zin ook wel eng met het gehuil en de ogen.
Toch gaat het na een uitstekend pakweg eerste uur hier en daar wat mis. Enkele onaannemelijke zaken zijn nog wel voor lief te nemen (alhoewel het een allesbehalve overtuigende sprong was), maar vooral het veel te praterige onderonsje is te nadrukkelijk opkloppen van wat volgt (voor de anderen). Dat werkt vervolgens dan ook niet echt, net als de Oh dear in een verder wel nobel slot.
Grijs.
The Grey valt weinig op binnen het subgenre der survivals en dergelijke. De klinkende cast weet amper verschil te maken en lijkt gevangen te zitten in een slap script, dat te weinig vermaak biedt. Sommige scènes doen dat gelukkig wel en met name de eerste helft van deze onderhoudende grijze muis is best aardig. Toch zijn de vreselijk vormgegeven CGI-wolven een voorbode op een mindere tweede helft, die nog enigszins aardig afsluit. Maar dan is het eigenlijk al te laat.
Doorsnee.
Filmkriebel
Mist soms wat inhoud (niet meer dan een survival of the fittest verhaal) en geloofwaardigheid ( het gedrag van de wolven ) maar de beelden waren ongelooflijk mooi en er zaten enkele tergend spannende scènes in waarbij de mens onbetekenend overkwam in de meedogenloze natuur. Het einde is wat ik ervan verwachtte : ( iedereen gaat eraan ). Zeer behoorlijke natuurthriller met enkele sterke momenten.
Stephan
Dat zag je ook aan het begin van de film. John heeft er een handje van om de stervenden in al zijn rust de dood in te begeleiden.
Zet een groep mannen in de ijzige kou met het doel te overleven en een barre tocht te ondernemen met hun strijd tegen de elementen. Waar doet me dat toch aan denken?
Knappe film waar de makers van soortgelijke films die recent gemaakt zijn dus een puntje aan kunnen zuigen. Ik kreeg het er koud van en de verhaallijnen van de personages pakten me wel.
De wolfgeluiden waren me af en toe té dik aangezet, maar het acteren overall maakte veel goed. Neeson is inderdaad erg sterk maar om nou te zeggen dat hij nooit beter was? Ik weet dat Wouter geen fan is van Schindlers List maar ook in Taken en Unknown vond ik hem erg sterk.
tukkerstein
Spannende en beklemmende film, had er hoge verwachtingen bij en die werden gelukkig waargemaakt. Geen overdreven drama (alleen die flitsen naar de geliefden van de mannen) maar gewoon keihard. Mooie plaatjes en een altijd goeie Liam Neeson. Alleen de kennis van Neesons personage over de wolvenpsychologie die oneindig leek vond ik soms wat lomp, sowieso had de film zich wmb wat minder op de wolven hoeven te richten en iets meer op andere punten die belangrijk zijn bij het overleven. Bijvoorbeeld: de mannen lijken zonder eten te kunnen? Er wordt in een scene wat gegeten, blijkbaar zitten de rugzakken van de mannen vol met lang houdbaar voedsel?
wendyvortex
Anderhalf uur redelijk bekend survival-drama...niet slecht, maar wel redelijk bekend (Alive etc.)...de wolven zien er ook nog redelijk mwoah uit, maar dan zo'n half uur voor het einde staan ze voor een grote klif en gaat het niveau plotseling omhoog, niet in de laatste plaats door het fantastische camerawerk en gaan we zomaar riching "Deliverance"-niveau....zelf de wolven worden plotseling een stuk overtuigender en enger.
Redelijke film met sterke afsluiting.
Pitakaas
Behoorlijk matige Man vs. Nature film. Ik zeg expres man ipv men, want het was duidelijk dat het overgrote deel van de cast er voor spek en bonen bij liep.
The Grey volgt namelijk het verhaal van een man (Neeson) die een klotebaantje heeft bij een oliemaatschappij. Als hij dan na een vliegtuigcrash midden in Alaska is aangewezen op wat mislukkelingen en ex-veroordeelden, is het zijn taak om weer veilig thuis te komen. Waarom weet ik eigenlijk niet aangezien hij de avond daarvoor nog zelfmoord wilde plegen. Neeson is de enige van de cast die wat achtergrond en emotionele lading krijgt, de rest totaal niet. Daarbij opgeteld wordt het verhaal vanuit het perspectief van Neeson verteld en staat zijn smoel redelijk alleen op de cover van de film. Tja, dan wordt de film al snel saai. Want in een overlevingsstrijd tegen wat wolven uit Alaska waar er eigenlijk maar 1 man belangrijk is, zit ik echt niet op het puntje van m'n stoel als een andere kerel het leven laat. Je hebt er totaal geen binding mee en ik ben een kwartier na het kijken alweer alle namen compleet vergeten. Ook wordt al snel duidelijk dat Neeson tot het einde overblijft. Dit betekent dus dat ik al helemaal weinig spanning kan ontdekken in de film, want de rest gaat toch wel dood.
Het is dan helemaal raar dat de momenten waar de film een beetje spannend wordt, opeens keihard worden onderbroken door wat gapige flashbacks naar z'n (ex) vrouw. Werkt dus alleen maar averechts in actiefilm als dit.
Gelukkig weet de film ook nog wel op de lachspieren te werken. De scene waar men een cliff moet oversteken is daarbij gewoon barslecht. 1 van de mannen weet over het ravijn te springen. In de scene daarna zien we echter dat dit ravijn ongeveer 100 m breed moet zijn dankzij zeer slecht knip en plakwerk van de technische dienst.. Zulke momenten kunnen toch echt niet in een film als dit.
Ten slotte wil ik nog meegeven dat het beste acteerwerk komt van de wolven zelf. Hun gevoel voor spanningsopbouw en hun prestaties tot het voortbrengen van dinosaurussen geluiden is zeer indrukwekkend.
ibendb
Hoe cliché.
The Grey is niet meer dan een standaard Man vs. Nature-filmpje en is ook helemaal niet bijzonder. De flashbacks zijn niets dan cliché en het einde vind ik best een domper, maar vanzelfsprekend. Het verhaal is zeker niet slecht, maar ook niet goed. De film begint snel, maar eenmaal het vliegtuig was gecrasht, ging het bergaf. De film wordt steeds saaier. Daar bovenop zijn er nog talrijke belachelijke scènes zoals als de wolven (in de nacht) klaarstaan om te vechten, zie je enkel hun witte ogen in het donker. Komaan, zeg. Dit doen ze in cartoons, en zelfs daar komt het enger over. Wat ik dan weer wel goed vond, was het acteerwerk van Neeson. 2,5*
Redelijke film, waarin een groep mannen te maken krijgt met de kracht van de natuur. Het gevaar komt aan de ene kant van een groep wolven, maar aan de andere kant is de kou en het extreme weer in Alaska ook een erg gevreesde tegenstander.
Liam Neeson is een acteur, die je wel in een rol als deze kunt plaatsen. Hij speelt redelijk goed. Wel is het jammer dat alles vooral om heen draait, waardoor de anderen er vaak niet toe lijken te doen. Ook krijg je daardoor maar weinig feeling met de personages. Ook de flashbacks die Neeson heeft, voegen maar weinig toe en zijn vaak een onderbreking voor het verhaal.
Overigens is het eerste gedeelte zeker zo slecht nog niet. De setting is erg mooi, waar de camera vaak goed gebruik van maakt. Daarnaast is het moment waarbij het vliegtuigje neerstort echt prachtig in beeld gebracht. Daarna wordt het langzaam aan iets minder. Dat het een afvalrace zou worden, was al snel duidelijk. En doordat altijd Neeson centraal staat, zat er daardoor ook niet echt de gewenste spanning in. Mede door de settingen de prima cinematografie, is het nog wel een fijne wegkijker, maar juist daardoor heb ik ook het idee, dat er veel meer mee gedaan had kunnen worden. Het wordt er alleen niet uitgehaald.
Al met al een matige film die zeer clichématig verloopt en eigenlijk ook best voorspelbaar is. Je kreeg bij deze film ook totaal geen band met de karakters (eigenlijk ook allemaal totaal oninteressante karakters, inclusief Liam Neeson) omdat hun voorgeschiedenis onbekend was. Het verhaal begint heel rommelig en weinig interessant en de crash van het vliegtuig was zeer matig weergegeven. Het moment dat de wolven verschenen verloor de film al zijn geloofwaardigheid want het waren niet meer dan goedkope animaties. Spannend en boeiend vond ik het eigenlijk ook nergens worden en dat er steeds één voor één een persoon afviel tot het einde was wel zeer flauwtjes en clichématig. Het einde vond ik ook eigenlijk ook een tegenvaller (ook na de aftiteling) want nu weet je niet eens hoe het is afgelopen. Nee dat was een enorme tegenvaller en dit soort verhalen zijn eigenlijk ook al tig keren verfilmd en vaak ook beter..
david bohm
Film die met een minimaal verhaal weet te boeien. Ondanks de voorspelbaarheid is het toch een aangename zit. Puntjes van kritiek; het volume van het geluid is zeer wisselend met name de dialogen zijn zachtjes. Daarnaast lijkt de alfa wolf mijns inziens op een everzwijn en is de speelduur aan de lange tijd.
Flykie
Als grote fan van Liam Neeson heb ik echt genoten van deze film. Zijn rol super goed neergezet. Ik heb echt geen klachten
Kiros
Opvallend, het grote verschil in score tussen imdb en hier.
Zoals wel vaker ga ik een film in zonder te weten waar de film in grote lijnen om draait. Dat pakte wederom goed uit. Mijn eigen setting zal daaraan hebben meegedragen
: Een koude zomernacht, onder de dekens in bed, de regen die tegen het raam slaat en het enige licht in de kamer kleurt fel wit van het kleine hd scherm door de sneeuwgebieden waarin deze film zich afspeelt.
Werd verrast door de wezens die ineens in het donker naar de groep staarden. Had ik van te voren het plot gelezen had ik geweten dat het om wolven ging. Dat nog niet wetende gaf de film al gauw een sinister sfeertje.
Natuurlijk duurden sommige scene`s wat lang maar heb me daar totaal niet aan kunnen storen. Spanning genoeg wat mij betreft en al met al een heerlijke survival movie geschoten op prachtige en toch angstaanjagende lokaties.
Prima vermaakt!
K. V.
Dit was nog een goeie thriller/avonturenfilm. Eigenlijk een simpel idee, maar weet wel te boeien, dit mede door de cast. Liam weet alweer te overtuigend en is in deze opnieuw sterk bezig.
Ook de beelden van het winterlandschap en het einde waren een pluspunt. Er was ook wel wat ruimte voor drama, dus voor elk wat wils.
'k heb niet echt minpunten bij deze film, 'k vond hem wel het bekijken waard.
The Grey is een visueel fraaie film met angstaanjagende wolven(hoezo zien ze er nep uit?), prachtige omgevingen en een beklemmende sfeer waarin de wolven continu op de loer liggen.
Dat er tussendoor wat onnodige karakter uitdieping in zit dat veel tijd van de speelduur vreet moet je maar op de koop toe nemen.

Avontuurlijke thriller 'The Grey' met Liam Neeson is binnenkort weer te zien op Netflix

Avontuurlijke thriller 'The Grey' met Liam Neeson zondagavond (6 oktober) te zien op televisie

In de ban van 'Society of the Snow' op Netflix? Probeer deze films ook eens

Carlos
Biografie / Misdaad, 2010

Lone Survivor
Actie / Oorlog, 2013
wolfalaskavliegtuigcrashstruggle for survivalgebaseerd op een kort verhaalmale camaraderie post-credits sceneoil companywolf pack american wildernessgrieving man vader-zoon-relatiewolf hunter