• 9.374.749 stemmen

Met onder meer: Susan Sarandon, Sean Penn en Raymond J. Barry

Releasedatum: 21 maart 1996

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Dead Man Walking

In de Angolagevangenis in New Orleans wacht Matthew Poncelet op zijn terechtstelling. Hij ontkent zijn aandeel in de verkrachting en moord op twee jonge tieners. Matthew beweert dat zijn vriend het vrijende stelletje heeft vermoord. De non Helen Prejean gaat in op zijn verzoek voor geestelijke bijstand en bereidt Matthew voor op zijn aanstaande executie. De gemeenschap en nabestaanden reageren vol onbegrip en woede op haar hulp aan de crimineel.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sister Helen Prejean

Chaplain Farley

Lucille Poncelet

Sister Colleen

Metalfist

I've been called a son of a you-know-what plenty of times, but I've never been called a son of God

We waren met godsdienst bezig over doodstraf en of het allemaal wel ethisch verantwoord was. De les eindigde tenslotte met deze Dead Man Walking. Ik had de film al wel eens gezien maar een herziening kan nooit kwaad natuurlijk. Misschien had ik dat beter niet gedaan.

Het verhaal is veel te dramatisch verfilmd en zit vol met een gigantische doos clichés. Penn die onschuldig blijkt te zijn, Sarandon als non die nooit haar geloof in God verliest, de kwade ouders die tenslotte nog vergiffenis schenken, ... Om gewoon van te walgen. De flashbacks die keer op keer terug keren met die verschrikkelijk irritante muziek maken de zaak er ook niet beter op.

Waarom dan geen 0.5 maar 2? Door het steengoede acteerwerk van Sean Penn. Hoe hard ik me ook ergerde aan al de rest, Penn zorgde ervoor dat het allemaal draaglijk werd. Sarandon met haar kikkerogen daarentegen...

De eerste kijkbeurt was redelijk (3*) maar na een 2e keer is het toch wel een onvoldoende die zonder Penn veel minder had gekregen.

Metalfist schreef:

't is een tijd geleden dat ik hem gezien heb, maar ik meen me toch te herinneren dat Penn helemaal niet onschuldig blijkt te zijn...en volgens mij schenken die ouders ook geen vergiffenis hoor...

Jawaddedadde schreef:

Penn blijkt dacht ik toch alleen maar iemand verkracht te hebben en niet neergeschoten. Ook vond ik dat één paar van de ouders wel vergiffenis bleek te schenken. Maar ik kan me wel vergissen want ik heb de film met school bekeken en er zat soms wel een serieuze tijdspanne tussen.

Metalfist schreef:

Als je het op die manier bekijkt, ja dan is hij onschuldig. Ik dacht dat je onschuldig over heel de lijn bedoelde. My mistake.

Metalfist schreef:

Zou kunnen kloppen hoor, weet het niet meer zeker. Ik moet hem dringend eens opnieuw gaan bekijken

avatar van Killerkip

Killerkip

Metalfist en Jawaddedadde,

Gaan jullie m beiden maar opnieuw kijken, jullie zitten er allebei naast.

De film geeft goed de emoties weer van de dader en de nabestaanden, wat er allemaal in mensen omgaat...

Daarom 4*

Hoe zit het dan wel?

Jep, zeer goeie vraag.

Enlighten us Killerkip.

avatar van De Knip

De Knip

Net gezien en Penn vermoordt de jongen en z'n maatje doodt het meisje. Beiden verkrachten ze haar..

Ik had hem al eens eerder gezien, maar dat was wel een hele tijd geleden. Goed geacteerd, dat wel, maar de film en idd de muziek, was redelijk. Een voldoende:

*** 1/2

avatar van geert bollen

geert bollen

Helen Prejean krijgt een brief van de ter dood veroordeelde Matthew Poncelet om hem op te zoeken omdat de advocaat is weggelopen.Helen gaat op zijn verzoek in. De kapelaan waarschuwt haar: weet waaraan je begint, deze man is door en door slecht.Vanwaar je morbide interesse vraagt de kapelaan zich af.? Bij haar eerste bezoek komt hij hij al heel antipathiek over want hij neemt de woorden nikker in de mond. Hij vraagt haar waarom zij in die armenbuurt gaat leven. Daarop antwoord ze droog en humoristisch: Dat hebben we dan gemeenschappelijk; we leven allebei bij de armen!!!In deze fase in de film ontkent hij dat hij een moordenaar is/ hij wijt zijn stommiteiten aan drugs en drank.

Er zijn twee mogelijkheden om aan de doodstraf te ontsnappen: een gratieverzoek gericht aan de gouverneur of in hoger beroep gaan.Waaraan is hij schuldig? De moord op twee tieners en tevens de verkrachting van één van hen.Helen Prejean wil ook niet dat hij vrijkomt: ' Ik zou niet willen dat hij vrij op de straat rondloopt'.Hij toont hier ook al dat hij manipulatief is of hij ontredderd? Hij zegt tegen Helen: Je laat me toch niet in de steek?

Zijn advocaat zegt hem: Ga niet naar de paroolcommissie want die zit vol met vrienden van de gouverneur. Bovendien moet je een ander gedaante aannemen, nl nu zien ze je als een monster, daarom moet je moeder er bij zijn om te laten zien dat je geen monster bent.Helen bezoekt daarna zijn moeder om dat te vragen. Zijn gevangenisstraf heeft zijn weerslag op het hele gezin. Zij wordt scheef bekeken en haar jongste zoon wordt gepest op school.

Daarna bezoekt ze haar ouders:die stellen zich de vraag waarom ze zich inlaat met moordenaars terwijl ze veel meer constructief werk kan doen met jonge kinderen.Zij neemt het voor hem op en roept verzachtende omstandigheden in: ' zijn vader is gestorven op zijn 14e' Hier komt al duidelijk aan bod dat hij een vaderfiguur mist. Later in de film ook omdat hij zo opkijkt naar Vitello.

Hij daagt haar uit en haar geloof wordt getest. Wil je geen seks en vrijen?En hij maakt haar complimenten.

Hij verschijnt uiteindelijk voor de paroolcommissie. Daar getuigt zijn moeder hoe hard zijn jeugd was, maar beklemtoont dat hij een goede inborst heeft.Op zijn 6e%u2026 En barst zij in tranen uit en weten niet wat er op zijn 6e gebeurde Misschien wel want in het begin film staan kinderen met stokken iets of iemand te slaan%u2026 is dat hij?

De advocaat betoogt dat er geen sprake is van een eerlijk proces., want in Death Row vindt je geen arme mensen. Met een duur woord heet dit klassejustitie.Hij kan zich immers geen fatsoenlijke advocaat permitteren en diegene die hij toegewezen kreeg was onervaren.

Na de paroolcommissie is er een aanvaring met ene Delacroix de vader van de vermoorde jongen. Hij kan niet begrijpen dat ze niet eerst aan de slachtoffers gedacht heeft ipv de moordenaar.De paroolcommissie verleent hem uiteindelijk geen gratie.De woorden van Mr delacroix doen haar beseffen dat ze ook voor de slachtoffers een rol kan spelen. Matthew Poncelet vraagt hem of ze hem geestelijke bijstand wil verlenen en zij doet het.

Daarna bezoekt hij hem nog eens en nogmaals getuigt van een onverbloemd racisme:Helen stelt zich de vraag of zijn vader racist was? Wat is dat voor een vraag zegt hij? Iedereen is racist bij ons.

Zij bezoekt dan de ouders van de jongen en het meisje die vermoord zijn. De ouders van het meisje vragen zich af wat haar van kamp heeft doen veranderen. Ik heb met niet bedacht zegt ze en ze neemt de gevleugelde woorden in de mond: ' Ieder mens is meer waard dan zijn slechtste daden'.De vader van Hope stelt haar voor een keuze: je kan niet met ons bevriend zijn en met hem.

Helen gaat terug naar hem en verwijt hem zijn stugge houding. Ze zegt : je maakt het hen makkelijk jou te doden door je racistische prietpraat. Zo wordt je voorgesteld als een dolle nazi.

Helen bezoekt hem opnieuw. Hij is nu overgebracht naar een andere cel. En er is humor in de film. Ik heb nooit zoveel mensen gehad die voor mij zorgden.Dan komen ze in een gesprek terecht over Jezus en Matthew vindt Jezus maar een nietszeggend figuur.Helen countert hem door te zeggen dat Jezus net zoals hij een rebel was. Hij koos voor de vertrapten in de mij: de prostituees, de armen.

Helen vraagt aan hem een bekentenis om zijn aandeel in de moord op te biechten.Zij probeert voor hem een afspraak met de gouverneur te versieren en een hoger beroep in te stellen. De tijd dringt.Het federale hof wijst zijn beroep af. Matthew ontkent nog steeds zijn aandeel. Bij een volgend bezoek wanneer de avond van de executie is aangebroken komt hij tot inzicht.Ik heb walter vermoord en hope verkracht.Helen bereikt waarnaar ze zo lang heeft gestreefd, ' je hebt nu je waardigheid, die kan niemand je afpakken'.' De waarheid heeft je verlost'

avatar van Bitking

Bitking

IK moest steeds bijna in slaap vallen met deze film, ik vond het te lang dradig, er gebeurde niet veel. Kortom: saai.

avatar van Killerkip

Enlighten us Killerkip.

Zie de (spoiler) reactie van De Knip

avatar van briek

briek

Een film over de doodstraf, dit is voor mij altijd al een boeiend onderwerp geweest, dus voor mij was deze film zeker niet langdradig of saai. De regie heeft het hier zeer goed gedaan want het verhaal is goed opgebouwd naar het hoogtepunt van de film, de executie. Ook de cast was hier zeer sterk, voor mij blijft deze film een aanrader.

avatar van Feben

Feben

Tja, niet helemaal mijn favoriete genre film. Desondanks dat liepen de tranen over mijn wangen tegen het einde, iets wat de afgelopen 5 jaar niet meer het geval is geweest volgens mij. Dus ik geef het een dikke 4.

avatar van chevy93

chevy93

Goede film, duurde mij iets te lang, maar dat lag denk ik aan het tijdstip

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Altijd als ik een zwik dvd's koop, komt er sowieso wel één uit die bult direct daarna op tv, zo ook deze Dead Man Walking. Maar dat geeft voor de rest niet. Dit zou voor mij toch sowieso een must-have geweest zijn.

Prachtige, indrukwekkende film. Wat een ongelooflijk indrukwekkend laatste half uur zeg. Zou de film bijna naar 4,5 sterren helpen, wie weet komt dat nog eens. Ik kreeg tranen in mijn ogen bij zowel de bekentenis van Penn tegenover Sarandon, als bij deze quote: ''I want the last face you see in this world to be the face of love, so you look at me when they do this thing. I'll be the face of love for you.'' Vooral het eerstgenoemde moment. Prachtig, erg emotioneel allemaal en ik hou ervan. Sean Penn is een held, magistraal acteur en zelfs één van mijn favorieten aan het worden. Sarandon is ook een ijzersterk actrice altijd weer, zo ook in deze film.

Naast het verhaal van Penn zijn ook de rollen van de ouders van de slachtoffers prachtig uitgewerkt in dit drama. Sarandon die zich tussen verschillende vuren bevindt en zich behoorlijk betrokken voelt bij Penn, net als mij als kijker. Erg knap dat een regisseur er voor zorgt dat ik zo'n sympathie voor een moordenaar krijg naar het einde toe. Petje af voor Robbins. Ik kan me best voorstellen dat het religieuze gehalte in de film als storende factor gezien wordt, bij mij viel dat redelijk mee, al balanceerde dat soms ook op het randje. Maar daar draaide de film dan ook gedeeltelijk om natuurlijk.

Ja, ik heb genoten. Fantastische film, die ik zeker vaker zal kijken. Muziek (o.a. ook van Eddie Vedder) was ook prima in orde, de flashback's zijn uitstekend in de film verwerkt en als een film het mij naar het einde toe - op emotioneel gebied - zó moeilijk weet te maken kan ik bijna alleen maar vol lof spreken.

avatar van DragQueen

DragQueen

Vrij sterke dramaprent, met een degelijk verhaal. de cast is ook goed voorzien met sean penn en susan sarandon. zij spelen hun rollen goed. verder heeft robbins de regie hier goed in handen gehad. prima prent, met een passende soundtrack. 3,5 ster.

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

deze film geeft de kijker althans mij een steeds veranderende mening over doodstraffen en wraak t.o.v de dader.

heel de film is boeiend , het verhaal is erg realistisch verfilmd , de dader of soms slachtoffer Matthew Poncelet in het middelpunt van enerzijds de familie,s van de slachtoffers en de rechtgeaarde burgers die wraak willen , anderzijds de zachtaardige liefdevolle non Helen Prejean en een oude advocaat .

door al die goddelijke liefde voor haar naaste en medemens zoals zij de moordenaar/verkrachter Poncelet ziet ga je van deze personen houden .

de verschillen tussen de 2 hoofdpersonen komen op het einde tot elkaar in het mooie einde van deze film.

de afscheidscene,s van Poncelet in de familiekamer van de dodencel zijn schitterend in beeld gebracht zoals eigenlijk de hele film met bijpassende audio.

deze film moet je zien als je van drama door een steengoeie acteur en actrice neergezet houdt.

een topper.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik kijk hem nu, maar hij is erg langdradig en er gebeurt maar weinig. Ze acteren goed, dat wel.

Maar steeds weer die saaie dialogen bij het raampje: Sean die een sigaret op steekt, Susan die 'm gezelschap komt houden.

Ongeacht het einde krijgt het nu al een

-2,5 -

avatar van speranza

speranza

Dit is een bijzonder aangrijpende film. Het kan er bij mij niet in dat deze film je koud laat.

avatar van chevy93

chevy93

En een 5,0*, hoe kan het ook anders

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Gisteravond gekeken, een echte film die mij kippenvel(of is het fel ?) gaf. De doodstraf is en blijft altijd een mooi thema voor een film en ook erg gevoelig. Een uitgerekende dood is een beangstigend idee.

Het verhaal werd goed verteld door Susan, hele goede actrice. Toch komt ze bij niet van het ''Stepmom''karakter af. Die film heb ik zo vaak gezien vroeger, dat als ik haar zie, ik altijd aan DIE film moet denken, haha. Het was af en toe wel vervelend om te zien dat Matthew niet meewerkten om zichzelf te verbeteren, om de hele tijd de cool guy te spelen. Maar dat hoorde natuurlijk bij de film.

Film technisch vond ik hem niet zo heel bijzonder. Ik had graag wat meer close-ups gezien om de emotie beter naar voren te laten komen. Maar dat is misschien ook niet van die tijd.

Een goede film, 4 sterren die een zekere impact bij mij heeft achtergelaten.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Mooi ook hoe prettig genuanceerd de film is geworden. Ik ben dan wel een tegenstander van de doodstraf, maar de meeste films over het thema zijn nogal zedenprekerig. We kennen het wel. Onschuldige man komt op de death row, oh oh oh, wat is het toch een belachelijk systeem. Deze film neemt het uitgangspunt aan dat de dader daadwerkelijk schuldig is maar rechtvaardigt zijn schuld ook de radicale straf die hem ten deel zal vallen? Allemaal heerlijk subtiel gebracht zonder teveel sentimentaliteit.

avatar van laundromat

laundromat

Wat een goed eind! Realistisch dat-ie geen gratie kreeg..

Susan Sarandon steelt de show wat mij betreft. Overtuigend.

avatar van movieonly

movieonly

Prachtige film die op een prettige en rustige manier vertoont wordt .

Goed verhaal .

Raar dat deze film niet in de top 250 staat.

Had waarschijnlijk een actie zoals in American historie X in moeten zitten of gemaakt door een chinees of een Catalaan met 1 oog

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Uitstekende film, met een uitmuntend acterende Sarandon en Penn. Prachtig in beeld gebracht, de sfeer van Louisiana wordt prima vertaald naar het scherm. Realistisch en down to earth ook, geen happy end met 'oh, hij krijgt gratie! Zo schoon! Laat ons allen huilen!. IJzersterke film dus, die je aanzet tot nadenken. Voor mij de ultieme film over de doodstraf, veel beter dan bv. The Green Mile. Klasse, alleen een beetje te lang.

avatar van goongumpa

goongumpa

Goede film. Hij bekijkt de situatie ten minste genuanceerd, vanuit het standpunt van beide kanten, en laat de kijker er zelf over beslissen. Sommige scènes kunnen misschien als sentimenteel beschouwd worden, maar op mij kwam het wel degelijk oprecht over.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Goed te zien dat de film door Tim Robbins is geregisseerd. Genuanceerd, ingehouden, met voldoende tijd om mee te voelen. Heel makkelijk om in vals sentiment te vervallen, maar het sentiment was niet vals. Alle partijen komen aan bod, botsen zoals dat in werkelijkheid ook gaat. De onervaren non Helen Prejean laat heel knap haar zwakte en enorme kracht zien. Indrukwekkend!

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Prachtige film. Goed verhaal en schitterende muziek. Acteerwerk is natuurlijk weer eens fantastisch. Einde vond ik eigenlijk erg goed.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Goede film. Sterk acteerwerk van Sean Penn en Susan Sarandon.

avatar van kort0235

kort0235

Wel goede film en goed geacteerd, maar helaas.... niet mijn soort film.

toch een ruime voldoende