Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
gauke
Film staat nr. 1 in mijn persoonlijke top 10: indrukwekkende film met ontroerend mooie en naadloos passende muziek.
g_unitboy
waarom staat deze film 14 e in de top 250
klute89
waarom staat deze film 14 e in de top 250
Omdat hij door veel mensen goed gevonden wordt.
briek
1993 was een topjaar voor Spielberg, die 2 kaskrakers tegelijkertijd regisseerde! Ik was 10 jaar toen deze film uitkwam maar zag hem pas volledig in 2000 en daar ben ik blij om. Deze film was vrij zwaar voor kinderen die toen toch meer in de ban waren van Jurassic Park.
Toen ik Schindler's List voor het eerst volledig zag, had ik al een behoorlijke achtergrond over dit onderwerp en kon ik achteraf enkel zeggen dat deze film een meesterwerk is. Het verhaal was geen enkel moment langdradig voor mij, en de personages werden glansrijk vertolkt door echte klasse acteurs. Laten we niet vergeten dat Hilter of de Holocaust zowat het moeilijkste onderwerp is om een film over te maken, alles wordt nauwlettend in het oog gehouden van wat mag en wat niet, en kritiek is hier nooit ver weg.
De zwart-wit beelden benadrukken hoe donker deze periode in de geschiedenis wel is. De aandacht die hier aan de decors, kostuums en de geschiedenis zijn besteed is al even uitstekend.
Dat maakt dat Schindler's List een film is waar niks valt op aan te merken en eigelijk door iedereen gezien moet worden.
JohnWilliams
.John Williams maakte al zeer mooie filmmuziek in E.T. en Jurassic Park maar hier doet hij het nog beter. De muziek zorgt voor kippenvel en maakt de film nog aangrijpender dan hij al is. Deze soundtrack kan bij wijze van spreken dienen als algemene hymne aan de talloze onschuldige slachtoffers van WOII.

Gert P
Als deze in kleur was geweest had ie 5 ***** gekregen.
Indrukwekkende film en een goed verhaal.
Aragorn
Omdat hij door veel mensen goed gevonden wordt.
en terecht ook!
klute89
Tja.....
The Last
Als deze in kleur was gewest had ie 5 ***** gekregen.
Liever zwart-wit epos, dan een kitscherige epos. Dat deze film niet in kleur is geschoten, maakt het n.m.m. alleen maar realistischer.
Gert P
Smaken verschillen gelukkig.
Heb niet voor niets ktv en dergelijke.
Dit is de eerste en laatste z/w film die ik heb gekocht.
Kraay
Ik wil geen oude discussies overnieuw beginnen, maar waarom is de film dan juist realistischer?
Stephan
Omdat de authentische beelden ook vrijwel allemaal zwart wit waren en daardoor het een assosiatie oproept aan die beelden. Zo moeilijk is dat toch niet?
Kraay
Idd niet moeilijk te begrijpen dat, dat voor sommige mensen mooier/sfeervoller/passender is, maar realistisch is daar volgens mij niet het juiste woord voor.
W.M.J.M
Ik vind dat ook maar een raar argument, het wordt juist minder realistisch, aangezien in de realiteit de holocaust ook in kleur was... Toch is het geen slechte keus aangezien het de film een donkerde sombere toon geeft dat natuurlijk goed bij het onderwerp past.
Stephan
Misschien ligt het aan het feit dat er tegenwoordig geen lang lopende docu's of series zijn, die het originele beeld langer dan twee tellen laat zien. Zo keek ik vroeger naar series als World at War e.d.
99% zwart/wit autentieke beelden.
Ik denk dat er nu nauwelijks meer origineel beeld van de oorlog wordt getoond anders dan "5 seconden brullende Hitler". Kan aan mij liggen maar ik denk dat het een maatschappelijke verschuiving is.
Als er nu een programma over de herdenking van D-Day wordt gemaakt, grijpt men waarschijnlijk ook eerder naar SPR dan het origineel.
Pastichio Rocker
Tjongejonge hee, iedereen weet toch dat in die tijd de wereld zwart-wit was??? Kleuren bestonden voor die tijd nog helemaal niet. Die zijn pas eind jaren '60 uitgevonden.
briek
Nee sorry dat is toch niet waar, eind jaren dertig zijn de eerste kleurenfilms verschenen. Maar eens kijken op youtube daar vind je genoeg kleurenbeelden over WO II en zelfs al over de Olympische Spelen in Berlijn van 1936.
Het was vooral Duitsland, West-Europa en Amerika die met de eerste kleurenfilms zijn uitgekomen rond die tijd, de Russen zijn hier toch een 10 jaar later mee begonnen denk ik.
90% van de beelden over de Holocaust zijn in het zwart-wit, sommige Duitse Officiers zijn hier toch in geslaagd om zwart-wit beelden over te maken vermits dit streng verboden was. Dus de Duitsers hadden bijna geen kleuren documentaires over hun Holocaust. De Russen hebben er ook beelden van gemaakt maar die waren in zwart-wit, enkel de Amerikanen hebben nog enkele kleurenfilms hierover gemaakt.
Maar ik denk dat Spielberg hier zwart-wit beelden gebruikt heeft om te tonen hoe donker deze periode is in de geschiedenis van de mensheid.
iets te langdradig, maar een prachtige film!
4.5
matthijs_013
Ik heb me toch maar eindelijk aan deze klassieker gewaagd. Maar wat kan ik er in hemelsnaam over zeggen dat niet al gedaan is? Het eerste uurtje was erg traag, saai en onnodig. Pas vanaf de inquisitie van de Getto werd het spannend. Het veranderde toen in een zeer nare film, maar dit zal in die tijd ook wel realiteit zijn geweest. Ik zal nooit snappen hoe mensen zo harteloos kunnen zijn.
Maarja, toch een klein puntje aftrek wegens het eerste saaie uur en het feit dat de film in zwartwit werd opgenomen. Dit maakte het toch iewat onpersoonlijker, het bevestigt dat je een buitenstaander bent. Maar goed, ik keek toch met open mond naar de aftiteling ( Hoewel die stenen op zijn graf leggen wel wat afgezaagd was )
Op televisie, ja. De eerste kleurenfilm werd in 1922 gemaakt (ik weet even de titel niet meer, maar het was met een bekende Chinese actrice uit die tijd). Technicolor werd al in de jaren '30 gebruikt.(edit): Hoe heet dat jongetje die op een gegeven moment probeert te verstoppen en uiteindelijk in een bak vol stront springt?
desteven007
Voor de Belgen op MM : Deze film komt woensdag 16 juli op 2BE! (20.25u)
nele
Ik heb 'm vandaag bekeken, maar denk dat ik hem niet helemaal doorheb. Ik heb - als ik hier jullie reacties lees- blijkbaar veel gemist. Nuja, ik was waarschijnlijk te moe om deze film grondig te bekijken. Geef hem toch 4* want ik vond hem wel heel aangrijpend en alhoewel ik liever kleurenscènes had, paste dit zwart-wit decor bijzonder goed bij deze film en heeft me dan ook helemaal niet gestoord.
Drezic
goede film.
Toch jammer dat er Engels in gesproken wordt. Geeft het een commercieel randje.
AGE-411
Ach, bij Gladiator heeft niemand het erover...
Gladiator is ook een absoluut ***film.
Heel iets anders dan dit.
Iets commercielers dan Gladiator bestaat er bijna niet.
Edit: ik kom er net achter dat die film in de top250 staat.
Maakt die lijst nog een stukje ongeloofwaardiger.
Bartel
Ik vind de keuze zwart/wit juist goed vooral omdat het een duistere grijze periode was in een verleden die bijna niet voor te stellen is en hopelijk ook nooit meer zal gebeuren. Prima keuze
Saldek
Een film die ik reeds een aantal keer heb gezien en me erover weet blijven verwonderen. Toen de film net uit was kreeg deze naast alle lof ook veel kritiek. Logisch, dit soort films lokken nu eenmaal reaktie uit. Een van de kritieken was dat het in het echt veel erger was dan de film toont. Klopt, ben wat op wezen zoeken en ben tegen zaken gestuit waarin mensen op een wijze werden behandeld en gemarteld die zelfs een meest zieke geest nog kokhalzend in de plé doet duiken. Maar ja, ging het alleen om de gruwels in de film? Ik vind dat S. Spielberg dat soort zaken op zeer subtiele wijze heeft gesymboliseerd, om een indruk te krijgen wat 'minderheden' betekenden in de ogen van de Duitster toen.
Zeer sfeervolle en aandoenlijke film met een einde zoals die in mijn optiek niet anders had moeten wezen. Ja, ik draag de film een warm hart toe. Dikke vijf.

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair