Genre: Thriller / Drama
Spanje
Geregisseerd door: Juan Carlos Fresnadillo
Met onder meer: Leonardo Sbaraglia, Eusebio Poncela en Max von Sydow
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 21 augustus 2003
Plot Intacto
"Some are born with luck. Others gamble for it."
Sam, een grijsaard en Frederico, zijn beschermeling en zoon, zijn twee overlevenden met uitzonderlijke gaven: ze kennen het geheim van het geluk en maken er dan ook gebruik van. Naar aanleiding van een hevige woordenwisseling schakelt Sam de gave van Frederico uit. Als een onterfde zoon zal Frederico met alle mogelijke middelen willen bewijzen dat hij nog steeds de gelijke is van Sam.
Tomás
Hija Sara
Cautivo 2
Cautivo 3
dttom
Erg originele film en ook wel goed uitgewerkt. Er gebeurt alleen iets te weinig, er hadden wat meer van die spelletjes in moeten worden gestopt. Voor de rest goede film.
Diesel
Toen Intacto in Spanje uitkwam, zat ik gelukkig in Malaga. Ik heb hier ook gebruik van kunnen maken door naar de film te gaan. Een zeer originele film, die Fresnadillo meesterlijk heeft weten te regisseren. Een aanrader!
titan
Grotendeels stijlvolle, mooie, maar ook verontrustende en originele film. Toch had ik het idee dat het basisgegeven van de film dat je andermans geluk kan afnemen beter uitgewerkt had kunnen worden. Tevens had de film een beter einde verdiend. 3*
pjotr
Bij mij wel meer dus....
Intacto is een boeiende film en zit vol met originele ideeën.
Alleen de openings-scene al waarbij Federico de opdracht krijgt het geluk af te nemen van een man die net wat te vaak wint bij het roulette spelen. Het enige wat hij hoeft te doen is de man aan te raken en hij is zijn geluk kwijt .
Bij het voorbijlopen haalt Frederico nog even de handel over van een fruitautomaat. Tegelijkertijd met het tot stilstand komen van het roulette-balletje wordt het shot afgewisseld met die van de fruitautomaat die op de jackpot tot stilstand komt...mooimooimooi..:Y
En zo kan ik nog wat scenes noemen: het moment waarop Frederico wil vertrekken uit het Casino en Samuel hem zijn geluk afneemt (die ene traan die Frederico laat schieten), de scene dat Tomás zich moet identificeren als geluksvogel met de videoband van de vliegtuigcrash, het geblind-doekt rennen door het bos en het fragment waarin je ziet hoe het auto-ongeluk van Sara misschien voorkomen had kunnen worden als ze haar man had verteld dat ze niet meer van hem hield...
In Intacto wordt geluk bijna als iets tastbaars uitgebeeld : het wordt afgenomen, ingezet en verzameld...
Buiten de mooie plaatjes, en het prima acteerwerk is het ook een pré dat niet alles precies uitgelegd( /verklaard) wordt - zo moet je bij de meeste weddenschappen die de geluksjagers met elkaar houden erg goed opletten wat er nu gebeurd en waarom...
Oh ja...is het meer mensen opgevallen dat bij de (drie ?) haperende neon verlichtingen het steeds de O is die defect is.... ?
Sjan
Originele en boeiende film van begin tot eind. Paar van de mooiste scenes in tijden: het geblindoekt rennen door het bos, echt een superspannende scene met perfect gekozen muziek. En de laatste 25 minuten waren echt nagelbijtend spannend. Kortom, een zeer goede film. 4*
Phoenix
Een paar stijlvolle scènes en een leuk uitgangspunt maar de film was voor mij niet boeiend/spannend genoeg voor een hogere notering. Vooral de climax viel me erg tegen. 2,5*
Banjo
- 2032 berichten
traage film met af en toe een prachtig gok moment
(in het bos, de springhaan)
2 1/2 ster
tovenaar
Daarnaast zaten er een aantal zeer mooie scene's, ik zal er even 2 uitpakken:
1. De "op welk met stroop besmeurd hoofd gaat het insect zitten" scene
2. De "met een blinddoek op rennen tussen de bomen" scene.
De film is lekker vlot en kent de eerste helft een sfeer die een beetje Lynchiaans aandoet (en dat is niet verkeerd!). Ik had alleen wat moeite met het einde; probeerde de regisseur nu te zeggen dat liefde sterker is dan mazzel?. Zoja, dan weet ik niet zo goed wat ik daarmee aanmoet. Verder was het gewoon een lekker verfrissende film, die zeker de moeite waard is om een keertje te bekijken. Geen topper, maar interessant genoeg.
! Heb je er nog een theorietje achter bedacht?
Clover
Mooie originele film. Jammer dat ik in eerste instantie 'half' zat te kijken. Deze film vraagt nl wel de aandacht!
Tot zeker de helft van de film vond ik het moeilijk om vast te houden aan het verhaal, vooral omdat ik de kern nog niet goed te pakken had.
Langzamerhand viel (bijna) alles op zijn plaats.
Ik had het idee dat ik goed geconcentreerd moest blijven kijken en vooral details waarnemen. Dus ja, Pjotr, ook ik heb de knipperende 'O' gezien
Goodfella
Het materiaal zou per-fect zijn voor een ijzersterke aflevering van The X-Files, maar het is zoals het hier wordt gebracht net niet genoeg voor een volledige film van dat kaliber. Het is technisch allemaal prima uitgewerkt en de sfeer is dik in orde, maar op een gegeven moment geloofde ik dat geklooi met geluk wel. Rekende op een leuke twist die niet echt kwam. Eigenzinnig filmpje dus, heb me er goed mee vermaakt, maar er zit gewoon méér in! Helaasch...
Queto Yurlunyur
Typisch weer zo'n film die met een chaotische structuur probeert ingewikkelder over te komen dan het in werkelijkheid is - want als je na een uur bij elkaar gepuzzeld hebt hoe alles in elkaar steekt, blijkt achter de originele premisse eigenlijk bitter weinig inhoud schuil te gaan. Ondanks dat het allemaal wat met het streven naar geluk te maken heeft, leidt dat niet tot ook maar enige dramatische diepgang (op een sterke monoloog van Von Sydow tegen het einde na, maar die staat eigenlijk vrij los van de rest van de film), hoewel het basisgegeven daar mogelijkheden genoeg toe zou moeten bieden.
Ook leidt dat niet tot filosofie - of het moet de onderliggende notie zijn dat de personages alleen maar ongelukkiger lijken te worden naarmate ze meer geluk verzamelen, maar aangezien daar verder niets mee gedaan wordt kan dat net zo goed een gapende plothole zijn. Wat de film dan wel is? Een oppervlakkige thriller, die echter dankzij de sfeerschepping en een interessant rolletje van Von Sydow nog wel redelijk vermaakt. En met z'n aanvankelijke puzzel houdt de film je eigenlijk toch wel even bezig. Vooruit, 3 *.
Veel viel er toch niet te puzzelen ?
Lees enkele rare dingen hierboven (Lynchiaans ?), maar uiteindelijk vond ook ik dit een film met een interessant concept en mooie sfeerschepping.
Maar mij het grootste probleem zit is in het hele politieverhaaltje. Ik vraag me af wat een uberhaupt in deze film komt zoeken. Het idee dat met zo met geluk kan spelen is erg leuk en boeiend. Het elite clubje dat zich extravagant gedraagt met zulke spelletjes is ruim voldoende om een film lang te boeien. Dat er dan zo'n politieonderzoekje bij moet om de spanning wat op te drijven irriteerde me, vooral omdat de film uiteindelijk wat wegheeft van een goedkoop thrillertje.
Dit even buiten beschouwing gelaten is de film verder best aardig. Paar leuke scenes en mooie shots (al mist de perfectie - bij het wisselen van bestuurder tegen de ondergaande zon bijvoorbeeld), aardige donkere sfeer en een paar originele vondsten. Jammer dat dit iets te vaak verpest wordt door droge en saaie scenes.
2.5*. Aardig filmpje, dat niet duister genoeg durfde te zijn, en uiteindelijk iets te plat uitvalt. Had veel meer ingezeten.
roysommerdijk
vond het een slechte film, duurde veel te lang, en was wel af en toe geen touw aan vast te knopen, op het einde werd het allemaal wel duidelijk.....
mij boeide de film niet zo.....
Flipman
Ben benieuwd! Leuke synopsis! En ook ben ik natuurlijk benieuwd daar de regisseur van deze film ook "28 Weeks Later..." aan het maken is.
Fikret8
De sfeer in deze film is werkelijk zo sterk en meeslepend dat je de beleving krijgt je in een hele andere wereld te bevinden. De stijlvolle lange shots waarin vrij weinig gebeurt doen zeker geen afbreuk.
gauke
"Een slimme en sfeervolle Spaanse thriller over voorspoed, gokkunst en bijgeloof", las ik. Voor mij was de film in ieder geval duister en beklemmend met fantastische acteurs. Echter ook zo nu en dan uit balans.
Wat bij vlagen briljant is wordt om zeep geholpen door zijplotjes die de vaart volledig uit de film halen. En zo werd een meesterwerk in de dop onevenwichtig en uiteindelijk een redelijke film. Fresnadillo zou zich revancheren met 28 Weeks Later.
Pastichio Rocker
Volgens mij heeft The Prodigy die blindoekscene gejat voor hun videoclip van 'Voodoo People (Pendulum Remix)'.
Legan
Aardig, maar toch net niet.
Qua uitgangspunt prima in orde, alleen schort het nogal wat aan de uitwerking welke wisselvallig is. Het verhaaltje op zich is leuk en interessant en de film bevat enkele goede en sfeervolle scènes. Het probleem is echter dat Fresnadillo overduidelijk op safe speelt, waardoor elementen als saaiheid, voorspelbaarheid, oninteressante zijplotjes en personages, ... al snel de hoek om komen kijken.
Wat meer pit had de film wonderen gedaan, maar gezien zijn andere film, 28 Weeks Later, betwijfel ik sterk of dat wel in hem zit.
JDSsmetje
Zeer goed. Het heeft een goede sfeer en een prachtig plot. Kan ruimschoots boeien al is het wel een lange zit. Ik moet Legan wel gelijk geven dat het net iets meer pit nodig heeft. De ene scene deed me nogal aan de clip van The Prodigy-Voodoo People denken en ik begrijp waarom deze film al zijn prijzen won.
Sjan
Halfje eraf na herziening: toch wat rommelig, terwijl het verhaal/idee geweldig is. Er zitten wel degelijk prachtige shots en superspannende scenes in, maar als geheel boeit het niet de hele speelduur. Ook het politieverhaal is niet echt van toegevoegde waarde (en soms zelf vervelend: de vrouw weet constant waar ze moet zijn en wat ze moet doen...hoezo??).
Blijven nog steeds een stevige 3.5 sterren over.
flaphead
sterke mysterieuze thriller. de sfeer is heerlijk beklemmend en het uitgangspunt uitermate origineel. er wordt erg weinig uitgelegd en je moet dus zelf goed blijven opletten en nadenken. het risico daarvan is dat je sommige dingen niet meekrijgt en dat zal de film minder maken, als je ze wel doorhebt maakt het hem juist alleen maar sterker.
het idee, dat geluk overdraagbaar is, is zoals gezegd erg origineel. voorwaarde om van de film te genieten is dan wel dat je meegaat in dat idee. doe je dan niet, raak de weg waarschijnlijk al snel kwijt en zit je naar een saaie film te kijken.
goed camerawerk met mooie shots en enkele bijzondere scenes, zoals de ik-hou-niet-meer-van-je-twist, de sprinkhaan-scene en het blinddoek-in-het-bos-spel als hoogtepunt (en waar zoals al vaker gezegd is meteen duidelijk wordt dat de bewuste clip van The Prodigy niet zo origineel was).
de film had naar mijn idee een meesterwerk kunnen worden als het einde beter uitgewerkt was, de sfeer nog iets duisterder was geweest en er nog een sterke twist in had gezeten.
Reeese
Leuk filmpje! Origineel, maar een tegenvallend einde!
Dubbele gevoelens aan deze film overgehouden!
Had meer in gezeten, toch erg vermakelijk!
Dubio...
Hmm...misschien nog eens kijken.....
Vooralsnog 3 *
wibro
Nogal bizarre thriller waarbij het einde inderdaad teleurstellend was. Dat had duidelijk anders gekunnen. Toch kent deze mysterieuze thriller toch een paar zeer mooie scènes, waarbij de blinddoek-in-het-bos-spel ver boven alles uitsteekt. Ik had deze scène ooit in een van mijn inmiddels terziele MovieMeterContests gestopt. Ik moest bij het zien van de Russische roulette trouwens denken aan een andere film "13 Tzemeti", die ook zo'n bizar op leven en dood spelletje bevatte.
Kort samengevat; een best wel goede thriller, best origineel allemaal maar hij maakt bij mij niet zo veel indruk meer als toen ik deze film zo'n 10 jaar geleden voor de eerste keer zag en dat komt nogmaals door dat niet geslaagde einde, dat toch een beetje een anti-climax was.
3,5* na herziening
Tanita
slecht geproduceerd en slecht geacteerd, en volledig overbodig. Tijdverspilling 0,5

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

Buffalo '66