• 9.377.371 stemmen

Geregisseerd door: Joel Schumacher

Met onder meer: Cate Blanchett, Gerard McSorley en Ciarán Hinds

Releasedatum: 11 september 2003

Plot Veronica Guerin

"Why would anyone want to kill Veronica Guerin?"

Het waargebeurde verhaal over een journaliste die haar leven waagde op zoek naar de waarheid. Halverwege de jaren '90 was het zo goed als oorlog in Dublin, met een paar machtige drugsbaronnen die om de macht streden. Hun meest gevreesde vijand was niet de politie, maar de dappere Veronica Guerin (Blanchett) die onderzoek deed en de drugshandel aan het licht bracht. Ze moest haar verantwoordelijkheid ten opzichte van haar lezers en land afwegen tegen de belangen van haar gezin thuis. Door haar enorme inspanningen, waarmee ze Ierland voorgoed veranderde, werd ze een nationale volksheldin.

Veronica Guerin

Cathal Turley

Martin Cahill

avatar van tevelenco

tevelenco

Goede film met een mooi en aangrijpend verhaal.

Dat erg sfeervol en realistisch in beeld wordt gebracht en een ontroerend einde kent.

En ook de akteerprestaties van de voor mij onbekende Cate Blanchett vond ik erg overtuigend.

Kortom ik heb me prima vermaakt.

avatar van Waku

Waku

Een kopie van de eerder verschenen "when the sky falls".

Enkel verschil is dat die film iets geweldadiger en rauwer overkomt door enkele brute scenes.

Verder wordt in deze film de journaliste in tegenstelling tot de eerder verschenen uitvoering WEL bij de naam genoemd.Hoewel deze" Veronica Guerin"geen slechte

produktie is blijft het mij toch een raadsel waarom in zo'n kort tijdbestek (3 jaar) twee bijna exact dezelfde films worden uitgebracht.

avatar van b_cru

b_cru

ik ging er gisteren eens goed voor zitten. Goede recenties, goed verhaal dus verwachtingen waren hoog gespannen..... Helaas wat dit een hevige teleurstelling. Regel 1 (vind ik) voor een film is dat je de hoofdrolspeler simpatiek vind. Ik heb me gedurende de hele film geergert aan deze vrouw. Daardoor vond ik het verhaal er niet echt uitkomen.

Maar nu het verhaal. Dit was goed alleen leek het allemaal in die 90 minuten gepropt. Van langzame opbouw was geen spraken en daardoor bleef het voor mij meer een speelfilm dan dat ik het gevoel had dat hier waarheid in zat. 2,5 sterren vind ik nog veel, maar heb ze toch maar gegeven omdat ik toch wild eweten hoe dit afliep. jammer

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Heel aangrijpende film die je nog lang zal heugen. Blanchett speelt geweldig.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Verrassend goede film, die gezien de waarheid nogal wat indruk achterlaat.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

The Core, deze film... Gelukkig zijn er ook nog goede films op TV vanavond!

Ik kan me nog goed herinneren hoe padd0 in de lach schoot toen de hoofdroldoos werd neergeschoten...

Een mod heeft een gedeelte van mijn bericht spoiler genoemd. Dat vat ik niet echt, aangezien de film begint met deze gebeurtenis.
Volgens mij stond het zelfs in de filmbeschrijving in de VPRO gids.

Dus...

avatar van neo

neo

Veronica Guerin door de Bruckheimer molen gehaald... Dat levert natuurlijk geen diepgang op. Guerin's karakter kom je weinig over te weten en alles is nogal oppervlakkig. Maar wel aardig vertier dan maar. En de echte emotie komt enkel voort uit Harry Gregson-Williams meer dan prima muziek. 3 sterren

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Een krappe voldoende voor deze niet zo bijzondere film. De 1e halfuur is het erg moeilijk om aan het verhaal te wennen, maar als je er eenmaal ''in'' zit, is het best een goede wegkijkfilm.

avatar van Richard1189

Richard1189

Als je bedoelt 'makkelijk te volgen' ben ik het met je eens; het is een eenvoudig plotje. Als je bedoelt 'kun je snel weer vergeten' ga ik niet met je mee; regelmatig denk ik aan de onmacht in de film waar de Ier nog steeds mee geconfronteerd wordt.

avatar van filmdaas

filmdaas

Cate Blanchett weet deze film boven de middelmaat uit te halen als het hoofdpersonage.

de plot is goed en er zitten best een paar indrukwekkende momenten in.

maar er had naar mijn mening veel meer in kunnen zitten dan dit "vluggertje"

wat meer tijd aan het uitdiepen van verhaal en karakters

zou een episch helden eerbetoon tot stand kunnen hebben brenge.

avatar van nightbreed

nightbreed

Deze film kan ik alle filmofielen aanraden, mooi en ontroerend.

Cate Blanchett laat hier weer eens zien hoe goed ze kan acteren.

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik deze heb gezien dus verder kan ik er nu niet op in gaan.

Cijfer: 4

avatar van Thomas83

Thomas83

Sterke en boeiende film. De scene aan het begin is al mooi gemaakt, met de aanslag op Veronica Guerin. Ook de scene daarna is erg sterk, als je Veronica Guerin ziet aankomen bij een drugspand, met vele drugsnaalden etc op de vloer en een dealer die heel openlijk op straat staat te dealen, met kinderen die er omheen gewoon lopen te spelen, sommigen (hele jongen ook nog) zelf ook met drugsnaalden. Vraag me wel af of die scene niet wat overdone is, maar voor mij werkte het in elk geval wel.
De scene met de verklikker en wat ze met hem doen in het pand is ook heftig en veelzeggend. Je hoort hem krijsen terwijl de kinderen gewoon buiten spelen en het kunnen horen. Ook hier proberen de criminelen hun activiteiten totaal niet te verbergen
Even later weer een sterke scene, dat die getuige in het cafe aan de journalisten vraagt of een van hun seks met hem wil (voor geld).
Al die scenes geven gelijk heel duidelijk aan hoe de situatie ervoor staat, over wat voor omstandigheden Guerin wil schrijven.
De acteerprestaties zijn goed. Van Cate Blanchett mag je ook wel wat verwachten, die presteert altijd wel. Ze zet hier heel goed een scherpe en charismatische journaliste neer. Haar accent is ook goed, ik heb me er geen moment aan gestoord. Mooi ook dat spel tussen Guerin en "The Coach", hoe ze elkaar steeds gebruiken, en hoe ze ook andere mensen gebruikt en inschakelt bij haar onderzoek, zoals politicus Tony Gregory. Alle bijrollen worden ook goed ingevuld. Die van Callahan en The Coach met name.
Verder ook erg interessant hoe de ijverige werkzaamheden van Guerin van verschillende kanten niet bepaald worden gewaardeerd. Waar ik me wel over verbaasde is hoe naïef Guerin is (in de film).
Het camerawerk is goed, en de muziek is ook niet slecht. De decors vaak sfeervol, lekker grauw en sober.
De scene op het einde waarbij de aanslag op Veronica Guerin goed in beeld wordt gebracht is echt prachtig. Heel mooi gemonteerd, vooral ook de beelden en muziek daarna. Indrukwekkend.
Dit vind ik toch een van de betere misdaadfilms die ik heb gezien. De film is geen moment saai, en zakt ook nooit echt in. En er zitten meerdere scenes in die bij mij wel zullen blijven hangen. Gewoon een topfilm, en nogal ondergewaardeerd als je het mij vraagt. Al begrijp ik de kritiek dat de karakters niet goed worden uitgediept best. Al vind ik het nog redelijk meevallen. Veronica Guerin leer je in de film toch redelijk goed kennen. Iemand die houdt van haar gezin, maar vooral toch wordt gedreven door haar werk, haar gevecht tegen de drugscriminaliteit en haar pogingen om de waarheid boven water te krijgen. Ik geef hem een dikke 3.5*.

Niet te geloven dat Bruckheimer en Schumacher zelfs zo'n Brits getint verhaal nog bijna weten te verneuken. Het is dat Blanchett zo'n goede actrice is en de bijrollen allemaal prima waren, want verder was het maar een typisch Bruckheimer product.

Overdreven sentimenteel geneuzel, typische cliche Ierse muziek die voor dikopgelegde emotie moet zorgen, dat einde al die personages die even in slowmotion moeten langslopen om de heroiek aan te dikken, waardeloos.

Dit verhaal had Britse makers verdiend.

avatar van starbright boy

kos schreef:

Dit verhaal had een Brits makers verdiend.

Ah, mooi .

avatar van Kisje

Kisje

Een mooi, ontroerend verhaal over de laatste 2 levensjaren van Veronica Geurin. Dit dankzij een uitstekende vertolking van Cate Blanchett.

Enkele scènes die mij het meest aangrepen: de scène waar de kindjes gewoon op het straat met de drugsnaalden zitten te spelen, de scène waar die ene man (ben ff zijn naam kwijt) Veronica afslaat en z'n vrouw op de achtergrond lacht. Bij dit soort scènes hield ik in m'n achterhoofd dat dit allemaal wel echt gebeurt is en dat haar dit echt overkomen is, gruwelijk!

Schokkend vond ik, dat 6 jaar nadat Guerin vermoord werd, nog 196 journalisten om het leven kwamen.

Een aanrader!!!

avatar van SubbiE

SubbiE

Pakkende film, zeker te weten dat dit werkelijk gebeurde. Mooie muziek

avatar van tonniedorrie

tonniedorrie

ik vond het een mooi verhaal en vooral omdat dit echt zo gebeurt is met die vrouw en dat ze dat allemaal durfde zeg ...

vond het alleen jammer dat het qua film niet meer van gemaakt was ik vond het allemaal zo vlug en weinig karakterrollen niet uitgediept net als de man van haar

daarom 2,5*

avatar van jimbo79

jimbo79

heel sterke meeslepende film met weeral een schitterende blanchett echt een verassing dat bruckheimer(mister ontplof) en schumacher zo een meeslepende film konden maken

avatar van confucius

confucius

Vraag aan 100 mensen waar zij aan denken bij het zelfst. naamw. "film!" 99% zullen "amuseren" als antwoord geven. Aan deze prent valt niks amusement te bespeuren. Eén grote moordende bende die zowat hun gangen konden gaan en ´t schijnt nog waar te zijn gebeurt ook.

Eerlijk gezegd, ik hou niet van dit soort Iers arrogant moordend drama. Het ontspant mij niet, integendeel, ik erger mij aan dit soort drama die "altijd" slecht aflopen. het brengt mij in een negatieve stemming. Veronica - de Ierse journaliste - weet, dat, met wat zij bezig was, de "kroniek van een aangekondigde dood" betekende. Door haar fanatisme zette zij wel haar hele gezin op de helling.

"Wie laat mij ooit eens lachen?" Deze film zeker niet.

Wat niet valt uit te sluiten is dat het zeer realistisch in beeld werd gebracht, maar kom mij niet vertellen dat dit "een mooie film" is.

1,5 lijkt mij voldoende.

Belachelijke recensie. Ga je lekker 'vermaken' bij Schindler's List dan.

avatar van MissRose

MissRose

confucius schreef:

1,5 lijkt mij voldoende.

Confucius... zeker naar het Engelse werkwoord "to confuse"...

Dat deze film slecht afloopt is onvermijdelijk gezien het een verfilming is naar werkelijke gebeurtenissen.

Verder heeft film als medium niet enkel de functie om te vermaken, het is een medium waar veel meer mee kan dan de oppervlakkige massa te vermaken, misschien is het een goed idee je eens te verdiepen in de film geschiedenis.

Deze film heeft een zekere maatschappelijke en geschiedkundige waarde, hoe je het ook went of keert. Het is niet gemaakt om te vermaken, maar om een verhaal van corruptie, verandering, moed en hoop aan de wereld kenbaar te maken.

De gebeurtenissen verbeeld in deze film heeft Ierland op zijn kop gezet!

Wees blij dat jij daar kennis van kon nemen door deze film.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Interesante biografie van Veronica Guerin die ook perfect is gespeeld door Cate Blanchet. Het is ook zo'n film dat begint bij het eind en dan terug in de tijd draait en dan zo verderloopt naar het einde toe. Het werd ook allemaal duidelijk genoeg uitgelegt. Verder vond ik de sfeer er ook goed inzitten van de Ierse Onderwereld en dat Veronicas leven in gevaar komt door sommige journalistiek werkjes. Ook leuk was dat kleine rolletje van Colin Farrell in het midden als junkie. Vond btw die gangsters ook goed spelen en die leken dan ook wel uit een Britse Misdaadkomedie te zijn weggelopen.

Het climax vond ik ook erg mooi verteld. Natuurlijk zou het wel zo zijn dat de film 50% klopt met de ware gebeurtenis maar evengoed is dit wel een intersant doch vermakelijk filmpje.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Hele leuke film, alleen stoorde ik mij af en toe aan moderna auto's, terwijl de film in 1994/1996 afspeelt.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

confucius schreef:

1,5 lijkt mij voldoende.

Slaat nergens op kerel, als je een film louter kijkt om enkel te amuseren dan moet je naar actie-hollywoodfilms gaan kijken zoals transformers. Dit is een waargebeurt drama, geschiedenis, feiten.

Eerlijk gezegd, mensen die enkel en alleen de cinema opzoeken om amusante films op te zoeken zijn zeer oppervlakkige mensen met weinig weet en kennis over de geschiedenis en het hedendaagse leven. Het genre drama zou je eigenlijk alleen al moeten overtuigen dat deze film geen lollige film is, zoiets zou je toch wel moeten weten anders ben je toch wel redelijk analfabeet en niet bijster slim.

avatar van Tarkus

Tarkus

Indrukwekkende film, met een sublieme Cate Blanchett.

Helaas gaat deze film over een niet zo mooi stukje Ierse geschiedenis. Deze keer niet over de strijd tussen de godsdiensten, maar over het drugprobleem in de jaren '90 en de strijd daartegen van Veronica Guerin.

Cate Blanchett geeft op een prachige maniet gestalte aan Veronica Guerin, en zoals je op het einde van de film kan zien is ook de gelijkenis treffend.

5 Sterren voor deze film, omdat het een waar gebeurd verhaal is dat prachtig werd weergegeven en ook voor de prachtige acteerprestaties, niet alleen door Blanchett.

Een prent die ik iedereen kan aanraden die een beetje interesse heeft voor geschiedenis, en dan vooral het minder mooie deel ervan.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Regisseur Joel Schumacher levert één van zijn minder commerciële prestaties en waagt zich aan een film met een meer onafhankelijke stijl. 'Veronica Guerin' oogt low budget, met een biografie van een vastberaden journaliste die de vuile zaakjes van de IRA in het daglicht zette, met name de verspreiding van drugs in een land dat al geplaagd wordt door werkloosheid en andere vormen van sociale uitzichtloosheid.

Cate Blanchett zet een behoorlijke rol neer als de journaliste met een koppig karakter. Ze bracht veranderingen teweeg in haar land. Waarschijnlijk voelde ze nattigheid aankomen, maar haar vastberadenheid om iets te veranderen vat de persoon van Guerin samen. Wanneer ze op het einde haar lot tegemoet treedt, wordt dit gevolgd door een moment van algemene rouw waarin Guerin, tot mijn spijt als martelaarsfiguur uitgebeeld wordt en dat is nu misschien net iets teveel van het goede Geen meesterwerk, maar wel meeslepend.

avatar van MissRose

@ confucius:

Eng he de realiteit?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Cate Blanchett speelt een vrij irritant vrouwmens en het verhaal vordert naar mijn gevoel voor geen meter. Het viel me dan ook zwaar mijn ogen open te houden onder het kijken van Veronica Guerin. Aan het eind van de film wist ik niet eens wat ze nou precies bereikt had, behalve dat haar dood pas écht de aandacht op drugscriminaliteit vestigde. Kortom: een nogal vervelend filmpje. Het camerawerk is af en toe wel erg mooi. En het jaren '90-kapsel van Blanchett is ook best grappig.