The Faculty (1998)
Releasedatum: 25 maart 1999
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Vanaf zondag 23 februari in 2 bioscopen
Plot The Faculty
"Take me to your teacher."
De leraren op de Herrington High School beginnen van het ene op het andere moment vreemd te doen. Wanneer Casey en Delilah zich moeten verstoppen in een kast in de lerarenkamer zijn ze getuigen van de wurging van zuster Harper door twee van hen. Een paar momenten later blijkt de zuster ineens springlevend, maar dan anders dan ervoor. Het bewijs van een buitenaardse infectie wordt uiteindelijk door een leraar scheikunde gegeven. Het plan is nu om de koningin te pakken te zien te krijgen voordat de aliens zich over het hele land weten te verspreiden.
- Trailer (YouTube)
- The Faculty (MusicMeter)
- The Faculty (MusicMeter)
Delilah Profitt
Mr. Frank Connor
Prof. Edward Furlong

Lord Flashheart
Erg genoten hiervan.
De jaren '90 waren niet de beste jaren in het horrorgenre en wat je nog over had waren die zelfbewuste, komisch bedoelde horrorfilms à la Scream, I Know... etc. Vreselijk; heb dat soort films nooit leuk gevonden. Horror moet een zekere spanning geven en ander kijk ik wel een komedie. The Faculty lijkt hier en daar een parodie, maar is eigenlijk best een goede variant op het Body Snatcher verhaal: spannend, paranoïde en gory.
Mensen zonder referentiekader zullen dit gewoon als serieuze film beschouwen. En ondanks mijn eigen bekendheid met het horrorgenre, zie ik het ook niet direct als parodie. Ja, de studenten gebruiken drugs om de aliens te verslaan, maar is dat dan gelijk humor? En ja, de personages verwijzen naar andere horrorfilms, maar is het dan gelijk een persiflage op? Hoe zou het gaan als jezelf in zo'n situatie kwam? Geen idee, maar juist de herkenbaarheid van het highschool wereldje maakt deze film realistischer dan de meeste andere alien takeover movies.
Bovendien houdt Rodriguez er flink het tempo in, waardoor de spanning de gehele speelduur blijft. Geen dode romantische momenten of flauwe comic reliefs. De effecten laten zien dat het hier om vroege CGI gaat, maar who cares? Ziet er zelfs nu nog best goed uit. Verder geeft de film gewoon een leuk beeld van de jaren '90, de jaren waarin ik zelf tiener was. Alle soap acteurs uit die tijd die hierin meespelen zeggen me overigens niet zoveel, aangezien ik: 1.) niks met soaps heb en: 2.) met moeite mijn eigen moeder op straat herken. Ik herkende Frodo en de Terminator T1000 en dat is al heel wat.
Geen top kwaliteit, wel top vermaak. 3,5*

Lord Flashheart
Nog maar een halfje bij gegooid, had me in tijden niet zo vermaakt met een blockbuster.

gauke
Een met vaart vertelde horrortienerparodie, waarbij de leerkrachten het kwaad vertegenwoordigden, met enkele heerlijke dialogen, een aantal griezelige momenten en een goed spelende cast. Het einde was wel een beetje teveel van het goede. Grappig was dat je als kijker de scholieren steeds een stap voor was.

Thereisnospoon
Goede film met een aantal aardige bijzonderheden.
Elijah Wood en Famke Janssen zien we in deze film beide in een film lang voor ze écht groot
werden (Lord of the Rings / Bond)
Afgezien van Bond heb ik voor Famke een hoog bijrolgevoel.
Voor X-Men: Days of future past was ze bv alleen in de slotfase even zichtbaar.
Ook in taken (2008) is ze slechts zijdelings aanwezig als vrouw van.
Heb ook een beetje dat gevoel met Rutger Hauer, onze andere Nederhollywood.
Zeker, Blade Runner met Harrison Ford prijkt op zijn CV.
Ook nog The Osterman Weekend van Sam Peckingpah, zeker niet zijn beste film.
Maar wat hebben ze hierna eigenlijk nog op de kaart gezet?

Mr-Mcmovie
werden (Lord of the Rings / Bond)
Goldeneye is van 1995 The Faculty 1998 dus klopt niet wat je zegt.

Vinokourov
The Faculty doet er niet zo moeilijk over dat het idee regelrecht gejat is van Invasion of the Body Snatchers. De film komt zelfs eventjes ter sprake! Deze keer is de setting een cliché high school en een groep scholieren (met o.a. Josh Hartnett, Jordana Brewster en Frodo) moet de alien-aanval weerstaan. Met Robert Rodriguez als regisseur weet je wel dat dat tof uitpakt en de film een hoop leuke momenten heeft.

blurp194
Geen vernieuwend concept misschien, maar wel tot in elk denkbaar detail geperfectioneerd. Heerlijk om de evil sportleraar over the top te zien gaan, mooie rol van Robert Patrick. Sowieso is de hele cast erg goed op dreef en ook erg goed op z'n plek, met Jordana Brewster voorop in misschien wel haar mooiste rol. En dan natuurlijk Famke Janssen nog. Leuke humor met goeie timing ook, en dat maakt de film nog weer zoveel sterker. Mooi vakwerk van Rodriguez. Leuk om weer een keer te zien.

IH88
“I'm not putting that hack drug up my nose - it's so eighties!”
“Aliens are taking over the earth. Weigh it!”
Wat blijft dit toch een sterke en vlotte film. Een High School die wordt overgenomen door lekker gore aliens, leuke acteurs, veel humor, spannende momenten en goede muziek. Prima entertainment.
De jonge acteurs zoals Hartnett, Wood, Brewster en Hatosy doen het goed, maar ik heb vooral genoten van Robert Patrick en ook Famke Janssen heeft een geweldige bijrol. De film kan je zien als een scherpe satire op het hele High School gebeuren en het script van Rodriguez zit ijzersterk in elkaar. Echt een prima film die na al die jaren nog steeds recht overeind blijft staan.

BlueJudaskiss (moderator films)
Enorm genoten hiervan!
Heb dit ooit nog op video gezien en vond er toen weinig aan, nu meer dan 15 jaar later op DVD en erg blij verrast! Een lekker verhaal, een leuke afwisselende cast en vooral prachtige effecten - en niet alleen maar CGI. Ontzettend aangenaam dit.

Chainsaw
The Thing voor tieners. The Faculty is één van de smakelijkste horrors die na het enorme succes van Scream kwam opduiken. Ondanks dat het script is opgepoetst door Kevin Williamson is The Faculty geen typische Scream-kloon, maar gewoon een fijne Invasion of the Body Snatchers-achtig monsterverhaaltje. Met hier en daar uiteraard wel de nodige typische elementen voor die tijd; high school setting met rockliedjes op de soundtrack en zoveel mogelijk dialogen met catchphrases.
The Faculty heeft een vermakelijk plot met buitenaardse wezens op een high school. En toch is het minst geloofwaardige element uit The Faculty dat men Josh Hartnett de coole en charismatische drugsdealer laat spelen, die tegelijkertijd ook belachelijk slim is. Beetje hetzelfde als de aantrekkelijke Famke Janssen tegen het bespottelijke aan laten spelen dat ze verlegen is, om zo een transformatie te hebben halverwege de film. Maar eerlijk is eerlijk; de cast in The Faculty is aangenaam, met name de bijrollen van de leraren als Robert Patrick, Piper Laurie en Jon Stewart zijn erg leuk. Overigens vroeg ik me altijd al af waarom die donkere dude ook op de poster staat, gezien hij maar een mini-rol heeft, maar ontdek nu net dat het gaat om muzikant Usher, die zijn eerste filmrol had in The Faculty. Geen slechte film als debuut, want zulke charmante en simpele ‘mijn leraren zijn buitenaardse wezens’ films zie je niet zoveel.
3,5 sterren.

Supernatural
Een prima filmpje.met een redelijke cast.met een leuk verhaal.heb me prima vermaakt.

rebelkush
Wel apart die lage score hier.
Dit is misschien een bekende concept maar ik vond het toch best origineel uit de hoek komen
De cast is goed met acteurs als Robert Patrick, Famke Janssen en de toen nog beginnende acteurs Josh Hartnett een Jordana Brewster. Jon Stewart zit er ook bij die ik geniaal vond bij The Daily Show.
Leuk verhaal met goede acteurs en met veel grappige momenten.
horror/scifi/comedy.
Laatste 10 minuten stelt teleur.

Basto
Gek, de film heeft alles in zich om erg gaaf te kunnen zijn, maar is het niet. Soort Class of 1999 rip off met een sterrencast, behoorlijk budget en talentvol regisseur. Maar er gebeurt eigenlijk vrijwel niks. Veel ge ouwehoer, nauwelijks horror en een veel te laag tempo. Het lijkt wel of men na de jaren 80 verleerd is dit soort verhaaltjes in 90 minuten af te doen.
3tje

Alathir
Ik wist niet dat Rodriguez de regisseur was tot aan de aftiteling. Verbaast was ik er wel niet door. De film heeft een verrassend bekende cast, toen nog aan het begin van de carrière zoals Elijah Wood die nog geen Ring had om in de Doemberg te vernietigen. Zijn gekreun en lach waren wel al on point.
Deze film is geen topper maar wel eens vermakelijk om te bekijken. Ik vond hem iets beter dan From Dusk Till Dawn. Geregeld ook grappig.

umbra
Vond deze destijds best vet en is nu ook nog steeds vermakelijk. En Robert Patrick's mimiek, I love it (toe bij Terminator 2 vonk die ook zalig). Film bevat allesbehalve harde horror/goor fzo en bouwt redelijk traag op, maar vond de sfeer die er constant hangt, doordat bevolking wordt overgenomen, heerlijk.

MarkAjx1
Geen bijzondere regisseur toch die Robert Rodriguez alhoewel ie vaak samen werkt met 1 van mijn favoriete regisseurs Quentin Tarantino. Hij maakt de (meeste) films net wat te luchtig/onzinnig waardoor je weinig spanning beleeft in het horror- gedeelte. En dat had ik ook een beetje met From Dusk Till Dawn (alhoewel die inhoudelijk toch wel wat beter is als deze).
Af en toe waren er wel grappige scenes waar een glimlachje vanaf kon anders zakte die helemaal als pudding in elkaar, vandaar dan toch nog de 1.5 .

xxERWINxx
Vandaag weer eens herbekeken deze Thriller.
Bekende namen spelen hierin mee die nu al een stuk ouder zijn, de film deed me denken aan Class of 1999, dit keer geen robots, maar meer alien achtige wezens.
Leuk verhaal, spannende momenten en een spectaculair einde.
Al met al leuk om weer eens gezien te hebben deze 90's thriller, want echt horror was het niet.

Lovelyboy
Vlot en luchtig filmpje die ik vooral vanwege sentiment een warm hart toe draag, want wat was dit destijds een heerlijke film in de bios en eigenlijk is dat nog steeds wel zo.
Laat Rodriguez maar schuiven. Weliswaar een gejat plotje met de nodige clichématigheden, desondanks wel een cast waarvan velen aan de deur van groot succes stonden, een schare mooie vrouwen, een schimmig sfeertje waarvan niet meteen duidelijk is wie wat of waar, leuke karakters en een prima soundtrack met uiteraard Another brick in the Wall, Creed, Offspring en Oasis. De film overtuigd niet altijd even in de keuzes die de personages maken maar er wordt wel prima met onvoorspelbaarheid en de vraag wie nog te vertrouwen is gespeeld. Vind persoonlijk Zeke een erg interessant personage al is het alleen al vanwege die gave 1970 Pontiac GTO.
De ontknoping is wellicht wat gemakkelijk toch spelen de meeste acteurs prima en lijkt men lol in de film te hebben. The Faculty is nog altijd een erg te pruimen filmpje te noemen. Gewoon leuk!

Shadowed
Best oké.
Voor Rodriguez zijn doen een beetje tussenin. Als regisseur in staat tot erg grappige dingen, maar ook in staat tot filmische rampen. Het is vaak zo dat als hij zelfbewust te werk gaat de beste resultaten naar buiten komen. Zodra hij dit niet doet ondervinden zijn films problemen.
The Faculty is daarin echter een vreemde eend. Aan de ene kant is de film zelfbewust genoeg en speelt daarmee met genoeg clichés. Aan de andere kant is dit eigenlijk precies zo'n geval en setting waarbij zelfbewustzijn niet perse nodig is. In ieder geval in mindere maten.
De film heeft namelijk een aantal goede momenten, en dat zijn vooral de momenten waarop paranoia en achterdocht naar voren komen. Maar met zelfbewustzijn komen die elementen niet al te goed naar voren. De focus had dus misschien beter op paranoia en achterdocht kunnen liggen ipv de verwijzingen naar andere films bijvoorbeeld.
Heel fris oogt het allemaal niet. Daarvoor is de film iets te lomp gemonteerd en in elkaar gestoken. Veel stunts voelen een beetje ouderwets aan en de CGI is iets waar Rodriguez in die tijd nooit controle over had. Het ziet er SyFy-achtig uit wat de film beslist geen eer aan doet.
Acteerwerk is best oké. De jonge Wood is vooral erg leuk, maar ook rollen zoals die van Hartnett, Brewster en DuVall komen best uit de verf. De volwassenen doen het ook leuk genoeg, waarbij die van Patrick er als winnaar uitkomt. Maar tot echte frisheid wil het allemaal niet gaan.
De vaart zit er gelukkig wel in, maar de montage zit dit deels in de weg. Het blijft in ieder geval vermakelijk genoeg. De film is spannend wanneer de vreemde zaakjes in beeld worden gebracht. Hier mocht wel meer focus opkomen eigenlijk, maakt de film juist intrigerender. Rodriguez concentreert zich echter vooral op de luchtigheid maar die komt in mindere maten naar voren.
Leuk gespeeld en best vermakelijk, maar ook niet veel meer dan dat helaas. Ik denk dat de film beter mysterieus te werk had kunnen gaan. Meer achterdocht en paranoia tonen. Misschien ook wat subtieler. Maarja, als er in de eerste minuten al duidelijk wordt dat er daadwerkelijk wat rondspookt zal de boel er niet snel spannender op worden. Ik kreeg persoonlijk wel rillingen toen het groepje door de school liep en allemaal vreemde dingen zag. Studenten die allemaal hun handen opsteken of studenten die het groepje massaal vreemd aankijken. Je kan er geweldige dingen mee doen. Voor de rest is het allemaal voldoende genoeg voor een voldoende.

Filmkriebel
Een campus wordt geplaagd door aliens. De referentie naar Invasion of the Bodysnatchers waar dit een moderne herwerking van is, wordt zelfs uitdrukkelijk genoemd. De paranoide sfeer zit goed en zoekt daar een deel van haar spanning op. The Faculty kent een solide cast. Veel bekende namen. Maar acteurs als Josh Hartnett, Clea DuVall (die wél lesbisch is) en Jordana Brewster halen het gemiddelde naar beneden. Gelukkig is er nog een leuke rol van Femke Janssen als de timide lerares die smoking hot wordt en Elijah Wood als "zero to hero" student. Ook de special effects vind ik nog steeds goed meevallen. Vroeger vond ik dit een goede film, maar als late veertiger vind ik het nu wel wat minder.

sinterklaas
Na de vele schietballetten op de zanderige locaties keert Rodriguez naar een high school.
En weet hij ook hier een mooie titel te maken waar je in 2022 kan zeggen: De jaren 90 sfeer is wederom gewoon te ruiken.
Introductie. Een heethoofdige coach die te maken krijgt met een schaduw. Je weet al dat het goed fout zit.
Dan keren we ons naar school; waar we rustig aan kennis maken met de hoofdpersonages. Voornamelijk draait alles om de Sensitieve Casey Conner, die al snel de gemene regels van school leert kennen. Verder nog een gedesillusioneerde jongedame, een pienter blond meisje en dan ook de lefgozer Zeke.
Maar er is al iets mis op deze school, zoals we in de introductie kunnen zien. De leraren doen raar. Ja, dat gebeurt wel vaker... maar nu doen ze wel heel opmerkelijk. En het lijken er steeds meer te worden. Ook steeds meer leerlingen en de buitenbeentjes moeten zich daar maar een weg heen zien te vinden, terwijl ze door de ouders voor gek worden verklaard. Al snel is het duidelijk dat een parasiet in het scheikundelokaal hier iets te maken mee heeft.
Na wat sketchy schoolscenes, huiveringwekkende ontdekkingen en kat en muisspellen gaan de remmen zo beetje bij beetje los en wordt het een lekkere gore alienhorror, en weten de parasieten zich makkelijk te verspreiden... En wie binnen je kring moet je dan nog vertrouwen.
Ja, Rodriguez is met deze film ook erg geslaagd en ik heb van het begin tot het eind genoten. Maarja, de gekte zat er natuurlijk vanaf het begin al aan te komen... Daar kon je op wachten. Goed acteerwerk, fris sfeertje, droge humor, en een stevig portie horror en survival. Ook opmerkelijk dat ik kort geleden Disturbing Behavior nog heb gezien; uit hetzelfde jaar. Je ziet enkele kleine gelijkenissen. Behalve dan dat Disturbing Behavior nog een beetje koosjer bleef.
Goed!

Bibi88
Deze film weer eens gekeken hoort tot mijn catogorie slechte horror en dat is het ook. Een flauwe standaard campushorror waarbij je het plot van mijlenver ziet aankomen. Er werd niet zo best geacteerd (zeker niet met de drugsscene) zelfs Wood was niet best. Wel een lekkere vlotte wegkijkfilm en leuk om gezien te hebben (net als Josh Hartnett)

mrkos
The Faculty
Het verhaal speelt zich af op een middelbare school in een klein stadje, waar een groep scholieren ontdekt dat hun leraren worden overgenomen door buitenaardse parasieten.
Ik vond The Faculty een prima sciencefiction-horrorfilm die me positief verraste. De zelfbewuste en satirische aanpak sprak me wel aan. Het was duidelijk dat de film zichzelf niet al te serieus neemt.
Wat direct opviel, was de sterke cast met enkele grote namen. Dat was ook terug te zien in het acteerwerk: de groepsdynamiek tussen de hoofdpersonages voelde overtuigend. De film heeft bovendien een solide opbouw, een lekker tempo en wist op momenten zelfs aardig spannend te worden. Visueel was er ook niets op aan te merken.
Een minpunt was de CGI. Voor zijn tijd was het waarschijnlijk oké, maar vanuit het perspectief van 2024 is het duidelijk verouderd. Ook is het verhaal vrij voorspelbaar, wat af en toe ten koste gaat van de spanning.
Al met al heb ik me echter prima vermaakt. Het is begrijpelijk waarom deze film een cultklassieker is geworden. Ik had hem eigenlijk veel eerder moeten kijken!
3,5 sterren.

Dystopische miniserie 'Familier som Vores' van Thomas Vinterberg komt eindelijk naar Nederland

'Seven Years in Tibet' verdwijnt binnenkort van Netflix, 'A Thousand Blows' komt binnenkort naar Disney+ | MovieMeter Recap

'Terminator 2: Judgment Day' is morgenavond (13 februari) op de buis: 'Echte glorie vergaat niet'

'Captain America: Brave New World' is vandaag verschenen: Dit zijn de reacties tot nu toe

When We Were Kings

Stir of Echoes
Thriller / Horror, 1999

Hustle & Flow
Drama / Muziek, 2005
homofobiedrugsdealerparanoiamiddelbare schoolbuitenaards wezenleraarleerlingtienerbuitenaardse invasiedrugsalien infectionsocial status parasitecreature featureschool nursebody snatchersalien parasitesparasites body horrorteenager
Social media
- Registreer |