The Sunset Limited (2011)
Geregisseerd door: Tommy Lee Jones
Met onder meer: Tommy Lee Jones en Samuel L. Jackson
Bekijk via HBO Max
Plot The Sunset Limited
"Nothing is ever black or white."
Gesitueerd in een New Yorks huurappartement richt het verhaal zich op twee zeer verschillende mannen. De zwaar religieuze zwarte ex-gevangene (Samuel L. Jackson) dwarsboomt de zelfmoordpoging van een asociale blanke professor (Tommy Lee Jones) die zichzelf voor de aanstormende metrotrein 'The Sunset Limited' probeerde te gooien. Terwijl de ene man contact probeert te maken op een rationeel, spiritueel en emotioneel niveau, blijft de andere standvastig in zijn zuurverdiende wanhoop steken. Opgesloten in een filosofisch debat verdedigen beide mannen hun persoonlijke credo en proberen ze de ander daarvan te overtuigen.
ralfsjam
Zeer indrukwekkende film over een anderhalf durend dialoog tussen 2 oude knapen. 2 mooie oude koppen die elkaar het een en ander proberen duidelijk te maken. Prachtig gedaan en van vrij hoog niveau. Let op! 2 mannen, 1 lang dialoog...
Niet voor iedereen!
Ah, interessant! Scenario komt van de schrijver van No Country for Old Men.
gauke
Mooie, boeiende, wat depressief makende praatfilm over leven, dood en religie, goed en kwaad, met twee 'oude' karakteracteurs: twee spelers, één kamer.
Cinema58
zeer Amerikaans en ook voornamelijk voor dat publiek gemaakt,de dialogen waren verder weldoordacht maar voor mij echt te, ex-gedetineerde Samuel L die professor Tommy Lee regelmatig lieverd noemt met een bijbel in de hand spreekt mij zeker niet aan 1.5 ster uit respect voor deze 2 mannen die mij in het verleden veel plezier hebben bezorgd met geweldig acteerwerk maar daar houd het voor mij echt mee op
jacobine_rodijk
Viel voor mij zwaar tegen leek wel een toneelstuk.
Is ook gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk door McCarthy.
SaNDuTjE
IJzersterke film over een dialoog tussen Wit (Jackson) en Zwart (Jones) waarin ze elkaar proberen te overtuigen van de (on)zin van het leven.
De setting is enkel het appartement van Wit wat inderdaad duidelijk maakt dat het op een toneelstuk is gebaseerd, wat de film wel een stuk minder toegankelijk maakt overigens. Mocht je toch je twijfels hebben, dan is het spel van de 2 rotten in het vak een sterke motivatie om je er toch aan te wagen. Jackson is inmiddels redelijk bekent in z'n rollen als prediker en laat zien hier uitstekend mee uit de voeten te kunnen. Jones groeit langzaam in de film om vervolgens fenomenaal te eindigen. Beiden laten op een geheel eigen wijze zien wat acteren werkelijk is.
Erg goed.
- 2073 berichten
Prachtige (TV) verfilming van een toneelstuk, als fan van Cormac McCarthy weet ik hoe sterk deze man schrijft, zo ook hier weer. Een filosofisch debat met een zeer open einde, dat maakt het dubbel aangrijpend, voor beide partijen. En voor de kijker. Onnodig te zeggen dat er erg goed gespeeld wordt.
Interessante materie, deze existentiële dialoog tussen twee door het leven getekende mannen. De zeer beperkte setting en de weinig dynamische cameravoering doen de aandacht soms wat verslappen, maar op cruciale momenten komt het geheel bruisend tot leven. Prachtig spel van Jones en Jackson, die zich beiden vastbijten in de subliem geschreven dialogen. Qua onderwerp geen lichte kost en je wordt er absoluut niet vrolijk van, maar intens en tot nadenken stemmend is de film zeker.
tal1b
hou niet van dit geouwehoer, het gepreek van Samuel komt op een gegeven moment m'n neus uit, laatste gedeelte van tommy lee jones vond ik wel dragelijk.
was blij dat de film voorbij was
Denny&Melenie
Hou totaal niet van zulke films maar was echt zo geboeid dat ik er voluit een zeer aandachtig naar heb lopen kijken vond het een sterke film maar je moet er wel van houden
madmax1
Nog een poging gedaan, kom er niet in, werd weer doorspoelen.
Ten einde raad ,ik heb hem opgeruimd.
SaNDuTjE
1 kamer, 2 personen en 1 lang dialoog over de (on)zin van het leven. Dit is inderdaad een film die je moet aanspreken...
Als je meerdere pogingen nodig hebt om deze (90 minuten durende) film uit te zitten dan kun je deze beter links laten liggen.
was blij dat de film voorbij was
Ik kan me best voorstellen dat dit geen TV verfilming van een toneelstuk is die iedereen aanspreekt en zorgt voor een uurtje ontspanning.
Geouwehoer, tja ik zou het eerder filosofisch en zeer emotioneel debatteren willen noemen. Wat ik nu juist zo sterk vond is dat Samuel's gepreek helemaal niet zoetjes overkwam en dat wil echt wat zeggen, zelf ben ik echt overtuigd atheïst, het bracht me soms zelfs aan het twijfelen, de wanhopige pogingen van Samuel om de suïcidale Jones (Een geweldige acteur!) te redden. Ik ben met je eens dat het slot als een mokerslag overkwam, het betoog van Jones is echt geweldig. Maar een winnaar is er uiteindelijk niet of je zou met het gelijk van een zelfmoordenaar mee moeten gaan. Dat plaatst je toch weer voor een dilemma. Ik ga m zeker nog eens bekijken, mij zette dit geouwehoer me aan het denken
SaNDuTjE
Het mooie is inderdaad dat White (Jackson) in het begin erg overtuigend en vooral overheersend grenzend aan het superieure overkomt, wat Black (Jones) lange tijd in stilte tot zich neemt om vervolgens keihard terug te slaan en met z'n betoog zelfs het geloof van White aan het wankelen krijgt.
Echt een ijzersterke film.
cash-cow
Mooi opgezet,
Klein decor, mooie nacht->dag overgang. omgevingsgeluid erg goed gedaan.
Top film
Enige wat mij niet beantwoord wordt is waarom Black nog rondkijkt in de kamer voordat hij vertrekt. En het lijkt alsof hij in de camera kijkt en tegelijk ook niet. Of dat hij een derde persoon in die ruimte is..
Mooi opgezet,
Klein decor, mooie nacht->dag overgang. omgevingsgeluid erg goed gedaan.
Top film
Heb die scene nog eens bekeken, hij kijkt even weg, misschien de zaal in (toneel verwijzing)? Overigens vind ik dat er in het hele stuk niets beantwoord wordt en dat maakt het verontrustend.
SaNDuTjE
Ik denk dat hij dat doet omdat hij steeds zegt dat Jezus ook bij hem/hen in de kamer is omdat Jezus overal is. Na het betoog van Black twijfelt hij of Jezus wel echt aanwezig is en dus wel bestaat.
cash-cow
Dat idee had ik ook wel, want ik kijk de meeste films in de trein dus er zit vaak een aantal uur midden in de film als ik het volgende gedeelte bekijk. ik heb ook bewust het laatste gedeelte nogmaals bekeken, ook vanwege die kijk actie en ook omdat het mij ook niet geheel duidelijk was. Ik kijk ook de meeste films zonder ondertiteling, wat bij deze film en de constante dialooglijn ook wel pittig maakte.
mug13
Het inhuren van Tommy Lee Jones en Samuel L. Jackson heeft zo ie zo meer gekost dan de hele film(vraag mij niet om een uitleg,maar ik vind het apart&geweldig tegelijk).Deze twee diamanten zijn een genot om naar te kijken.Een simpele filmproductie met een zeer krachtig en ijzersterk script.Ik ben meer dan tevreden over de acteurs en het verhaal wat verteld wordt.Prachtfilm
mikmazda
Mooie film. Niet voor iedereen en zeker goed om nog een keer te kijken. De twee topacteurs maken de film
witboek
Gewoon subliem! Heb er geen woorden voor. Raar dat ik heel de film me geen minuut heb verveeld. Dit is niet zomaar een film.
L2E
2 goede acteurs in een kleine ruimte moet ook gewoon genoeg zijn. Iets meer van verwacht dan dit. Had namelijk ook in 60 minuten gepast en was het voor mij een 4* film geweest.
Davidus
Indrukwekkende film.
Is dit eigenlijk nog wel een film te noemen?
De kern van het leven. Dood, religie, goed/slecht, zingeving. Net als de kamer is het gesprek: gestript tot de essentie, geen emoties of sentimenteel gedoe, puur filosofie over wat er toe doet (en wat niet).
Mooi is weergegeven de botsing tussen het ratio en religie, en de onoverbrugbare kloof.
IJzersterk gespeeld. Tommy Lee Jones zet op een geweldige manier de levensmoeie mens neer; uitgeblust, teleurgesteld, geen idealen, alleen maar verlangend naar rust. Alleen die verweerde, afgeleefde kop van hem al, is echt perfect. Zelfs te moe om nog cynisch te zijn.
En dan daar tegenover de man met hoop, idealen, geloof, maar toch ook wel met vragen en nog steeds zoekend.
Het niet-cliche einde geeft een extra lading aan de film
Apster
HBO is wel goed bezig de laatste tijd. Na Temple Grandin en You Don't Know Jack is dit opnieuw een hele aardige film geworden. Jones en Jackson laten voortreffelijk spel zien, waarvan laatstgenoemde gelukkig weer eens iets fatsoenlijks speelt. Knappe film die 90 minuten lang blijft boeien, al is het wel zware kost. De film eindigt met een betoog van Jones met een erg nare levensvisie waar je spontaan depressief van wordt. Geen film die je gauw nog eens wilt zien, wel goed.
winke082
Wat een zware kost zeg. ander half uur lang geauweh.....
Natuurlijk zijn dit 2 zeer goede acteurs, alleen zie ik ze liever met wat actie.
Ik heb de film wel afgekeken maar waarom eigenlijk?
Nou ja, omdat ik alleen nog maar Ned 1,2 en 3 heb, kon ik eigenlijk niet anders.
Niet mijn ding, dit genre!

Il Posto
Drama, 1961