• 9.376.374 stemmen

Gesproken taal: Duits, Spaans, Frans, Engels, Italiaans, Latijn en Pools

Releasedatum: 13 oktober 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Habemus Papam

Habemus Papam ofwel ‘We hebben een paus’ zijn de woorden waarmee bekend wordt gemaakt dat het Conclaaf een nieuwe paus heeft gekozen. Na de dood van de Paus trekt het Conclaaf zich terug om een nieuwe paus te kiezen. Meerdere stemrondes zijn nodig vooraleer er witte rook verschijnt. Uiteindelijk wordt een opvolger verkozen. Maar de gelovigen die massaal zijn afgezakt naar het Sint-Pietersplein wachten tevergeefs op de verschijning van de nieuwe Kerkvader. Deze laatste lijkt immers niet klaar voor de zware verantwoordelijkheid die de nieuwe functie met zich meebrengt. Angst? Depressie? Bang dat hij het niet zal aankunnen? De hele wereld valt weldra ten prooi aan onrust terwijl men in het Vaticaan koortsachtig naar een oplossing zoekt om de crisis af te wenden…

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Dott. Brezzi

Kardinal Brummer

Cardinale cileno

avatar van Aapje81

Aapje81

Piccoli is charmant en geeft deze film iets speciaals. Een groot nadeel is echter dat de film verder nauwelijks iets te bieden heeft. De absurdistische capriolen met de bewoners van het Vaticaan waren wel koddig maar na verloop van tijd werd vooral Nanni Moretti bloedirritant. Kortom het is een aardig gegeven met een uitstekende Piccoli maar verder heeft de film niets te bieden.

Matig.

avatar van Movsin

Movsin

Komedie over het Vaticaan met toch een ernstige noot als het over een mogelijke nieuwe aanpak bij de Kerk gaat.

Michel Piccoli, in zijn oude dag, is uitstekend als de met innerlijke problemen strubbelende paus en uiteindelijk blijft ook de bedenking dat dergelijke film over een kerkleider best kan. Gelukkig maar.

Doorgaans is de humor geslaagd, zijn er goede vondsten, maar soms al te langdradige scènes.

avatar van Fisico

Fisico

Stel je voor dat je dit meemaakt in het echt. Het spookte Nanni Moretti wellicht door zijn hoofd, anders had hij er geen parodie van gemaakt. Het is net in dergelijke strakke protocollaire structuren dat je de beste humor kan stoppen net omdat de voorspelbaarheden en draaiboeken de prullenmand in mogen. Absurd realisme. Alleen slaagt Moretti maar deels in zijn opdracht.

Aan Michel Piccoli ligt het alvast niet. Hij kwijt zich perfect van zijn rol als verkozen Kerkvader die in twijfel of paniek slaat wanneer hij de zware taak en lasten van zijn ambt tot uiting ziet komen. Al mocht Moretti daar toch wat dieper op ingegaan zijn. Het personage van de nieuwe Paus mocht meer diepgang gekregen hebben van het hoe en waarom. Zijn vlucht uit het Vaticaan was goed. Zijn contacten met de gewone man in de straat en wat er leeft onder de mensen evenzeer, maar daarmee werd te weinig gedaan.

In plaats hiervan krijgen we een absurd volleybaltoernooi, kardinalen die rondlopen als kippen zonder kop, een psychoanalyticus die vervelend is en evenzeer een paus die het noorden kwijt lijkt. Ik zou net van die mannen zegende, zalvende, warme en inspirerende woorden verwachten, maar dat was het dus niet.

avatar van mrklm

mrklm

De 85-jarige Michel Piccoli is verrukkelijk als kardinaal Melville die na tijdens de aankondiging van zijn verkiezing als Paus een paniekaanval krijgt. Zolang hij niet voorgesteld is aan het toegestroomde publiek is het conclaaf niet voorbij. Woordvoer Marcin Rajski [Jerzy Stuhr] roept daarom de hulp van een psychoanalyticus [Nanni Moretti] in om Melville te helpen, terwijl de overige kardinalen hun tijd moeten zien te verdrijven tot Melville bij zinnen komt en het conclaaf wordt beëindigd. Met hulp van Rajski en een wachter [Gianluca Gobbi] knijpt Melville er stiekem tussenuit. Terwijl hij door Rome dwaalt en verschillende ontmoetingen heeft, doen de kardinalen spelletjes om de tijd te verdrijven. De eerste helft is een amusante satire, maar de scènes met de spelende kardinalen geven het een onnodige absurde bijsmaak.