• 9.371.710 stemmen

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Neil Diamond, Catherine Bainbridge en Jeremiah Hayes

Met onder meer: Adam Beach en Clint Eastwood

Plot Reel Injun

"On the trail of the Hollywood Indian"

Indianen, of Native Americans zoals de politiek correcte term luidt, zijn van het allereerste begin een favoriet onderwerp geweest voor films in Hollywood. Maar met de manier waarop de Native Americans neergezet werden in films was van alles mis, variërend van regelrecht racisme tot niet kloppend taalgebruik. De documentaire Reel Injun schetst onder andere met clips uit honderden films een kritisch, maar ook geestig beeld van de Indiaan in de Hollywoodfilm.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldig interessante docu, die je kijk op Ameriaanse westerns in elk geval nuanceert. Mooi statement (wat mij betreft grotendeels terecht), mooi stukje achtergrondinfo en veel interessante archiefbeelden en filmbeelden van bekende en minder bekende westerns.

Ford is de vijand (wat ik wel een beetje overdreven vond), heb nog een paar aardige tips aan deze film overgehouden (wat voor sommige films niet helemaal de bedoeling zal zijn geweest), maar bij deze tip Atanarjuat (2001) , ongetwijfeld weer wel. Verder dacht ik bijvoorbeeld altijd dat Dances With Wolves door de Indiaanse gemeenschap werd omarmd, wat dus niet zo is. Ook wordt er rechtgezet dat Lightfeather (de Indiaanse die de oscar voor Marlon Brando weigerde) geen echte Indiaanse zou zijn.

Erg de moeite waard. 3,5 sterren.Ben wel benieuwd waarom de mensen die hem ook gisteren zagen, wat minder enthousiast zijn.

avatar van BASWAS

BASWAS

Van tevoren dacht ik wat een boeiend onderwerp. Leuk dat iemand een poging heeft ondernomen om het door Hollywood gecreëerde beeld van de filmindiaan eens goed onder de loep te nemen. Maar helaas, de aandacht van de maker bleek vooral gericht te zijn op het maken van een mooie reis afgewisseld met o.a. wat filmfragmenten.

Het verder uitdiepen van de materie bleef grotendeels achterwege. Ook kon ik het in dit geval niet zo goed hebben dat de maker zelf regelmatig in beeld terug te zien was, omdat het totaal niets bijdroeg aan het te behandelen onderwerp. Wat mij betreft bleef het allemaal dus te veel steken in een oppervlakkige opsomming met een hoog "het-zal-welgehalte". Helaas nauwelijks iets verrassends onder de indianenzon.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik ben een fan van de western en in die zin is het wel ontluisterend om te zien hoeveel invloed het genre gehad moet hebben op de beeldvorming van Indianen in The States. Deze documentaire schetst een ontluisterend beeld van hoe westerse cineasten en hippies zijn gaan koketteren met de mystiek rond indianen, om vervolgens een niet-bestaand karikatuur neer te zetten van een heel volk. De ontwikkeling van het beeld van de indiaan wordt mooi in het tijdsbeeld geplaatst en we krijgen een goed beeld van hoe het zich veranderd heeft in de afgelopen eeuw. Eigenlijk tot aan Dances with Wolves en Into the west toe. De pijn van de indianen die aan het woord komen wordt goed in beeld gebracht. Ik ben wat minder te spreken over het hallelujah-einde, waarin de arthouse-films van Indianen worden gebracht alsof het iets groots en episch is. Het blijven Amerikanen he.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Aardige documentaire met vooral leuk en interessant beeldmateriaal uit de diverse westerns met Indianen natuurlijk.

Aanrader voor de liefhebbers van dit genre!

Voorlopig nog altijd terug te kijken op www.uitzendinggemist.nl.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Vandaag te zien op TV NPO2 14:20 uur in "Close Up".