• 9.371.574 stemmen

Svetaci (1969)

Komedie / Muziek | 99 minuten (Svetaci)

Genre: Komedie / Muziek

Speelduur: 99 minuten (Svetaci)

Alternatieve titels: Men about Town / Dandies / Světáci

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Zdenek Podskalský

Met onder meer: Jiří Sovák, Vlastimil Brodský en Jan Libíček

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Svetaci

Drie stukadoors van het platteland werken in Praag aan de restauratie van de oude gebouwen daar. Ze willen graag genieten van het nachtleven, maar ze voelen zich een stel boeren en worden ook als zodanig behandeld door de verfijnde stadsdames. Ze huren een oude, adellijke heer in, die zich nog de grote sociale evenementen kan herinneren van voordat de communisten de boel overnamen, waarna rangen en standen verdwenen. Hij moet de drie trainen in het hebben van goede manieren.

avatar van Biosguru

Biosguru

Boertig & amusant.

avatar van Baggerman

Baggerman

Vooral leuk voor ingewijde Tsjechen, denk ik. De film heeft wel zo zijn grappige momenten, maar ik kon er niet zoveel mee.

De heren Sovák, Brodský en Libícek zijn inderdaad wel erg karikaturaal boertig, i.t.t. hun wens om als verfijnd te kunnen doorgaan. Grappig is wel dat de oude adellijke heer, die hen de finesses van het zich gedragen als heer moet bijbrengen, bijna zichzelf in het echt speelt. Oldrich Novy was namelijk voor de oorlog een befaamd acteur in Tsjechoslowakije.