• 9.378.495 stemmen

Unknown (2011)

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Canada / Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jaume Collet-Serra

Met onder meer: Liam Neeson, Diane Kruger en January Jones

Gesproken taal: Engels, Duits, Turks en Arabisch

Releasedatum: 12 mei 2011

Plot Unknown

"Take Back Your Life"

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) ontwaakt na een auto-ongeluk in Berlijn om te ontdekken dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere man zijn identiteit heeft overgenomen. Genegeerd door ongelovige autoriteiten en opgejaagd door mysterieuze huurmoordenaars is Martin moe en alleen. Met hulp uit onverwachte hoek begint hij een avontuur, waarbij hij gaat twijfelen aan zijn geestelijke gesteldheid en zijn echte identiteit. Hoe ver zal hij gaan om de waarheid te achterhalen?

Dr. Martin Harris

Elizabeth Harris

Ernst Jürgen

Professor Leo Bressler

Herr Strauss

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Gaat wel, deze thriller met een degelijke Neeson en Kruger. De Berlijnse winterse setting is een pluspunt, de rest eromheen is een beetje spannend, maar telkens had ik het gevoel te kijken naar iets wat vele malen vaker gedaan is.

avatar van K. V.

K. V.

'k wist niet direct wat te verwachten bij deze film, maar 'k ben aangenaam verrast door deze film.

Een intrigerend en spannend verhaal, met toch enkele verrassende wendingen die je tot het einde alert houden. Ook de cast kon me bekoren.

Zeker het bekijken waard.

avatar van flyer

flyer

Spanning onverwacht plot. Kortom goeie film

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Prima thriller die me geboeid wist te houden van het begin tot het eind. Neeson speelt een zeer goede rol, maar dat doet de man eigenlijk altijd. Het plot van deze film is niet eens al te ingewikkeld, maar blijft wel overeind qua geloofwaardigheid. Dat is altijd het gevaar met thrillers waarin personen worden verwisseld, maar in deze film blijft dat goed overeind staan. Niks mis mee, maar dat gezegd te hebben, heb ik ook wel betere thrillers gezien. Deze is erg vermakelijk voor een zaterdag avond of regenachtige zondagmiddag met een zak popcorn op je schoot en een halve liter cola voor je neus. 3,5 *

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Liam Neeson speelt weer erg goed. Hij is prima geschikt voor zulke rollen - dat bewees hij al in Taken. Als kijker wordt je onmiddelijk meegezogen in het verhaal. Het zit allemaal goed in elkaar en het einde is onverwacht.

De film moet inboeten aan geloofwaardigheid - maar ondanks de verscheidenen indentiteiten blijft het wel gemakkelijk om te volgen.

avatar van Flavio

Flavio

Aardige thriller die een beetje doet denken aan Frantic.

Neeson speelt degelijk en het scenario zit redelijk in elkaar al zitten er natuurlijk nog een hoop onwaarschijnlijkheden in en zijn sommige actiescenes misplaatst en over the top.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Ik vond de film erg tegenvallen m.b.t. de verwachtingen die ik voorafgaand had. Er zitten veel gaten in het scenario en het acteerwerk vind ik niet altijd overtuigend. En ik ben allergisch, daarom moet ik altijd van Liam Neeson.... 2*

avatar van Najade

Najade

Hele slome opbouw, rare acties, had niets gemist als ik em niet had gezien.

avatar van flaphead

flaphead

de eerst helft van de film is ijzersterk; spanning, verrassing, verbazing en vooral geen idee hebbende waar je het zoeken moet qua plot. het is lang geleden dat ik een film zag waarbij ik zolang 'in het ongewisse' moest blijven.
echter gooit de film daarna haar eigen ruiten een beetje in; te snel achter wordt het 'dubbelganger'-zijnde ontkracht en bevestigd dat dat harris zijn identiteit klopt. hoewel je weet dat de film nog even duurt, krijg je al een gevoel van een einde. net te laat maakt de film een twist, waarmee het het laatste half uur vult. eigenlijk had het beter over de film verdeeld kunnen worden óf alles in het laatse kwartier.
ander minpuntje zijn de ongeloofwaardheden in het verhaal, die een kritische kijker (zoals ik) een beetje gaan irriteren. tuurlijk was die auto-achtervolging prachtig voor het beeld. en tuurlijk is het mooi voor het verhaal dat gina besluit een auto te stelen en achter harris aan te gaan en dan ook nog eens de 2 bad guys uit te schakelen. neh. persoonlijk blijf ik Neeson als hoofdrolspeler in een thriller/actie niet op zijn plek vinden (zoals in het tenenkrommende Taken), maar daar zal ik daarheen moeten leren kijken.

kortom, een goed te kijken actiethriller, die nog veel hogere ogen had kunnen gooien als het het niveau van de eerste helft vast had kunnen houden, maar je moet wel de 'slordigheden' voor lief nemen.

avatar van Lennert

Lennert

Interessante film die qua uiteindelijke twist toch net een beetje tegen valt. Verder op zicht geen probleem, want de cast is ijzersterk en de spanning zit er goed in.

Ik had persoonlijk toch liever iets meer gehad dan de twist van het feit dat Neeson een huurmoordenaar was die nu ineens wel goed is geworden na het ongeluk. Het maakt zijn motieven wat vreemd, in feite is hij gewoon de badguy die een verandering van gedachten heeft door een hersentrauma. Maar goed, het is allemaal mooi gefilmd en is behoorlijk onderhoudend. Neeson, Kruger en Ganz zijn erg goed, January Jones vind ik persoonlijk een vrij emotieloos actrice. Fijn filmpje voor een keer!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na Taken en The A-Team laat Neeson weer zijn kant als actieheld zien.

Unknown begon al meeslepend, om te beginnen vond ik de grauwe, besneeuwde shots van Berlijn alvast een prima decor voor dit verhaal. Neeson speelt dit keer dokter Martijn Harris die samen met zijn vrouw naar Berlijn gaat, maar aangekomen bij het Hotel moet hij noodgedwongen alleen terug naar het vliegveld om een vergeten koffer op te halen, waarnaar er een ongeluk gebeurd en vanaf dat moment mogen we weer eens kennis maken met een dijk van een thriller waarbij je weer erg benieuwt bent naar de oplossing van de Puzzle. Door het ongeluk raakt Harris in coma en na het ontwaken keert hij terug naar zijn vrouw, die hem niet schijnt te herkennen en een andere man zijn id schijnt overgenomen te hebben. Vanaf dat moment stort Harris zich in een paranoide en machteloze toestand en zal en moet weten wie hem erin heeft geluisd.

Al gouw word hij doelwit van een zooitje huurmoordenaars en krijgt hulp van de taxichauffeuse die hem gered heeft en vanaf dat ogenblik gaat de vaart er stevig in. Het word weer een soort Bourne achtige thriller, waarbij de actie/vecht en achtervolging-scenes sterk de loef af steken. De conclusie van het hele mysterie vond ik wel behoorlijk knap als blijkt dat Harris in Berlijn is voor een huurmoord en dat die hele gedoe rond zijn indentiteit al van te voren is gepland, alleen door geheugenverlies van dat ongeluk wist ie dat niet meer. Het verhaal slaat in het laatste kwart wel een graad of wat om. Verder waren de vrouwelijke rollen van January Jones en vooral Diana Kruger ook erg fijn. En het was ook weer leuk om Adian Quinn te zien na The Assignment.

En dat maakt van Unknown weer een erg genietbaar filmpje waar Neeson, na Taken er weer lekker tegen aan gaat. Mooie grauwe Berlijn-locaties, verrassende wendingen, actie. Niks mis mee. Nu Neeson pas tegen zijn 60ste nog een actieheld wil worden kan je ook maar zeggen: Je bent er eigenlijk nooit te oud voor.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Lekkere film, want:

- sterk verhaal

- goed geacteerd

- mooi plot

- uitstekende combi van actie & thriller (weining "mystery" zoals MM deze film kwalificeert)

Kortom: pretentieloze (ont)spanning!

avatar van Film Pegasus

Voor elke goeie rol die Liam Neeson speelt is er wel een film waarin hij totaal de mist ingaat. Unknown valt gelukkig in de 'goeie' categorie. Het verhaal deed me in eerste instantie denken aan de reeks Nowhere Man waarin een man naar de wc gaat, terugkomt en niemand hem nog kent. Z'n vrouw, z'n familie, z'n werk, ... Gaandeweg gaat Unknown een andere richting uit wat de film wel spannend houdt. De film is mooi gemaakt met enkele goeie acteerprestaties. Maar het wil nergens echt extra uitblinken als film. Het had allemaal net iets meer gemogen en ik miste de echte wow-momenten. Resultaat is een kwalitatief uitgewerkte thriller, maar het mist de frisse elementen om een echte topper te worden.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Dit is zeker een goede film om te bekijken. Het verhaal blijft vanaf het begin af aan spannend. Uiteindelijk blijkt het plot niet al te origineel te zijn maar dat mag de pret niet drukken want het blijft een spannend geheel. Ik heb al eens eerder een film of serie gezien waarin iemand met geheugenverlies een huurmoordenaar, spion of agent te zijn. Alleen weet ik hier helaas de titels niet meer van.

Desondanks blijft het spannend en word je ook voortdurend getrakteerd op mooie beelden. Het acteerwerk van Neeson is zoals altijd goed op pijl. Hij staat niet in mijn top 10 van favoriete acteurs maar hij doet het zeker niet slecht.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Degelijke film. Het is geen Taken, noch qua verhaal noch qua kwaliteit, maar zeker goed vermaak. Ik ben een redelijk gemakkelijk plot-slachtoffer (ik zit vaak mis qua voorspellingen) maar in dit geval raadde ik halverwege al hoe het zat, wat ik zelf wel jammer vond.

Desondanks zeker een aanrader binnen het mystery genre en dan met name het "who am I" genre. Zie ook: The Bourne Identity, North by Northwest en nog enkele anderen.

Concentreer je niet te zeer op het plot, want er is genoeg te zien. Spannende montage (maar niet te flashy), degelijk acteerwerk, sfeervolle sets. En als bonus een goeie Bruno Ganz als oud-spion die is blijven hangen in de koude oorlog. Nice!

avatar van Lay190

Lay190

Goede thriller met verrassende wendingen. Toppie

avatar van joolstein

joolstein

Fijne film, kijk heerlijk weg. Uiteindelijk is niet het plot maar de snelheid van de actie die deze film tot een goede film maakt!

avatar van ratz

ratz

waar ik altijd om moet lachen is, dat er altijd wel zeer verschillende dingen over een film worden geschreven. De één vind het prima acteerwerk en de ander vind het maar matig. enz.enz.

Ik kom hier ook alleen maar om het plot van een film te lezen. Als ik aan de hand van deze recensies een film zou moeten uitkiezen, dan zou ik een hoop films niet kijken . . . . . . . .

avatar van TomPSV

TomPSV

Heerlijke film. Na het begin in het sneeuwerige Berlijn kreeg ik alleen maar meer zin in de film. De sfeer in een film is voor mij altijd erg belangrijk en die was goed aanwezig met de mooie, winterse plaatjes. Niet alleen de sfeer was goed, ook hoofdrolspeler Liam Neeson acteerde weer eens uitstekend. Dat blijft echt een van mijn favoriete acteurs. Wat kan die man een rol toch geloofwaardig neerzetten.

Wat deze film vooral zo sterk maakt is dat je lange tijd geen idee hebt waar het verhaal heengaat. Dat is ook wel eens lekker in plaats van dat alles voorgekauwd wordt. Het is ook een film die me eigenlijk de hele tijd weet te boeien. Vaak kakt een film na een tijdje wel een beetje in, maar dat gevoel heb ik bij deze film niet echt gehad. Over de twists in het tweede deel van de film kun je van alles zeggen, maar ze waren wel verrassend en dat was natuurlijk de bedoeling van de makers. De rest van de cast deed het ook uitstekend, al was Neeson wel de absolute uitblinker natuurlijk.

Eerder gaf ik Taken met Liam Neeson in de hoofdrol 5*, daar komt deze film net niet aan. 4,5* voor Unknown

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Prima film, waarbij de hoofdpersoon alle redenen zou kunnen hebben om aan zijn verstandige vermogens te kunnen gaan twijfelen. De film blijft de gehele tijd de kijker boeien. In allopzichten een aanrader. Kijken dus!

En "Ratz" heeft eigenlijk wel een beetje gelijk met zijn verhaal.

Als je inderdaad alleen af zou gaan op de recencies zou je een hoop films misschien nooit zien.

Daarom heb je ook nog een voorgevoel als je hier wat langer mee omgaat.

Aan de hand van de beschrijving en de recensies, schiet ik meestal wel raak.

avatar van Fingersmith

Fingersmith

Goede film met een stevige rolbezetting.

Spannend vanaf het eerste momentq tot en met het laatste moment. Niets verveelt.

Kortom gewoon het kijken waard. Liam Neeson zit in deze film lekker in zijn 'vel', zoals we hem graag zien.

avatar van tattoobob

tattoobob

Spannend thrillertje,zeker een aanrader!!

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Leuk en spannend Mystery / Thrillertje. Het acteerwerk is o.k. en ook het verhaal zat goed in elkaar. Geen film waar je na een paar weken nog steeds over praat, maar wel prima entertainment voor een zaterdagavond om te krijgen.

avatar van duffs

duffs

leam neeson heeft wel eens in betere films gespeeld en kan ook beter acteren als wat hij in deze film laat zien deze film vond ik saai langdradig met sporadisch wat aktie en wel een aardig einde en een beetje een rip of van de jason bourne films niks bijzonders 5 je

avatar van danny61

danny61

Een klasse film spannend met alles erop en eraan , zeker een aanrader , 4 op 5

avatar van myster01

myster01

aangenaam verrast door deze thriller. Neeson is zowieso al een kanjer en nagenoeg elke film waar hij in meespeelt, kan me wel bekoren. Maar deze film boeide me van begin tot eind en zakte geen moment in.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Hap - slik - weg.

Na een matig openingskwartier wordt Unknown heel even een bovengemiddelde actiethriller. Helaas wordt het na een tijdje matig formulewerk. Het plot is niet wat ik ervan gehoopt had en alle spanning is na een tijdje dan ook weg. Rest een hoop onzin die hoogstens af en toe vermaakt.

Ik begin ook stilletjes aan uitgekeken te raken op Liam Neeson, althans op de rollen zoals hij die hier neerzet. Een Amerikaans accent past hem niet en emoties tonen en/of diepgang in zijn personages brengen (ook wel afhankelijk van het plot) lijkt ook geen sinecure.

In de bijrollen passeren nog een aantal bekende namen, al is enkel Bruno Ganz overtuigend. Diane Krüger en January Jones hebben niettemin andere troeven, ook wel leuk.

Verder kijkt Unknown redelijk weg, al is het visueel niet veel soeps, met zo'n ijzerachtige groenige filter als "specialeke". Auto-achtervolgingen zijn ook hier vrij saai: ongeïnspireerd in de actiechoreografie, zwak in beeld gebracht en vooral veel te lang.

2,5

avatar van frolunda

frolunda

Sterke en sfeervolle thriller die door het krampachtige einde nog bijna wordt verpest,Gelukkig redden de prima acteurs (Leeson,Ganz) en de stad Berlijn de film.

avatar van Corcicus

Corcicus

Hele sterke mysteryfilm die wat mij betreft over de hele lijn geslaagd was. De actie zit snor en vrijwel alle acteurs spelen naar behoren. Ik zat geregeld op het puntje van mijn stoel en dat is geen alledaagse gebeurtenis.

avatar van Leno

Leno

Spannende thriller in de lijn van Frantic. Het is lastig om de spanning erin te houden omdat vroeg of laat er een verklaring moet komen, en die meestal tegenvalt. Ook hier is dat niet het sterkste punt uit de film, toch blijft de film vermakelijk zij het niet erg geloofwaardig. De sterke setting draagt goed bij aan de spanning en de bijrolspelers mogen er ook zijn overigens.