• 9.370.543 stemmen

Geregisseerd door: Rebecca Zlotowski

Met onder meer: Léa Seydoux en Anaïs Demoustier

Gesproken taal: Frans

Plot Belle Épine

Alleen in haar flat, dagen na de dood van haar moeder, haar zus die haar eigen weg is gegaan en haar vader die in Canada zit, probeert Prudence haar weg te vinden. Ze is verdrietig, eenzaam en op zoek naar afleiding die ze vindt in de wereld van het motorracen. Ze raakt bevriend met een meisje van school die toevallig verkering heeft met een jongen die in het racecircuit zit. Voordat ze in de gaten heeft wat er precies aan de hand is wordt Prudence in een wereld vol avontuur gezogen, waar de motoren snel zijn en de jongens nog sneller.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Prudence Friedmann

Daniel Cohen

Maryline Santamaria

Frédérique Friedmann

Nelly Cohen

Michel Cohen

avatar van blurp194

blurp194

Een erg hardhandige coming-of-age is wat de arme Prudence te verduren krijgt. Daarbij hoeft het niet te verbazen dat dat allemaal niet zo van een leien dakje gaat, en er af en toe even iets helemaal mis gaat. Arme meid.

Haar verhaal wordt misschien een beetje te fragmentarisch verteld - we zien flarden, maar dat is dan net weer te veel uitgelegd dan dat het daarmee goed als flard tot z'n recht komt. En ook het einde is daar een beetje onverwacht en vreemd door. Niet echt consequent van stijl, en daardoor wat verwarrend en onbevredigend. Dat het ook wat slordig in beeld komt helpt daar ook niet bij.

Léa Seydoux speelt erg goed - wel een beetje een zelfde soort type als wat we haar al vaker hebben zien spelen. Heel overtuigend, en ook aan haar te danken dat deze mooie epine zo'n aandoenlijk kruidje-roer-me-niet wordt. Agathe Schlenker hoort dan eigenlijk toch de tweede plaats op de poster - haar rol is veel groter dan die van de mooie Anaïs Demoustier, en ze doet het hardstikke goed eigenlijk. Drie keer raden waarom Anaïs dan toch net een plekkie eerder krijgt. In deze film niet echt verdiend.

avatar van Robi

Robi

Een puberend meisje in de hoofdrol. Een vriendin. Zussen. Een overleden moeder. Het Joodse geloof en een groep stoere motorrijders. De sfeer en uitstraling van de film is wel in orde, maar verder mag je zelf uitzoeken wat het verband is tussen de eerder genoemde elementen. Ik houd het op rouwverwerking en "de eerste keer".

Verder ben ik wel verbaasd om te zien dat de film uit 2010 komt. De beelden lijken uit de jaren tachtig te komen, en zelfs opgenomen te zijn met apparatuur uit de jaren tachtig. Met name de donkere "nacht" opnames hebben een ouderwetse overbelichtingszweem om toch nog te kunnen zien wat er gebeurt.

Positief is de speelduur. Nog langer, zou echt dodelijk geweest zijn voor de film.

avatar van stinissen

TV5MONDE : programma's - BELLE ÉPINE

Staan geen Ned subs bij, helaas...

avatar van Malick

Malick

Alweer een tour-de-force van Léa Seydoux. Alleen jammer dat het scenario teveel zijplotjes kent die niets van doen hebben met het rouwproces van de hoofdpersoon. Zoals de tafelscène met vader en zoon. Waar kwam dat opeens vandaan? Kan het ook totaal niet plaatsen in de film.

Pluspunten voor de cinematografie + soundtrack + Léa Seydoux.

avatar van beavis

beavis

de film neemt zeker wat te veel hooi op de vork

ik dacht eerst nog dat het kwam omdat het een debuut betrof, maar haar nieuwste film (weer met Seydoux) is zelfs nog minder daar waar het op uitwerking van de thema's en het scenario betreft.

Ben dus een beetje bezorgd over de samenwerking met Grandrieux voor zijn nieuwe film... maar hij zal wel weten wat hij doet... of hebben ze iets met elkaar?

avatar van Malick

Malick

Begrijp ik het goed dat Grandrieux aan een nieuwe film werkt en Zlotowski daarvoor het scenario zal schrijven? Wist ik niet en kan er zo vlug ook niets over vinden. In dit interview laat ze wel de naam Grandrieux vallen. De vertaalmachine zegt ons:

Wat is het grootste Franse film van de afgelopen twintig jaar?

Sombre, Philippe Grandrieux is een prachtige film. Ik denk vaak. Niet als een model om te volgen omdat ik weet niet of we moeten gaan in die richting. Maar ik vind een gevoel van enscenering. Ik hou van de soundtrack van Alan Vega. Ik hou van de luchtkwaliteit, wat me doet denken aan een deel van mijn leven. Ik heb plannen in mijn hoofd die lang zal blijven.

avatar van beavis

beavis

Zijn nieuwe speelfilm gaat Fievre heten

Co-scenario inderdaad

avatar van BBarbie

BBarbie

Hapsnap film over een jonge meid die er alleen voor staat en bij wijze van rouwverwerking links en rechts wat nieuwe contacten probeert te leggen. Soms gaat dat goed, soms ook niet.

Het einde kwam mij rauw op mijn dak vallen. Volgens mij past het voor geen meter bij de rest van de film, tenzij ik wat gemist heb