• 9.375.198 stemmen

Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro (2010)

Misdaad / Drama | 115 minuten

Met onder meer: Wagner Moura, Irandhir Santos en André Ramiro

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 22 september 2011

Plot Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro

Het verhaal speelt zich 13 jaar na het eerste deel af. Kapitein Nascimento wordt geconfronteerd met nieuwe vijanden: de milities, corrupte politieagenten die zich opdringen bij de bevolking van de sloppenwijken. Wanneer hij in aanraking komt met het 'systeem' dat Rio de Janeiro controleert komt hij er achter dat het probleem veel groter is dan hij dacht. Maar dat is niet alles. Hij moet omgaan met de uitdaging van een stad die gedomineerd wordt door criminaliteit in combinatie met de constante bezorgdheid over een puberende zoon. Wanneer zijn persoonlijke en professionele wereld botsen is het resultaat explosief.

avatar van Zinema

Tweede Tropa.

Misschien iets minder rommelig dan het eerste deel, is deze tweede Tropa. Het zou kunnen dat de makers iets minder hooi op de denkbeeldige vork wilden nemen, veel scheelt het allemaal niet. Ook bij dit vervolg komen de vele clichés uitgebreid aan bod, maar ze werken wel. Evenals de acteerprestaties en vlotte montage.

Goed.

avatar van The Oceanic Six

Tropa de Elite 1 was een sfeervolle, rauwe film over het BOPE korps dat het geweld in de sloppenwijken van Rio bestreed. Realistisch en boeiend, zo kan je het verhaal wel omschrijven. En nu is er Tropa de Elite 2. Wat me sowieso al bevalt is dat het geen slappe B film is geworden die teert op de naam, maar dat de film opnieuw ons Colonel Nascimento en zijn verhaal over de BOPE laat zien. Het is altijd fijn oude cast weer terug te zien en er is dan ook moeite gedaan om een nieuw verhaal te creeeren die aardig aansluit op deel 1. Wederom met sterk camerawerk en vlotte montage (mooie uitgezoomde shots o.a.) die de harde, wrede realiteit vol met geweld goed weergeeft. Helaas vind ik dat nieuwe verhaal minder interessant. Waar deel 1 zich meer op de BOPE richtte, daar wordt het nu wel een erg persoonlijk verhaal. Ik vind het plot wat rommeliger en iets meer van hetzelfde in vergelijking met het eerste deel. Maar het is zeker nog wel een aanrader voor de liefhebbers van de eerste film. Waar deel 1 op 3,5* stond, daar geef ik het vervolg wel iets lager.

avatar van stinissen

Uitstekende misdaad film die me erg aan de serie La Piovra doet denken het duurt wel even voordat je het verhaal wordt ingezogen.

avatar van Code_red

Code_red

Ik vond de film te langdradig en er zat te weinig actie in. Voor een regenachtige zaterdag middag was het acceptabel, maar niks meer dan dat.

avatar van darkmark

darkmark

Gisteren gezien, goede actiefilm met een goed verhaal.

vervolg op deel 1 die ook top was!

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Vond de eerste duidelijk beter, alhoewel deze ook niet slecht was. De corruptie en politieke achtergronden komen meer op de voorgrond, waardoor de film wat aan actie verliest.

Kortom een leuke film maar geen topper.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Minder actie en meer plot. Daar zat ik dus eigenlijk niet op te wachten. Slechts bij vlagen kreeg ik nog die stevige lompe actie in de favela's die het eerste deel zo verfrissend maakte.

avatar van Spetie

Ietsje minder dan het eerste deel, maar desondanks een meer dan goed en boeiend vervolg.

Wagner Moura speelt hierin met verve de rol van kolonel Nascimento, die de beruchte politie-eenheid BOPE nog steeds aanvoert. Waar in het eerste deel de nadruk vooral op de BOPE en de actie lag, daar wordt in dit deel meer ingegaan op politieke intriges en de ontwikkeling die Nascimento als persoon doormaakt. Daarnaast wordt hier duidelijk dat de macht in Rio niet in handen is van de BOPE, maar van het systeem, waar in feite zowel de BOPE, de politiek, alsmede de inwoners van Rio deel uitmaken. En dat gegeven wordt hier best goed uitgewerkt.

Het camerawerk is net als in het vorige deel erg goed. Er wordt dicht op de huid van de mensen gefilmd, waardoor je tijdens de actiescènes het gevoel hebt haast deel uit te maken van de film. Verder is het best fijn dat deze film sommige personages de kans geeft zich te ontwikkelen. Dat geeft de film meer inhoud en maakt de boodschap krachtiger. Daarnaast wordt de tegenstelling tussen de linkse activist en de keiharde Nascimento een aantal keren mooi neergezet.

Ja een prima vervolg dus en wat mij betreft mag er over een aantal jaar zelfs nog wel een derde deel komen, mits José Padilha de film opnieuw regisseert. Want de man maakt boeiende films, dat moet gezegd worden.

avatar van james_cameron

Geslaagd vervolg, wat mij betreft beter dan het origineel. Dit komt vooral door een beter uitgewerkte verhaalstructuur, een meer interessante (en grotere) opzet en een nog intensere sfeer. De regie van Padilha is ook wat meer zelfverzekerd, resulterend in een meeslepende, zeer gewelddadige film die beschikt over prima aktiescenes en een intelligent, complex script.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Veel beter dan deel 1

Heb ontzettend genoten van deze film. De film laat zien hoe corrupt de politie van Rio is. Het laat gedetailleerd zien hoe zij te werk gaan en hoe de politiek er mee verbonden is en gebruik maakt van het corrupte systeem. Goed cast, goede actie, goed verhaal, goede plot twists. De film bevat t.o.p van deel 1 minder actie, maar meer drama. Zo kom je meer te weten over de familie van Nascimento. Enig nadeel vond ik het cliché einde waarin het zoontje van Nascimento wakker wordt.

avatar van doctari

doctari

Een aanrader voor iedereen die houdt van een goede thriller.

De film geeft een mooie inkijk in reilen en zeilen van de Braziliaanse politie (en politiek), waarbij allerlei dingen voorbij komen die je nooit voor mogelijk had gehouden: politieagenten die drugsdealers oprollen, om vervolgens te zien dat hun corrupte collega-agenten het van de dealers overnemen, politici die de sloppenwijken in hun macht krijgen om de bewoners ervan te "overtuigen" op hen te stemmen, en meer. De Godfather kan er qua intriges nog wat van leren.

Los van de (geslaagde) politieke boodschap is het gewoon een sterke thriller met sterk gespeelde karakters en de nodige spannende (en schokkende) scenes. Het is wel opletten geblazen (zeker omdat hij in het Portugees) is, maar zeker de moeite waard

avatar van wwelover

wwelover

Net als deel 1 een sterke film. De actie is echt supergoed gefilmd, al was er in deel 1 wel wat meer actie maar dat is verder niet echt een gemis gebleken. Het verhaal is gewoon erg goed van zichzelf, en erg interessant. Vond het wel jammer dat er wat minder van Kapitein Matias in defilm zat, maar Nascimento is natuurlijk ook heel interessant personage en erg goed geacteerd ook. Weer een fijne film dus. Goede muziek ook verder en gewoon visueel ook sterk.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Het gebeurt weinig, maar deze sequel is dieper en eveneens beter dan het goede eerste deel.

Ik had eerlijk gezegd een vooroordeel. Het is een feit dat gewelddadige/ gang-films op moviemeter een boontje krijgen en soms eindigen met hilarisch hoge stemmen tot gevolg. Net hetzelfde met Tropa de Elite reeks dacht ik eerst.

Het script, verhaal over de duology is uitmuntend te noemen. Het geeft een inkijk hoe de corrupte instellingen in een regering de touwtjes in handen neemt op 2 vlakken: in het veld bij de combats, en van bovenaf bij de secret intelligence.

Voor mij hoefde er helemaal niet evenveel actie en geweld worden gebruikt als in de eerste. Een dikke pluim verder voor het sublieme acteerwerk van de cast. De betrokkenheid en overtuiging van Wagner Moura sleept je helemaal mee in het verhaal, dat zeer realistisch wordt neergeplaatst.

Niets dan lovende woorden. 4*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Knap vervolg van de eerste Tropa de Elite, maar dit keer gewoon in het heden ipv de jaren 90. Ook hier draait het bijna weer een beetje om hetzelfte. De meedogenloze BOPA gaan schoon schip houden in de Favella's. Maar ze nemen ook letterlijk alles mee, dus ook onschuldige mensen. Ook komt er nog een straaltje politiek bij kijken en we komen nu er zo langzamerhand achter dat de BOPA zelf ook gewoon misdadigers zijn. Misschien zelfs nog veel erger dan het uitschot in de Favella's zelf. Deel 2 is zeker meer een politieke boodschap. De actiescenes zijn ook weer zeer realistisch.

Wat mij betreft een prima vervolg.

avatar van scorsese

Uitstekende film die zich zo'n 15 jaar afspeelt na het eerste deel en waarin de corruptie zich niet alleen beperkt tot de politie. Dit tweede deel richt zich niet alleen op de politie maar ook op de politieke besluitvorming. Mede hierdoor is het verhaal een stuk gelaagder en daardoor ook beter en spannender dan zijn voorganger. Wel hanteert regisseur José Padilha dezelfde realistische filmstijl. Met gemak 4.0 sterren.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk actie/misdaadfilm...

Wel prima vervolg...

Prima verhaal, maar niet echt spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Soms te snel beweging camerawerk...

Perfect HD kwaliteit...

Prima achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...

Geen topperfilm...

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Erg goed.

Beter zelfs dan deel 1 (dat ook niet slecht was trouwens). Focus ligt meer op de politiek en de corrupte flikken van Rio, en ik moet zeggen dat dat verdomd interessant was. Maar ook de keiharde actie is hier weer lekker aanwezig. Ik vind die Wagner Moura (Col. Nascimento) trouwens een erg goede acteur, weet veel gevoel in zijn perfomance te leggen.

Aanrader.

avatar van david bohm

david bohm

Rauwe misdaadfilm over de dunne scheidslijn tussen criminaliteit en politie te Rio de Janeiro die de corruptie van politici en wetsdienaren aan de kaak stelt. Geen vrolijk verhaal dat onderhoudend gebracht wordt mede door het sterke acteerwerk en de goed gekozen locaties.

avatar van arno74

arno74

Fijn vervolg dat ik veel te lang heb laten liggen. Ik dacht eerst dat deze film het topniveau van deel 1 niet kon bereiken, maar het komt wel erg in de buurt. Ook dit deel levert een critische blik op de maatschappij, iets wat je in het actiegenre zelden ziet, overigens heeft dit deel wel wat minder actie dan het eerste en komt de film langzaam op gang. Het verhaal krijgt hier een politiek invalshoek en dat maakt het plot ook een stuk complexer.

Wederom zien wel een vrij hard fictief verhaal dat de bouwstenen uit de realiteit plukt en daarmee op geslaagde wijze aan de slag gaat. Een ruime 3,5*

avatar van El ralpho

El ralpho

Misdaad of terrorisme?

Tropa de Elite 2 had net zo goed één hele lange film met zijn voorganger kunnen zijn want de twee films vloeien naadloos in elkaar over. Het grote verschil met zijn voorganger is dat de nadruk hier meer ligt bij de corrupte agenten en hooggeplaatste politici die op stemmen uit zijn, dan op de dealers in de sloppenwijken van Rio. In dit vervolg volgen we nog steeds Nascimento die inmiddels een hooggeplaatste beveiligingsofficier binnen BOPE geworden is. Het is daarom ook logisch om de problematiek nu vanuit een politieke invalshoek te benaderen, maar vooral in de eerste helft van de speelduur kan dit soms iets te veel van het goede zijn. Interessant is het allemaal zeker wel maar ik vond het allemaal toch weer een stuk interessanter worden toen de nadruk weer wat meer kwam te liggen op de acties van één van de corrupte agenten, Sandro Rocha, en vooral hoe ver hij ging in zijn corruptie. Vooral als het op een bepaald moment persoonlijk wordt tussen hem en Nascimento is de film wat mij betreft echt op volle kracht.

Jammer genoeg sprongen sommige scene's iets te veel van de hak op de tak en ik had hier dan ook liever gezien dat de regisseur hier meer de tijd voor had genomen zoals de gevangenschap van André Matias en de dood van Sandro Rocha. in zijn algemeen gezien kan dit vervolg zich echter perfect meten met zijn voorganger en eindigen ze ook met eenzelfde beoordeling. Een derde deel zou wat mij betreft best welkom zijn!

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Deel 1 niet gezien, deel 2 bevalt desondanks goed, vooral omdat het de problematiek op een veelzijdige manier laat zien. Niet alleen maar de focus op de drugsbendes maar vooral op de achterliggende machtsstructuren, en wie er achter de schermen profiteren. Gezien de huidige corruptieschandalen in de Braziliaanse politiek een actueel en belangrijk thema. Dat vanaf het begin twee denkwijzen tegenover elkaar worden gezet (de repressieve lijn van Nascimento en de meer linkse koers van Fraga) is sterk. Vooral als je dat durft te doen door een college en een gevangenisopstand te cross-cutten. Desondanks komt de eerste helft tamelijk rommelig over en is het pas in de tweede helft dat de film echt op gang komt. Gelukkig blijft het te allen tijde meer dan een actiefilm, blijft de geëngageerdheid een belangrijk onderdeel vormen van Tropa de Elite 2. Ik snap wel dat dit in Brazilië heel goed valt.

avatar van Brabants

Brabants

Tropa de Elite 2 is in tegenstelling tot zijn voorganger een film die ondanks drukke en intense beelden ook momenten van bezinning in zich heeft. Dit is qua commentaar hetgeen ik had bij het eerste deel. In die zin was het voor mij een prima film.

avatar van Robi

Robi

Ik heb dus eigenlijk per ongeluk naar de verkeerde film zitten kijken. Dit was niet de film die ik uitgekozen had. Maar goed, ik heb hem dus wel gezien. Een actiefilm over de corruptie bij de politie in Rio de Janeiro. Een film die in het genre ongetwijfeld hoge ogen gooit. (Hij krijgt hier dus ook een erg hoge waardering). Toegegeven, na een wat rommelig en chaotisch begin waarbij je je afvraagt waar de film nou eigenlijk naar toe wil, komt hij verderop prima op stoom en wordt wel degelijk duidelijk waar de film over gaat. Het is ook best een boeiend verhaal. Maar toch houd ik gewoon niet van dit soort films. Laten we zeggen dat het een beter dan gemiddelde pief paf poef film is.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Vorige week Tropa de Elite deel 1 gedaan voor de herkijk die voldeed net als de vorige keren om afgelopen dinsdag deel 2 te doen, en de conclusie dat deze iets beter is dan de eerste klopte wel ook al liggen de cijfers niet heel erg ver uit elkaar.

We nemen andermaal Wagner Moura als de treurig kijkende maar spijkharde BOPE commandant Nascimento die nog meer dan in deel 1 onder vuur komt te liggen en ditmaal vanuit alle geledingen. Waar het eerste deel zich voornamelijk richt op de strijd tussen de bendes en politie in de favela's bestrijd in dit deel de politie vooral zichzelf waar het wemelt van de corruptie en sinistere figuren en daarmee in dit geval het drietal Rocha, Fortunato en het congreslid die goed worden neergezet. Vooral Rocha is een engnek eerste klas. Nascimento blijkt zelfs niet veilig voor eigen mensen maar gaat over lijken waar nodig om het kwaad tot op het hoogste niveau, het congres, aan de kaak te stellen.

En in dit geval toont Tropa de Elite 2 zich andermaal als een beeld met veel smerigheid en narigheid rondom vriendjespolitiek, afpersing, omkoperij en afschuif op alle lagen. Niemand is te vertrouwen in wat uitmondt in een poel van ellende met aanslagen, wraak, marteling en verbranden van lichamen tot voorbij identificatie, nee dit is niet het volk dat je vraagt voor een verhaaltje in de poesiealbum, absoluut niet. Voeg daarbij de korte gevangenisopstand aan toe en het beeld 'eat or be eaten' is compleet op alle lagen. Voeg daar nog de nodige brute actie aan toe met volk dat over de daken van de favela's wordt opgejaagd door de BOPE eenheden of het ingrijpen bij de gevangenisopstand en je hebt toch heel wat met andermaal een snoeiharde soundtrack.

Voordeel ten opzichte van het eerste deel is dat 2 chronologischer verloopt en gemakkelijker te volgen is qua verhaal en plot terwijl deel 1 vooral het eerste uur een beetje rommelig overkomt met verschillende verhaallijnen rond Nascimento en Andre en zelfs een paar terugblikken. Het is voor het gevoel rommelig en deel twee is meer straight on, daarom wat mij betreft een halve ster erbij voor een film die ik bijna zeven jaar geleden al gezien heb maar toen vergeten ben een comment te schrijven.

avatar van Shadowed

Shadowed

Braziliaanse opvolger wordt evenzeer onder handen genomen door regisseur José Padilha en schiet sneller uit de startblokken, maar eindigt een heel stuk rustiger. De politieke inslag krijgt hier dan ook de voorkeur boven zowel de misdaad- als actiescenes. Links en rechts nog altijd een harde film qua geweld, maar het scenario lijkt een wat nadrukkelijkere poging te doen om de boodschap er dikker op te leggen. Door goed acteerwerk en een overtuigend neergezet wereldbeeld komt Padilha daarin een heel eind, maar uiteindelijk verzwakt het tempo te veel om dat sterk op z'n poten te laten landen. De regie is daarnaast beduidend rustiger en verliest daardoor wat van zijn rauwe en doeltreffende glans. Naast Wagner Moura worden een hoop bijpersonages bovendien gelimiteerd tot karikatuur of minieme invloeden. Tegen het einde aan zwakt de film te ver af om hetzelfde cijfer als het voorgaande hoofdstuk te bemachtigen, maar het blijft niettemin kwalitatief genoeg.