mikey schreef:
Deze film benaderde dit soort problemen serieus en moralistisch. De doodstraf is namelijk niet terug te draaien. Death wish daarentegen is een heel ander verhaal. Deze films zijn gemaakt voor mensen die gefrustreerd zijn door falende rechtbanken, bureaucratie en lakse ambtenaren, tuig op straat etc. Harry is een knallende malloot die eens nodig met pensioen moet.
Ik heb volgens mij niet goed aangegeven op wat voor punt ik overeenkomsten zie. Wat jij schrijft is natuurlijk grotendeels waar, de drie films behandelen verschillende verhalen. Wat ik met de overeenkomst bedoel is het feit (in mijn ogen, dan) dat alledrie de films (hoewel dat voor Dirty Harry misschien nog het minst geldt) blijk geven van een Amerika dat na, pak 'm beet, 1965 erg is veranderd. Criminaliteit en geweld zijn gigantisch toegenomen, en overheid en bevolking hebben moeite om met deze ontwikkeling om te gaan.
De films gaan allemaal uit van één of meerdere mensen die hier tegen strijden. In Death Wish neemt een direct slachoffer van deze ontwikkeling zelf het recht in eigen handen; in Dirty Harry doet een agent dit feitelijk, en in the Star Chamber nemen rechters het heft in handen, omdat het strafrecht in hun land volgens hun niet langer voldoet aan de tijdsgeest (daarbij in het achterhoofd houdend dat vrijspraak op basis van vormfouten natuurlijk niet nieuw was, maar in die tijd wél in zwang kwam).
Een tweede overeenskomst is natuurlijk dat de 'oplossing' in alledrie de films het doden van de dader(s) is. Maar ja, da's Amerika.
p.s. Met Dirty Harry en Death Wish bedoel ik vooral de eerste films van de respectievelijke reeksen.