Super 8 (2011)
Releasedatum: 11 augustus 2011
Bekijk via SkyShowtime
Plot Super 8
"It Arrives."
In de zomer van 1979 sluit de Amerikaanse Luchtmacht een sectie van Area 51. Alle materialen worden per trein vervoerd naar een opslagplaats in Ohio. De trein wordt echter aangereden door een truck en ontspoort. Een groepje kinderen, dat bezig is om hun eigen zombie-film te maken met hun 'Super 8' camera, stuit op de ravage. Al snel wordt vermoed dat het niet om een ongeluk gaat, als er plotseling verdwijningen plaatsvinden en onverklaarbare dingen gebeuren. Een lokale sheriff probeert het mysterie te ontrafelen, maar wil hij de angstaanjagende en onmenselijke waarheid wel weten?
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Super 8 (MusicMeter)
Louis Dainard
Martin Read
Cooper
Comdutch
Ik heb de film in San Francisco gezien op de premieredag (10 juni 2011). Voor $ 14,- p.p. mochten we naar binnen. Het was de derde voorstelling van de dag in een bioscoop in een shoppingmall met 11 zalen. De film werd in de grootste zaal getoond (360 stoelen). De zaal was zeker nog niet voor een kwart gevuld. De penetrante geur van de met zoete popcorn gevulde emmers is mij langer bijgebleven dan de film zelf. Desondanks heb ik toch genoten van de film die best de moeite waard is alhoewel het zeker geen 'hoogvlieger' is zoals E.T. dat 29 jaar geleden wel was en nog wat mij betreft nog steeds is. Blijf bij de aftiteling nog even zitten... de film is namelijk dan nog niet helemaal afgelopen... (net als bij de aftiteling van History Of The World van 30 jaar geleden... toevallig?)
jacobine_rodijk
't Abrams fenomeen.
Hij blijft maar op dezelfde formule werken, intrigerende concepten die gegarandeerd hoge ogen gooien bij het publiek maar zodra er een degelijk verhaal aanvast geknoopt moet worden valt die telkens weer door de mand. Zo ook weer hier. Drama heeft die, met flinke series als Alias en Felicity onder de gordel, nog steeds niet onder de knie. Emoties die je talloze keren eerder hebt gezien, en beter, zijn haast een excuus om een bescheiden fabeltje te vertellen met een Cloverfield-achtige monster op de achtergrond. Chandler speelt de rauwende vader die net z'n vrouw kwijt is, Eldard de chauffeur met een drankprobleem, uiteraard hetgene wat Chandler's vrouw om het leven bracht en Fanning de dochter die natuurlijk onder al het geweld terecht komt van zijn clichématige gedrag. En zo zijn er nog wel meer. Hier kun je anno 2011 niet meer mee wegkomen, zeker niet in één film volgepropt.
Wel lof voor de jonge acteurs, die zich allemaal goed staande weten te houden tegenover de, alhoewel één-dimensionale, volwassenen. Fanning natuurlijk het uitblinkertje, die gaat net zo groot als haar zus worden. Een krappe 2,5*
devilsarea
Deze vind ik zeer slecht en gewoon een flop voor meesterproducent Spielberg,jammer dat veel Amerikaanse film zich de laatste jaren in het donker afspelen(net als deze ).
Ik heb de cam versie gezien en moet zeggen ik vind het waardeloos,misschien als ik de dvd versie heb dat ik daarn dan nog op moet terug komen maar wat ik nu zag was "bagger".
Niet meer dan 2 sterren!
david bohm
Ouderwets entertainment met een simpel verhaal en een coole setting. Vooral het stuk tot aan de evacuatie vind ik sterk. Film speelt zich af in mijn geboortejaar en in één van de weinige van de Verenigde Staten waar ik hoogstpersoonlijk rondgelopen heb. Geeft het toch net iets extra's. Acteerwerk is prima, zeker ook van de kinderen. Ms Fanning daarentegen vind ik echt super spelen. Topvermaak als je het mij vraagt.
ibendb
Zondagavond: bijna niemand moet werken, dus gaat iedereen richting de bioscoop. Inclusief ons. Mijn ma en ik wilden eens een spannende film zien.
En dit werd helemaal vervuld. Driekwart van de zaal zat vol voor Super 8. Op de Cinemasite staat "vanaf 6 jaar." Dit klopt niet helemaal. De film is net iets te eng en bloederig. 12+ is beter, zoals hier op MM staat.
Het verhaal is goed en de treincrash is lekker hard. Heel de zaal zat op het puntje van hun stoel te kijken hoe het monster mensen ontvoerd / vermoord.
Er zaten genoeg goede schrikmomenten in. Het einde was echt corny. Joe overtuigt het monster om niet te moorden en het monster gaat de ruimte in. Pfffft...
De special effects zijn ook zeer realistich en zien er niet fake uit.
Een mooie 3.5* voor een goed avondje spanning.
Number23
Deze film begon goed. De sfeer wordt goed neergezet en vooral de treincrash was adembenemend. Maar langzaam en zeker zie je steeds beter dat dit een typische Abrams-film is. Effecten zijn zeer goed, schrikmomenten meestal overdonderend enz. Helaas zitten er zoveel cliches in, zoveel sentiment en ongeloofwaardige toevalligheden. En als slagroom op de taart ook wat gaatjes in het plot. Verzoenende vaders, vader/zoon-relatie, reddingsactie. Ook de personages wordt je op het eind een beetje zat:de dikke raakt veel in paniek, de schijterd kotst en jankt constant en het kleine beugelbekkie houdt van vuurwerk. Toch extra punten voor een paar sterke scenes en schrikmomenten, maar vooral vanwege de prachtrol van Elle Fanning. Die heeft een mooie toekomst.
Kisje
Veel flauwe voorspelbare grapjes, op een bepaald moment een kinderfilm, waar de kinderen het probleem gingen oplossen. Af en toe totaal geen kinderfilm.
Jep, dat gevoel had ik ook. Het ene moment had ik het gevoel dat ik mezelf waande in een soort thriller/avonturenfilm. Het andere moment had ik het gevoel dat sommige scène's direct uit een verfilming van één of andere animatiefilm konden komen.
Daarom niet slecht, maar ik kon niet goed volgen waar men met Super 8 naartoe wou.
Deborah82
Ik heb deze film gister gezien bij de sneakpreview. Vond hem wel geinig. Goede spanningsopbouw en een paar schrikmomenten. Spielberg's invloed is wel duidelijk te merken door het zoetsappige einde. Had af en toe wel het gevoel alsof ik naar nieuwe versie van The Goonies aan het kijken was.
Het filmpje bij de aftiteling is erg grappig idd, de moeite waard om wat langer te blijven zitten.
Metalfist
Production Value!
ik had al een aantal keer wat beelden gezien van deze Super 8 en wat ik zag beviel me. Dit leek me een typische bioscoop film en toen ik door één van mijn beste kameraden werd getrakteerd op de cinema, was de keuze snel gemaakt. Gisteravond zaten we dus in de zaal voor een film, eindelijk eens niet in 3D (!) en in een vrij kleine zaal doordat alle grote zalen precies voor Harry Potter zijn vrijgehouden. Na wat gesukkel met de lichten, vrij vervelend dat ze niet wouden uitgaan, konden we dan ook eindelijk van de film genieten.
Super 8 deed me voornamelijk denken aan Cloverfield qua stijl maar overtreft die in ieder geval, vooral de manier waarop het monster in beeld wordt gebracht. Ik ben sowieso al enorme fan van dit soort opbouw waar we het monster elke keer gedeeltelijk in beeld krijgen maar wel elke keer iets meer. Het geeft een zekere sfeer aan de film en die sfeer wordt nog net iets beter wanneer het monster in vol ornaat tevoorschijn komt. Het ziet er erg indrukwekkend uit en dat is iets waar ik wel eens over durf vallen. Ik heb al vaak films gehad waar de verwachtingen niet voldaan kunnen worden maar dat was hier gelukkig niet waar. Sowieso zijn de effecten in de film erg indrukwekkend. Ik zei het daarjuist al dat dit een film is die het beste tot zijn recht komt in de cinema en ik trek mijn woorden niet terug. Vooral het treinongeluk ziet er echt enorm gelikt uit, al duurt de ontploffing op zich wel enorm lang. Ach, veel maakt het niet uit want de ontploffingen worden echt erg mooi in beeld gebracht. Sowieso is heel de stijl wel de moeite waard want Abrams kiest er voor om de film met een nostalgisch sausje te overgieten. Dit soort verhalen kun je natuurlijk in eender welke tijd zetten maar het geeft hier eigenlijk wel een meerwaarde aan. De 8 millimeter filmpjes, de authentieke camera's, ... De film kent ook wel een aantal gepaste schrikeffecten, je weet dat er iets gaat gebeuren maar het heerlijke luide geluid van de bioscoop zorgt ervoor dat je nog altijd verschiet.
Qua verhaal is dit op zich ook wel vermakelijk. Het is natuurlijk allemaal nogal vergezocht en we hebben het al een aantal keer zien verfilmd worden maar ik geraak het blijkbaar nog altijd niet beu. Ik had eerst even schrik dat het allemaal wat te kinderlijk ging zijn maar dat viel op zich nog goed mee. Het wordt hier en daar nogal cliché, vooral het einde waar Joe tegen het monster begint te praten is echt wel op het randje, maar storen doet het weeral niet. Dit soort films moet het volgens mij ook niet perse hebben van het geniale verhaal maar meer van een simpel maar degelijk plot, zelfs al is het nogal uitgekauwd, en goede effecten. Abrams weet ook goed de lijn te vinden tussen de film spannend en luchtig te maken. Sowieso zorgen de manier waarop de kinderen met elkaar omgaan wel voor een aantal glimlachjes op de mond. Op zich wordt het allemaal nogal standaard gebracht (de dikke, de griet, de seut, de zoon van de plaatselijke agent, ...) maar ook dit stoorde me niet doordat de onderlinge conversaties vaak wel leuk gebracht worden. De verwijzingen naar George A. Romero zijn trouwens ook wel fijn om te ontdekken. Nu ben ik absoluut geen kenner van zombie films, het is voor mij allemaal wat teveel van hetzelfde (met als uitzondering de geweldige Walking Dead comics) maar er zitten wel vrij veel knipogen in de film. Fantastisch ook dat we tijdens de aftiteling Charles zijn afgewerkte zombiefilm in vol ornaat te zien krijgen, ik vroeg me al af hoe het er zou gaan uitzien.
Dit is op gebied van cast ook wel erg uitstekend. Ik ben echt geen fan van kinderen in films en vaak weten ze een film echt compleet te verkloten, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Hier zijn ze echter allemaal perfect gecast waardoor de film toch naar een hoger niveau wordt getild. Joel Courtney, Elle Fanning, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso en Zach Mills zijn dan ook echt enorm goed op dreef, had ik echt niet gedacht eigenlijk. Vooral Fanning steekt er soms echt met kop en schouders bovenuit. Kyle Chandler was dan eigenlijk de minste van heel de hoop als de vader van Joe. Hij lijkt precies maar één emotie te hebben, deed me dan ook denken aan die emotion charts van Steven Seagal en Kristen Stewart, en acteert niet echt op zo'n bijster hoog niveau.
Waarschijnlijk had dit niet zo hoog gescoord als ik dit niet in de cinema had gezien, dat geef ik eerlijk toe maar de effecten komen zoveel beter tot hun recht dat dit echt alle clichés en ongeloofwaardigheid compleet wegblaast. De kinderen zijn naturel en geloofwaardig, wat niet van alle volwassen kan gezegd worden. Super 8 is cliché, overdreven en ongeloofwaardig maar wel vermaak van de bovenste plank.
Geen idee waarom mensen zo enorm uitkijken naar deze film, want ik vond de trailer verre van overtuigend of boeiend. Na het kijken van de hele film kan ik bevestigen dat mijn vermoeden klopte.
Wat een draak van een film zeg! Ik had gehoopt een mysterieuze sci-fi thriller waarbij het nodige ontdekt zou worden, maar dit ging nergens over. Sowieso is het waardeloos dat kinderen de hoofdrol spelen. Dat werkt praktisch nooit en in een film als deze al helemaal niet. Ze waren irritant, ze acteerden beroerd en het kwam daardoor meer als een Villa Achterwerk jeugdfilm over. Het is dat er een paar actiemomenten in zaten, anders was het echt een film voor zondagochtend met het hele gezin. Ook al die emo-verhaaltjes over familie en liefde waren zeer ongepast en storend voor een film als deze.
De treincrash was nog best gaaf, maar dat was het enige hoogtepuntje in de film. Zeker het tweede deel van de film was gewoon meer een ''allemaal wegrennen voor de aliens'' film. En dan moet het ultieme waardeloze einde nog komen met dat jochie die maar tegen de alien begint te praten, waar de alien hem met rust laat en vertrekt

Hoe kan deze troep nou van een gerespecteerd producer als J.J. Abrams (Lost
) komen? Het is een prachtig concept, maar wat is het waardeloos uitgewerkt. Pijnlijk.
Onweerstaanbare ode aan het vroege werk van Spielberg, met name Close Encounters Of The Third Kind en E.T. The Extra-Terrestrial. De getroffen sfeer is heerlijk nostalgisch en de jonge akteurs zijn perfect gecast. Je wilt eigenlijk meer tijd met hen doorbrengen dan binnen de film mogelijk is, want vanaf het moment dat de buitenaardse bedreiging zich openbaart wordt de film meer standaard en voorspelbaar. Het samenvoegen van de twee plotlijnen (vriendengroepje die no budget zombiefilm maken en ontsnapte alien die hun stadje bedreigt) werkt ook niet helemaal naar behoren; vooral tegen het einde van de film verdrinken de personages nogal in het spektakel en verzandt het script in cliché's en sentiment. Gelukkig balanceert regisseur Abrams één en ander vakkundig genoeg om het geheel fris en meeslepend te houden.
MNV2
Heerlijke avonturenfilm die - zoals het al honderd keer aangehaald is - doet denken aan de vroege science-fictionfilms van Steven Spielberg uit de late seventies, vroege eighties. Niet zo vreemd dan ook dat de film zich ook in die tijd afspeelt en dat Spielberg voorkomt in het lijstje van 'producers'. De referenties naar films uit die tijd zijn dan ook erg genietbaar, zo zie je posters van o.a. Star Wars, Halloween en Evil Dead hangen. De trailer van de film waarin te zien is hoe een groepje kinderen een horrorfilm maken en getuige zijn van een bizar treinongeval zag er spannend en mysterieus uit. Helaas valt het, na het zien van de film, niet te ontkennen dat (vooral naar het einde toe) het verhaal iets té cliché en voorspelbaar werd, al zullen de jongste kijkers er zich wel niet aan storen. Maar verder was het allemaal heel vermakelijk: het stereotype groepje kinderen, het typische Amerikaanse dorpje, de verwijzingen naar de eighties,... Daarnaast kwam de alien gelukkig niet teveel in beeld (afgezien van het einde) waardoor het mysterieuze sfeertje toch wat behouden bleef.
3.5 sterren
krimsonnation
net gekeken wat een mooie film zeg .mijn verwachtingen ten boven.kreeg echt het oude film gevoel terug.zo maakte ze vroeger films.het verhaal boeide van het begin tot het einde.juist het verhaal over die kinderen maakte de film af . zulke films moesten ze maar weer meer maken.ik zal dan wel van de oude garde zijn denk ik . als je die reackties zo leest van hierboven. maar ik raad deze film zeker aan
voor mensen die E.T.ook mooi vonden
Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven, ik zat ook ontzettend te genieten tijdens de hele film. Kreeg op sommige momenten een echt The Goonies gevoel en later E.T.
WoW, zo zie je zelden films meer! Kun je zien dat je zonder heel veel overdreven effecten toch ook een hele leuke en goeie film kunt maken! Petje af voor deze, 5 sterren!!!
alvinvdv
Misschien een leuke film als je een jaar of 9 bent...
Na een uur kijken interersseerde het me niet meer en maar gestopt met kijken.
(op dat momment was er nog niks gebeurd in de film wat hem de moeite maakt om te kijken)
M.i. zeker geen bioscoopbezoek waard, zelfs zonde van de MBytes om hem te downloaden!
wimnoot
Heerlijke film, waar de Jurassic park vibe van af druipt. Meng dat met een beetje Stand By Me en een paar gebroken gezinnetjes ala Spielberg en je hebt alle ingredienten voor een hele fijne kinderavonturenfilm waar ik als dertiger ook van kan genieten. De cast, de look alles heeft die E.T. mood, en de zombiefilm op het eind is erg grappig. Er gaat iets fout in de Romero chemiefabriek!
Ik geef hem een dikke 4 met kans op een verhoging.
Na een veel belovende start in de stijl van de Goonies en Stand by me gaat de film ten onder aan de bommen en granaten en veel heel veel explosies. De eerste 45 min waren wel aardig en hadden nog wat magie maar nogmaals die werden weg geschoten door de vele explosies.
Zuur druifje.
Deze moderne monster-movie geeft zijn echte geheim pas laat prijs. En zo is er na een sfeervol begin vooral aan het lange wachten begonnen. Alle tijdsbeeld-elementen en de aardige, maar weinig verrassende, kindacteurs ten spijt duurt dat wachten iets te lang en is de ontrafeling van het mysterie behoorlijk teleurstellend. Wat dat betreft is het meest voorname aspect van deze oude wijn in nieuwe zakken, een zuur druifje. De verpakking blijkt een teken van deze tijd te zijn, des te meer explosies des te beter. Helaas helpt het ook hier grotendeels de film om zeep.
Met Spielbergs adem in de nek, kwam de hele rits aan jeugdfilmpjes voorbij, waaronder die van tovenaarsleerling Dante. Helaas smaakt deze mix van The Goonies, E.T. en Cloverfield in één glas niet zo lekker als de losstaande ingrediënten. Terwijl met zoveel kennis zoveel meer had gekund. Het lijkt zelfs of men er qua verhaallijn volledig met de pet naar heeft gegooid. Het uiterlijke jasje bestaat gelukkig niet alleen maar uit bombastische overdaad, een en ander wordt aardig in beeld gebracht en sommige CGI ziet er mooi uit.
Redelijk.
Keane1983
Een visueel prachtige film met een aardig verhaal en goed acteerwerk.
Het is een mix van verschillende films die samen 1 kinderfilm maken. Ik heb me zeer zeker niet verveeld.
De jaren 80 setting kwam goed over, ook het acteerwerk van de kids vond ik erg goed gedaan.
Ook de score vond in erg mooi verwerkt in de film.
Twee min puntjes in deze film zijn: Dat bepaalde scenes in mijn ogen te over belicht waren en het einde.
Hier had ik duidelijk wel wat meer van verwacht....het was gewoon net iets te gemakkelijk.
Na dit gezegt te hebben vond ik de SFX erg mooi en indrukwekkend.
Met name het trein ongeluk was schitterend in beeld gebracht.
Hoewel het verhaal niet heel erg bijzonder is, vond ik deze toch wel onderhouden.
De naiviteit van de kinderen is in het begin erg aandoenelijk terwijl de hele stad in paniek is, blijven hun doorgaan met het filmen van hun zombie movie.
Verder zijn de "side-plots" leuk gedaan, maar wel voorspelbaar dat het weer goed zou komen met de twee vader.
Voor mijn gevoel werd er aan bepaalde thema's binnen de film niet zo heel erg veel aandacht aan besteed. Hiermee doel ik bijvoorbeeld op wat is er gebeurd tijdens het ongeluk, waarom had die alien al die mensen nodig? was de ruzie tussen die twee vaders wel heel snel bij gelegd...en wordt er alleen maar tijd gemaakt voor de opbouw van de film, maar het einde was erg snel voorbij....ineens had de alien alle blokken bij elkaar en is vertrokken...maar hoe of e zullen het niet weten.
Dit klinkt allemaal uiterst negatief, maar toch ben ik dat niet over deze film. De vaart zit er namelijk goed in en er vallen zeer zeker geen dooie momenten. Er blijft constand wel iets gebeuren tot op het laatste toe...maar een maal op het einde aangekomen......daar heb ik me net al over uit gelaten.
Tja, er rest mij alleen maar te zeggen dat het een leuke kinder/familie film is. Verwacht geen loei harde actie film met veel dooie en monsters want dan kom je bedrogen uit.
Just a popcorn/bigbuged/blockbuster movie with a soft happy end.
Een 3,5* vind ik echt te weinig voor deze film, daarvoor heeft deze mij te veel weten te boeien en vond ik hem net iets te mooi voor...dus kom ik uit op een wel verdiende 4.0*
Owjah, zeker naar de aftiteling kijken...doet de naam van de film echt wel eer aan
Montorsi
Absoluut vermakelijk.
Erg oldschool avonturen Sci-Fi filmpje, ademt flink wat 70s sfeer, en de film zelf doet daar ook flink aan denken. Een film die jeugdig avonturisme aanspreekt. De film gaat over een groepje tieners die tegen wil en dank betrokken raken bij een groot geheim. Sowieso al een script waar je wel van kan raden dat Spielberg een flinke vinger in de pap heeft, maar vooral bepaalde scenes doen daar erg sterk aan denken. De jongeren lopen uiteraard weer levend uit een treinongeluk, ook de 'dader' overleeft het op de een of andere manier, en zo lopen de jongeren dwars door oorlogsgebied heen, ze komen daar sowieso al heel makkelijk weer binnen, maar lijken verder alles te kunnen doen wat ze willen. Allemaal erg klassiek maar best te vergeven in avontuur als deze.
De regie van Abrams is verder wel aardig. Visueel zitten er wat 'moderne' kleurenstrepen in die regisseurs als PT Anderson en Kar-Wai Wong gebruiken. Natuurlijk heeft Abrams lang niet de klasse van deze namen, die artistieke keuze voelt dan ook een beetje willekeurig. De muziek is verder flink onopvallend. Het geluid is wel erg sterk en helder. In het begin al sterk bij het treinongeluk, wat eigenlijk de hele film door vast gehouden blijft worden.
Het verhaaltje is best fijn en spreekt tot de verbeelding, de kinderen doen het leuk, al heeft Elle Fanning het in Somewhere al wel heel wat beter gedaan dan hier. Uiteindelijk valt er ook wel flink wat aan te merken op het redelijk weinig ter zaken doende middenstuk. Verder valt de alien erg tegen, was niet veel soeps qua design. En ook daarvoor was het veel onduidelijk en buiten beeld. Einde is ook wat klef met dat kettinkje, maar dat wist je van te voren wel een beetje bij zo'n film.
Al met al best wel leuk. 3.5* vind ik wat te hoog, daar is het toch net wat te kindvriendelijk en braaf voor, maar een dikke 3* verdient hij zeker wel.
homelover
Grote namen dus hoge verwachtingen maar wat een tegenvaller. Alles speelt zich bijna in het donker af en de plot is er een van 13 in het dozijn. Achteraf gezien een tijdverspilling om naar te kijken.
halokido431
Ik vond er een beetje te hoge E.T gehalte inzitten.de regiseur wist niet of ie een kinderfilm of een grote mensen film wilde maken.
Macmanus
Beetje teleurgesteld.
De film heeft best veel ingrediënten die ik een warm hart toedraag. Groepje jongens dat op avontuur gaat, mysterieuze gebeurtenissen. Ik smul van die Stand By Me, Goonies shizzle.
Toch weet Abrams die sfeer niet te halen. De film weet nooit echt een weg te kiezen. Het op hun BMX lekker fietsen door de straten van een dorpje en lekker bezig zijn met een eigen b-film geven best sfeer. Maar dan schakelen we opeens over naar dronken vader en andere vader die het leger de baas probeert te zijn. Stand By Me werkte stukken beter door de focus alleen op de kinderen te houden.
Het is geen slechte film. Het blijft best spannend en je wil best weten wat het allemaal is. Beetje jammer dat het dan toch een wat simpel mysterie is. En het einde werkte ook nog wel. Maar de film lijkt soms wat te graag op de Spielberg films uit de jaren 80tig. (qua verhaal hangt er ook een erg sterke Stephan King lucht) Waardoor het niet echt een eigen ziel lijkt te hebben.
3 sterren.
Super 8 is zo'n typische film waarbij je de verkeerde verwachtingen kan kweken naar aanleiding van de teaser trailer. Dat gevoel heb ik dan ookt bij een aantal mensen hier.
Des je blijer ben ik met de coming of age aanpak, want ik heb een gigantisch zwak voor dat genre. Gemixt met SF elementen was Super 8 al een garantie voor succes.
Het is dan ook niet lastig om een link te leggen tussen Super 8, the Goonies en E.T. , eerdere werken van producer Spielberg.
J.J. Abrams combineert op een aanstekelijke manier de genres en maakt er ook een spectaculaire blockbuster van.
De aanstekelijke jonge cast komt fijn over en aan alles valt te merken dat zij veel lol hebben gehad op de set. Dit komt o.a. leuk terug in de aftiteling.
Het luchtige, maar tegelijk ook emotionele coming of age gedeelte wordt afgewisseld met het spannende en mysterieuze plot rondom de treinramp. Het geheim wordt erg lang verborgen gehouden, iets wat twee kanten heeft.
Het positieve is dat je lekker lang kan gissen en dat je met lekkere schrikmomenten wordt opgezadeld. Het mindere is dat het onthullen van het geheim kan tegenvallen en dat doet het hier ook lichtjes.
Ondanks de vette actie en de mooie CGI wordt Super 8 net even te zoetsappig en staat dit toch haaks op de spanningsopbouw die tot dan toe is gecreëerd.
Wat dat betreft slaagt Abrams meer bij het creëeren van het nostalgische sfeertje plus het lieve coming of age gedeelte dan het laatste half uur aan SF/actie spektakel dat je net teveelt aan Cloverfield doet denken.
Ruim 3,5*
Chainsaw
Mwoah, deze film was het toch vooral net niet. Op zich was het best leuk geweest, zo’n terugkeer naar films als E.T., Stand by Me en The Goonies. En Super 8 doet een paar dingen uitstekend. Zo is de chemie tussen Joel Courtney en Elle Fanning uitstekend en beide acteren sterk. En bevat de film best wat aardige spektakel- momenten en actie om je te vermaken. En toch stelt Super 8 voornamelijk teleur, om een paar grote redenen:
De karakters zijn vreselijk eendimensionaal. Van de standaard dronken vader en de vader die alleen maar aan het werk is en geen tijd heeft voor zijn kind (goh, was Steven Spielberg een producent van de film?) tot de behoorlijk vervelende kinderen. Op het hoofdkarakter na spelen al die jochies de hele film een bepaald typetje en dat gaat heel erg snel op je zenuwen werken. Vooral die regisseur had na een paar minuten al liters bloed onder mijn nagels vandaan gehaald. Zwaar irritant kereltje.
Het Spielberg sausje. Zoals gezegd is het duidelijk dat Spielberg producent was. En dat wordt vooral duidelijk door het o zo dik aangezette drama, met name rondom de vaderfiguren (één van Spielberg’ bekendste en beruchtste handelskenmerken). Het moment dat de kinderen worden herenigd met hun vaders en ons hoofdpersonage de hanger van zijn moeder vastheeft en loslaat zijn verschrikkelijk. En ook als ons dappere hoofdpersonage oog in oog staat met het buitenaards wezen springt het glazuur toch van je tanden. En sowieso, hoe moeten we als kijker meeleven met een lelijk wezen dat we de hele film niet te zien krijgen, behalve de laatste tien minuten?. Doe me dan maar wat meer van het ‘kinderen maken zombiefilm’ gedeelte. Dat gedoe was nog enigszins amusant.
Maar de grootste teleurstelling zit hem toch wel in hoe de film een gigantische opbouw heeft … voor helemaal niets. In het eerste uur worden voortdurend talloze dingen aangesneden, die vervolgens in de uiterst teleurstellende climax niets blijken toe te voegen. In eerste instantie zijn de kinderen druk met hun grote geheim, waarbij het hoofdkarakter zo’n wit blokje meeneemt. Dat lijkt een belangrijk plotelement, maar het voegt uiteindelijk he-le-maal niets toe. Vervolgens gaan ze hard op zoek naar antwoorden en doen een hoop research om achter antwoorden te komen. Ondertussen moet papa sheriff vechten tegen het leger en uiteindelijk zelfs zijn ‘vijand’ vragen om hem te helpen. Waarom hij die gast überhaupt mee moet nemen is mij nog steeds volstrekt onduidelijk, overigens. Maar terwijl die alles dus flink in gang wordt gezet, lijkt het wezen ineens te denken: fuck it, ik ga naar huis, bouwt in vijf tellen zijn ruimteschip af en vliegt ervandoor. En als kijker mag je met een ontevreden gevoel naar het filmpje in de eindcredits kijken. Wat overigens misschien wel het leukste deel van de hele film was.
2 sterren.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Super 8 was een film waar ik al een hele tijd naar uitkeek. J.J. Abrams is op dit moment een van mijn favoriete mensen in de film-business en hij werkte voor dit project samen met een van mijn andere favoriete mensen in de film-business, Steven Spielberg. Samen maakten ze een science-fiction film (een van mijn favo genres), die ook nog eens een ode zou worden aan de iconische science-fiction films uit de jaren ‘70 en ‘80. Er was voor mij geen reden meer om niet heel erg zwaar naar deze film uit te kijken.
Het eindresultaat vond ik zeer geslaagd. Zoals verwacht is het natuurlijk niet zo wonderlijk en ground-breaking als de films waarnaar het een ode aan is. En het monster dat de stad bedreigd is natuurlijk niet zo memorabel als E.T., de T-Rex uit Jurassic Park of de alien uit Alien, maar het mysterie van wat het nu precies is, is intrigerend genoeg om je geboeid naar het scherm te laten kijken.
De kracht van deze film is echter de personages. Net zoals Spielberg met zijn films, verliest Abrams geen moment zijn hoofdpersonages uit het oog. De kinderen die deze film moeten dragen doen dat met verve en zorgen dat je met hen meeleeft (veel meer dan bijvoorbeeld LaBeouf in Transformers). Ook kudo’s hier voor de regie van Abrams, die deze kinderen erg knap heeft geregisseerd.
Deze kinderen brengen ook nog wat leuke humor op de tafel, waardoor het geheel een spannende achtbaanrit wordt met een sterke balans tussen zware science-fiction, humor, mysterie en emotie. Abrams heeft dit alles erg goed in beeld gebracht met mooie CGI en special effects. Het enige waar ik me hierbij aan stoorde was het overmatige gebruik aan lens-flares. Dit was ook het geval bij Abrams’ vorige film, Star Trek, maar waar het daar nog toepasselijk was, wordt het hier ronduit storend. Hopelijk gaat hij dit in het vervolg wat minderen!
Het einde van de film vond ik in tegenstelling tot velen erg goed. Het is natuurlijk één grote verwijzing naar Close Encounters, waarin alle personages verwonderd kijken naar hoe het ruimteschip opstijgt. Op dit punt vond ik dat Abrams akelig dicht in de buurt kwam van de oude klassiekers. Het was gewoon mooi verfilmd, met de overheersende, maar prachtige score van Michael Giacchino eronder!
Conclusie: alhoewel Super 8 niet de klassieker zal worden die Close Encounters en E.T. Nu zijn, toch heeft Abrams een erg leuke ode afgeleverd met goede acteerprestaties, mysterie, spanning en emotie – een film met een hart.
4,0 sterren
Naomi Watts
Viel me reuze mee.
Leuk dit soort koter avonturenfilmpjes. Probleem is vaak dat de kotertjes een doorn in het oog zijn (Stand By Me is een goed voorbeeld), maar hier is dat niet het geval. Erg fijn bijeengeraapt kinderen, waarbij je met Fanning ook gelijk één van de grootste talenten in de business voor handen hebt. Niet dat je daar veel aan zou hebben bij Super 8 maar toch. Hun niet zo interessante maar wel vermakelijke storyline werkt dan prima als voorprogramma van de main act. Vooral de interactie tussen Courtney en Fanning werkt erg goed en Griffiths is goede ondersteuning. Chandler op de auto-piloot maar werkt ook meer dan prima. Voor de rest nog wat fijne kleine rollen door serie cast.
Voor de rest is de opbouw best sterk, wordt het ook best mysterieus gehouden en is de jaren 70 setting toch best voelbaar weergegeven. Abrams weet het op suggestief vlak toch erg lang vol te houden, en overtuigt met gemak. Abrams weet perfect de balans te vinden om een film te maken voor jong en oud en ik had Super 8 eigenlijk best graag voor handen gehad toen ik nog kind was. Creature design was zeer overtuigend, zelfde geldt voor de sfeer en effects en de performances zijn zeer solide. Leuke koter adventure film, die toch wel een enorm hoge production value heeft. Fikse meevaller.
Zeriel
Vermakelijk doch teleurstellend. Het begint allemaal vrij aardig, het eerste half uur, maar uiteindelijk ontaardt het in een ratjetoe aan cliché's en reeds eerder vertoonde elementen uit andere SF films.
Grootste misser is toch wel de Alien, een verschrikkelijk spinachtig monster, waarmee we geacht worden mee te leven. Het deed mij denken aan een combinatie van de monsters uit Starshiptroopers,Transformers en Alien. "More sophisticated than us", Ja hij heeft een verrassend sophisticated ruimteschip, maar voor de rest....? Wat moet ie sowieso met een ruimteschip als ie onder de grond woont, hoe kom je er dan bij om überhaupt een ruimteschip te willen maken? Misschien een ecologisch probleempje op de thuisplaneet...? Ja wat komt ie dan bij ons doen. lebensraum zoeken voor hem en zijn vrienden....? Op de een of andere manier is het wezen goed, en zijn wij de bad guys, dus ze laten hem gaan en geven hem moeders hanger mee.......!? Belachelijk.
Nou ja, het is vooral een kinderfilm, en je moet er niet bij gaan nadenken.
De treincrash was goed, en Joel Courtney, Elle Fanning zijn veelbelovende acteurs.
dutchtuga
Verwachtingen bijna geheel waargemaakt. Super 8 is een science-fiction film die eindelijk weer eens goed geschreven personages kent, die erg sterk neergezet, ons moeiteloos door het spannende script slepen. Ik heb erg genoten van deze reboot van de jaren '80 SF-avonturenfilm. Heerlijk sfeertje, vlot tempo, mysterieus, kortom: erg fijne film.
Langere recensie.
Edit: Opvallend lage score, overigens.
RickZ
Soort SF-jeugdfilm over een groepje scholieren en een monster, slechte special effects, oninteressant verhaal, zeker de eerste helft was slaapverwekkend met traag opstartend verhaal, en idd anticlimax einde. Dikke onvoldoende dus !
Shinobi
Op zich wel een vermakelijke film, eigenlijk wel wat ik ervan verwachtte na de verscheidene recensies gelezen te hebben: een horror alleen dan voor het hele gezin.
Visueel ziet het er echt prachtig uit, alleen wel opvallend veel lensflares. Complimenten voor de kindacteurs dat ze hun rollen zo geloofwaardig neer konden zetten.
Maar als je dan hele film in spanning wordt gehouden door het wezen en 'm dan ook daadwerkelijk ziet valt het best tegen. Allereerst wordt hij niet al te goed in beeld gebracht, tegen het einde aan zie je 'm wel iets beter en is het een soort van spinachtige monster.
Had misschien wel wat ingekort kunnen worden, maar toch goed voor 3,5 sterren.
Edit: Overigens wel de beste treincrash die ik ooit in een film heb gezien, wow het bleef maar doorgaan.

Netflix-kijkers wachten op 'Stranger Things': de scifi-film 'Super 8' is het perfecte alternatief

Voor 'Stranger Things'-fans: vijf films over kinderen op avontuur

District 9
Sciencefiction / Thriller, 2009

End of Watch
Misdaad / Drama, 2012
jaren 70geheimbuitenaards wezentrain crashfirecrackersuper 8mm footage duringcreditsstinger