Genre: Animatie / Komedie
Releasedatum: 14 september 2000
Bekijk via Netflix
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Chicken Run
"This ain't no chick flick. It's poultry in motion."
Engeland in de jaren vijftig. Een ogenschijnlijk doodgewone kippenboerderij op het platteland van York. Maar achter de prikkeldraad heerst ware terreur. Het kippenhok lijdt onder het schrikbewind van de gierige boerin Mrs. Tweedy, die altijd en overal een graantje wil meepikken. Zo eindigt elke kip die niet op tijd een ei legt onverbiddelijk in de pan. Nu heeft ze het plan opgevat om kippenpasteitjes te gaan verkopen. Maar de kippen pikken het niet langer. Onder aanvoering van Ginger komen ze in opstand. Na talloze zeer creatieve maar onsuccesvolle vluchtpogingen komt er onverwacht redding. De stoere haan Rocky werkt voor een circus en denkt de aangewezen persoon te zijn om de kippen even te leren vliegen...
Ginger (stemrol)
Fowler (stemrol)
Nick (stemrol)
Fetcher (stemrol)

dvdcrusher
Leuke familiefilm zonder de irritante trekjes van Wallace & Gromit. Moest vaak terugdenken aan Animal Farm, een boek dat ik in mijn schooltijd moest lezen. Dit moet echt een huzarenstukje geweest zijn om een verhaal van die duur met kleifiguren te verfilmen. Prima dus, maar uiteraard haalt deze animatiefilm niet het niveau van de betere Disneyfilms. Nipt 4 sterren.

Dk2008
zonder de irritante trekjes van Wallace & Gromit.
Irritant? Wat vind u daaraan irritant?

DVD-T
Geweldige claynimation. Fantastisch om te zien wat er met dit soort techinieken mogelijk is om Chicken Run naar het scherm te brengen. De animatie is nagenoeg perfect, het camera werk virtuoos, het verhaal is geweldig gevonden en de karakters zijn allemaal erg leuk. Toch miste ik af en toe dat beetje extra's wat ik in animatie films zoek, de magic. Iets waar Disney en Ghibli zich heer en meester in hebben gemaakt.

MaartenTuinstra
Waarom toch die brede bekkies?
Chicken Run is zeker de moeite waard. Leuk verhaaltje, fijne personages, prima grappen. Het probleem voor mij is de tekenstijl met die al eerder aangegeven brede bekkies. Wallace en Gromit vond ik dan leuker.

Ted Kerkjes

MaartenTuinstra
Niet helemaal, maar ik vind bij een animatiefilm de animatie wel behoorlijk belangrijk. Ik vond de grappen best leuk, maar niet zo leuk als bijv. Wallace en Gromit of andere animatiefilms. Dan wordt het dus een een 3/3,5* en door de irritant animatie gaat dat naar 2,5*. De animatie zorgt dus slechts voor een halfje aftrek. Voldoende toelichting?

Ted Kerkjes

woeler82
Ik heb met plezier naar de animatie film gekeken
Omdat dit gemaakt is met klei dacht ik, moet het best veel werk zijn geweest om dit tot stand te brengen.
Het idee is goed, alleen komt dit niet helemaal tot uiting bij de kippen
Voor de rest prima film

Black Math
Minstens de derde keer dat ik deze film zie, en wellicht heb ik hem nog wel vaker gezien. Maar het was wel weer een tijd geleden! Ik heb er de eerste keren niet echt over nagedacht, maar zoals die boerderij vormgegeven is doet wel erg denken aan een concentratiekamp. Mrs. Tweedy die er als een kampcommandant bijloopt maakt het plaatje wat dat betreft helemaal af.
Verder ziet het er erg gaaf uit, het is allemaal mooi vormgegeven met veel detail; het verhaal spreekt tot de verbeelding en verveelt geen moment, en de film heeft ook de nodige humor. Met name de verschillende accenten vond ik leuk, maar ook meer dan genoeg visuele grappen. Wellicht dat in vergelijking met latere films van dezelfde makers (Wallace & Gromit, Shaun the Sheep) de animatie wat minder vloeiend is, maar ik kan dat niet goed vergelijken omdat ik om de één of andere reden die films altijd ben misgelopen.
Maar het belangrijkste is dat deze film duidelijk met heel veel aandacht en liefde gemaakt is, en dat is heel wat waard. In mijn geval 4*.

Een mooie animatie. Een film op maat van kinderen, maar zonder kinderachtig te worden. Een duidelijk verhaal met de gepaste humor. Misschien net iets te afgeborsteld, maar het werkt echt wel. De film zit ook vol verwijzingen, zodat de filmliefhebber hier wel wat aan heeft. De klei animatie is ondertussen al enkele jaren oud hier, maar voelt nog steeds fris aan. Net geen klassieker, maar wel een stevige aanrader.

Baboesjka
Leuk verhaal en erg mooi gemaakt. Onlangs na jaren opnieuw gekeken en ik heb me (weer) vermaakt!

TMP
Mooi gemaakte animatie, in dezelfde stijl als (het latere) Wallace & Gromit. Een onderhoudend plot met de nodige grappen en verwijzingen. Best vermakelijk.

Fisico (moderator films)
Deze Chicken run afgelopen weekend samen met de kinderen bekeken. Voor hen de eerste keer, voor mij een herziening. De film wordt gekenmerkt door uitstekende aimabele personages. Ik zag de Vlaamse versie en heb me wederom geamuseerd met de Limburgse kip, de West-Vlaamse boeren en de Gentse ratten. De humor is geweldig en de verhaallijnen zijn inventief. Ook enkele woordgrappen doen het nog steeds goed en de kiekens met de haan is een clichéverhaal dat gewoonweg geweldig aanslaat.
De poppetjes zijn overigens mooi en gedetailleerd weergegeven. Geen onuitgesproken gezichten, maar wel met emoties van angst, boosheid of ergernis. De film kent ook een beetje moraal en doet ook een beetje denken aan een Nazi-concentratiekamp. De Aardman-studio heeft zich destijds overtroffen met de ongetwijfeld honderden werkuren die er kropen in deze film. De film kent er vele mooie momenten zoals de angstaanjagende kippenpasteimachine, het vliegtuig en de vlieglessen. Net zoals de ratten, achterover leunen in een ligstoel en genieten maar! Dikke 3,5*!

arno74
Niet het meest leuke begin wat ik ooit heb gezien, maar na een minuut of 20, wanneer de vliegende haan Rocky zijn intrede doet, krijgt het verhaal eindelijk vorm en wist het ook mijn interesse te wekken. Qua stop-motion klei-animatie technisch wel aardig, al had ik graag wat mooiere figuren gezien. Dankzij het (uiteindelijk) onderhoudende verhaal toch nog een 3,5*. Wel leuk om een keer gezien te hebben, en het verveelt dus niet.

Shadowed
Mwa.
Aangezien ik dezelfde dag Flushed Away zag, die me erg beviel, verwachtte ik ook hiervan weer dat ik even flink kon lachen. Helaas is de toon hier naar mijn mening veel serieuzer en weet nergens echt de snaar te raken van FA. Wel een leuk concept trouwens, waar veel mee gedaan kon worden.
Vooral een stuk saaier en de toon is serieuzer. Behoorlijk donker moment is bijvoorbeeld de onthoofding van de kip al vroeg in het begin. En dat gaat ten kostte van de humor die hier wat minder leuk is dan bijvoorbeeld Flushed Away. En dat was toch wel een teleurstelling.
Animatie was wel mooi, al moest ik er echt even aan wennen. Met klei blijft het tempo altijd wel een beetje beperkt waardoor sommige grappen niet helemaal lekker terechtkomen. Visueel is het dan wel weer knap soms, vooral richting het einde.
Wat overdreven soms dat niet helemaal lekker in mijn keelgat schoot. Soms wel een beetje kunnen lachen, maar dit was een stuk vermoeiender om uit te kijken. 'Ginger' was een bizar saai karakter waar ik me behoorlijk aan ging ergeren. Botst volledig met de rest van de film.
Kort samengevat, ondanks de mooie animatie en prima plot, was dit geen al te leuke zit. Had het allemaal wat droger of scherper gezien, het blijft er nu wat tussen schommelen.

skyrfretter
Sorry, kippen met tanden..? (niet dat het andere zo geloofwaardig is)

clubsport
lijkt sterk op de wallace & gromit animatie maar die vond ik toch een stuk beter qua verhaal .
Deze was wel aardig maar niet echt meer dan dat .

IH88
“All me life flashed before me eyes.”
“It was really borin'.”
Prima animatiefilm. Het gebruik van stop-motion levert weer een indrukwekkend schouwspel op, en vooral de gezichtsuitdrukkingen van de kippen zijn sterk gedaan. Het verhaal is niet heel speciaal, en zelfs met een speelduur van 85 minuten zaten er wat langdradige stukken in. Maar vooral de scènes waarin Rocky en Ginger in een machine/lopende band terecht komen zijn echt fantastisch gedaan. Net zoals het laatste gedeelte met de kippen die hun uitzichtloze en dodelijke situatie willen ontvluchten en wegvliegen. Erg knap gedaan.

Flavio
Aardige animatiefilm had ik ooit al eens gezien, nu vielen de verwijzingen naar The Great Escape me meer op. Veel heeft het allemaal niet om het lijf, en de beste grappen komen vooral van de bijfiguren, maar het is knap gemaakt en redelijk vermakelijk. Nu beschikbaar op Netflix maar zonder ondertitels, dus als je met kinderen kijkt moet je het doen met de inferieure Nederlandse versie.

Filmreiziger
Toch wel erg goed! Leuk om weer eens een animatie film te zien die ook écht leuk is voor volwassenen. De grappen zijn goed, de stemmen (engels) geweldig. Ook de dialogen zijn spot on. Het begin is wat 'zo zo', maar na een minuut of 20 begint de film goed op stoom te komen. Speciale vermeldingen voor de twee ratten: briljant neergezet! Zet de film ook niet te snel af.... aan het einde van de ondertitel komt misschien wel de leukste grap van de hele film . Ik kan er eigenlijk weinig op aanmerken. Het is een soort 'hybride claymation'. De lijven van de kippen zijn niet van klei gemaakt, maar van een soort latex. De armen/vleugens en hoofden wel. Ik ben niet altijd fan van klei poppetjes icm stop motion, maar hier is het wel érg goed gelukt. Ik denk voor mij de meest geslaagde film in dit genre. Prima film met een dik verdiende 4 sterren.

blondiefilmfreak
Geniaal vermaak voor alle leeftijden.
Vond het meer een kinder film.en animatie is al helemaal niet mijn ding.om dit nou 4 ster te geven,lijkt mij erg overdreven,of je moet niets beter weten,dat kan ook.

ZAP!
Heerlijk vermaak voor alle leeftijden, maar sommige mensen moeten er niks van hebben en dat mag ook.

Chicken Run: Dawn of the Nugget

Coraline
Animatie / Fantasy, 2009

Billy Elliot
Drama / Komedie, 2000
raf (royal air force)chickenboerderijnorthern englandvrijheidyorkshirestop motionontsnappenexplosieboerchicken farmpie machine claymationplasticineroyal air forceraf
Realtimes | Publishing Network
Social media