Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Russisch
Releasedatum: 24 februari 2011
Bekijk via CineMember
Plot Ovsyanki
Wanneer Miron’s geliefde vrouw Tanya sterft, vraagt hij aan z’n beste vriend Aist om hem te helpen afscheid van haar te nemen volgens de rituelen van de Merya cultuur, een oude Finno-Oegrische stam uit Lake Nero, een pittoreske regio in West-Centraal Rusland. De twee mannen beginnen aan een reis van duizenden kilometers over de grenzeloze landschappen. En met hen, twee kleine vogels in een kooi. Onderweg, zoals de Merya-traditie voorschrijft, deelt Miron intieme herinneringen over zijn huwelijksleven. Maar wanneer ze de oevers van het heilige meer bereiken waar ze voor eeuwig zullen scheiden van het lichaam, beseft Miron dat hij niet de enige is die verliefd was op Tanya…
Tanya
Rimma
Yuliya
Inspector
Friac
Prachtige film over rouwende mensen. Tijdens vrijwel de gehele speelduur van de film wordt er gefocust op het rouwproces van een man die zijn dode echtgenote volgens een oud ritueel "begraaft". Dit zorgt voor een prachtig beschouwend verhaal met een heerlijk traag tempo; o.m. dankzij de muziek en de prachtige fotografie krijgt Ovsyanki een heerlijk weemoedig en poëtisch sfeertje.
Eén van mijn persoonlijke favorieten op het afgelopen Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.
voskat78
Sluit me volledig aan bij bovengenoemd commentaar van Friac. Wat een prachtige film was dit echt een juweeltje!!
Montorsi
Prima film, duurde mij zelfs te kort, waardoor ik niet voor 100% in het melancholische trage en spirituele tempo kon komen. Vond het visueel ook allemaal net wat te veel out of focus, maar voor de rest wel behoorlijk sterk, maar als dit dezelfde cameraman als Zvyagintsev is heeft hij bij diens films wel betere instructies gekregen.
Derhale wel een mooie film hoor, maar wat minder beklijvend dan menig andere Russische film. 3.5*
remorz
Bijzonder tot saai.
De Merja houden er fascinerende gebruiken op na, al schuilt de schoonheid meer in de ceremoniële, haast bezeten uitvoering door de nabestaanden dan in het ritueel zelf. Het is afscheid van een stervende cultuur in close-up, verbeeld in het afscheid van een overleden geliefde.
Mooist is dat de totale overgave aan deze onomkeerbaarheid naadloos zit verwerkt in sfeer en cinematografie van de film, met een camera die soms registreert, soms observeert en soms gewoon een beetje de verte in staart. Misschien ook wel symbolisch verwerkt in de nogal abrupte afkapping van de crematie-scène:
Wanneer Miron van zijn brandende, overleden vrouw wegloopt, de camera meeslentert (mooi!) en over zijn schouder het vuur nog even gadeslaat. Muziek zwelt aan, het vuur groeit; monumentale scène...tot deze plots afgekapt wordt en springt naar de volgende scène. Weg muziek. Weg vuur. Weg vrouw. Beetje kolen vegen.
Toch houden sommige -weliswaar mooie- shots te lang aan en zijn sommige delen niet altijd even pakkend. De traagheid is gepast, verhoging van het tempo was funest geweest. Maar om echt bij de strot te grijpen, wordt het hier en daar toch te saai. Ondanks de korte speelduur voelde dit toch als een langgerekte kortfilm.
De verbale afronding door de voice-over schiet weer door naar de andere kant en komt, samen met het motto 'Alleen aan liefde komt geen einde' nogal zompig over. Expliciteert onnodig alle onderhuidse emotie van het afgelopen uur.
Redlop
Helaas deel ik de juichstemming hier niet. Trage shots zijn niet per definitie poëtische shots. Zowel het verhaal als de beelden deden me bijzonder weinig. 1,5*
beavis
de omgeving is prachtig en het aangenaam hypnotisch gebruik van de muziek ook, maar voorderest een uiterst simpele, sentimentele film. Laat je met een 'was dit het nou?' gevoel achter
iamwhoiam
Ik geef de film een dikke 0 !
De regisseur toont in zijn film geen greintje respect voor de vrouw.
In zijn bizarre geest is de vrouw louter een lustobject...nadat ze nog maar werd gedumpt
in de rivier was de rouwende man al aan het neuken met hoertjes in de buurt !
Bah !
Het kon een mooie film zijn, qua inhoud en opzet maar het is helaas een dikke zero !
Ik Doe Moeilijk
In zijn bizarre geest is de vrouw louter een lustobject
iamwhoiam
Toewijding en liefde voor zijn vrouw ? Hij bedroog haar meerdere keren en vlak na het uitvaartritueel neukt hij een hoer !!!! Ik denk dat liefde, echte liefde en toewijding, niets met cultuur te maken heeft ! Vandaag zijn de waarden zoals ondermeer liefde heel ver te zoeken en zijn zeker niet terug te vinden in deze film!
Redlop
Ging het niet meer om de geheime relatie van zijn vrouw en zijn vriend? Vandaar de titel?
Ik Doe Moeilijk
Volgens mij ook Redlop. Miron kwam erachter dat ze iets met Aist had, maar accepteerde het uit liefde voor zijn vrouw.
henkula
blijkbaar mag dit ritueel niet in Rusland en ik moet zeggen dat ik het daar mee eens ben.
desalniettemin een mooie ingetogen film
Decec
Een redelijk dramafilm...
Langdradige verhaal en saai...
Redelijk acteerwerk...
Rouwende mensen, moet je zelf doen in Rusland?
Wel mooi omgeving land...
Mooi HD kwaliteit....
Geen moeite waard...
Fran
- 1953 berichten
Tot aan het moment dat de mannen Tanya terug geven aan het water vond ik het een heel indrukwekkende film. Alle rituelen omtrent de doden en het rouwproces is heel erg intrigerend. De scène waarin ze het lichaam van Tanya afleggen vond ik wel heel erg confronterend. Hoe ze daar zo open en blood ligt, compleet naakt, op haar kwetsbaars vond ik eigenlijk wel heel heftig.
Als ze het meer bereiken zie je ook een heleboel schitterende beelden van het rusische landsschap welke heel erg mooi in beeld zijn gebracht. Dit werkte ook heel goed mee aan de sfeer.
Helaas raakte ik een beetje uit het verhaal vanaf het moment dat ze Tanya hebben gecremeerd. Het gehele gedeelte waarin ze een stel hoertjes tegenkomen vond ik tenietdoen aan het verhaal.
Maar toch, alles bij elkaar opgeteld vond ik het een zeer indrukwekkende en mooie film.
declaime
Vreemde film, wel interessant, maar ook erg naargeestig. Moet je voor in de stemming zijn.
nakada
Redelijke film waarin na het overlijden van zijn vrouw, een man zijn collega vraagt om haar mee te cremeren. Door middel van o.a. flashbacks leer je de personages en vooral de gebruiken en rituelen kennen die blijkbaar nog diep verankerd zijn in de hedendaagse cultuur van West-Centraal Rusland. Iets te poëtisch naar mijn smaak, maar zeker wel mooi. Het lome tempo en de lang aangehouden shots zorgen voor een hypnotiserend effect.
Robi
Heel erg mooie film. Twee mannen gaan de geliefde van één van hen naar haar laatste rustplaats brengen. Er komen allerlei herinneringen boven. Het is een mooie roadmovie in een mooi stuk van Rusland. Verder een film vol symboliek en rituelen volgens de oude Merya-traditie. Een film die ook duidelijk maakt dat de traditie verdwijnt en plaats maakt voor een nieuw Rusland. Een film over rouwverwerking in meerdere opzichten. Een film met hele mooie beelden en mooie kleuren. En een film met mooie muziek. Een film die ook wel de sfeer uitstraalde die ook kenmerkend is voor Tarkovski films. Erg mooi !
Robi
Ik geef de film een dikke 0 !
De regisseur toont in zijn film geen greintje respect voor de vrouw.
in de rivier was de rouwende man al aan het neuken met hoertjes in de buurt !
Bah !
Hoe frustrerend moet het toch zijn voor een regisseur als er mensen zijn die helemaal niets van zijn film begrijpen en vervolgens zo'n commentaar geven.
chiel1971
- 2009 stemmen
Mooie film als je jezelf ervoor openstelt. Mooie beelden en een mooi beeld van een oude traditie. Mooi!
Fisico
Een wat aparte road movie, helemaal niet te vergelijken met Little Miss Sunshine (2006) waar ook met een lijk rondgereden wordt. De toon en het plot is helemaal anders. De klemtoon ligt hier in de oude traditionele gebruiken van het Merya-volk in de fase van het overlijden van een geliefde. Ik had nog nooit van deze stam gehoord. Altijd interessant dus om via een film enkele rituelen te leren kennen.
De film kent een erg traag verloop. Toch blijft het boeiend op volgen waarbij aan de hand van herinneringen af en toe een flashback opduikt. Rouwverwerking staat centraal en bij momenten gaat het er emotioneel aan toe. Het toont ook de kwetsbaarheid aan van de mens wanneer ze je zo een hulpeloos naakt lichaam ziet liggen. Naar de rituelen mocht de film van mij stoppen. Die randfenomenen waren voor mij overbodig.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Les Amours Imaginaires
Drama / Romantiek, 2010

Filth
Komedie / Drama, 2013
rivierruslandwaterdead bodychubby woman typewriterancient culturelove for wife