• 9.370.914 stemmen

Wilders, the Movie (2010)

Documentaire | 80 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joost van der Valk en Mags Gavan

Met onder meer: Geert Wilders

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Plot Wilders, the Movie

Geert Wilders weet zowel nationaal als internationaal discussie, woede en bewondering op te wekken. Tijdens de laatste verkiezingen (juni 2010) was zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) de grote winnaar. Filmmakers Joost van der Valk en Mags Gavan raakten gefascineerd: wie is Geert Wilders, wie zijn de mensen die op hem stemmen en hoe komt het dat hij zo succesvol is? In "Wilders, the Movie" onderzoeken de filmmakers de drijfveren van Wilders en zijn aanhang.

Bottleneck

Exactly my point.... waarom zien we dat dan niet als het zo makkelijk is.

The Oceanic Six schreef:

Net als niet iedere Marokkaan een bontkraagje dragende tasjesdief is, zo is ook niet elke PVV stemmer een simpele ziel die te dom is om zelf te kunnen poepen. Maar zo brengt de docu het wel.

Helemaal niet, ik zag vooral PVV'ers die prima konden verwoorden waarom ze pvv stemden. En daar kregen ze alle ruimte toe. Net als dat de docu bol staat van de Geert-citaten.

Dat hele demoniseringsverhaaltje is echt klinkklare onzin. Afgezien van hooguit 2 of 3 scenes.

Bottleneck schreef:

Exactly my point.... waarom zien we dat dan niet als het zo makkelijk is.

Bedoelde meer dat academici-verhaal, die zijn er maar nauwelijks.

avatar van yeyo

yeyo

Mee eens. Dat koppel bv. (de man was verpleger denk ik) waren toch gewoon heel normale mensen? Het lijkt me eerder dat van der Valk de eerste de beste geïnterviewd heeft, meer zou ik er niet achter zoeken..

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Vraag een gemiddelde Turk uit het koffiehuis waarom die PvdA stemt en je krijgt het zeer goed geformuleerde antwoord: Ikke uitkering. Als hij al Nederlands spreekt.

avatar van Elineloves

Elineloves

Lord Flashheart: Spijker... kop... Juist!

kos schreef:

Bedoelde meer dat academici-verhaal, die zijn er maar nauwelijks.

hmm.. 16% is hbo of wo volgens je grafiekje. Dat komt dus neer op 200.000 stemmers.. Best een flinke vijver.

• 19752 berichten

Zoek dat staatje ook nog even op over de PVDA of Partij van de Allochtonen. Neem aan dat er een grote groep Allochtonen ook niet tot de hoger opgeleiden horen en die stemmen toch wel massaal PVDA.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Overigens valt daar niet alles aan af te leiden natuurlijk. Er zijn genoeg mensen die alleen MBO hebben omdat dit genoeg was voor het werk dat ze willen doen, maar die makkelijk HBO of hoger kunnen halen. En natuurlijk de mensen die het helemaal niet kunnen betalen om WO te doen en bij HBO/ MBO blijven hangen enz.

Academici is WO.

Lord Flashheart schreef:

Dit lijkt mij idd het niveau van de gemiddelde PVV'er.

Wat dat betreft is de docu vrij gematigd. Als je hen echt lang het woord geeft krijg je dit soort pijnlijke dingen.

kos schreef:

Academici is WO.

Ging toch om geschoolden/intellectuelen, is niet alleen WO gebonden. Maar misschien lagen mn verwachtingen iets te hoog voor deze docu.

Analyse Europese Verkiezingen 2009

Achterban van partijen naar opleiding

PVV is vooral de grote middengroep.

avatar van Nomak

Nomak

Bottleneck schreef:

Staat toch geheel los van de docu, dit soort opmerkingen.. blijkbaar viel je dit op of wist je dat misschien niet eerder en zou het dus een positief punt van de docu moeten zijn?

Vind zo'n opmerking trouwens niet veel onder doen voor die van islamofoben maar dat terzijde.

Hallo, ik kom uit België, ik weet in tegenstelling tot sommigen hier niet alles van de achtergrond van Geert Wilders. Verder vind ik de persoon Wilders niet interessant genoeg om me erin te verdiepen, vandaar dat ik dacht dat dit een mooie kans was om snel wat meer info over de man te krijgen. De connectie met Israël heb ik uit deze film gehaald, mijn opmerking heeft dus weldegelijk betrekking op deze film. Met mijn opmerking wil ik enkel de hypocrisie van Wilders en sommigen van zijn volgelingen aantonen.

Bijzonder zwak.

Van der Valk gaat al direct de fout in met de vorm, hij laat je deelgenoot zijn van de manier waarop hij de docu maakt. Totaal niet interessant, en te meer omdat het uiteindelijk tot niks leidt. Daarnaast heeft hij echt een zeer vervelende stem, wat de voice-over bijna ondragelijk maakt.

Hij wil van Wilders weten wie hij is, maar zodra dat niet lukt gaat hij buiten hem op op zoek. De anderen kunnen simpelweg niks over hem vertellen, omdat hij met allemaal lui aankomt die mijlenver van zijn persoonlijke leven afstaan. Voor de rest zegt het iets over zijn denkbeelden, maar die zijn allemaal allang bekend. Dat brengt me bij de meerwaarde van de documentaire. Die is er namelijk niet, er wordt niks nieuws verteld, enkel uitgekouwde weetjes over Wilders' Israel verleden, banden met ultraconservatieve Zionisten en ultrarechtse geldschieters in de VS. We weten ook dat we van de aanhang van Wilders niet al te veel moeten verwachten. Van de redenatie dat sociale woningbouw in Oosterwei (Gouda) het resultaat is van Islamitische veroveringsdrang, tot een simpele ziel waar de traantjes over de wangen biggelen als hij naar Ciske de Rat luistert en aan de Grote Roerganger denkt, tot een misselijkmakend mannetje die van 'iedereen weet dat....' een feit weet te brijen. Het kan zijn dat dit een selectief beeld is van de Wilders-stemmer, maar ze maken het zichzelf nou eenmaal niet zo makkelijk.

Uiteindelijk gaat de hele documentaire echt nergens over, herkouwen van feitjes en de conclusie ontbreekt maar gewoon, want die kan ook niet gemaakt worden.

• 19752 berichten

Het ging even over het opleidingsniveau. Een grote groep PVV is lager opgeleid, een nog groter deel zit in het middensegment en de hoger opgeleiden stemmen uit mijn ervaring net op het laatste moment voor VVD, omdat ze PVV te weinig over de economische crisis vindt praten(waar ook wel iets inzit). Ik heb ook erg lang getwijfeld in het hokje voor het eerst van mijn leven.

Montorsi

Wat valt onder hoog opgeleid? En wat onder midden en laag?

Nomak schreef:

Ja maar je rekent Wilders af op dat Israel gedoe, prima, maar dan hoef je daar de docu (het middel dat het tot jou brengt) toch niet op afrekenen? Lijkt me juist dan posititief

avatar van Mug

Mug

Kan me geen fuck schelen wat het 'gemiddelde niveau' is van de achterban. Ik ben benieuwd naar verschillende redenen waarom iemand PVV stemt.

Ik heb er slechts 2 gehoord. 1) Angst voor islamisering gepaard met de wens/hoop van terugkeer naar het Nederland zonder moslims. En 2) de zorg (ook slechts 1 persoon, die niet verder komt dan de conclusie dat andere partijen willen korten op de zorg, maar de PVV niet).

That's it? Zijn er geen andere drijfveren? In mijn omgeving hoor ik toch voornamelijk geluiden als 'proteststem tegen de gevestigde partijen die niks bereiken'. En dan juist waarom een proteststem geven voor juist deze partij?

Deze documentaire maakt het zich veel te gemakkelijk.

Mug schreef:

Mij wel, omvang gecombineerd met drijfveren/interviewtjes. Een paar van die grafiekjes zoals van moviemafketel vind oik al even interessant als die halve docu, beetje context scheppen.

• 19752 berichten

Bij de aanhang van PVDA bij de allochtonen op je straat die je zou vragen waarom ze op PVDA stemmen komt er ook niet veel zinnigs uit vaak hoor. Het is in de politiek maar aan welke kant je staat en wat je wil zien/horen.

avatar van Nomak

Nomak

Bottleneck schreef:

De rest van de docu was niet zo bijster interessant dat mijn cijfer omhoog moet hoor.

Ik vond het voor een groot gedeelte ook gewoon propaganda. Langs beide kanten welteverstaan. Ten eerste kiezen ze om iemand te interviewen natuurlijk met opzet een wijk uit waarvan je al op voorhand weet dat er problemen kunnen ontstaan. Oohh, wat zijn die allochtonen (Marokkanen) toch slecht. En anderzijds halen ze natuurlijk de meest extreme stemmers voor de camera. Oohh, wat zijn die Wilders stemmers toch debiel. Alsof de regisseur nu niet één normale man of vrouw met een fatsoenlijk beargumenteerde mening voor de camera kon halen.

De regisseur was er duidelijk op uit om sensatie op het scherm te brengen, wat ik hier niet gepast vind. Net zoals ik ook de beelden van de oude zieke man die duidelijk niet voor de camera wou verschijnen storend vond.

avatar van zidane01

zidane01

In de documentaire was dit de rode draad (en eigenlijk algemeen bekend behalve voor wie het niet wil zien): DE reden voor deze wereldwijde moslim haat is angst.... Niet angst voor aanslagen, Angst omdat de islam met de dag groter en sterker wordt. En ik snap het best eigenlijk. Stel je voor je bent altijd de grootste en sterkste van de klas geweest...en ineens wordt er een ander steeds groter en sterker, dan wordt je bang ja... Uit de gehele documentaire zag je joden en christenen die bang waren voor hun eigen hachje. Hun o zo grote geloof wordt omver geblazen door het toename van het aantal moslims. Is het geboorteverschil dan zo groot? Valt reuze mee..het zal vast ''iets'' uitmaken.. Maar nee, het aantal bekeerlingen maakt het grote verschil. Het aantal mensen dat zich dagelijks op deze wereld bekeerd tot de islam is gigantisch. Zijn al deze mensen voor geweld en aanslagen?.....Dat mag iedereen voor zichzelf invullen.

En de pvv, en z'n grote aanhang? Haha come on...der moet toch een zwarte schaap zijn... En over dat tuig dat zomaar mensen uitscheld en geweld gebruikt? Aanpakken!

avatar van Quentin

Quentin

zidane01 schreef:

Dat was het niet, het is na je bericht wel duidelijk dat je dit je eigen perceptie van het fenomeen Wilders is. Maak uit je bericht op dat je zelf moslim bent?

Nomak schreef:

Dat idee had ik ook wel een beetje. Die yoga kerel ook, daar was ie mee aan de praat geraakt bij een partijbijeenkomst. Wat wilde men daarmee bereiken; een opstapje naar die conspiracy theory, of moest hij - member of the Jewish Task Force (?) - model staan voor "de stemmer"? Hoop dan toch maar niet dat laatste... ook al creëer je zo'n beeld dan wel. Wat een waardeloze docu was dit zeg.

avatar van wibro

wibro

Mug schreef:

Deels zal het angst voor islamisering zijn, maar wat mij bij de laatste verkiezingen zo opviel is dat juist zo veel mensen uit de overwegend katholieke provincies Noord Brabant en Limburg én het zeer katholieke "Volendam" op de PVV gestemd hebben. Zouden al die mensen nu ineens zo bang zijn voor moslims of is het een protest tegen het te veel door rechtlijnige protestanten (Balkenende, Klink) gedomineerde CDA? Juist het CDA heeft in die provincies zo veel stemmen verloren. Voor de Limburgers zal het denk ik ook wel meespelen dat Wilders uit hun provincie komt.

• 19752 berichten

Of de CDAers zijn het gewoon volmondig eens met Wilders.(wat ze niet hard op durven zeggen). Mensen die er geen last van hebben en in een nette buurt wonen in een leuk huisje hebben geen reden om op de PVV te stemmen. Pas als de problemen dichter bij huis beginnen te komen schieten de stemmen van CDA en SP als een vuurpijl weer richting PVV.

Ik heb overigens geen angst voor de Islam an sich.

Wat mensen uit naam van dit geloof doen dan weer wel. En die schoffies op straat interesseren zich echt niet wat Mohammed er van vindt als ze weer iemand uitschelden, in elkaar slaan, beroven of erger. Het erge is dat ze het denken te doen in naam van Mohammed. Als dat echt zo is dan was Mohammed ook een terrorist ja, maar dat weiger ik te geloven.

Mug schreef:

Ik ben benieuwd naar verschillende redenen waarom iemand PVV stemt.

Dan lijkt me dit niet bepaald een geschikte docu, of wel? Op basis van titel en poster zou het toch vooral om de persoon Wilders moeten gaan.

moviemafketel schreef:

Het erge is dat ze het denken te doen in naam van Mohammed.

avatar van herman78

herman78

Lord Flashheart schreef:

Wat een opmerking. Er zijn ook genoeg Turken die keihard werken.

Bij mij om de hoek zit een winkel in tweedehands witgoed dat gerund wordt door een Turks gezin. Die werken zes dagen per week en op zondag halen ze nog vaak kapotte apparaten op in de omgeving, om te kijken of die gerepareerd kunnen worden. Tegenover de winkel zit een kroeg met een terras waarop mensen ook al zo lopen af te geven op de 'buitenlanders', terwijl die mensen zich daar soms al in de middag bezatten. Wat dat betreft moet ik wel weer denken aan die tai chi-figuur uit de documentaire, die zij dat niemand de moslims zou missen als ze allemaal weg zijn. Nou, ik ben maar wat blij met de moslims die ik wat beter heb leren kennen.

Mensen in Nederland zouden eens wat minder klagerig moeten worden, zou een hoop schelen.