• 9.374.678 stemmen

Di Renjie (2010)

Actie / Misdaad | 119 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Alternatieve titels: Detective Dee / Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame / Di Renjie Zhi Tongtian Diguo / 狄仁傑之通天帝國

Oorsprong: China / Hongkong

Geregisseerd door: Hark Tsui

Met onder meer: Andy Lau

Gesproken taal: Mandarijn en Spaans

Plot Di Renjie

"The Fate of an Empire Is in His Hands."

Door de mysterieuze dood van een aantal trouwe onderdanen wordt de inauguratie van keizerin Wu, China's enige vrouwelijk leider, bedreigd. Ze roept de beruchte detective Dee terug uit een ballingschap waartoe ze hem 8 jaar geleden veroordeelde. Dee accepteert de uitdaging en vormt een team met gung-ho Commandant Bei en de Ghost Doctor, een meester in vermommingen, om de zaak op te lossen.

Detective Dee

avatar van J.T.O

J.T.O

Ghost doctor? Haha

Best een toffe Hark.

Hark grijpt een beetje terug naar een oudere stijl. Iets wat vele mensen lijken te appreciëren want deze film werd veel beter ontvangen dan z'n andere recente films. Ook ik kon er wel van genieten, al kwam het geheel toch net iets té oubollig over om echt hoog te scoren.

Fijne cast in ieder geval. Lau speelt dit natuurlijk met twee vingers in de neus, ook Ka Fai is ondertussen zo'n rot in het vak dat z'n rol niet echt meer een uitdaging is. Chao Deng is opvallende buitenstaander die een krachtig personage weet neer te zetten.

Actiewerk in handen van Sammo Hung, ook daar kan weinig foutgaan. Zitten een paar erg mooie stukken in, al is Hung geen Yuen (en dan mag je nog kiezen tussen Corey of Woo-ping).

En zo is het best twee uur genieten van ouderwetse martial arts fun. De film lijkt soms iets teveel het Oosterse antwoord op Sherlock Holmes en had iets moderner gemogen, maar verder een erg vlot en gezellig filmpje.

avatar van ardbeg41

ardbeg41

Had de film al een poosje en heb deze vanavond gekeken.

Ik ben geen type dat gewend is om constant ondertitels te lezen (kijk EN en DU films gesynchroniseerd), maar gezien mijn Mandarijns zich beperkt tot het "afhaal Chinees" niveau heb ik de Engels ondertiteld gekeken.

Zoals je al aan films zoals Red Cliff kunt zien voelt de spektakelfilm zich in China best op zijn gemak. Detective Dee zit bol van de special effects en daar bovenop een spannend plot dat je tot het eind toe boeit. Natuurlijk zijn er wel enkele dingen die je op je klompen aan voelt komen, maar dat doet niets aan de spanning af.Qua acteerwerk heeft men op Amerika nog wat in te halen, maar in het algemeen viel ook dit goed mee. Ik wil de film over een paar maandjes best nog weleens bekijken

avatar van Zinema

Struikeldraadjes.

Lekker maffe martialartsfilm, die verpakt zit in een veel te ruime jas vol humor en actie. Al zit de humor hem met name in het over-de-top-aspect. En dat komt deze film, die zichzelf gelukkig niet al te serieus neemt, vooral ten goede. Tevens is deze oosterse detective, mooi geschoten en zijn de actiescènes vaak sterk en vermakelijk. Dat wil zeggen, voor een ieder die niet over de draadjes valt.

Zeer goed.

gauke

Toen ik las dat het originele verhaal afkomstig was van Robert van Gulik was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij leefde van 1910 tot 1967 en was naast schrijver diplomaat (toen hij stierf was hij ambassadeur in Japan). Ik verslond vroeger zijn detectives over rechter Tie, maar eerlijk gezegd had ik nog nooit van detective Dee gehoord. Over de film: allereerst vallen de sublieme decors op, op dat gebied zijn de Chinezen ware meesters, kosten noch moeite lijken gespaard en dan heb ik 'm niet eens in blu ray gezien. Di Renjie is een groot mysterie crimi spektakel, bijna hoogdravend, vol met fantasie elementen, optische hoogstandjes, kleurrijke kostuums, geniale computertrucs en adembenemende martial arts. Het verhaal moet je voortdurend in de gaten houden anders raak je draad kwijt. Kortom bijna perfect vermaak en uiterst onderhoudend. Hopelijk komen er vervolgen.

Filmkriebel

Is deze film makkelijk in de handel te vinden?

Filmkriebel schreef:

Is deze film makkelijk in de handel te vinden?

Bij Amazon.co.uk komt de dvd op 27 juni in de verkoop: GBP 8,93.

Filmkriebel

Eindelijk gezien. China komt de laatste tijd vaak met van die historisch-epische big budget op de markt. Detective Dee is niet anders : de zoveelste film waarbij we onze ogen de kost mogen geven aan prachtige scherpe beelden. Dat kleurgebruik oogt fantastisch. Het boeddhastandbeeld dat boven de stad torent levert waanzinnig mooie shots op. Het verhaal, een soort Chinese Sherlock Holmes tegen historische achtergrond, viel me wel in de smaak. Het kleine vleugje fantasy is nooit ver weg en leverde nu en dan ook een onbegrijpelijke dwaasheid op ( transfiguratie, pratend rendier ). Wat me meer tegenviel waren de martial arts scènes, op die ene na tussen Dee en de kapelaan . Zoals vaker in dit soort films, ging het me wat te vlug en chaotisch. Deze kleine puntjes van kritiek terzijde vond ik dit een heel goede film.

DVD + BR release in Frankrijk voorzien op 24 augustus en ik las ook dat er een tweede Dee film komt... Dat belooft.

avatar van sofripa

sofripa

Wat een mega fijne trailer. Ik wacht even tot de DVD arriveert.

avatar van Khd

Khd

Voor de tweede keer gezien. Inderdaad, de film is vrij onderhoudend.

avatar van Reinbo

Tsui Hark en ik zullen wel nooit vrienden worden. En dat ik gek en jammer, want ik hou meestal wel van wat over the top actie spektakel, maar toch weet die van Hark mij nooit te boeien. Ook deze niet.

Dat komt in de eerste plaats door de personages, die zijn altijd vlak en saai, waardoor meeleven geen optie is. Verder ziet het er altijd wel mooi uit, maar is het toch te klinisch en wordt de actie vaak te statisch in beeld gebracht. Zo weten ook hier de drie indrukwekkende actiescenes (actie zelf is prima) niet echt te overtuigen. En tja, dan wordt de zoektocht al gauw saai en is twee uur erg lang.

Krappe 2,5*

Edit: ik lees nu pas dat dit op Rechter Tie gebaseerd is. Die boeken heb ik vroeger allemaal verslonden. Extra jammer dat er geen beter regisseur aan dit project gekoppeld is.

avatar van Jiv

Jiv

Is dit een enigzins realistische MA-film of kunnen gasten hierin ook vliegen/zweven enzo?

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Te zien op Imagine

avatar van Pkunk

Pkunk

Nee, hier had ik stiekem best wel wat van verwacht maar het script/verhaal was zo'n zootje dat ik er uiteindelijk geen soep van kan maken..

@Jiv: Het is geen "realistische" film zoals b.v. Ip Man als je dat bedoeld

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Pfff weer de 1000000000000000000000000000000000000ste Wuxia film die een dvd release krijgt. Kom eens met wat anders/variabels, (horror of gangsterfilms bv)

Dit is ook wat anders. Geen WuXia, wel een detectiveverhaal. Soort van Chinese Sherlock.

gauke schreef:

Ik verslond vroeger zijn detectives over rechter Tie

Ik ook, sterker zelfs: ik heb de hele serie Rechter Tie romans nog steeds in bezit.

maar eerlijk gezegd had ik nog nooit van detective Dee gehoord.
Zoals je misschien weet heeft Van Gulik bijna alle Rechter Tie verhalen eerst in het Engels geschreven en daarna zelf in het Nederlands vertaald of voor de Nederlandse markt bewerkt. In de Engelse versie is de hoofdpersoon Judge Dee Jen-chieh, in de hedendaagse romanisering (met latijnse letters schrijven van niet-Europese talen) van het Mandarijn 狄仁傑 (dit zijn ook de drie linkse karakters in de titel op de filmposter) wordt het Di Renjie terwijl in de boeken die jij en ik hebben gelezen zijn naam als Tie Jen-tjie wordt gespeld. Een en ander heeft mede te maken met het verschil tussen Noord- (Mandarijn) en Zuid-Chinees (Kantonnees).

Zoals Van Gulik al schreef: indertijd was de rechter ook detective, dus hem voor deze film Detective Dee noemen is niet geheel vreemd (maar jij en ik weten beter!).

ags50 schreef:

Dank-je-wel voor alle uitleg: dat van Engels/Nederlands wist ik echt niet. Hetzelfde geldt voor Mandarijn/Kantonnees.

ags50

De titel van de film blijft mij bevreemden: de volledige titel in het Chinees is 狄仁傑 之 通天帝國 hetgeen ook op de poster staat en (van links naar rechts) geromaniseerd wordt als "Di Ren-jie zhi tong-tian di-guo" (waar twee karakters aaneen een betekenis hebben, heb ik een - gezet). Dit kan niet vertaald worden door "Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame". Di Renjie is de naam van de "detective"; tongtian betekent zoiets als uitzonderlijk hoog of groot (verheven?); diguo kan vertaald worden met keizerrijk. Vreemd genoeg luidt de Braziliaanse titel "Detetive D e o Império Celestial", dat volgens mij heel dicht hij het Chinees komt. Maar: aan het begin van de film (op DVD) staan alleen de vier laatste karakters, dus 通天帝國 (tongtian diguo).

Op twee momenten in de film dacht ik aan de Rechter Tie boeken van Robert van Gulik, namelijk bij het vallen van de grote bronzen klok (Klokken van Kao-yang) en bij de moord op de hertog terwijl hij het Chinese "schaakspel" wee-tsjie speelt (Meer van Mien-yuan), dat momenteel waarschijnlijk meer bekend is onder de Japanse naam go (of i-go). Het Chinese bord bestaat uit 17 x 17 lijnen, de Japanse versie uit 19x19. In de film is correct 17x17 gebruikt (beeld stilzetten en tellen).

Dit schrijf ik omdat er volgens mij in de film ook enkele anachronismen zitten: de zeilschepen in de haven zijn niet Chinees van uiterlijk en lijken meer op zeventiende eeuwse Europese modellen terwijl het verhaal zich in 689-690 afspeelt; de ambassadeur van de Umayyaden spreekt Spaans (een taal die als zodanig indertijd nog niet bestond), is een Europeaan terwijl de Umayyaden-dynastie Arabisch is en bovendien werd het Iberisch schiereiland pas vanaf 711 door Arabische legers veroverd.

Qua film voor mij te veel "touwtjes".

Filmkriebel

DVD eindelijk makkelijk te vinden :

DETECTIVE DEE DVD

Heb hem zelf voor 11,50 euro gekocht. Niet echt goedkoop vind ik.

avatar van erik1677

erik1677

settings en camerawerk zijn echt daadwerkelijk prachtig.

En qua verhaal is het ook wel oke, alleen denk ik dat soms wel eens grandiozer had kunnen uitpakken.

Blijft bij 1 keer kijken denk ik.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend Actie/Avontuur/Drama/Mysteriefilm...

Spannend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Prima vecht/zwaard scene...

Super mooi HD kwaliteit...

Mooi landschap/omgeving...

Uitstekend achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Het is moeite waard...

avatar van oemoemenoe

oemoemenoe

Niet verkeerd , maar er zijn veel betere China actie,s in dit genre.

vond het een beetje ""gewoontjes""

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

De meeste actiescènes zijn strak geschoten en de kostuums inclusief de settings waren mooi verzorgd (bij dat houten bootje waar ze vijf zilveren munten voor betaalden moest ik overigens aan de Fata Morgana van de Efteling denken). Het plot zelf kon me niet echt boeien en de effecten waren vaak maar matig (stromende lava bijvoorbeeld). In de scène waarbij ze aan de touwen hingen zag je bij de medium close-up allerlei waterdruppels en kakkerlakken vallen en bij het overzichtsshot was dit telkens verdwenen. Dit vind ik slordig. Verder vond ik de reactie van Wu toen Jing'er stierf behoorlijk slap. Er zitten aardige vondsten in zoals de rondvliegende boomstammen en het gevecht op de galopperende paarden maar door alle formaliteiten en de stalen blikken sta ik bijna te popelen om een simpele goodguy-badguy met Seagal aan te zetten.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik ben blij dat Onderhond al de link legde met Sherlock Holmes, want Detective Dee doet toch wel sterk denken aan Guy Ritchies versie van die detective. Sowieso is dit één van de meest Hollywoodiaanse films die ik ooit uit Azië heb zien komen. Misschien is dit Hark Tsui eigen (dit is de eerste film die ik van hem zie) en Hong Kong houdt allang haar ogen strak gericht op Hollywood, maar toch. Dit is best een typisch Hollywoodspektakel, op gebied van hoe het gefilmd is, de montage, de nadruk op CGI en de muziek. Alleen dan in een zeer Chinese setting, met ditto acteurs.

Maar als het een Hollywoodfilm zou zijn dan zou het wel tot de betere behoren. Dit is namelijk een erg vermakelijk filmpje, met een hoog tempo waarin geen tijd is om op adem te komen, laat staan je te vervelen. Er zitten wat zwakke momenten tussen (een gevecht tegen herten is het dieptepunt) en van een detective verwacht ik een wat betere ontknoping (voorspelbare bad guy met een wel erg slappe motivatie), maar over het algemeen is dit zeer te genieten. Vooral dat gevecht in die ondergrondse rivier mocht er echt wel zijn. Hark Tsui is vooral goed in het aanbrengen van een dynamiek in de gevechten, ze lijken echt te vliegen. Ook heeft hij er een leuke cast voor weten te verzamelen, waarbij Chao Deng de show steelt.

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Wervelend kijkspektakel met een aantal ijzersterke scènes : combinatie van actie, fantasy, magische elementen maken er een heerlijke filmavond.

Aziatische zwaardcinema op zijn meest entertainend I like it

ags50

Toevallig kwam ik dit boek tegen dat handelt over keizerin Wu en waarin ook rechter Dee een (voorname?) rol speelt. Is, gezien de afbeelding, ook vertaald in het Nederlands verkrijgbaar.

avatar van aspro

aspro

Gistern gezien op 'Arte' deze filmis op DVD&op Blu-Ray maar zijn ze ook voorzien van ned.ondertiteling?

hele mooie film.