Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 3 februari 2000
Bekijk via CineMember
Plot Fucking Åmål
Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.
Elin
Agnes' Mother Karin
Johan
Markus
Agnes' Little Brother Oskar
Dit is geen educatieve film ofzo, je hoeft ook niets van deze film op te steken. Fucking Amal is een ontroerend drama met een grote levensechtheid. Dat gehamer op moraal en educatie snap ik niet zo.
U-96
- 2081 stemmen
Ik heb Fucking Amal gezien in de 3e klas van de middelbare school (bij maatschappijleer), en ik kan wel zeggen dat het einde best wel een 'feel-good-gevoel' heeft gegeven.. Ik was ook zo'n beetje de enige die 'iets' zag in Liljeberg.. Iedereen maar stoer doen en zeggen dat 't zo'n lelijke griet is.. Niet iedereen hoeft liters make-up op te smeren om er 'lekker' (zoals de volksmond dat noemt) uit te zien..
Nou wijk ik wel een beetje af van de discussie, maar wat ik daarover kan zeggen is dat je als kijker ZELF moeten zien wat je haalt en leert uit de film.. Om eerlijk te zijn, toen ik hem voor 't eerst zag heb ik er niets opvallends uit geleerd.. Een herkijk voor mij staat vast..
mister blonde
en ik vind ook niet dat je iets moet leren van deze film, maar er werd door anderen gezegd dat dit wel degelijk een leerzame film is, dus daar komen vragen over.
Da's voor iedereen verschillend, of je er iets van kunt leren. Ik heb er niets van geleerd, maar ik kan me voorstellen dat je er als tiener misschien wel iets van leert.
sydney
Daar komt het wel op neer. Voor een tiener, die voor een moeilijke keuze staat, kan deze film een steun in de rug zijn. Maar ik kan me voorstellen, dat als je deze fase ontgroeit bent, er geen leereffect meer inzit. Maar dan blijft voor veel mensen een gevoel van herkenning. Maar buiten educatieve elementen in de film, is het gewoon een heerlijk fris en meeslepend verhaal met goede acteurs.... en dat is misschien wel het belangrijkste.
Badalamenti
Zéér aangenaam verrast bij het bekijken van deze film ! Origineel, ontroerend, maar bovenal hartverwarmend !
alexis
Zeer apart, onderscheidend en vaak verrassende film. Echt een aanrader!
RedBull
Een goeie film met een goed verhaal over de ontwikkeling van een meisje over haar lebische gevoelens en uiteindelijk een relatie krijgt met het populaire meisje van school.
Een aanradertje.
T®inity
Damn, deze soiler gelezen terwijl ik de film nog moest zien
sydney
Het is niet echt een spoiler lijkt me... De meeste filmomschrijvingen geven al deze informatie.
Jordy
Toch maar even tussen spoilertags gezet... ik vind het een typisch voorbeeld.
Redlop
Oh..ik dacht dat het een cynische opmerking was, aangezien hetgeen nu spoiler wordt genoemd al in de synopsis in andere woorden staat omschreven.
remorz
precies, in de synopsis staat alleen niet dat Elin het populairste meisje van de school is...
kevke1990
Heb ik op school gezien het is gewoon een fantastische film een cool einde!!!5*
T®inity
Goede film over het leven van een tiener. Die verliefd is op een meisje en welke complicaties en situaties die het met zich meebrengt. Het einde gaf mij een echt 'feel good' effect. 4,5*
Hoe ontroerend en true to life kan een film zijn. Zou eigenlijk verplichte kost moeten worden in de brugklas tijdens maatschappijleer ofzo.
Heb ik op school gezien het is gewoon een fantastische film een cool einde!!!5*
aah.....ik melde net dat deze film eigenlijk verplichte kost zou moeten worden op school. En nu lees ik net pas dat jij hem dus op school hebt gezien........Goeie school!!!
Take One
Eindelijk gezien. Mooi verhaal over de complexiteit die 'puber zijn' en homosexualiteit met zich meebrengt.
Op de een of andere manier had ik ergens een dramatische wending verwacht (bijv. Johan die door het lint gaat nadat hij aan de kant is gezet door Elin) Ik miste iets lijkt het wel. Niettemin een mooie film met een ontwapenend einde.
pardalis
Persoonlijk niet echt slecht, maar ik mis iets dieper, dit is echt wel een gewone tienerfilm, raar dat hij toch nog zo hoog scoort, "Lost and Delirious" daarentegen vind ik dan wel heel wat meer inzitten wat meer gevoel teweegbrengt, wat nog maar eens bewijst dat smaken kunnen verschillen.
Wel eens leuk om een andere taal te horen, zal deze film zeker niet afbreken want heb er desondanks niet met verveling naar gekeken...
clairest
Dit is een simpele tienerfilm over een lesbisch meisje. Op zich is de film helemaal niet bijzonder, maar wat de film toch bijzonder maakt is dat hij heel gewoon is, heel realistisch. Want het genre tienerfilm is gevuld met neppige Amerikaanse films. Deze film is simpel maar echt.
danuz
Hoezo dat dan Blokland?
Leg mij dat is even fijn uit
synesthesia
Hoewel het gewoon een realistische tienerfilm is, is hij toch 'anders'.
Ik vond het ten eerste erg goed geacteerd. Het was nog net geen reportage eigenlijk, je kunt je wel goed voorstellen wat er gebeurt, je zou er net zo goed tussen in kunnen staan. Na een tijdje had ik bijna het idee dat ik Zweeds kon verstaan, terwijl ik toch gewoon de ondertitels bleek te lezen. In andere woorden: de film kwam goed op me over.
Ook was het wat aparter uitgewerkt. Dat ze bijvoorbeeld nooit in Stockholm zijn gekomen vond ik wel leuk, want ik dacht bijna dat ze daar dan in de problemen zouden komen, en dat uiteindelijk weer alles goed zou komen, bla bla, zoals altijd.
Maar gelukkig was er een kortzichtige man die daar verandering in bracht
Ik miste een einde dat meer indruk op me zou maken, maar verder heb ik eigenlijk totaal geen kritiek, en vond ik het een hele leuke film, waarvan ik blij ben dat ik em gezien heb.
predator
- 1954 stemmen
mooie film die op een prachtige manier aangeeft tegen welke keuzes tieners in hun leven aanlopen. Veel subtiele humor.
misschien niet heel diepzinnig, maar je wordt wel vrolijk van de film.
IcU
Heb ik op school gekeken. Leuke film, werd alleen een beetje duizelig van het camerawerk.
Clueless Dork
Ik kocht deze film vanmiddag voor 9,99 bij de FRS. Ben in tijden niet meer zo onder de indruk geweest van een nieuwe film! Die twee potjes spelen echt geweldig. Kijk hem morgen gelijk weer.
Clueless Dork
Net nog eens gezien en ik kan zeggen dat de film nog steeds goed was.

'Fucking Åmål' sindskort te streamen: 'Het is zo'n mooie film, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen'

Lilja 4-ever
Drama, 2002