Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Galina / Little Swan
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
Maarten81
Heb hem vorige week gezien en hij blijft me nog steeds bij en dat had ik van tevoren nooit gedacht. Het laat heel goed de trieste, maar ook de mooie kant van ballet zien. Pas wanneer ze zich helemaal overgeeft aan het leven kan ze zich ook helemaal overgeven aan het balletstuk. Het is vooral die diepere betekenis die me bij blijft en die ik mooi vind.
daarom doe ik hem voorlopig van 4 naar 4.5
NarcissusBladsp.
Cool. Waar gaat het boek over dan?
Dit staat op de achterkant van mijn oude exemplaar van De dubbelganger:
"Een onaanzienlijk ambtenaartje Goljadkien werkt op een bureau, waar hij op de onderste sport van de ambtelijke ladder staat. Zijn leven zou kleurloos en eentonig zijn geweest, als er niet een een naamgenoot op hetzelfde bureau had gewerkt, die in alle opzichten zijn evenbeeld was, behalve in rang en positie. De ziekelijke ambitieuze en jaloerse Goldjadkien gaat zich met zijn dubbelganger identificeren. Tot welke komische en wrange situaties dit leidt, laat Dostojewski in gesprekken en monologen tot ons komen. In wervelende vaart lossen fantasie en werkelijkheid elkaar af".
De beschrijvingen van de paranoia van dit personage hebben Aronofsky vast op ideeën gebracht. Voor Ballet gebruikelijke spiegels bijvoorbeeld, Nina's verhouding met Lily etc.
Heb je daar een bron van?
Dit is een zeer informatief interview dus alleen kijken als je de film al gezien hebt. Aronofsky is hier opvallend open.
Ook het interview met Natalie Portman met dezelfde Drew McWeeny is interessant.
McWeeny is een uitstekend interviewer!
eRCee
- 1978 stemmen
Bedankt voor het interview.
Aronofsky noemt De dubbelganger dus een 'interesting starting point'. Veel meer gelijkenis is er denk ik ook niet.
Stephan
Als het startingpoint de ruggengraat is lijkt me dat juist wel.
(en wat een fijne interviewer... Een stuk beter dan het gros)
NarcissusBladsp.
Bedankt voor het interview.
Als het startingpoint de ruggengraat is lijkt me dat juist wel.
(en wat een fijne interviewer... Een stuk beter dan het gros)
Sleutelzin is volgens mij dit:
(1:13) "I saw that, that was a Black Swan and White Swan played by the same dancer. That was a kind of eureka moment because I suddenly had a double in an actual Ballet".
Die 'double' is geen toevallige verwijzing naar het verhaal van Dostojewski. Aronofsky uitgangspunt is psycholologisch: transformatie, spiegeling (in een spiegel verdubbel je zelf). In een proces van identificatie verdubbel je zelf in een ander..(.een mens, of dier: zwarte zwaan, wolf)
Die 'double' heeft volgens mij ook met het achtervolgingsmotief van doen: achtervolger en vervolgde. Daarom beelden die spiegelingen (met Nina die achterom kijkt) zo mooi haar onzekerheid uit.
- 21924 berichten
Wat een film! Ik had al hoge verwachtingen, en die zijn helemaal waargemaakt. Heerlijk die onderhuidse spanning, het prachtige camerawerk, sterk acteerwerk, de duistere schrikmomenten en stuk voor stuk intrigerende karakters. Met een drietal films in mijn persoonlijke top 100 (incl. Black Swan) bewijst Aronofsky nu echt dat hij de man is waar we als filmliefhebbers afhankelijk van zijn bij het afleveren van hoogstaande kwaliteit uit Hollywood.
Hoewel Aronosky hier een klassiek verhaal vertelt, en de film best vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het werk van Cronenberg of Polanski, kan niet ontkend worden dat Aronofsky op dit moment alles haalt uit de middelen die anno 2010 beschikbaar zijn. Visueel is deze film dan ook een parel. Vooral in de tweede helft van de film gebruikt hij deze middelen om sommige scènes nog een extra lading van verwarring en psychologische horror te geven.
Op verschillende filmsites heb ik nu al verschillende interpretaties van de film gelezen. Hoewel de meeste punten mij al na een eerste kijkbeurt duidelijk waren, is het altijd fijn om vermoedens bevestigd te zien worden. Hierbij gaat het er vooral om dat Nina in het verleden en wellicht ook in het heden misbruikt werd door haar moeder. Aronosky verwijst hier verschillende keren naar in de film. Extra knap is het dat Aronofsky hier niet direct de nadruk op legt, terwijl het wel belangrijk is bij het interpreteren van het verhaal. Eigenlijk maakt dit de film alleen maar donkerder.
Ik heb al verschillende keren gelezen dat Aronosky de softe kant opgaat, maar voor mij is Black Swan net zo'n stomp in mijn maag als Requiem for a Dream is geweest. Wellicht minder expliciet, maar die onderhuidse gevoelens zijn bijna ondraaglijk zwaar en zwart. Het leven zoals Nina leidt, gun je helemaal niemand. Zo geïsoleerd van de buitenwereld, waarbij zij zowel gevangen zit in haar eigen lichaam, als ook in bepaalde mate blijvend gevangen wordt gehouden door haar moeder.
GinolaEHV
Een kleine teleurstelling. Had hoge verwachtingen, mede door de hoge scores (hier en IMDb) en mede door aanbevelingen door vrienden. Maar voor mij zijn die verwachtingen niet ingelost.
Film komt heel traag op gang. Vrijwel continue beelden van dansende ballerina's, afgewisseld met scènes over de relatie tussen de hoofdrolspeelster en haar moeder en wat 'enge' beelden over enig lichamelijk verval. Zowel de ballet-beelden als de gehele relatie tussen Nina en haar moeder konden mij totaal niet boeien.
En dit gaat het eerste uur op eenzelfde tempo door: repeteren voor de uitvoering, gedoe tussen haar en haar moeder en wat zogenaamd enge scènes over bloedende vingers, een opengekraste rug en loszittende nagels.
De film wordt gered door het de laatste half uur/laatste 40 minuten. Eindelijk komt er wat spanning in de film, vooral door de interactie tussen Nina en Lily (voor mij veruit de beste prestatie).
NarcissusBladsp.
Denk ook aan: Double Bind. Haar verhouding met haar moeder is duidelijk: dubbel. Ze heeft haar danscarriere opgegeven voor Nina. En dat laat ze Nina fijntjes weten. Bijna al Nina's relaties bevat dat dubbele. En wat de choreograaf tegen haar zegt is een standaard voorbeeld van een dubbele boodschap, wat dus een onmogelijke opdracht bevat, die Nina tot het uiterste drijft:
"The only person that's standing in your way is you" ...
Killing.
eRCee
- 1978 stemmen
Als het startingpoint de ruggengraat is lijkt me dat juist wel.
De ruggengraat lijkt mij eerder Het zwanenmeer.
Die 'double' is geen toevallige verwijzing naar het verhaal van Dostojewski.
Dat zal. Maar gezien het verschil in uitwerking tussen Dostojewski en Aronofsky is het toch serieus moeilijk om meer overeenkomsten te bedenken met het boek dan dit 'uitgangspunt'.
- 21924 berichten
Een interessant interview, maar toch ook wel wat oppervlakkig. Ik had het liefst wat meer gehoord over de psychologische achtergrond van het verhaal. Maar wellicht gaat Aronofsky daar niet op in, zodat de kijker vrij wordt gelaten om zijn eigen interpretatie van het verhaal te vormen.
NarcissusBladsp.
"....ik ben bang, dat u ook nu weer de betekenis verkeerd opvat, dat wil zeggen de betekenis van mijn woorden, zoals u dat zelf zegt, Anton Antonowietsj. Ik ontwikkel slecht een thema, dat wil zeggen ik leg een idee voor, Anton Antonowietsj, dat de mensen die een masker dragen, er niet minder op geworden zijn, Uwé en dat het thans moeilijk is, iemand onder het masker te herkennen", Uwé."
(Uit: De Dubbelganger)
De ruggengraat lijkt mij eerder Het zwanenmeer.
Je kan boeken op verschillende niveaus lezen en wat Aronofsky er exact van gebruikt heeft is moeilijk te achterhalen. Gelukkig maar. Maar die titel "Double" (Eureka!) met de associaties is al van belang. Er is natuurlijk geen sprake van een leterlijke weergave. Maar er zijn duidelijke parallellen tussen de psychologie van hoofdpersoon van de film en het boek: nederigheid, ambitie, jaloezie, achtervolgd door een voorbeeld of evenbeeld, onzekerheid, verwarring van identieit, isolement.... En ook het gelaat en maskerade aspect dat voortdurend in de Dubbelganger de kop opsteekt kan inspirend geweest zijn. Nina is bangig naief opgesloten in zichzelf, maar wat er van haar verwacht wordt onsluiert een (gevoels)werkelijkheid voor haar en brengt haar in verwarring. terwijl Nina een eenvoudig leven thuis heeft met haar moeder onberispelijk in dienst (net als Goljadkien keurig werkt op zijn bureau) van haar balletcarriere, blijken anderen achter het balletvak levens te hebben die passen bij een donkere rol van Black Swan... daar komt Nina gaande weg achter...
All Black
Wat een goede film zeg. Heel apart en indrukwekkend. Natalie Portman speelt heel sterk, hoewel het een rol is waarin je kunt schitteren.
Maar een van de beste films die ik de laatste jaren heb gezien. Zeer sterke regie, camerawerk en editing.
Lololiver
Do you prefer English above Dutch?
I spend most of my time in the Netherlands, therefore I thought it would be fun to be on a Dutch moviesite (blame me? this site is wonderful!). So yes, I prefer English above Dutch since I barely speak, write or read Dutch haha.
A little off-topic but to keep it on-topic; I really have to see Black Swan again, since I'm still doubting if it deserves that 0,5 extra or not. I think, like most Aronofsky movies, that you have to see his movies at least twice before you fully understand everything, 'till you've seen every little detail in the movie..
Snaaf
"Perfection is not just about control..."
Mijn interpretatie. Perfectie is geen perfectie zonder realisme. Nina moet zich boven zichzelf verheffen (transendentie), om te leren dat perfectie niet reëel is, omdat het altijd meer dan- is. Perfectionisme is iets abstracts, iets wat zich in het denken bevindt, het uit zich op lichamelijk niveau. Het streven naar perfectie, die ze nooit echt kan bereiken omdat echte perfectie altijd meer dan- is, manifesteert zich in lichamelijke klachten: pijn in haar middenrif, eczeem krabben. Nina pijnigt zichzelf onbewust met haar perfectie.
De zwarte zwaan geeft haar de rust die ze altijd al wilde. De zwarte zwaan geeft Nina toegang tot het transcendente, en leert haar zichzelf op een redelijke/reëele manier manier tot haar kunnen te verhouden. Ze heeft zich boven zichzelf verheve op geestelijk niveau, om de dwangmatige controle die het perfectionisme haar geeft los te kunnen laten. De rol van Nina als zwarte zwaan geeft haar inzicht, een manier om los te laten. Dit inzicht is visueel prachtig weergegeven in haar transformatie naar een letterlijk zwart gevleugelde danseres.
"....it's about letting go!"
chevy93
mandy7
However, this is a Dutch movie site. I wouldn't mind talking English, but this probably will be removed.
That would be ridiculous.
90% of the movies we watch are in English, so we should be developed enough to not be bothered by an English post every once in a while.
Chainsaw
Net als bij de eerdere werken van Aronofsky laat hij de kijker weer heel dicht op de huid van de karakters plaatsnemen. Het maakt van zijn nieuwste werk, Black Swan, wederom een indrukwekkend en intrigerend stukje film. Visueel is de film zeker interessant, maar de grote poeha bleef gelukkig uit, alles werd in mijn ogen mooi en integer gebracht, zonder teveel poespas om de poespas. Black Swan is dan ook het perfecte toneel voor de hoofdrolspelers om te schitteren. En onder de regie van Aronofsky komt dat meestal helemaal in orde.
Zo ook hier. Natalie Portman speelt een onvoorstelbaar sterke rol. Het is een alles behalve makkelijke rol, maar vol overgave draagt Portman, ogenschijnlijk met zichtbaar gemak, de film op haar fragiele schouders. Haar tegenspeelster Kunis weet overigens ook wel enigszins te verrassen. Cassel vond ik daarentegen dan weer zo zo, niet echt bijzonder. Ditzelfde geldt een klein beetje voor de plot, het is nergens echt uitzonderlijk of verrassend. Was blij dat er geen uitleggerig slot kwam, waarin zou blijken hoe de vork in de steel zat, maar verder was het vrij rechttoe rechtaan qua vertelwijze. De ijzersterke vertolking(en) en het vakmanschap van Aronofsky en zijn hele crew maken Black Swan echter tot meer. Behoorlijk veel meer.
4 sterren.
- 21924 berichten
"Perfection is not just about control..."
"....it's about letting go!"
Een interessante visie. Zo heb ik het nog niet bekeken. Maar volgens mij spelen er een groot aantal andere aspecten mee, en is het niet alleen haar streven naar perfectie. Volgens mij is naast Nina haar moeder het belangrijkste karakter. Doordat zij haar onderdrukt, en wellicht (seksueel) misbruikt, is ballet haar enige uitlaatklep. Hier streeft zij naar perfectie, maar doordat haar leven geïsoleerd is van de rest van de wereld, kan zij nooit deze perfectie bereiken. Lily kent deze beperkingen duidelijk niet, en kan wel dat hoogste niveau bereiken.
Met andere woorden is het de relatie tussen Nina en haar moeder dat de oorzaak is van het gedrag van Nina. Alles wat Nina doet (zowel bewust als onbewust) is vanaf jonge leeftijd bepaald door haar moeder. De momenten waarop zij zichzelf pijnigt, kan worden gezien als daden uit wanhoop. Wanneer zij transformeert tot de Black Swan, kan ze dit eindelijk loslaten (of dit alleen maar een droom is nadat ze zelfmoord heeft gepleegd in de kleedkamer, is weer een hele andere invalshoek).
Rianneke_Dan
4 sterren.
Fijn om te horen dat de film niet is tegengevallen
Chainsaw
Fijn om te horen dat de film niet is tegengevallen
Ja absoluut. Dus geen zorgen, je bent je geloofwaardigheid niet verloren.
logtens
Film komt wat traag op gang en lijkt wat saai, maar op de een of andere manier houdt het wel je aandacht vast.
Sublieme rol van Natalie Portman. Heel sterk gespeeld. Vond de emotie nergens ongeloofwaardig of overgeacteerd.
benthe
Wow. Prachtig. Net afgekeken dus weet nog niet precies hoe ik mijn mening moet omschrijven, maar de film trok me mee, ik voelde hem echt. Echt goed.
stuffie
Ik ben nu een uur aan het kijken en ik vind er nog steeds geen ene bal aan. Het spijt me echt, maar ik ga denk ik maar 1 ster stemmen, want ik zit deze film alleen maar zo lang te kijken omdat hij zo hoog wordt gewaardeerd. En ik snap echt niet waarom. Het enige wat ik wel interessant vind is dat er blijkbaar iets geks aan de hand is, maar voor de rest.
stuffie
Oh ik snap het ineens, nou weet ik waarom deze film zo hoog wordt gewaardeerd.... HAHAHA. 1:08.

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened