Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Galina / Little Swan
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
SSS
Deze film is te typeren als een psychologisch drama. Een mooi gefilmd verhaal. Een verstoorde moeder-dochterrelatie en het gegeven dat ieder mens ook een donkere, veelal verborgen, kant heeft. Als je van ballet houdt dan scoort deze film wellicht hoger. Ik geef 3,5 ster.
Zou het feit dat ik niets om ballet geef dan de reden zijn dat ik die 4,5 en 5 sterren niet snap? Opzich is het een aardige film maar Requiem for a Dream (onlangs nog gezien op de BBC) vind ik vele malen beter.
NarcissusBladsp.
Die afstandelijkheid van Nina is nou net waar Black Swan om draait....
Een van de beste dingen die ik kan zeggen over Black Swan is dat het nooit als een plotfilm aanvoelt en nooit bewust te lijken willen scoren met simpel effectbejag. Alles lijkt in het teken te staan van hoe Natalie Portmans personage alles meemaakt. Dat maakt de film uiteindelijk gewoon goed verklaarbaar en ook minder afstandelijk.
Mee eens. Ik vond het ook geen plotfilm. Het verhaal is vrij simpel, maar de eisen die aan haar gesteld worden maken Black Swan zo intrigerend...
Het verhaal speelt zich in een spannend tijd af: wie krijgen de belangrijkste rollen. In de NRC stond dat er een verschil is tussen Amerikaanse Danswereld en de Europese: de eerste is zoals te verwachten valt erg compitatief, dus staat daar veel druk op de sociale ketel.
Nina haar ambitie is erg opgelegd door haar moeder die haar danscarriere op moest geven omdat ze een dochter kreeg. Het woord "perfect", dat zo verschrikkelijk typisch Amerikaans is, krijgt uit Nina's mond (dan ook) iets pijnlijks...dat is dan ook de bloed rode draad van de film. Ze moet zoeken naar haar spontaniteit....waarbij ze haar discipline moet loslaten en dat is precies wat ze van huis uit niet echt meekrijgt en dat brengt haar in problemen.
Ik denk dat Aronofsky heel goed wist waarom Natalie Portman zo geschikt was voor deze rol, in de NRC flapte hij er in een interview dit uit:
"Ik weet hoe intelligent, getalenteerd en hardwerkend ze is, maar zie ook een schaduw in haar.
Natalie has a bit of a twisted mind".
WanderingStar
Damn ik was echt Blown away door deze film!!!
Het enige wat ik erover gelezen had, was het stukje dat hierboven geprint staat.
Ik had 'm voor ik 'm in de bios zag wel al gedownload, maar na een paar seconden beeld aant begin vd film besloot ik gelijk te wachten tot hij in de bios kwam. En daar heb ik werkelijk geen spijt van gekregen!! Als je dit nu leest en je hebt 'm nog niet gezien... lees dan niet verder! Het effect van de film is deste groter als je niet weet wat je te wachten staat..
Ik hou erg veel van ballet en klassieke muziek en opera enzo... en ik moet zeggen dat ik een heeeeeeeeeeeeeeeeel ander verhaal verwachtte. Drama en tranen en rivalen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen enzo...
Ik had dus eigenlijk echt geen flauw benul wat me te wachten stond.
En het leek wel of dat bij iedereen in de zaal zo was!! In het begin waren er mensen echt zeer storend om ons heen aan het kletsen over ^%&$#%# onzinnigheden... maar binnen tien minuten was het stil! HA! haha
Ik vind het zo leuk in de bios om te zien hoe iedereen tegelijk schrikt enzo hahaha er werd aan het eind door sommigen zelfs geapplaudisseerd!
Dat meegeloop van die camera over haar schouders stoorde me in het begin nogal.. maar later was ik (ws mede daardoor!) zo in het verhaal gezogen dat het me niet meer opviel.
Ik vond het wel een klein beetje teleurstellend dat ze zo'n cliché truuk (als stappen de avond voor de grote uitvoering) gebruikten.. Eerlijk gezegd vond ik het niet heel geloofwaardig dat ze daar in trapte.
Wat ik me nou afvraag he.... is het mijn perverted mind.. of werd ze nou door haar moeder ook misbruikt? Of werd er alleen door haar twisted mind die suggestie gegeven?
Oh enneh....
Vincent Cassel!!!
janstefan
Ik onthoud me meestal van een reactie, maar hier moet ik gewoon even vermelden dat het een meesterwerkje is. Gaat waarschijnlijk mijn top 10 in
MoFeDu
Dus je geeft wel veel om drugs?
Naomi Watts
@ NarcissusBladSp.:
Sterke review en fijn dat je me wel kon vinden in mijn 'bevlogen' stukje
. Eindelijk heb je 'm dan gezien, ik was al benieuwd wat je er van vond maar puur wat ik verwacht had dus. Nice. Zal je hier wel vaker gaan tegen komen, ik hoop dat je hier dezelfde passie in gaat leggen zoals je al een heel tijd bij the Fountain doet.
Joljols
Ongelofelijke film! Zeer sterk acteerwerk en ontzettend goed script. 5 sterren
amanda22
Goede, spannende, originele film!
Goed geacteerd en houd je tot het einde in spanning en het ongewisse!
eRCee
- 1979 stemmen
Aronofsky is een van de weinige regisseurs van wie ik alle films heb gezien. En de laatste twee keer was dat allerminst tot groot genoegen. Gelukkig komt hij met Black Swan sterk terug. Ik zie dat velen de film hier vooral vergelijken met The wrestler maar mijns inziens wordt juist teruggegrepen naar Requiem for a dream.
Met als inzet het doel van de perfectie (cq het geluk) wordt vanaf het begin een neerwaartse spiraal in gang gezet die maar tot één ontknoping kan leiden. Steeds sterker vindt bij het hoofdpersonage zowel fysieke als geestelijke aftakeling plaats, net als in het eerder genoemde drugsdrama. Wel is Aronofsky rijper geworden, of commercieler, want de visuele hallucinaties van Black Swan zijn wat conventioneler in beeld gebracht dan hij dat in zijn vroege werk deed. Een derde overeenkomst is de dominante rol van muziek, sowieso een dragend element van deze film (en reden om hem in de bios te gaan zien). Ik ken de muziek van Tsjaikovski onvoldoende om de bewerkingen van Mansell eruit te kunnen halen, maar het leek me een perfecte symbiose.
De dansscenes zelf zijn mooi (incluis de discoscene!), hoewel de manier waarop het gebruikt wordt, de opening bijvoorbeeld, nogal voorspelbaar is. Maar goed, zo vaak zien we uberhaupt geen ballet in film, dus wat maakt het uit. Het verhaal is niet het sterkste aspect van Black Swan, en vooral het gegeven dat het personage van Portman moet afrekenen met haar zwarte kant om de zwarte zwaan goed te kunnen spelen lijkt me een vreemde paradox. Jammer dat hieraan niet wat meer aandacht is besteed en dat de plot nauwelijks verrast, dit had de film meer diepgang kunnen geven.
Tot slot nog lof voor de indrukwekkende prestatie van de vederlichte Portman. Zeer goeie rol.
Black Swan schurkt dicht tegen de vier sterren aan, maar ik houd het voorlopig op 3,5 en heb er helemaal geen bezwaar tegen om deze film nog een keer te bekijken.
@ NarcissusBladSp.:
Sterke review en fijn dat je me wel kon vinden in mijn 'bevlogen' stukje
TNX!
Ik heb hem gistermiddag voor het eerst gezien. Ik was erg benieuwd naar deze film en ik had moeite om niet alle berichten tot me te nemen. Zo stond er in de NRC voorbeschouwingen over deze film. woensdag stond er zelfs interessante discussie ("Black Swan is meesterwerk/plat") in NRC tussen twee filmredacteuren Coen van Zwol en Peter de Bruin. De eerste zeer enthousiast en gaf 5* en de tweede vond het niks en gaf een 2*. Vrijdag stond er weer een stuk van Coen Simon + interview met Aronofsky in Venetië.
Dus toen ik de film gezien had las ik de eerst die stukken en scrollde door deze site. Het viel me op hoe je het woord transformatie gebruikte. En dat is voor mij ook de sleutel om deze film te benaderen: Het is een hoofdmotief die voortdurend bij Aronofsky aanwezig is, in het interview zegt hij dit:
"Tegelijkertijd verandert van alles. Ik remixte laatst mijn film Requiem for a Dream uit 2000
voor de Blue Ray-uitgave en herkende de jongeman die dat maakte totaal niet meer.Who the fuck was that?. Elke cel van ons lichaam vernieuwt zich, ontmoetingen, ervaringen, stemmingen, trauma's, drugs, veranderen zowel je karakter als je blik op de realiteit. En dus je films"
Hij past de metamorfose op zijn eigen leven toe... in zijn rijtje mist één belangrijk ding: erotiek.
Maar die was ongenoemd inbegrepen: daarom is die rol van Lily fascinerend.
jfk8680
Ik kan niet geloven dat jullie werkelijk willen beweren dat deze film zogenaamd goed moet zijn omdat er zoveel vage, onverklaarbare en ongeloofwaardige dingen gebeuren. Echt niet.
Ik zou zeggen tegen de mensen wie deze film nog niet gezien hebben: trek hier je conclusies maar uit. Mijn cijfer gaat in ieder geval van 1,5 alsnog naar 0,5, omdat ik blijkbaar niks gemist heb en deze zeer ongeloofwaardige film opzettelijk vaag is omdat sommige mensen er blijkbaar van houden.
Sorry maar iemand die Saw I t/m weet ik hoeveel in zijn top 10 heeft staan neem ik niet serieus. Dit is duidelijk geen film voor jou. Wat gebeurt er nu wat onverklaarbaar of ongeloofwaardig is? Een meisje wat onder de grote druk van haar moeder en dansleraar gigantisch worstelt met zichzelf en hier psychisch aan onderdoor gaat. De onverklaarbare dingen die je ziet zijn gewoon de tekenen van het langzaam gestoord worden van Nina...
melvddonk
Ik denk dat Neder0001 dat nu wel weet. Dit is al 10 keer tegen hem gezegd.
MasterRRR
Laoslander
absoluut!!
Vinokourov
Kun je van deze film genieten als je totaal niets met ballet hebt?
Zouden berichten als 'Kun je van deze film genieten als je totaal niets met worstelen hebt' ook bij The Wrestler staan
Mr.Whiseguy
Daar heb je vergeleken met deze film weinig worstelen te zien, en hier heb je best veel ballet te zien.
MasterRRR, je kan er zelfs heel veel van genieten. Ik heb zelf ook helemaal niks te maken met ballet.
Laoslander
Het is dan ook echt ballet met ballen he. Geen zeemzoete taferelen met popjes in roze jurkjes. Ook de meest gebruikelijke manier van beeldvoering voor ballet een steadicam zijn. Maar Aronofski kiest voor een brokkelige en hakkelige camerahantering. Zo komt de instabiliteit van Nina haar geest zeer mooi over.
eRCee
- 1979 stemmen
Dan moet je wel een erg fantasieloze regisseur zijn. Lijkt mij het meest logisch om, als je een balletfilm maakt (geen balletregistratie), dat je dat dan wervelend doet, met een mobiele camera die dicht op de huid zit.
MoFeDu
Net herzien in het filmtheater in Amersfoort. Geen greintje minder genoten dan de vorige keer en daarom omhoog naar 4.5*. Heb nu denk ik ook wel volkomen door wat het verhaal precies betekend, was de eerste keer al redelijk duidelijk maar heb nog een paar aanvullingen gemaakt.
Fantastisch ook om het publiek de ellende ingestort te zien worden. De pijnuitroepen kwamen al bij de gescheurde nagel, fijn om te weten dat het dan nog vele malen erger wordt
John Lee Hooker

NarcissusBladsp.
Pijn heeft naast een fysiek een psychologisch effect...wat de hoofdpersoon aan pijn beleeft kan de kijker meevoelen: alsof de nagel bij jezelf eraf gaat. Emoties hebben die overdracht van gevoelens ook. (sex!) Tja... als je misschien veel aan een zwaan denkt wordt je er zelf een....
Dit heeft alles met acteren te maken...inleven in een personage. Worden wie je (na)speelt.
Van die intrigerende dingen...
MoFeDu
Dat stukje waar ze een heel stuk van haar vinger aftrekt beleef je inderdaad heel intens, de tweede keer ook weer ook al weet je precies wat er gaat gebeuren. Zo voelen mijn ogen ook heel vreemd aan als ik naar A Clockwork Orange kijk.
triqo
Ik kreeg bij de introscene echt kippevel, in combinatie met de muziek GEWELDIG !
NarcissusBladsp.
Haar verschijning als Black Swan vloog bij mij direct emotioneel binnen....hoe ze 'killing' de camera in kijkt en hoe ze haar armen beweegt. 'Kippevel'...inderdaad.... Nina kreeg ze al van te voren...haar geleidelijke transformatie....prachtig opgebouwd en een mooie 'overdrijving' op wat van Nina verlangd werd!!
Misschien zijn er al kijkers gesignaleerd die zo diep intens met Nina meegeleefd hebben dat ze spontaan op hun tenen lopend en fladderend de bioscoopzaal zwijgend verlieten, dat zou een mooi eerbetoon zijn...
Jessen0wnt
Een snelle herziening gekregen, er viel deze tweede keer veel meer dingen op dan de eerste keer. Nu je het verhaal al een beetje kent, is het niet meer zo van: waar gaat de film heen? Je kan helemaal richten op de personages veranderingen en dat is toch wel echt de reden waarom dit verhaal zo spraakmakend is, naar mijn mening. Fijne herziening, beter dan de eerste keer maar nog steeds 4 sterren.
valerio2003
het acteerwerk was heel sterk van Nathalie Portman maar het verhaal...sorry maar ik vond het maar een vage film....
silent_force89
Wat een prachtfilm zeg !!!
Het eerste komende half uur nadat ik uit de bioscoop kwam, was ik nog steeds erg onder de indruk.
Heel erg sterk geacteerd, De illusies en werkelijkheid zijn erg mooi in elkaar overgebracht. Het twisted mind-sfeertje sloeg dan ook goed aan.
De laatste scene van de eindballetvoorstelling was erg sterk/krachtig, Hierbij bedoel ik vooral de dans in combinatie met de overgang van de (zwarte) zwanenverschijning. Geweldig !
It was Perfect....!!! 5*
maithekke
bleh. Het wordt waarschijnlijk pas volgende week of misschien nog zelfs later.
Ik wil hem zo graag zien XD
Mx1991x
Prachtige film, enorm van genoten. Hoe iemand zich zo kan verliezen in haar passie, haar prestatiegerichte gedrag en streven naar perfectie. Nina is geweldig gespeeld, en je ziet het verdriet en de agressie in haar ogen. Een van de mooiste films die ik gezien heb.
joaquim05
Geweldige film! van af het begin tot het einde. In tegendeel tot de meeste topfilms, had deze maar één lange sterke verhaal. Van af het begin was hele verhaal al duidelijk zonder onnodige verhaallijnen om de film te vullen. Goede acteurs en sterke scripts gaan altijd samen bewijst deze film nu ook.

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened