• 9.375.060 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

Nakkie13

Nog maar een nachtje slapen!

Goede drama/thriller film wat mij betreft gaat de oscar voor beste actrice dit jaar naar Nathalie Portman die in deze film werkelijk een super prestatie neer zet.

avatar van Ol'Dirty

Ol'Dirty

Ben het geheel met Le Professionnel eens.

Wat speelde Nathalie goed in deze film zeg.

Ik vond vooral de sfeer in de film erg goed.

Ze wisten een erg duister/spannende/trieste sfeer te creeeren, door o.a. goed gebruik te maken van een goede muziekkeuze. Ook de manier van de opname beviel me erg goed. Je kon ook goed zien dat er mensen van requim for a dream aan hebben gewerkt. Bepaalde delen van deze film komen overeen met de sfeer van requim for a dream wat die film ook kenmerkt

Al met al een prachtige film in deze genre !!!!

avatar van finalman

finalman

goeie film, al moet ik wel toegeven, dat ik bij momenten aan de film The Fly van David Cronenberg dacht.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Heeft ook wel raakvlakken met de body horror van Cronenberg inderdaad.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Cronenberg zelfs? Oscarnominatie voor Nathalie Portman, regie van Darren Aronofsky, Vincent Cassel, 8,6 op IMDb, ik wil deze nu heel erg graag gaan zien zeg! Ik hoop deze heel snel te kunnen gaan kijken!

Edit: draait alleen niet in Vlissingen, en ook niet in Goes.... Hmmm

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Staat niet hier op MovieMeter. Maar bedankt NW!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Die functie hier werkt niet zo optimaal. Have fun, ga hem ook nog wel in Cine City zien. Benieuwd of ie bevalt .

avatar van Mr.Whiseguy

Mr.Whiseguy

Meesterwerk van het jaar (moet alleen nog The King´s Speech zien)!

Ijzersterk acteerprestaties. Word zeer onderschat door de awards, veel beter dan The Social Network. Cassel word weer voor de zoveelste keer overgeslagen.

avatar van MarkDrof

MarkDrof

Zelf zou ik aan het label thriller "psychologische" willen toevoegen, een drama is het zeker, en dan in de meest positieve zin van het woord.

Wat een veelzijdig talent is Natalie Portman ! De film heeft bij van het begin tot het einde geboeid en dat overkomt mij niet vaak. Zo zie je maar weer dat een low-budget film zoals deze met kop en schouders boven alle 3D en met andere technische snufjes omhulde films kan uitsteken.

De rol van Natalie is mijns inziens zeker oscar waardig. Dit is pas acteren !

avatar van Jabba

Jabba

Een erg goed film.

avatar van Keane1983

Keane1983

Hate it or love it!!

Acteerwerk is erg overtuigend op een persoon na, Thomas. Deze personage was ook de enige die ik erg vlak en mat vond acteren.
Verder is het een genot om naar Natalie Portman te mogen kijken. Ze leg echt veel passie en dramatiek in haar rol.
Wat is overigens een heel erg groot pluspunt vond, is de manier van filmen. Geweldig gedaan!! Je beleeft de dans als het ware.
Voor mij bleef de film erg spannend, en was steeds opnieuw erg benieuwd als het nu echt is wat we zagen, of wederom een ilusie.
Ik heb het idee dat je echt een klik moet de film moet hebben, want mijn vriend namelijk die vondt hem minder interesant dan dat ik dat vond.
Hij vond de film weer erg druk en een langdradige opbouw. HIj had totaal geen klik met de film.
Ik vond de film leuk om eens gezien te hebben. HIj laat ook wel zeker een spoor na om over na te praten.
Van mij een ruime voldoende 3,5*

avatar van pamelita

pamelita

Goede film!!! it recommend you

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Tweede Aranofsky die ik zag, Requiem for a Dream vond ik fantastisch en met Black Swan bewijst Aranofsky voor mij dat hij geen eendagsvlieg is. Ben dan ook erg benieuwd naar films als Pi en The Fountain.

Black Swan is een type film dat mij heel erg ligt. Er wordt eigenlijk een smerig spelletje gespeeld met de kijker. De grens tussen illusie en realiteit is ontzettend dun en wordt van alle kanten overschreden. Het verhaal is multi-interpretabel en gaat over veel meer dan alleen de sores van een balletdanseres. Allerlei zaken die mij in een film heel erg aanspreken. Dan komt daar nog het fenomenale camerawerk ( vooral het trucje dat met spiegels uitgehaald wordt is bewonderenswaardig) bij. Natalie Portman mag voor mijn part haar Oscar meteen afhalen en is in haar toneelspel als het ware een zwarte zwaan: ze verliest zich volledig in haar personage. Ook een zeer goede bijdrage van Cassel. Ook Mila Kunis mag natuurlijk niet vergeten worden , naast het feit dat het absoluut geen vervelende dame is om naar te kijken acteerde ze ook bijzonder sterk.

Op de intro na begint het redelijk 'gewoontjes'. Een onzekere balletdanseres wil de Zwanenkoning spelen in een stuk waar zowel de zwarte als de witte zwaan in haar naar boven moet komen. De witte zwaan kost geen enkele moeite. De zwarte zwaan echter, waarin ze zichzelf als het ware moet 'loslaten', lukt maar niet. Uiteraard heeft Nina ook nog een hele hoop andere problemen, onder andere met haar moeder, en de leraar die haar seksueel wil misbruiken, het grootste probleem heeft Nina echter met zichzelf.

Klinkt cliché, nietwaar? Nou, niet met Aranofsky aan het roer. Langzaam maar zeker wordt de sfeer beklemmender en steeds meer paranoïde. Je wordt bij je strot gegrepen en bent getuige van als het ware een zelfdestructie, waar Aranofsky volgens mij een obsessie voor heeft. Realiteit en illusie worden volledig door elkaar gesmeten waardoor je aan alles kunt twijfelen. Je storen aan de cliché personages die de revue passeren is dan ook erg lastig; de uitwerking is namelijk alles behalve cliché, genieten geblazen dus.

De symboliek was niet eens zo bijzonder lastig te doorgronden, al denk ik dat een herziening toch behoorlijk wat kan verduidelijken. Volgens mij zit het zo:

Nina kan dus niet de zwarte zwaan dansen, volgens haar coach moet ze zichzelf als het ware 'verliezen'. Ze ondervindt dat ze dit alleen kan door seksuele bevrediging. Ze verliest zichzelf namelijk helemaal als ze voor het eerst masturbeert in bed en heeft niet eens meer door dat haar moeder in dezelfde kamer is. Lily is juist die zwarte zwaan: ze is niet zo stijf en perfectionistisch als Nina, kan helemaal los gaan op feestjes en heeft geen moeite met verschillende jongens het bed te delen. Af en toe veranderd Lily in Nina, bijvoorbeeld toen Nina zich inbeeldde dat Lily bij haar bleef slapen. De zwarte zwaan zit dus toch in haar, maar moet nog naar boven komen. Door Lily uiteindelijk in haar gedachten te vermoorden komt op de een of andere manier de zwarte zwaan in Nina naar boven, hoe dit precies zat begrijp ik nog niet helemaal. Uiteindelijk laat Nina zich helemaal gaan en danst de zwarte zwaan fenomenaal, ze verliest zich zelfs zo in haar rol dat ze net als de zwaan uit het verhaal zelfmoord pleegt: haar streven naar perfectie mond uit in zelfdestructie.

Al met al een wonderschone film, het had zelfs van mij op sommige momenten nog wat beklemmender en vreemder gemogen want het duurt wel even voordat Aranofsky op gang komt. Hij blijkt echter een stoommachine: als hij eenmaal op gang is gekomen is hij meedogenloos en niet meer te stoppen. Had eerst 4.5 ster staan maar dat was net nadat ik de film zag. Ik verlaag hem naar 4 zodat er wat extra ruimte voor verhoging onstaat bij een herziening, dit is namelijk wel een film waarbij een herziening extra zwaar telt. Machtig mooie muziek ook trouwens, al is dit keer de lof wat meer aan Tchaikovsky dan aan Mansell, het zwanenmeer is toch wel een van de mooiste composities die ik ken.

avatar van tiiim

tiiim

MoFeDu schreef:
Uiteraard heeft Nina ook nog een hele hoop andere problemen, [...], en de leraar die haar seksueel wil misbruiken,

Dat heb je dan denk ik helemaal verkeerd begrepen. Het had niks met misbruiken te maken namelijk.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Weet ik, maar zon verhaal lijkt het op het begin te worden, het is echter veel meer dan dat. Wat ik bedoelde is dat Black Swan zo op het eerste gezicht best cliché lijkt te worden.

Nakkie13

Ik heb het gehaald, ik heb de screeners weerstaan!

Ik ga hem vanavond eindelijk in volle glorie aanschouwen!

avatar van Mr.Whiseguy

Mr.Whiseguy

Veel plezier !

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Nakkie13 schreef:

Ik heb het gehaald, ik heb de screeners weerstaan!

Ik ga hem vanavond eindelijk in volle glorie aanschouwen!

Same here! ik heb de screener al een tijdje binnen, maar verwacht dat ik dit toch veeeeel liever in een bios wil zien... dus over een dikke 2 uur ben ik in staat om mee te praten. Can't wait...

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Best wel verfrissend filmpje in deze tijden van toch vrij-standaard werkjes.

Ik arriveerde enkele minuten te laat in de zaal en op het scherm waren allerlei ballerina's aan te schouwen. Ik dacht holy crap waar ben ik beland...

Gelukkig bleek het best chill te zijn. Ik wist niet precies wat er aan de hand was, het leek alsof ze hallicuneerde.

De 'seks' die erin zat was best aangenaam om naar te kijken, ik ga er niet om liegen.

En what-the-fuck, staat Vincent Cassel uit La Haine daar les te geven. Aparte switch voor hem...

Camerawerk was ook wel prima, zaten wat mooie lange shots in.

Muziek was in orde.

Vrij weinig mis mee, maar ik zal 'm niet snel gaan herkijken. Puur door de balletsport die toch vrij centraal staat.

Nakkie13

Ik ook. Zelden zo'n anticipatie gehad gehad voor een film. Hopelijk maakt ie mijn onnozel hoge verwachtingen waar.

Black Swan

Een schitterende film. Zoals eerder al is aangehaald is deze film een breath of fresh air in een tijdperk van middelmatige 3D en vaak erg simpele films. Een combinatie van goed camerawerk, nog beter acteerwerk en een verhaal dat je telkens weer op het verkeerde been zet en ruimte laat voor eigen interpretatie zorgt ervoor dat de pakweg honderd minuten voorbij vliegen.

Vooral het feit dat je helemaal zelf betekenis kunt geven aan de symboliek en het tragische verhaal van Het Zwanenmeer doet het bij mij erg goed. Met name de manier waarop het oorspronkelijke verhaal en de verhaallijn van de film samensmelten vind ik erg knap gedaan. Dat de originele soundtrack er ook bij zit maakt het geheel helemaal af.

Eén van de beste films die ik recentelijk heb gezien en wellicht de beste van Aronofsky tot nu toe.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Prachtige film. Boeit elke minuut. Portman is ontzettend goed. Openingsscene is ook erg memorabel, net als het einde. De prachtige muziek mag ook zeker niet vergeten worden. Top!

avatar van chevy93

chevy93

Toevallig iemand ook naar het filmtheater in Hilversum geweest? (just checking )

avatar van Mobilemel

Mobilemel

Wat een fantastische, geweldig, mooie spannende film. Zoooo subtiel en elegant en ontzettend spannend gedurende de hele film. Iedere minuut, iedere shot is nagedacht over het gevoel dat het moet overbrengen op de kijker en daar zijn ze meer dan voldoende in geslaagd. Ook prima te doen voor mannen zelfs als het zwanenmeer je niet trekt. Prachtige vrouwen in deze film en ontzettende veel spanning en mysterie maken dit een topper. veel plezier met dit juweeltje

avatar van Mobilemel

Mobilemel

Naomi Watts schreef:

Soft porno? .

Ligt eraan wat je gewend bent denk ik. Erotisch, psychische, mysterieuze thriller vind ik wel passen

avatar van tommiew

tommiew

Absolute topfilm, sommige scenes en momenten zijn thriller/horror met de nodige schrikmomenten , maar maken veel duidelijk qua gevoelens die bedoeld zijn.

Van begin tot einde wordt je geboeid.