• 9.373.363 stemmen

Geregisseerd door: Richard Ayoade

Met onder meer: Craig Roberts, Yasmin Paige en Sally Hawkins

Releasedatum: 22 september 2011

Plot Submarine

"A comedy that doesn't let principles stand in the way of progress."

We ontmoeten de vijftienjarige Oliver Tate. In zijn hoofd is hij een genie, in realiteit is hij sociaal onberekenbaar en niet populair. Deze zomer heeft hij als doel om zijn maagdelijkheid kwijt te raken en het huwelijk van zijn ouders te redden. Zijn moeder staat namelijk op het punt er vandoor te gaan met haar buurman.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

Draait op het aanstaande Toronto International Film Festival!

avatar van Chr.s

Chr.s

Geregisseerd door de acteur die Moss in de briljant serie "IT crowd" speelt.

Al bekend wanneer dit uit gaat komen?

avatar van eppo349

eppo349

Franse chanson onder de trailer vind ik ook koel.

Gizzmann

Richard Ayoade is inderdaad een geweldige comedian. Speelt ook Saboo in The Mighty Boosh

avatar van edejong

edejong

Lijkt me te gek!

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Muziek door Alex Turner. Altijd eens plus.

avatar van Motdattan

Motdattan

Nakkie13 schreef:

Muziek door Alex Turner. Altijd eens plus.

Helemaal mee eens. Daarom wil ik deze film ook zo graag zien.

avatar van Prudh

Prudh

Een sociaalsemirealistisch Donnie Darko zonder tijdreizen en konijn. Zeer degelijk.

avatar van lisso89

lisso89

Heb bijna het boek uit, ik had geen idee dat er ook een film van werd gemaakt. Ben er benieuwd naar!

avatar van bioscoopstoelen

bioscoopstoelen

hier de recensie die ik schreef voor mijn werk

Submarine

door Julia Nolet

Alex Turner maakt alles beter. Submarine is een charmante film en het regisseerdebuut van Richard Ayoade, ook wel bekend als Moss van The IT-Crowd. Maanden al werd er over Submarine geschreven en filmfestivals bleken laaiend enthousiast over de boekverfilming. Nu is hij eindelijk uit in Nederland, en hij is leuk. Niet zo leuk als alle jubelaars deden vermoeden, maar zeker grappig en charmant. En de soundtrack, die Alex Turner speciaal voor de film schreef, is smooth als welbespraakte honing.

Oliver Tate is een jongen die in zijn fantasie het liefst een fladderende social butterfly is waar alle meisjes hopeloos voor vallen, maar in zijn echte leven is hij een ietwat rare jongen wiens vrienden je op één of minder handen kunt tellen, liggend aan het moment. Hij vind zichzelf bijzonder intelligent, weldoordacht en gevat en gelukkig voor ons kunnen we zijn heerlijke gedachtespinsels volgen via de voice-over. Oliver valt op een meisje in zijn klas, Jordana, een apart verschijning met rode jas die houdt van pesten en fikkies stoken en die, tot zijn verheuging, niet al te populair is, wat zijn kansen bij haar aanzienlijk verhogen. Terwijl zijn liefdesleven langzaam spannender wordt, gaat het liefdesleven van Oliver’s ouders slechter. De nieuwe buurman, een ninja-aanhanger, blijkt een ex van zijn moeder te zijn en Olivers verlegen en depressieve vader kan niet voorkomen dat zijn moeder steeds meer interesse toont voor haar ex. Te midden tussen het omhoog houden van zijn relatie met Jordana, en het redden van zijn ouders huwelijk, worstelt Oliver met zijn sociale ongemakkelijkheid, die het er voor hem allemaal niet gemakkelijk op maakt.

Hoewel het allemaal bekend overkomt, ongemakkelijk-romantische, mooi geschoten films als deze heb je er velen (Juno, Mr. Nobody, Ghost World, Eagle vs Shark), is hij leuk. De jonge acteurs spelen sympathiek en vooral het karakter van Oliver is aandoenlijk sociaal incompetent. Bijvoorbeeld als Oliver hoort dat Jordana’s moeder erg ziek is, overweegt hij haar hond met rattengif te vergiftigen, in de hoop dat dit de dood van haar moeder minder pijnlijk zal maken. Omdat Submarine een boekverfilming is, is het scenario supergevat, snel en heerlijk om naar te luisteren. Niet de meest originele film van het jaar, maar wel één die je met een glimlach verlaat.

avatar van rep_robert

Helemaal eens met bioscoopstoelen. Dit is een zeer interessante coming of age film dat een standaard verhaal heeft, maar op een prettige en onconventionele manier tot leven komt. Door middel van de mooie muziek, leuke editing en het personage van Oliver wordt op een leuke manier vertolkt door Craig roberts. De keuzes die hij maakt zijn niet altijd even logisch, maar iemand die sociaal niet zo vaardig is kan je het toch makkelijk vergeven. Des te sympathieker zijn de acties van hem eigenlijk. Verder is de love-interest ook een interessante rol, goed gespeeld door Yasmine Paige, al had ik haar rol wel iets verder uitgediept willen zien. Vooral na de scene in het bushokje. Verder een opmerking over de bijrol van Considine zorgde voor de wat meer humoristische momenten.

De film volgt in principe 2 verhaallijnen, die van Oliver en zijn ouders die problemen in het huwelijk hebben en Oliver's eerste relatie. Ik had soms wel het idee dat de film een klein beetje onevenwichtig werd doordat het eerste verhaallijn de overhand kreeg, terwijl ik zelf toch nieuwsgieriger was naar de tweede. Die is wat mij betreft ook het belangrijkst voor zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Gelukkig maakte het einde veel goed.

Leuk en eigenwijs filmpje voor tussendoor.

avatar van Artkramer

Artkramer

Prima, leuke film. Er werd mij alleen af en toe wat te snel gepraat. Ik ben niet zo snel.

avatar van the new guy

the new guy

Subtiele film. Zeer herkenbaar natuurlijk.

avatar van Blokland

Blokland

De leukste film van 2011!

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Leuk, origineel filmpje dat misschien nog net wat beter had kunnen zijn. Want omwille van de al te stoïcijnse personages wist Submarine bij mij nooit echt onder de huid te kruipen. Ik had ook het gevoel dat de film alles in zich heeft om ronduit hilarisch te zijn, maar eigenlijk was dat veel te weinig het geval.

Tot daar wat me een beetje tegenviel, maar verder wist deze prent me zeker te bekoren. Het universum dat Richard Ayoade hier creëert is op een fijne manier quirky en visueel gebeuren er leuke dingen. Bij momenten minitieus uitgekiende shots die me (net als de toon van de film) soms deden denken aan het werk van Wes Anderson en verderop dan weer dromerige en korrelige hand-held shots genre Where The Wild Things Are. Mooie kleuren, coole freeze-frames... Ayoade komt als debutant met veel klasse en vertrouwen voor de dag. Ook de liedjes van Alex Turner op de soundtrack mogen er wezen. Wel jammer dat de beste song, Stuck On The Puzzle, pas op de aftiteling in vol ornaat te horen valt.

Goed dus, maar net geen echte topper wat mij betreft. De liefhebbers van Michel Gondry zullen hier ook wel pap van lusten, denk ik.

PS: hoe die Oliver holt , geweldig.

avatar van dwid

dwid

Blokland schreef:

De leukste film van 2011!

En dat zeg je al in augustus ?

Overigens lijkt het me echt geen topper na het zien van de trailer, weinig bijzonders.

Waag me er maar niet aan denk ik !

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Fijne film: soort van feel-good-movie, maar met een flinke dosis melancholie.

Herkenbare situaties en erg mooi gefilmd.

Die soundtrack van Alex Turner (Arctic Monkeys/The Last Shadow Puppets) is niet aan mij besteed, maar geeft wel aan voor welk publiek hij geschikt is.

avatar van WTULTC

WTULTC

Mooie emotionele film. Toepasselijk dat ik hem op Lowlands heb gezien een dag later na het optreden van de Arctic Monkeys met Alex Turner, die hier rustig in zingt. Eigenlijk vind ik dat mooier dan zijn stevigere werk bij de Arctic Monkeys.

Film heeft 2 verhaallijnen en het is mooi om te zien hoe de hoofdpersoon worstelt met beide zaken.

avatar van wwelover

wwelover

Uitstekende film, kwam er per toeval op en het gekke is dat ik enkele dagen geleden de serie 'IT Crowd' heb afgekeken waarin de regisseur van Submarine één van de hoofdrollen inspeelt. Submarine is een lieve en geinige film. Waarin het karakter van Oliver gewoon fantastisch word neergezet door Craig Roberts. Het is ook redelijk melancholisch, en kent de nodige ongemakkelijke momenten. Verder was ik zeer gecharmeerd van de jonge Yasmine Paige.

Gizzmann

Het is maar goed dat ik nooit naar een MM meeting kom, want ik ben echt een van de meest awkward personen om mee in gesprek te gaan. Films hebben op de een of andere manier echter een zwak outcasts zoals mij en indie films in het bijzonder krijgen geen genoeg van personages die zichzelf door sociale situaties heen strompelen met misschien een beetje succes.

Helaas zijn er vaak toch dingen die niet helemaal lijken te kloppen. Personage worden niet gewaardeerd terwijl ze vrijwel normaal zijn en met het lijf van een Hollywoodster (inclusief het verplichte verschil in intelligentie). Weer andere films maken van hun outcast de meest cliche moederskindjes die alleen met enthousiasme tegen mensen kunnen praten over Star Wars.

Submarine heeft het, naar mijn mening, precies goed. Er zullen mensen zijn die het enorm overdreven vinden overkomen en waarschijnlijk genoeg die zich eraan zullen ergeren. Maar de rol van het hoofdpersoon word, voor wat het is, echt gespeeld met klasse. Nergens in de film had ik het idee naar een acteur te zitten kijken. Het was gewoon een vreemd persoon, zoals ik. Je zou hier de woorden "pijnlijk herkenbaar" verwachten, maar dat weet de film mooi uit de weg te gaan. Dit is geen schrijnend document dat je zowel geforceerd probeert te laten lachen om hoe gênant het allemaal is en tegelijkertijd realistisch probeert te zijn. Wat mij betreft hebben we dat wel genoeg kunnen zien. Deze film is daarin lekker speels. Dit is geen keihard realisme, maar de film voelt wel gewoon lekker "echt".

Een van de meest mooie en grappige films die ik in lange tijd heb gezien. Echt heel leuk gemaakt en lekker creatief. Ook erg zelfbewust en mocht de film geschreven zijn door iemand met een mindset vergelijkbaar met het hoofdpersoon, dan zit er ook een mooi vleugje zelfspot in (wat volgens mij wel bijna zeker het geval is). En toch werkt het vooral ook als een treffend drama. Fijne cast, misschien een klein aantal momentjes die niet helemaal werkte, maar alles is mooi in balans. Zelfs de soundtrack die ik van te voren al had gehoord en me niet zo beviel paste perfect. Ik kan niet anders dan hier 5* voor geven. Yeah!

Gizzmann

Tip voor mensen die uit Nijmegen komen: De import DVD is gewoon al te huur bij de cinematheek

avatar van Mirckje

Mirckje

Ik moest er even inkomen, maar na een kwartiertje begon ik de vibe en de humor te waarderen, ook nadat ik de ondertiteling had aangezet, die Engelsen zijn soms lastig te verstaan zeg.

De casting bij deze film is helemaal top. De twee hoofdrolspelers zijn leuk om naar te kijken, de familie en de anderen passen ook heel goed bij de film. Dit maakt de film echt, natuurlijk ook het script, maar de casting maakt dat je op de vibe goed weg surft.

Verhaal is leuk gedaan, een introverte analytische jongen die een weg baant door de puberteit en liefde voor het eerst ontdekt is niet heel origineel maar wel erg leuk gedaan. De liefde die dr is tussen de twee is mooi door de goede chemie die beide met mekaar hebben. Heel goed acteerwerk ook, maakt dat je makkelijk in de film word meegenomen.

Prima film dus, hoewel het idee dus niet nieuw is, is het wel op een originele manier uitgewerkt.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

De film begint zeer sterk en charmant. Fantastische vibe, de nummers van Alex Turner en de geniale humor knallen de film sterk af.

Jammer genoeg kakt hij tegen het midden naar mijn gevoel in, met te veek focus op de ouders.

Het einde pakt weer goed op.

avatar van Malick

Malick

Wat me vooral opviel aan Submarine was dat de regisseur zoveel speelde met het medium film. Van simpele filmreferenties zoals in Oliver Tate zijn kamer waar een tekening van Woody Allen hangt, een poster van Le Samouraï en een poster van Ma Nuit Chez Maud. Verder nog de poster van La Passion de Jeanne d'Arc aan de muur voor de bioscoop. Dan heb je nog de knipoog naar Don't Look Now in het verhaal, Ben Stiller die als executive producer een minuscule cameo heeft en de hoeveelheid Nouvelle Vague-verwijzingen in de beeldtaal. Oftewel een fris, origineel en onconventioneel debuut die weet wat hij doet en dat zie je tegenwoordig nog maar zelden.

avatar van gmx

gmx

Prima Indie coming of age filmpje. Uiteraard zijn er de laatste tijd meerdere films in deze categorie verschenen, waardoor zowel inhoudelijk als qua uitwerking het geheel niet zeer origineel te noemen is. Submarine sluit aan in het Indie rijtje van '500 days of summer', 'It's Kind of a Funny Story', 'Scott Pilgrim' maar ook 'Cashback' passeerde de revue in mijn hersenpan tijdens het kijken. Bij vlagen vond ik dat ietwat jammer, maar op andere momenten was het toch weer flink genieten van de mooie editing, camerawerk, stylistische shots en cinematografie. De muziek deed mij persoonlijk net wat minder maar dat is uiteraard puur een kwestie van smaak.

Kleine 4 *

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Erg mooi en stijlvol geschoten film, aardig verhaal en goed geacteerd wordt maar me helaas niet echt wist te raken.

Vanaf de eerste seconde had ik het idee naar film te kijken die regelrecht in mijn top 10 zou komen. Vooral van dit soort camerawerk in combinatie met een licht deprimerende sfeer en cynische humor ben ik groot fan, dus met flinke verwachtingen ben ik de film gaan kijken.

In theorie blijkt de film inderdaad aan de meeste verwachtingen te voldoen alleen mist het iets waardoor het wat afstandelijk aanvoelt. De combinatie drama en humor komt niet altijd even goed uit de verf waardoor in sommige scenes de komedie soms wat ongepast aanvoelt en de drama niet de lading krijgt waar ik op hoopte.

Dit wil niet zeggen dat het geen goeie film is, integendeel. De sfeer die gecreëerd wordt door het camerawerk en de soms absurde scenes is positief apart waardoor je toch het idee krijgt niet naar een standaard coming-of-age film te kijken.

Niet de topfilm waar ik op gehoopt heb maar zeker een dikke aanrader!

avatar van timbo_

timbo_

Film met een hoog Mr. Nobody effect. Het ziet er allemaal prima uit en de aandacht voor de vormgeving en leuke visuele vondsten is groot. Jammer dat het echter zo geforceerd aandoet. Regisseur Ayoade treedt veel te nadrukkelijk op de voorgrond en vergeet om de kijker te raken. De hoofdrolspelers helpen daar ook al niet bij. Hun stoicijnse houding en uitdrukkingsloze gezichten maken meeleven bijzonder lastig. Submarine blijft daardoor een film met interessante visuele vondsten die maar wat voortkabbelt en geen moment loskomt. Een typisch voorbeeld van een film waar stijl boven inhoud wel irriteert.

avatar van Montorsi

Montorsi

Leuk coming-of-age drama.

Erg vlotte film, met veel visuele truucjes en een redelijke soundtrack, die was me wat te veel van hetzelfde, maar dat krijg je met iemand als Alex Turner, die is nu eenmaal eentonig.

Verder een aardig verhaaltje, typische tienerjarenproblematiek, maar wel leuk uitgewerkt. Te meer door de leuke personages, leuke humor, en sterk acteerspel.

Had er misschien wat meer van verwacht, want het is nu een soort film met een sfeertje dat je vaker terugziet in met name populaire Amerikaanse indieproducties (denk aan Juno, 500 Days of Summer etc), met veel cinemareferenties enzovoorts. Erg bijzonder vond ik het niet, hoewel het op filmtechnisch vlak wel bijzonder leuke dingen laat zien.

Oke, kleine 3.5*, voordeel van de twijfel dan maar.

avatar van Shinobi

Shinobi

Op zich wel een aardige film. Leuk om twee verhalen door elkaar verweven te zien, had alleen iets beter uitgewerkt kunnen worden.

Leuk hoe Oliver ook in een soort van eigen wereldje leeft.

3,0 Sterren.