• 9.373.068 stemmen

Met Grote Blijdschap (2001)

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Lodewijk Crijns

Met onder meer: Jaap Spijkers, Renée Soutendijk en Jack Wouterse

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 februari 2001

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Met Grote Blijdschap

Luc gaat met zijn hoogzwangere vrouw op bezoek bij zijn broer Ad. Die woont al 15 jaar teruggetrokken in de Ardennen, in een vervallen boerderij. Daar woont ook een oude vriendin. Onder genot van de nodige drank komt er veel van vroeger bovendrijven en worden er ontdekkingen gedaan.

Ik werd vooral overdonderd door de uitermate goede acteerprestaties.

Neem bijvoorbeeld het moment dat ze dronken aan de tafel zitten.

Het is een eenvoudige film, maar dat is denk ik ook de kracht van de film.

avatar van gotti

Na de ook al niet slechte "Jezus is een Palastijn" en Loverboy" was ik toch wel benieuwd naar deze film.

Erg sterk acteerwerk (vooral Wouterse vond ik (weer) erg goed) en de opbouwing van het verhaal vond ik erg goed. Het minpuntje aan de film vond ik, net als velen hier, het einde. Aan de ene kant erg goed (ik hou vaak wel an open eindes), maar toch een beetje te makkelijk. Ik had niet echt het gevoel dat de film 'afgelopen' was. Er hadden nog zo veel meer dingen kunnen gebeuren.

Dit klinkt misschien erg neagtief, maar toch vond ik hem tot aan het laatste kwartier dus erg goed. Vooralsnog 4*.

En volgende week is die van jou aan de beurt W. Ik ben benieuwd!

avatar van Quido

Quido

De beklemmende sfeer, het ijzersterke (en ijzingwekkende) acteerwerk en de prachtige beelden maken dit één van de beste Nederlandse films. De spanningsopbouw is zo langzaam en 'gevoelig' dat je gewoon het gevoel hebt er zelf middenin te zitten.

Soutendijk, Wouterse en Spijkers, een perfecte combinatie. Vooral de scene waar ze dronken zijn was indrukwekkend.

Het is gewoon veertig minuten wachten wat nou dat spannende is, waar is al dat mysterieuze gedoe voor nodig? En dan langzaam dringt de werkelijkheid tot je door... Beetje voor beetje kom je erachter wat er aan de hand is. En de werkelijkheid is verschrikkelijk...

Een absolute topper van eigen bodem. Alleen een beetje jammer van het (open) einde en de vriendin van Luc (die werkte op mijn zenuwen). Ik verhoog mijn stem naar 4.5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Mooie sfeervolle film, alles is lekker grauw en donker wat goed bij het thema past. Er wordt ook erg goed in geacteerd, vooral Wouterse overtuigde me. Het nadeel vond ik dat het allemaal nogal voorspelbaar is. 3,5*

Ps: wat staat Soutendijk er schraal op op die poster zeg.

Pps: die Variety recensie niet lezen als je de film nog niet gezien hebt, staat nogal een grote spoiler in.

avatar van otherfool

otherfool

Zo'n spannende opbouw... en dan zo'n teleurstellende 'ontknoping'. Mixed feelings derhalve.

avatar van SelmaDuim

SelmaDuim

Ik had werkelijk geen idee wat ik kon verwachten met deze film en in het begin had ik ook niet het idee dat het echt een hoogvlieger zou worden. Toen eenmaal duidelijk werd wat Els en Ad in het schuurtje verborgen hielden was ik erg verrast en werd de film een stuk interessanter. Soms erg naar om te zien hoe onmachtig er met Thomas werd omgegaan. Zeer goed geacteerd door alle vijf (!) de acteurs. Het valt me op dat niemand over de rol van Thomas spreekt, die verschrikkelijk goed werd neergezet door Michiel Vermey. Weet iemand wie hij is en wat hij nog meer heeft gedaan?

Een verrassende en erg sterke film.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De film gaat de mist in door van het aanvankelijk spannende uitgangspunt een sociaal drama te maken, daar waar alles voorhanden was om een soort van Calvaire waanzin over de kijker uit te storten. Het zwaartepunt van de film lag nu teveel bij dat ene geheim, waarvan ik al snel door had dat er iets in de trant van kinderen in de kelder waren opgesloten. Toen dit alles nog in nevelen gehuld was, deed de film het naar behoren. Al vind ik de fotografie in deze film niet echt om over naar huis te spreken. Het acteerwerk was aardig, al stoorde ik mij nogal aan die droplul van een Jaap Spijkers, die zich veelal van dezelfde gezichtsuitdrukkingen bediende. De dramatische impact die de film normaal gesproken op mij zou moeten uitoefenen ging geheel aan mij voorbij in deze weinig sfeervolle film. 2,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

De film is zelf fantastisch opgezet en heel donker en smerig. Alleen het verhaaltje is naderhand wel iewat een teleurstelling: Het draait om dat Luc zijn broer Ad na jaren weer ziet in de Ardennen, maar der is wel een geheim, en dat is natuurlijk die monsterlijke gehandicapte zoon van Ad en zijn vrouw(?) Luc komt er uiteindelijk achter dat die gehandicapte zoon van hem is en hem gemaakt heeft met de vrouw van Ad. Terwijl ik eerst dacht dat dat zoontje inteelt was, en met die gedachte was de film juist nog indrukwekkender en was het in princiepe niet zon "vreemdgaansdrama". Maargoed, verder heeft de film me wel zeer weten te boeien. Het si zoals gezegt heel grauw, koud en deprimerend met hier en daar ook een griezelig sfeertje. Vooral met die gehandicapte zoon Thomas krijg je toch echt wel een gevoel van: dit is wel heel erg extreem. Ook vooral hoe Ad ermee omgaat en dat ie om dat ie gehandicapt is jaren lang als een beest word behandeld en in de kelder is opgesloten. Ad was ook erg goed neergezet door Jack Wouterse en kwam ook echt helemaal gekwelt over. Jaap Spijkers deed het ook fantastisch. Ook dat moment dat ze dronken zijn is aangrijpend. En het heeft ook zo'n typische open einde.

Ondanks het te standaard climax toch een zeer gelukte NL-film.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Wel aardig, maar weet nergens écht overtuigend te worden.

De film ziet er vrij 'lelijk' uit, maar eigenlijk net het verkeerde soort lelijk. Het is wel vies, maar niet echt grauw. Het weet je niet naar de strot te grijpen. De film poogt het wel, maar ik mis de impact. Een soort voortkabbelende mineur (hoewel eigenlijk ook nog vrij licht..), maar niet die aanslag op je gevoelens.

avatar van The One Ring

The One Ring

Vooraf had ik op de een of andere manier een heel ander soort film verwacht. Meer een soort Secrets and Lies, of zo. Er zijn geheimen en leugens genoeg hier, maar dit was een meer sfeervolle, bijna thrillerachtige aangelegenheid. Zoals hier al veel opgemerkt wordt is het acteerwerk erg goed. Daarnaast weet Crijns hier goed de spanning op te bouwen en voor lange tijd het gevoel van een onbehaaglijk mysterie te vangen. Net als AmnesiA, ook voor No More Heroes, is het ook een beetje een soort film geworden dat je niet associeert met Nederland en wederom is het een zeer verdienstelijke poging.

Het mist hier een beetje een interessante climax. Nadat de identiteit van wat er in de kelder zit onthuld is blijft de film nog lange tijd interessant, zeker omdat de botsing tussen de manieren van hoe je om moet gaan met dat gehandicapte kind goed gebalanceerd uitgewerkt wordt (al zal denk ik niemand ontkenning dat dit een geval is waarin het kind beter gewoon een professionele instelling opgenomen kan worden). Het is dan ook wat jammer dat het geheel wat uitdooft op het einde, alsof er wat beet mist. Ook stoorde ik me soms aan de wat al te donkere belichting binnenshuis.

Maar wederom vooral een geslaagd project van No More Heroes. Ik zie toch te weinig van dit soort dingen in Nederland, terwijl ze maar al te welkom zijn.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een man, na 15 jaar zijn broer terug vindt in een huisje in de Ardennen. Een sterk verhaal waarbij de ontknoping eigenlijk in het midden van de film zit. En ondanks dat blijft het hierna ook nog boeiend. Donker, en de eerste helft heeft een goede spanningsopbouw en een enigszins naargeestige sfeer. De cast stelt zeker niet teleur.

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Renée Soutendijk ...

Slecht kwaliteit breedbeeld

(geen HD aanwezig)...

Redelijk achtergrond geluid

(Dolby Digital)...

avatar van Movsin

Movsin

Een naar, onbehaaglijk gegeven magistraal uitgewerkt in een film die beslist een tijdje blijft nazinderen.

Is het aanvankelijk eerder wat vlakjes, gaandeweg gaat het gevoel van een nakend drama overheersen en krijgt de film een diepmenselijk en thrillerachtig verloop.

Uitstekende, bezinnende slotsekwentie en bewonderenswaardige acts van de 5 hoofdpersonages.

avatar van Robi

Robi

Bij deze film had ik eindelijk weer eens het idee naar een klassieke Nederlandse film te hebben gekeken. Een film uit de tijd dat kunst nog belangrijker was als goede verkoop / kijk cijfers. Zoiets als de film De Smaak van Water (1982). Wat dat betreft was ik eigenlijk ook verbaasd dat deze film uit 2001 kwam. Hij leek ouder. Maar de sfeer van de film was vanaf het begin mysterieus en boeiend. Het verhaal bouwde mooi op en er werd prima geacteerd door klassieke Nederlandse acteurs.