• 9.371.645 stemmen

Keby Som Mal Pusku (1972)

Komedie / Drama | 90 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: If I Had a Gun

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Stefan Uher

Met onder meer: Marián Bernát, Jozef Gráf en Emília Došeková

Gesproken taal: Tsjechisch, Slowaaks en Russisch

Plot Keby Som Mal Pusku

Slowakije wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog wreed geregeerd door de nazi's. Voor Vlado en de andere kinderen in zijn dorp is dat geen belemmering om rare streken uit te halen, te dromen over heldendaden, de meisjes te bespioneren of om soldaatje te spelen. Als Vlado's oom echter een geweer bij Vlado thuis verstopt, zou hij zijn droom om de nazi's neer te knallen waar kunnen maken...

avatar van Baggerman

Baggerman

Leuk filmpje, dat onder de luchtige ondertoon toch wel tragisch is. De regisseur was erg blij met deze opdracht (zo ging dat in die jaren in het Oostblok!), omdat de karakters van jongens in deze film precies van zijn generatie waren en hij zo dus zijn jeugdherinneringen kon gebruiken ter verlevendiging van de film. Op één of andere manier deed de film me denken aan Askoldov's 'Komissar', al is deze levendiger en iets minder symbolisch.

Dat is hem goed gelukt. We krijgen een mooi beeld van het leven in een Slowaaks plattelandsdorpje, waar de mensen, tussen de schermutsleingen van de Nazi's en hun Slowaakse trawanten en de partizanen, hun normale leventje van voor de oorlog proberen voort te zetten. Voor hoofdpersoon Vlado en de andere kinderen is dit lastig, omdat de school is gesloten. De verveling drijft ze tot kattekwaad en streken die soms hilarisch en soms levensgevaarlijk zijn.

Leuk zijn de stukjes waarin een alternatieve werkelijkheid wordt weergegeven en waarin we de fantasie van Vlado aan het werk zien. Vaak worden ze weer behoorlijk ontnuchterend afgekapt door de werkelijkheid. Als één fantasie dan werkelijkheid wordt, voelt Vlado zich niet zo'n held als dat hij van tevoren had bedacht, wat mooi aansluit bij deze stukjes.

Al met al leuk om eens gezien te hebben.