• 9.379.744 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 26 mei 2011

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Rien à Déclarer

Dit is het verhaal van twee douanebeambten die vernemen dat hun kleine vaste douanepost op de grens tussen Courquain (Frankrijk) en Koorkin (België) op 1 januari 1993 zal verdwijnen. De Belg Ruben Vandevoorde, een overijverige douanier én francofoob van vader op zoon, ziet zich gedwongen om de eerste gemengde Frans-Belgische vliegende brigade op te richten. Zijn Franse partner wordt Mathias Ducatel, iemand waarmee hij het absoluut niet kan vinden, maar die tot ieders verrassing spontaan bereid was om de vaste partner te worden van Vandevoorde. Samen zullen ze de binnenwegjes in het grensgebied afschuimen, op zoek naar drugkoeriers en andere smokkelaars. Douanier Ducatel houdt er in het dagelijkse leven echter al bijna een jaar een geheime relatie op na met Louise Vandevoorde, de zus van Ruben. Mathias zal zich dus geen moeite sparen om zijn nieuwe douaneopdracht te doen slagen en de sympathie en achting te winnen van de broer van zijn geliefde.

Ruben Vandevoorde

Bruno Vanuxem

Le Chef Willems

avatar van jikamajoja

jikamajoja

Deze Franse komedie (à la "Louis de Funès) kan belange niet tippen aan zijn fantastische voorganger "Bienvenue chez les Ch'tis". Het is een leuke komedie met een geweldig duo, Poelvoorde en Boon. Het eerste uur is goed met véél plezante grappen, maar dan begint hij helaas wat te vervelen en valt hij in herhaling. Voor mij net een half uurtje te lang.

avatar van Duforez

Duforez

Ik ga hem binnenkort in de bios kijken.

avatar van Thomas3

Thomas3

Net gezien in de Bioscoop. Deel mijn mening met jikamajoja. Leuk om Poelvoorde bezig te zien. 3,5

avatar van wwwwww

wwwwww

Haha, ik vond de vorige al goed om te lachen, ik vind deze al helemaal niet moet onderdoen.

Hele goeie film .

Heel wat leuke momenten in de film en meerdere goed spelende acteurs ook, echt top.

Ik ben het absoluut niet eens met wat jikamajoja hier heeft gezegd omdat je beide films niet kan vergelijken, het gaat hem niet over hetzelfde thema ook dus je kan nooit gaan vergelijken en ik kan u zeggen op gebied van lachen en grappen en grollen er ong evenveel in deze hier inkomen.

avatar van Andreeke

Andreeke

Ge moogt geen films vergelijken enkel en alleen omdat ze een gemeenschappelijke acteur hebben. Zowel 'Bienvenue chez les Ch'tis' als 'Rien a déclarer' zijn uitblinkers in het genre. Lang geleden dat ik een bioscoop publiek nog zo horen lachen heb. Het heeft wel een meerwaarde als je goed het verschil verstaat tussen Frans Frans en Belgisch Frans. Zou waarschijnlijk goed nagemaakt kunnen worden met Nederlanders en Vlamingen. Krijgt van mij een welverdiende 4.

avatar van Friac

Friac

Ik vind dat je Bienvenue chez les Ch'Tis en Rien à Déclarer zeer zeker kan vergelijken, al was het maar omdat ze dezelfde regisseur (en hoofdrolspeler, maar dat doet er niet toe) hebben. Bovenal gaat het hier net als bij zijn "voorganger" over een conflictsituatie tussen twee leden uit verschillende gemeenschappen, die na verloop van tijd zo goed en zo kwaad mogelijk hun verschillen trachten te overbruggen wanneer ze beseffen dat een hoop van deze punten niet meer dan vooroordelen en cliché's zijn. Zeker en vast vind ik Rien à Déclarer een film die uit hetzelfde vaatje als Bienvenue chez les Ch'Tis tapt, met natuurlijk wel enkele adaptaties om een halve remake te voorkomen Het is in elk geval duidelijk dat Boon dezelfde ingrediënten gebruikt in de hoop weer een kassucces te scoren, iets wat hem wederom gelukt is.

De film bevat leuke, speelse humor, maar vaak is het van dat soort typisch Franse humor waar ik niet zoveel mee heb. Soms is het net iets te kinderlijk naar mijn smaak, bv. in de scènes met de smokkelaar. Het is vooral Benoît Poelvoorde die de grappig bedoelde situaties tot het juiste niveau weet te tillen, dankzij zijn overbekende mimiek en manier van praten.

Nergens is de film echt origineel, maar hij bevat wel de juiste ingrediënten om tot een leuke ontspannende film te komen (liefdesverhaaltje, het geconfronteerd worden met een bijzonder ingrijpende situatie - met hier een leuk nostalgisch tintje -, botsing tussen gemeenschappen,...). Danny Boon en Benoît Poelvoorde vormen bovendien een zeer goede tandem voor dit type film.

Helaas gaat de film zeker tijdens zijn laatste halfuur een beetje de mist in en voelt het einde veel te slordig en te gehaast aan. Dit zorgt er voor dat de film blijft steken op de standaard 3*. Leuk, maar zeker niet zonder fouten en geen absolute aanrader. Bienvenue chez les Ch'tis beviel me net dat ietsje beter.

Dany Boon buigt niet voor Will Smith - Filmblog - Film1.nl

->interview nav release Rien à Déclarer (2011)

avatar van voskat78

voskat78

Vandaag gezien in het filmhuis en het is dat ik moest werken anders had ik hem niet gezien, want normaal gesproken ben ik niet zo gek van dit soort type films maar ik moet zeggen dat het al met al wel mee viel. Natuurlijk was het naar het einde wel wat voorspelbaar allemaal en waren de cliche grapjes wel erg flauw, maar maakte het ook wel voor de afwisseling weer leuk. Al met al een leuk filmpje maar niet meer dan dat.

avatar van timburton

timburton

De humor was zoals we dat van Boon gewend zijn. Natuurlijk niet zo geweldig als zijn voorganger, maar ondanks de cliché's juist een heel origineel verhaal. Moest naar mijn mening ook maar eens tijd zijn dat er een degelijke komedie werd gemaakt rond de EU.

avatar van TVFreak

TVFreak

deze films zijn allemaal in het duits, versta er niets van

Donkerwoud

Deze film had alle schijn tegen zich. Zo gecharmeerd als ik ben van sommige Franse producties, zo'n hartstochtelijke hekel heb ik namelijk aan de ongeestige komedies die ze fabriceren. Fransen zijn niet grappig. Zo, geheel in stijl van de film er een lekker gegeneraliseerde opmerking ingegooid.De uitvergrootte ''strijd'' tussen Walen en Fransen wordt namelijk heerlijk over-the-top uitgebeeld met rake karikaturale personages en een fijn plattelandssfeertje. Ik hou er wel van als de cinema een stolp over de werkelijkheid legt en ons een wereld voorschotelt die weinig meer van doen heeft met ''de echte'' wereld. Ieder karakter -hoe racistisch, crimineel of doortrapt ook- heeft toch iets onschuldigs en lolligs over zich. Daarnaast zijn de grappen best goed geschreven. Verwacht geen subtiliteiten, maar goed getimede slapstick en een fijne chemie tussen de komieken Benoît Poelvoorde en Dany Boon.

In Vlaanderen al vanaf 15 juni op blu-ray en dvd:

Rien à Declarer, (blu-ray), Vlaamse Versie - Proxis.be & Azur.be - proxisazur.be

Rien à Declarer, (dvd), Vlaamse Versie - Proxis.be & Azur.be -proxisazur.be

Er staat nadrukkelijk Vlaamse versie bij, dus de ondertiteling zal dan wel iets afwijken van de nog te verschijnen NL uitgaves.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Leuke komedie die net als in het betere Bienvenue chez les Ch'tis, opnieuw goochelt met mentaliteitsverschillen. Ditmaal dus tussen Waal en Fransman. In werkelijkheid geloof ik niet echt dat beiden zo veel van elkaar verschillen maar het is wel een goed voorwendsel voor "racistische" humor. Poelvoorde en Boon zijn weer goed op dreef. Aan hun talent valt niet te twijfelen. Zij houden de film recht. De andere acteurs zijn nauwelijks grappig te noemen met uitzondering van de drugskoerier die betrapt wordt met zakjes coke in zijn reet
Simpel vermaak maar het werkt wel. Ook de periode van het afschaffen van de douanes en het ontstaan van de EU biedt een interessant tijdskader. 3*

Donkerwoud

Het valt me trouwens op dat deze heel erg onder de aandacht gebracht is. Toch wel apart voor een Franse komedie. De zaal zat dan ook vrijwel helemaal vol. Heeft iemand daar een verklaring voor?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Heeft wschl te maken met het succes van Bienvenue chez les Ch'tis, dat uitgebreid werd gepromoot destijds en een enorm succes was in de bios. Rien à déclarer is van dezelfde makers... hoge verwachtingen dus.

avatar van scumfrog

scumfrog

In vergelijk met Bienvenue chez les Ch'tis een tegenvaller, net niet grappig genoeg om echt leuk te worden.

avatar van Betamax

Betamax

Zo, ik vond deze dus zeker net zo goed als Bienvenue chez les Ch'tis.

Prima komedie en een leuk verhaal.

avatar van Gray

Gray

Vond hem heel goed, en zelf beter dan les chtis.

Toch wel het kruin van de waalse acteurs.

avatar van Precies

Precies

Leuk. Lekkere "Franse" wegkijkfilm voor een zondagmiddag.

avatar van vranque

vranque

Wat een heerlijke film en wat een ontzettend goeie setting.

Geen topper maar die zul je bij mij ook niet vinden in dit genre.

Erg geslaagd dit

avatar van JEFFHANGSAROUND

JEFFHANGSAROUND

105 minuten verspeelde tijd. Wat een waardeloze film. Het verhaal is voorspelbaar, de grappen zijn niet leuk en ik heb me doodgeërgerd aan het Frans.

avatar van Redlop

Redlop

Geinig, vooral Poelvoorde. 3*

avatar van scorepio

scorepio

Ik heb "Bienvenue chez les Ch'tis" (nog) niet gezien maar vond deze echt geweldig.

Vooral Benoît Poelvoorde vind ik echt een Oscar verdienen. Origineel , charmant en soms hilarisch zij de woorden die bij me opkomen om deze prent te loven.

Klein puntje van kritiek is dat ze de film wat te veel proberen te rekken hebben.

Een must see.

avatar van antoinetteb41

antoinetteb41

Ik vond hem helemaal geweldig daarom 5 sterren

]

avatar van b00ts

b00ts

Bienvenue chez les Ch'tis is dus beter. Is ook qua inhoud toch net iets anders. Deze krijgt van mij dan ook een half sterretje minder. Er zitten trouwens wel top momenten tussen hoor. Zie je wel dat je amblance zonder u schrijft..... geweldig!

avatar van Lobster

Lobster

JEFFHANGSAROUND schreef:

Kijk dan ook geen franstalige films!

Ik heb genoten van deze fantastische film, schitterende humor.

4.5

avatar van libra666

libra666

Vond het maar een slappe komkommer deze film, de grappen sloegen bij mij niet aan en echt leuk vond ik het niet. Bij momenten tracht men de toer van Louis de Funes op te gaan maar slaagt men daar toch niet in, leek mij meer op een komedie voor tieners zoals die Renault 4 helemaal uitgebouwd en extra vermogen enz... dit slaagt toch op niets, kan je beter naar Herbie de dolle kever kijken maar dan zit men bij Walt Disney Misschien voor mensen die vloeiend Frans op zijn Belgisch en op zijn echt Frans praten dat er een meerwaarde aan vast hangt wat voor de meesten onder ons niet het geval zal zijn? Neen geef mij dan maar een goeie ouwe Louis de Funes of Bourvil combinatie dan lig ik plat in mijn zetel want gevoel voor humor heb ik wel !!!

avatar van Gray

Gray

Wel de film heeft inderdaad meerwaarde als men:

- Waals en frans verstaat

- zelf ook nog heeft moeten aanschuiven aan de douane, (al dan niet met gesmokkelde sigaretten:) )

Nee het haalt niet het niveau van een de funes, want zo maken ze ze nimeer maar de film doet toch een goede poging.

Lobster schreef:

Kijk dan ook geen franstalige films!

Ik heb genoten van deze fantastische film, schitterende humor.

4.5

Blijft altijd grappig, de mensen die een anderstalige film kijken en hem dan afrekenen op de taal. Als je al zo'n hekel hebt aan een bepaalde taal, wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen, ga dan ook niet een film kijken waar ze het negentig minuten lang spreken.