Genre: Drama / Fantasy
Canada / Frankrijk
Geregisseerd door: Juan Solanas
Met onder meer: Kirsten Dunst, Jim Sturgess en Timothy Spall
Plot Upside Down
"Two worlds. One future."
Adam (Jim Sturgess) is een op het eerste gezicht doodgewone man, maar er is meer met hem aan de hand. Adam verlangt namelijk nog altijd naar zijn geliefde Eden (Kirsten Dunst), die hij kent uit een andere tijd en andere wereld. Hij heeft zich bijna neergelegd bij het feit dat hij haar nooit meer zal zien, wanneer hij haar op televisie ziet. Hij begint zijn onconventionele zoektocht.
Eden Moore
Mr. Hunt
Becky
Miss Maguire
bawimeko
Mooie plaatjes en best mooi uitgewerkt en bedacht. Jammer dat ze daarna vergaten er een aardig verhaal van te maken.
ndejong
Leuk concept met mooie beelden. Verder is het vooral middelmaat en eronder. De voiceover was verschrikkelijk.
nielstreurniet
Ik vond het toch echt een heerlijke film om lekker weg te kijken. Af en toe inderdaad wat vraagtekens hier en daar, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben normaal niet van zulke films, maar deze vond ik toch wel tof. Ook erg mooie beelden (landschappen in combinatie met de mooie lucht). Ik heb hem dan wel in Full HD gekeken wat ook wel scheelt.
De film krijgt van mij een 4,5
cloffie
Ik sluit me helemaal aan bij de post van Nielstreurniet.
Mooi eigentijds sprookje in een moderne jas!!!
In haar genre is een uitblinker van de laatste jaren, zoals ik dat ook voelde bij Stardust (2007)
4,5P
olbo
Slecht uitgewerkt, op vele vlakken. Visueel wel aardig, maar net TE.
Uier
- 2006 berichten
Upside Down is visueel erg mooi geschoten en het gegeven van de twee werelden is leuk uitgewerkt, maar wordt nergens echt intelligent of boeiend. Wat rest is een vrij saai Romeo & Julia verhaaltje, waarbij de Sturgess de shit overact, alsof zijn leven er vanaf hangt. Overdreven saaie dramatiek en best wel een tenenkrommend slecht einde.
Krappe 2.0*
Het concept was opzicht leuk gevonden en ook visueel (soms best aardige effecten) zag het er best fraai uit maar qua verhaal (inderdaad een soort van Romeo & Julia verhaal) stelt het helaas weinig voor en is het ook nauwelijks boeiend. Gelukkig duurt de film niet echt te lang waardoor het wel allemaal goed te behappen is.
Deze film heb ik in eerste instantie gekeken vanwege het meespelen van Kirsten Dunst waar ik een zwak voor heb. Na haar sterke rol in de film "Melancholia" viel ze me hier wat tegen. Ondanks dat blijft ze toch verreweg de beste actrice in deze film want de andere hoofdrolspeler Jim Sturgess speelt te overdreven en te geforceerd. Helaas is hij wel vrijwel iedere seconde te zien en Kirsten Dunst niet. Leuk om een keer gezien te hebben deze film maar meer ook niet.
zegmaarmaarten
Aardig bedacht, maar niet echt goed uitgewerkt. Toch een beetje flauw. 2,5 sterren voor de moeite.
vranque
nou, nou. dit slaat de plank toch volledig mis. beelden zijn niet onaardig maar het gaat je wel tegenstaan na verloop van tijd. Evenals die vergezochte relatie. Nee. niet
movie freak84
leuke film. weliswaar geen topper maar kijkt lekker weg.
weer eens wat anders. goed acteerwerk , mooie beelden en kirsten is gelukkig ook niet de lelijkste waar je anderhalf uur naar moet kijken. 3.5
kammie888
Geweldig leuk concept. Ik kijk veel films en dit is echt eens een keer orrigineel en mooi gemaakt.
Super bedacht!
schumacher
Vond er echt niks aan, saai ook.
Visueel akkoord dit snor zat maar jongens, deze kijkt helemaal niet lekker weg, boeide me niet, ieder zijne meug
laurel
De film zal visueel best in orde zijn, maar ik vond het uiterst irritant om naar te kijken.
Noodless
Je kunt deze film het best omschrijven als een fantasievol romantisch sprookje waarbij het concept knap bedacht en origineel is. De beelden zijn heel mooi en het verhaal blijft boeiend tot het einde. Daarbij vond ik de hoofdrolspelers degelijk in hun rol. Een pluspunt ook voor de sfeerschepping en de mooie overheersende blauw/grijs getinte kleuren.
Speciaal filmpje die voor mij een dikke 8/10 verdiend.
Shinobi
Op zich is het concept van deze film wel interessant te noemen. Al klopt er natuurkundig uiteraard niets van, maar dat terzijde. Ik heb het gevoel alsof de makers zoveel ideeën gepoogd hebben te implementeren dat het eindproduct uiteindelijk ietwat een broddelwerk is geworden.
Want het verhaal is vrij dun en het komt helaas ook nooit helemaal goed uit de verf. De verscheidene plotgaten helpen hier ook niet echt bij, met name omdat sommige scènes vanuit het niets afgekapt worden. Om maar iets te noemen: het ene moment wordt Adam achtervolgd door de politie en in een volgende scène zien we alweer hoe hij thuis is gearriveerd. Hier kan ik mij best aan storen, want ik ben ook echt iemand die wil weten wat er daartussen is gebeurd. Een ander voorbeeld is ook dat Eden tegen het einde aan tussen neus en lippen opeens verteld dat ze zwanger is van een tweeling. Hierbij had ik ook het gevoel alsof ik iets had gemist wat niet in de film zelf is voorgekomen.
Wat betreft het verhaal hebben ze zich er naar mijn mening te gemakkelijk vanaf gemaakt. Gelukkig ziet het er op sommige momenten visueel wonderschoon uit. En eigenlijk is dat ook wel mijn eindconclusie: Upside Down heeft een mooi omhulsel, maar een diepgaand verhaal en sterk acteerwerk moet je niet verwachten.
2,5 Sterren.
SnakeDoc
Ontzettend interessant uitgangspunt, origineel en knap gemaakt.
Heb me geen moment verveeld, maar vond het einde te snel en te afgeraffeld gaan. Anders had er absoluut meer in gezeten.
Vond de hoofdrolspelers erg goed, maar alles daar om heen wat matjes.
Visueel ook ruim voldoende!
hutsekluts
Leuk verhaal in een onwerkelijke wereld. Effecten zijn uitstekend en hier en daar grappig. Onderhoudend!
Naomi Watts
Upside Down moet het vooral hebben van de solide en knappe vormgeving van het futuristische universum waar de film zich afspeelt. Al zorgen de natuurkundige wetten in het concept ook voor veel design problemen waardoor het allemaal heel lelijk oogt. Ook het concept en die natuurkundige wetten maken het narratief ook niet erg vloeiend.
Ook het narratief heeft te veel slordigheden. Uitwerking van het liefdesverhaaltje werkt ook niet, als kijker heb je geen enkel moment de indruk hoe veel de hoofdrolspelers om elkaar geven, geen chemie tussen Sturgess en Dunst en waar Dunst prima ingetogen acteert, overdoet Sturgess het behoorlijk. Alsof ie dacht in een character driven projectje was terechtgekomen.
Solanas tovert qua fundement mooie visuals op het doek maar weet in de volgende dimensie dat design geen gewenst vervolg te geven. Script rammelt aan alle kanten en Sturgess is iets te ambitieus. Vermakelijk.
schram101
Het bijzondere concept wordt maar matig uitgewerkt en blijkt uiteindelijk slechts een mooi omhulsel voor een film met weinig inhoud en verassingen.
Het is dan vooral dat de kijker moet pleasen. Tot op zekere hoogte lukt dit aardig. De originaliteit is bijzonder en het ziet er af en toe best aardig uit, ook al is het greenscreen af en toe bijna door het scherm heen te zien.
Daarnaast is de film ook vrij zielloos. Karakters voelen leeg aan en zijn platter dan bordkarton. Sturgess mag een minuten lange voice over doen en dat gaat hem niet niet best af.
Zonde, Upside Down blijkt de verwachtingen niet waar te kunnen maken, ook al waren die naar aanleiding van het gemiddelde op de site al behoorlijk gekelderd.
black_mesa
Enigzins vermakelijk en best origineel. Helaas is er niet uit gehaald wat er in zat. Deze film had volgens mij veel meer kunnen zijn.
Yann Samsa
Altijd vervelend wanneer een film met een interessante premisse die visueel eigenlijk wel snor zit, volledig wordt neergehaald door een flinterdun verhaal, Hollywoodse pompeusheid en slordigheid.
Dat ik niet helemaal in de drive van de film zat kan ook, maar het publiek in de zaal had dan ook het intellect en de aandachtsspanne van een krop sla. Maar toch.
Nochtans een redelijk solide cast met Kirsten Dunst en Timothy Spall, en een verrassend goeie Sturgess (die zeer naturel speelt).
Het probleem echter is dat het verhaal zo ongelofelijk kunstmatig was, en op bepaalde momenten echt belachelijk kinderlijk. Het wordt niet intrigerend uitgewerkt maar vlak en glad voorgeschoteld. De klassenstrijd wordt niet gekaderd en is eigenlijk slechts een middel om het liefdesverhaal een onmogelijk karakter te kunnen meegeven. Het wordt dan nog 's saai ook, omdat het volledige inhoudspakket je eigenlijk al binnen de eerste 40min wordt meegegeven.
De klassieke omdat-het-ons-gemakkelijker-uitkomt foutjes zaten erin (lichten aan laten bij het verlaten van de kamer, foutjes in perspectieffilming, putten in straten die veranderen en tevens ook de ingang van het hoofdpersonage z'n huis), wat op zich niet erg is; maar ook veel grotere fouten werden gemaakt (zomaar eventjes iemand moeten laten vallen omdat je hem/haar niet meer kan vasthouden, en daarna toch maar niet je twee handen gebruiken om jezelf naar boven te trekken maar eerst nog eventjes uitbundig huilen terwijl je daar aan één arm rond de afgrond hangt te bengelen; of het contact tussen de twee werelden die verboden is, terwijl er wel een gemeenschappelijke rookruimte is en bellen naar z'n liefje gewoon kan).
Dan was er nog wat ik het syndroom van LotR noem: nu zal het eindigen, o nee toch nog tien minuten, dan zal het nu eindigen, o nee toch nog tien minuten,... Met het verschil dat LotR dubbele speellengte heeft. Dat zorgde er dan weer voor dat er niet één maar drie (je moet maar durven) beleerde momenten waren die op de koop toe ook nog eens erbarmelijk werden 'voorgelezen'.
Even dacht ik nog dat de idee van de film (en het gevoel van Metropolis meets sprookje) de Bollywood uitwerking zouden kunnen redden (want uiteindelijk is het wel leuk te zien hoe speels die zwaartekracht wordt getart), maar het einde (het echte einde, na twee voorspellen) was zo tenenkrullend slecht dat ik m'n lach niet kon inhouden.
Dit kon een verbeterde Imaginarium of Doctor Parnassus worden, maar werd uiteindelijk een Metropolis van den Aldi.
Toen ik voor het eerst Eraserhead zag, heeft dat mijn volledige perceptie en beleving van film veranderd. Ik dacht dat de commerciële televisie me niks meer te bieden had. Echter, toen kwam Inception - misschien moest ik m'n visie op blockbusters maar wat veranderen (en dan vooral in het niche scifi en mysterie). Maar nee, Inception bleek niks meer dan een geweldige uitzondering.
Solanas, dikke prut jongen.
Nephilim
Screw the Haters. Mooi sfeertje, prachtige beelden en lief verhaaltje. Ik heb me zeer vermaakt. Ik wil een deel 2
amenmalek
Dit had een enorme dikke thriller/actie kunnen zijn door het briljante concept. Maar goed: het werd een vrij dun liefdesverhaaltje. Wel met een hele schattige Kirsten Dunst, waar ik toch altijd weer met plezier naar kijk.
Dus qua love story voldeed hij aan alle hollywood clichés. Maar in een ander genre had er veel meer uit het 'double gravity'-concept kunnen worden gehaald. Ik hoop dat anderen in de toekomst hier wellicht mee aan de slag gaan, want man oh man wat kan je daar toffe dingen omheen verzinnen!
Desalniettemin een heel gedegen film, want ik heb me toch anderhalf uur prima vermaakt.
gauke
Een nogal opgeblazen romantische sciencefiction fantasie film waarin de hoofdpersoon alles zo letterlijk mogelijk neemt. Het idee achter deze film is intrigerend, maar helaas is het script aan de magere kant (een vaag liefdesverhaaltje) en lijkt de regisseur niet te weten hoe hij de zaak aan moet pakken. Bovendien zijn de personages oninteressant en missen zij diepgang. De dialogen kraken bijna van ellende.
dekschrobber
Dit is typisch zo'n film waarbij je aan het einde denkt "jammer".
Indien de film wat eerder was geëindigd, zonder clichés had het wat mij betreft al een punt hoger gekregen. Oftewel geen happy end. Het idee is leuk, maar uitwerking helaas wat minder.
stuffie
De voice over in het begin was inderdaad verschrikkelijk. Toch een mooie en originele fantasyfilm. 3 sterren voor het verhaal, 1,5 ster extra voor de originaliteit.
aSMoDeuS
Verre van perfect maar aandoenlijk genoeg voor een goede voldoende.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Drama / Fantasy, 2012

Komedie / Drama, 2010

Winter's Tale
Fantasy / Romantiek, 2014
upper classgeheugenverliesexploitatieverboden liefdeplanetclass differencesalternate realityalternative realitygravitycosmeticsslum dweller