• 9.374.935 stemmen

Tombstone (1993)

Western | 130 minuten / 134 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 130 minuten / 134 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: George P. Cosmatos

Met onder meer: Kurt Russell, Val Kilmer en Sam Elliott

Gesproken taal: Engels en Latijn

Releasedatum: 17 februari 1994

Plot Tombstone

"Every town has a story. Tombstone has a legend."

1879. Na de burgeroorlog begint Wyatt Earp een nieuw leven met zijn broers in Arizona. Zijn vriend Doc Holliday gaat met hem mee in de hoop dat zijn TBC geneest. Ze verdienen goed en kunnen zich overal buitenhouden tot zijn broer Virgil de misdaad in de stad niet meer kan aanzien. Wyatt krijgt het zelf ook moeilijk omdat zijn vrouw opium gebruikt en hij verliefd wordt op een actrice.

Wyatt Earp

Henry Hooker

Billy Breckinridge

Ike Clanton

• 19677 berichten

Bijzonder sterke western, met een uitstekend acterende cast.

Kurt Russell is voor mij de beste Earp acteur ooit, en tevens een van de weinigen die ook uiterlijk iets van de echte Earp weg heeft.

Kilmer is eveneens geweldig als Doc.

Maar in feite is iedere acteur en actrice in deze zeer geslaagde film goed bezig.

Een grimmige en meeslepende verfilming van dit deel van Earp's leven.

mayhemblik

Mwahh, geef mij maar een oude Clint, weet iemand misschien het adres waar ze die opplak snorren verkopen, ik wil namelijk al heel lang bakkebaarden.

Oja, wat zal mijnheer Heston zich een grote jongen hebben gevoeld tussen al die schietgeweren.

Een oude Clint?

Clint Walker?

Nee Clint Oostwoud!!

Nee Clint Oostwoud!!

Ach ja...Oostwoud uit het (wilde) westen!

Sinds ik er woon wel ja.

Een vraagje, ik heb net jou persoonlijke gegevens bekeken, maar heb jij een van de echte wel eens ontmoet???

Oja ik heb nog een tip voor je, de gewldige serie Deadwood, ik weet zeker dat je daarvan zult smullen.

Sinds ik er woon wel ja.

Hahaha, nee, zó oud ben ik nog (net) niet...

Maar wel oud genoeg om je humor te waarderen, haha.

Dank voor je tip m.b.t. Deadwood.

Ik heb daar een aantal afleveringen van gezien, maar dat is toch niet echt mijn ding eerlijk gezegd.

Ken je die TV serie 'Dead man's gun' nog?

Ook een heel duistere aangelegenheid (vind ik van Deadwood ook)

Dat sprak mij echter meer aan.

Maar voor mij hoeft het eigenlijk niet zo zwartgallig allemaal.

Liefst zie ik westerns in de stijl van 'Rawhide' (hé..daar zat Oostwoud ook in!)

Veel ' wide open spaces'.

Toch bedankt hoor.

mayhemblik

Is goed ouwe koeiejongen van me.

Now i have to go, this page is to small for the 2 of us.

Meesterlijke rol van Val Kilmer. Fenomenaal!

Ik zat me te verheugen op de stem van Sam Elliott, die man heeft zo'n karakteristieke stem. Erg geschikt voor westerns zou je zeggen, maar hij heeft hier helaas amper dialoog. Gemiste kans.

avatar van Starscream

Starscream

Dit vind ik persoonlijk de beste western die er is ik kijk hem telkens weer heel graag

massin

echt een superwestern mooi verhaal mooi geacteerd, sterke cast (vooral val kilmer speelt 1 van zijn beste rollen)

ik mis deze nog in mijn collectie

jammer dat de film nergens te koop is.

massin schreef:

ik mis deze nog in mijn collectie

jammer dat de film nergens te koop is.

Momenteel inderdaad moeilijk in Nederland te vinden.

(al kom ik hem soms nog wel tegen)

Maar als je niet absoluut een versie met Nederlandse subs zoekt kun je hem wel op Ebay UK vinden bijvoorbeeld.

Daar is ook de director's cut te koop.

Wel even uitkijken met de verschillende prijzen!

Die verschillen namelijk nogal.

Brix schreef:

Momenteel inderdaad moeilijk in Nederland te vinden.

(al kom ik hem soms nog wel tegen)

Daar is ook de director's cut te koop.

Wel even uitkijken met de verschillende prijzen!

Die verschillen namelijk nogal.

toch wel vreemd eigenlijk. meeste flutfilms zijn bij moviesites in tig verschillende kleuren en edities te bestellen, deze topfilm is op de 1 of andere manier niet in hun assortiment opgenomen.

ik bestel liever niet via buitelandse sites of E-bay. vertrouw dat nooit

(massin schreef:)

ik bestel liever niet via buitelandse sites of E-bay. vertrouw dat nooit [/quote]

Ja, beetje raar inderdaad dat die dvd zo moeilijk te vinden is.

Ik heb overigens (bijna) geen slechte ervaringen opgedaan met bestellingen in het buitenland, terwijl ik er toch er veel gekocht heb,

USA, Korea, UK, Duitsland.

Alleen met België gaat er wel eens iets mis.

De post-service daar laat te wensen over spijt mij te moeten zeggen.

Maar mocht ik de 'Tombstone' dvd hier ergens tegenkomen dan geef ik je wel een seintje.

massin

bestel je helemaal tot in korea en the USA en dan ondervind je problemen in Belgie hilarisch

waardeer ik zeer, alvast bedankt voor het aanbod

avatar van Wommeltje

Wommeltje

4 voor de film, geweldige western met een ijzersterke Kurt Russel, erg boeiend van begin tot eind, punt extra is voor de briliant gecaste Val Kilmer.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mooie productie met alle klassieke elementen die het genre western kent: een sheriff, kansspelen in saloons, shootouts, en hippe oneliners, het komt er allemaal d'r in voor. Het enige jammere is dat je blijft staren naar de opplaksnorren van Kurt Russell en Val Kilmer.

Maar goed qua film zelf was het een okeeje film. Op sommige momenten wel overdramatisch (incl. de muziek) aangezet, maar dat wordt gelukkig nooit irritant.

• 19677 berichten

Tja, zo zagen de echte snorren in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt toch ook uit, met veel pomade erin.

Mij storen die in de film dus ook niet echt.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Brix schreef:

Mij storen die in de film dus ook niet echt.

Het was toch veel toffer geweest wanneer Kurt en zijn kornuiten al die snorren echt hadden laten groeien ipv zo'n snor op je gezicht te plakken .

• 19677 berichten

Hahaha, ja, mits voldoende haargroei van nature mogelijk is.

Van Kilmer weet ik niet zeker of het al dan niet echt is.

Die van Elliott beslist wel.

Die loopt er meestal zo bij.

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

orbit schreef:

Vreemd, al die Wyatt Earp verfilmingen rond deze tijd... Dit is de beste echter.

Ben ik niet met je eens. Voor mij is dit de beste: My Darling Clementine (1946) , maar smaken verschillen zullen we maar denken.

avatar van Awake78

Awake78

Hey deze komt op tv volgende week woensdag (10 februari)!

Heb de Wyatt Earp met Kevin Costner thuisliggen, maar eerst even deze kijken.

avatar van jacobz

jacobz

Ze kunnen het dus nog wel, moderne westerns maken...

• 19677 berichten

Ja hoor, er zijn er nog wel een aantal, zelfs TV westerns van uitstekend niveau.

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Prima western met vooral goede rollen van Val Kilmer als Doc Holliday en Sam Elliott als Virgil Earp ("How dare you to threaten me, you son of a b*tch !").

avatar van Rosicky

Rosicky

Kurt Russell als BadMotherfucker in een western, leuk. Ook Kilmer is erg goed. Verhaal technisch maar zwakjes, en niet altijd even lekker in beeld gebracht. Toch best een leuke film, vooral door het goede acteerwerk en veel leuke scenes

avatar van judgepaddy

judgepaddy

"i'm your huckleberry" is de term die ik, dankzij deze film, nog af en toe roep als ik call met poker.

Maar goed, ik ben dan ook stoer!

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Goed acteerwerk, onderhoudend verhaal en een aantal erg vermakelijke humor en actie scènes. Helaas is de muziek bij vlagen wat té aanwezig en sommige cliché's worden niet geschuwd, al zijn er dat gelukkig maar enkele en is deze western over het algemeen erg geslaagd in z'n opzet. Prima kijkvermaak.

avatar van ehs21

ehs21

Toch lang niet zo goed als de oude spaghetti westerns vind ik. Het hele liefdesverhaal met die actrice had wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden. Het is niet interessant en de film duurt hierdoor ook gewoon te lang. Verder een aantal wel erg onlogische scenes. Virgil is net neergeschoten en dan gaat zn broer ff lekker een potje poolen in een hel verlichte saloon. Of dat die ene gast weer teruggaat naar de cowboys om te zeggen dat ie toch niet terugkeert Slaat natuurlijk nergens op, en die scene dat de leider neergeschoten wordt terwijl Wyatt daar in die rivier stond was ook lekker onrealistisch.
Wel fanatastische rol en personage van Doc oftewel Val Kilmer. Iets beter dan gemiddeld, zonder dat romantische gedoen zeker een halve ster meer geweest. 3*

• 19677 berichten

Toch zijn een aantal van de dingen die je als onrealistisch ziet wél zo geweest in werkelijkheid.

Wat ik westerns als deze vóór vind hebben op de Italiaanse is dat het allemaal serieuzer van opzet is dan de spaghetti westerns.

Die zijn, ondanks het aantal doden dat er in valt, meestal toch niet serieus te nemen.

Ik zeg duidelijk meestal, want er zijn wel enkele uitzonderingen.

Maar het gros is toch erg over de top, met groteske personages.

Ik krijg ook zelden het gevoel dat die films zich in het Amerikaanse westen afspelen.

Cowboys, en vee zie je er zelden, indianen nog minder.

Ik zeg niet dat ik spaghetti westerns niet kan waarderen, maar de échte western komt voor mij nog altijd uit Amerika.