• 9.373.069 stemmen

Lo Straniero di Silenzio (1968)

Western | 92 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: The Horseman and the Samurai / The Silent Stranger

Oorsprong: Italië / Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Luigi Vanzi

Met onder meer: Tony Anthony, Lloyd Battista en Kin Ômae

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Japans

Plot Lo Straniero di Silenzio

"When he stops talking...Start running!"

"The Stranger" helpt een jonge Japanse man, die op zijn beurt The Stranger, voor een ruime vergoeding, naar Japan stuurt met de opdracht een document af te leveren bij een man. The Stranger komt er al snel achter dat het in Japan niet veel anders toegaat als in het Wilde Westen, en hij belandt te midden van een oorlog tussen Samoerai-krijgers.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van kinjutsu

kinjutsu

1e klasse "hand-cannon" op die poster.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor deze gekende spaghetti meets chanbara klassieker c.q. zoveelste remake van Yojinbo ? Het was nog wel de eerste van zijn soort ! Misschien komt het door de buitengewoon onaantrekkelijke Duitse DVD release met de absurde titel "Der Schrecken von Kung Fu " ...
Lang voor blindman liet Anthony zich dus inspireren door het chanbara genre, waarbij deze dan ook in Japan zelf speelt, noodgedwongen want anders was het een remake geworden van Yojinbo remake PUPDD van amper 2 jaar eerder, misschien iets teveel van het goede.
Het verhaal is gekend: lo straniero Anthony ontmoet in de Yukon vallei een stervende Japanner die hem een document geeft dat bij de Motori clan dient te worden afgeleverd, en mag daarvoor een beloning van 20.000 dollar incasseren. Hij spoedt zich als een malle naar Japan en bedenkt daar dat hij in een remake van Yojinbo zit, en hij dus ipv gewoon het document af te leveren 2 clans (die mekaar als gebruikelijk bekampen) tegen mekaar uit moet spelen mbv dat document ..
Waarbij de ene clan trouwens wordt bijgestaan door nog een blanke duivel: bad guy Lloyd Battista, die de mitrailleur ter plaatse heeft geintroduceerd . Zoals de poster reeds suggereert heeft lo straniero echter zijn eigen arsenaal aan wapentuig ter beschikking waarmee hij zich op uiterst practische wijze kan redden in een hem vreemde cultuur, ohne Rücksicht auf Bushido...
Het gaat hier uiteraard om een halve komedie met tongue in cheek naar andere spaghetti en chanbara klassiekers, waarbij de chanbara scènes zich bij voorkeur af spelen tijdens zeikende Kurosaweske regenbuien.
Dit alles werd voorzien van een briljante score van Cipriani, die in de themetune IBIBIC spooft.
Meer voor liefhebbers van spaghetti komedies dan voor chanbara tifosi, al dient te worden benadrukt dat de film grotendeels in Japan is opgenomen en de Japanners ook Japans spreken in alle versies, behalve een bakvisje dat Engels heeft geleerd en als tolk optreedt.

avatar van thunderball

thunderball

Deze afgelopen weekend zitten kijken.

Na "Get Mean" smaakte dat duidelijk naar meer en heb ik de overige delen van "The Stranger" quartologie ook maar aangeschaft. Dit is feitelijk de derde en -hoewel ook volkomen van de pot gerukt- toch iets minder absurd dan deeltje vier, dus dat zou kunnen betekenen, wanneer die trend zich door zet, dat wanneer ik tenslotte bij deel één ben uitgekomen, ik naar een volkomen normale film zou kunnen gaan kijken.
Nee, dat geloof ik zelf eigenlijk ook niet!

Anthony is weer lekker op dreef en er wordt weer flink met hem afgerost, gesold en vernederd, maar daar hij (mede) bedenker van dit alles is, kan hij niet anders, dan hooguit zichzelf, de schuld geven.

Verhaaltje is natuurlijk weer totaal niet serieus te nemen en eigenlijk zit je als kijker vol verwondering met een lichte grijns dit alles te aanschouwen. Het plot, als daar ook maar ergens sprake van zou zijn, is totaal niet terug te vertellen, want wordt ontzettend rommelig en van hak op tak gebracht, maar het is in ieder geval niet saai te noemen, want iedere vijf minuten gebeurt er wel weer iets anders onverwachts.

Maatje Battista is ook weer van de partij, dit maal op de credits als "De Amerikaan" en hij blijkt voor de ene clan alles met een machinegeweer, op aanvraag, aan flarden te schieten (totdat de Stranger de slagpin er uit haalt, dat spreekt voor zich!).

Melig, maf en volkomen absurd, maar -voor wie er van houdt- uiterst genietbaar.

Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.