• 9.373.533 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Frank Silvera, Kenneth Harp en Paul Mazursky

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Fear and Desire

"Trapped… 4 desperate men and a strange half-animal girl!"

Vier soldaten, ingesloten door de vijand, plannen een ontsnapping langs de rivier. Op weg zien ze een paar vijandelijke officiers en ze beslissen om ze te vermoorden. Wanneer de soldaten de vijandelijke officiers te lijf gaan, ontdekken ze dat ze het slachtoffer zijn van hun eigen dubbelgangers.

Lt. Corby / The General

Fletcher / The Captain

Narrator (stemrol)

avatar van tovenaar

tovenaar

Heeft iemand überhaupt deze film weleens in een winkel/videotheek of waar dan ook zien liggen? Of is het echt waar dat ie nergens, maar dan ook nergens te krijgen is.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Wel, thuis hebben we lange tijd een bestofte videocassette gehad met "Fear and Desire" erop. Blijkbaar was dat uitgezonden op de BBC. Ik vond dat als tienjarige een bizarre film, ik weet eigenlijk niet meer waar hij over gaat - desondanks toch leuke herinneringen aan. Zou eigenlijk wel graag deze film eens opnieuw zien.

avatar van starbright boy

Dit is nu zo'n film die wel vrij mag komen nu Kubrick dood is. Beperkte bioscooprelease en daarna volledig afgestoft enzo op DVD. Zoiets als nu gebeurt met "Als twee druppels water".

avatar van Diesel

Diesel

Kubrick's dislike of his early film Fear and Desire (1953) is well known. He went out of his way to buy all the prints of it so no one else could see it.

Bron

avatar van starbright boy

Laatst een stukje gelezen waarin de mensen die Kubricks erfenis beheren ook aangeven dat dit nooit op DVD zal verschijnen. Zijn korte films daarintegen op termijn wèl.

starbright boy schreef:

Nu TOCH op dvd!

PLEASE NOTE: Due to the rarity and improper storage of this lost cinematic gem - The picture quality has suffered drastically. We have digitally enhanced the picture quality with very best in current Digital picture enhancement software technology, but this alone can only do so much to enhance the existing poor quality of the picture. Please do not expect pristine picture quality. We rate the picture quality at B- (A being the best). This is an early glimpse into the mind of the Genius- Stanley Kubrick, the Greatest Film Director of all time.

avatar van starbright boy

Nog eens even de site gekeken en het blijkt een DVD-R. Lijkt me niet erg legaal.

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Alle films op die site zijn dvd-r. Volgens mij hebben ze de goedkoopste vorm van productie gekozen om een aantal zeldzame oude films op de markt te krijgen. Het verschilt niet veel van de aanpak van time warner, dus op zich maakt het niet zoveel uit.

Drs. DAJA

Valt hij toevallig ergens te pindakazen?

avatar van MXO

MXO

Ik vraag me ook af hoe de andere deze film hebben gezien. Op het filmfestival in Gent was hij ook niet te zien!

avatar van gotti

Hij is volgens mij wel een tijdje te koop geweest...

Drs. DAJA

Op die site ja . Bootleg kopieen. Maar hij kan nooit in (gewone) winkels hebben gelegen!

avatar van Beitel

Beitel

Ik heb nog niet de kans gekregen de film te zien, en misschien is dat maar beter ook. Toch moet ik zeggen dat de openingszinnen mij wel bijblijven. Stanley Kubrick leerde van deze film dat hij helemaal geen woorden nodig had om deze boodschap over te brengen, maar misschien begrijp je Kubrick's films beter met deze woorden:

""There is a war in this forest. Not a war that has been fought, nor one that will be, but any war. And the enemies that struggle here do not exist unless we call them into being. For all of them, and all that happens now is outside history. Only the unchanging shapes of fear and doubt and death are from our world. These soldiers that you see keep our language and our time, but have no other country but the mind.""

avatar van Dave Bowman

Dave Bowman

Fear and desire is te zien op youtube, maar is geen aanrader. Dit is geen al te beste film op vele vlakken. Eventueel interessant om een beginnende Kubrick aan het werk te zien, maar dat is het dan ook. De film is niet te vergelijken met zijn latere werk en laat je dus best links liggen. Ik ga ook geen stem uitbrengen omdat ik deze film beschouw als een oefening. Kubrick was alles behalve trots op deze film, en met rede.

avatar van Exploitation

Exploitation

Tegenvaller van Kubrick (wat hij ook zelf toegeeft!). Beeldkwaliteit was ook niet echt geweldig misschien dat ook daarom de film mn aandacht niet goed wist vast te houden. 2,5*

Drs. DAJA

Van deze film was ik weinig onder de indruk. Vooral met het oog op Kubrick's pretenties (en dat deze hierin overduidelijk en overpretentieus aanwezig zijn) begrijp ik dat hij deze film liever niet gereleased zag. De shots zijn vooral het oog op licht prima en erg goed voor een beginneling maar globaal gezien heeft de film toch absoluut een saaie look. Licht hem vooral aan de erbarmelijke art direction en met name de wel zeer povere locatie's. Verhaaltechnisch ook weinig indrukwekkends, nee geen verloren pareltje dit.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

De titel is zo magisch, wonderlijk.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het debuut van Kubrick is helaas niet al te best. Het verhaal is nog wel aardig gevonden, zeker het idee dat het een oorlog is die nergens in het echt plaats heeft gevonden en ook nergens naar refereert. Qua uitvoering is het echter nergens erg goed. Het acteerwerk is mager en de kijker wordt getrakteerd op ellenlange praatscenes van soldaten met al dan niet wat struikgewas op de achtergrond. Bij de wat heftigere momenten wordt er flink met montage gespeeld en zwelt de bombastische muziek nog eens extra aan. Het ziet er desalniettemin nogal klungelig uit.

Kortom, een aanrader voor alleen de Kubrickofielen! Ook zij zullen waarschijnlijk wel inzien dat Fear and Desire een opstapje was voor latere meesterwerken als Paths of Glory, Dr. Strangelove en Full Metal Jacket. In die drie films zou Kubrick het thema oorlog telkens op een andere manier en vele malen beter aanpakken.

avatar van Legan

Legan

Hoe je het ook wendt of keert, Fear and Desire is overduidelijk een amateurfilmpje.

Qua idee op zich best aardig, maar de uitvoering is meer dan belabberd. Slecht geacteerd (als je dat acteren mag noemen) terwijl de personages nog dunner zijn dan bordkarton. Het bevat een hoop saaie monologen, slappe actie en erbarmelijke locaties.

Grappig debuut, maar niets meer dan een klungelig amateurwerkje. Toch strak dat een film als deze wel op de site mag en andere amateurfilms niet.

avatar van Reinbo

Blair witch Project staat er toch ook op.

avatar van Legan

Legan

Reinbo schreef:

Blair witch Project staat er toch ook op.

True, maar die werd eerst ook vertoond op Sundance. En als je kijkt hoe Fear and Desire werd gefinancierd, geproduceerd en gedistribueerd, dan is daar toch een wereld van verschil. Maar je hebt wel enigszins gelijk.

avatar van Reinbo

Evil Dead, Bad Taste, Eraserhead.... er staan wel meer films op die p amateurbasis in elkaar gezet zijn. Dat is volgens mij ook geen criterium. Daarbij was de distributie in 1953 natuurlijk een ander verhaal dan nu, waar je je bij tal van Festivals kan inschrijven.

Had het erger verwacht.

Op sommige punten inderdaad wel érg amateuristisch. Vooral het acteerwerk is erg pover en leidt af van de film. Slecht gebrachte dialogen en monologen klinken geforceerd en doods. Ligt ook voor een deel aan de tekst zelf, die wel erg gericht is op "ik wil wat zeggen!".

Visueel vond ik het dan weer wat beter. Lichtspel in leuk en de film maakt bij momenten goed gebruik van contrastrijk zwart/wit. Ook de montage is bij momenten opvallend, al is het dan ook weer niet meteen goed te noemen.

Wel fijn dat de film aardig klein blijft. Kleine oppervlakte, bepert aantal personages en een korte speelduur houden het allemaal een beetje boeiend.

Stelt niet zo heel veel voor, uitwerking is gewoon wat te pover voor een film als deze, maar binnen het volledige oeuvre van Kubrick niet eens zo'n slechte film. Wat minder kitscherig en/of saai dan ik van hem gewend ben.

Edit: opvallend weinig stemmen bij een film van wereld's grootste regisseur.

avatar van mister blonde

mister blonde

Is heel lang amper verkrijgbaar geweest en nog steeds niet te krijgen op DVD (ik wil hem op dvd en wacht braaf). Jij hebt hem gedownload denk ik?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Onderhond schreef:

Edit: opvallend weinig stemmen bij een film van wereld's grootste regisseur.

Als het aan Kubrick had gelegen stonden er 0 stemmen denk ik. Hij vond het zelf ook niks en wilde er niet aan herinnerd worden. Maar zoiets wordt dan juist een 'treasure'. Zie ook de quote van Diesel:

Diesel schreef:

Bron

Ik heb ook geen enkele behoefte om achter de film aan te gaan al zal er ergens iets in armetierige kwaliteit te vinden zijn. En sommigen willen misschien niks slechts van hun favoriet weten. Wie zal het zeggen.

En 's werelds gootste regisseur??? Ben je van je geloof gevallen?

mister blonde schreef:

Jij hebt hem gedownload denk ik?

Yups, sowieso koop ik enkel DVDs die ik echt wil bezitten.

Weet verder ook van z'n obscuur imago, maar dacht gewoon dat er wel meer nieuwsgierigen zouden zijn.

avatar van mister blonde

mister blonde

Heb ook een keer een stuk via internet gekeken, vond de film wel aardig, de kwaliteit van het beeld was dat daarentegen niet en ik besloot te wachten op een dvd.

Vond de middelmatige kwaliteit niet storend genoeg om een effectieve impact te hebben op mijn quotering, dus heb hem gewoon afgekeken.

En aangezien er zelfs mensen zijn die via YouTube hun films kijken verbaasde het mij gewoon dat ik één van de weinigen ben.