Genre: Biografie / Drama
Geregisseerd door: Mick Jackson
Met onder meer: Claire Danes, David Strathairn en Catherine O'Hara
Bekijk via HBO Max
Plot Temple Grandin
"Autism gave her a vision. She gave it a voice."
Waargebeurd verhaal over Temple Grandin, een vooraanstaand Amerikaans zoöloge met een exceptioneel levensverhaal. Ze groeide op als kind met bijzondere karaktereigenschappen, wat later gediagnosticeerd werd als autisme. We zien hoe haar leven wordt gevormd door de periodes op de boerderij van haar tante, waar ze de liefde voor dieren ontwikkelde. En tevens hoe haar onderwijzer op school haar talenten ontdekte en wist te ontwikkelen. Ondanks vele tegenslagen en een leven vol gepest worden en nooit normaal sociaal functioneren, werd Temple een gerespecteerd academica en inspiratiebron voor velen.
Temple Grandin
Nancy
Eustacia
Professor Shanklin
Japie1971
Ook aangenaam verrast nadat ik net als gijsvogel gestuurd was door de hoge kwalificatie van deze film op deze site. Deze waardering ondersteun ik na het kijken overigens,
Wederom ben ik het met gijsvogel eens dat het gejengel van de hoofdpersoon irritant kon zijn. Bij mij was dit echter meer tegen het einde van de film het geval. Een soort van 'en nu weten we het wel' gevoel. Tegelijkertijd besef ik dat dit een belangrijk kenmerk van autisme (kan) zijn,
Deze kleine irritatie daargelaten, is dit naar mijn mening een prima werkje dat ik zeker kan aanraden.
By the way.. de film begon mij echt te raken toen de nieuwe roommate (het blinde meisje) in beeld kwam. Vanaf dat moment werd de hoofdpersoon meer een 'normaal' persoon in mijn ogen.
SaNDuTjE
Meer dan prima portret van de autistische Grandin dat mede door Claire Danes nergens saai of te sentimenteel wordt.
Het is vooral Danes die dit tot een (h)eerlijke film maakt die op de juiste momenten weet te ontroeren, verbazen of gewoon laat glimlachen door haar perfecte spel. Juist het feit dat ze je soms lichtelijk geïrriteerd laat worden geeft aan dat ze het doet op ingetogen maar realistische wijze een autist neerzet die naast als persoon juist daarin ook duidelijk veranderd gedurende de film. Wat de film qua tempo ook erg goed doet is de visualisatie steeds van haar gedachten. Naast dat het inzicht en interessant is geeft is het gewoon ook een zeer prettige afwisseling van de 'normale' beelden. Kortom een hele mooie film die je op verschillende manieren zal/kan raken.
Fabrice
'Nature is cruel, but we don't have to be!'
Wat een masterpiece!!!
hbleyaert
Ik wil zo graag deze film zien. Maar ik weet niet hoe en waar ik die kan bekomen? Kan iemand mij helpen?
hbleyaert
Hoe kan ik deze film bekijken? Ben helemaal niet thuis in downloaden. Ik zou gewoon graag de DVD van deze film kopen. Kan er mij iemand helpen? Alvast héél erg bedankt (mama van zoon met asperger)
Jan met de pet
Geweldige film, heb echt genoten met vaak tranen in mijn ogen van dit waar gebeurde verhaal:4,5
ARTE (Du gehst nicht allein, zaterdag 14 januari, 15:15 uur)
Bottleneck
Best indrukwekkend. Het is erg riskant om in zo'n rol te kruipen (wordt al gauw een 'gimmick' of het verzuipt in sentimele zooi zoals A Beautiful Mind) maar wat Danes hier doet komt oprecht over. Het personage bungelt telkens tussen irritant en intrigerend, erg goed. In het begin had ik moeite maar het keerpunt lag bij de bul-uitreiking. Het enige twijfelachtige is het soms opzichtig moeilijke gestaar.
Verder een mooi levensverhaal van een markant persoon, vooral de zienswijze op het gedrag van dieren (en hoe dat gevisualiseerd wordt) en dan ook nog het ultieme mannenwereldje waarin zij zich moest bewijzen. Audiovisueel is het karig maar het verhaal is sterk genoeg.
Mega-Video
Wat een indrukwekkend verhaal zeg. Ben na het zien direct het net opgegaan om meer te lezen over deze vrouw en haar leven. En inderdaad, indrukwekkend! In het begin wil je hem eigenlijk al afzetten, maar blijf kijken en je wordt er zeker door gepakt.
Als je de filmpjes op het internet bekijkt van de echte Temple, dan heeft (de overigens supermooie) Claire Danes haar huiswerk uitmuntend gedaan.
De volle 5 sterren van mij!
shrink
Super film. Maakt zijn hoge cijfer meer dan gerechtigd. Een heerlijk vlot verhaal, met veel emotie en humor. Wat wil je nog meer !? De hoes ziet eruit als een suffe Bollywoodfilm, maar laat je hierdoor niet misleiden. Het zegt al iets dat ik als horrorliefhebber dit een topfilm vindt. Vindt het erg vreemd dat deze film bijna niet te koop is op Marktplaats. Waarom wordt deze film niet als massaproduct verkocht bij de Blokker bijvoorbeeld ? Maar ja....De zoektoch zal zeker beloond worden !!
BBarbie
Vaak ontroerende film over het leven van een markante vrouw, die ondanks of wellicht dankzij haar handicap met vallen en opstaan een vooraanstaande plaats weet te veroveren in onze jachtige en vaak cynische wereld.
Mooie tour-de-force van Claire Danes, die in haar beste rol ooit (voor zover ik daarover kan oordelen) een heel boeiend en geloofwaardig hoofdpersonage neerzet.
zyntex
Ze trekt heel de tijd van die domme gezichten. Ik iriteer me daar mateloos aan
Film Fan
Ze trekt heel de tijd van die domme gezichten. Ik iriteer me daar mateloos aan
Gek he voor iemand die autisme heeft.
boemboem27
onroerende goede film waardoor haar drukke chaotische vertoon
jezelf ook wat drukker wordt
erg indrukwekkend, ook de manier waarop er uitgelegd wordt hoe autistische mensen denken en doen.
ook toen het blinde meisje erbij kwam
ook die wereld is totaal anders
hele sterke en goede manier zodat je ziet dat er andere manieren van denken en doen zijn
waarbij bep problemen ook anders opgelost worden
genoten van de eerste tot de laatste minuut
Marvinleeaday
Geweldige film waarin de (hoogbegaafde)autist heel goed wordt neergezet, en voor een ieder duidelijk kan worden wat autisme inhoud.
De gewone mensen snappen de autist niet, maar de autist weet echt niet wat hij of zij fout doet. Uit zijn/haar oogpunt begrijpt de mensheid hun niet.
Oh, Boemboem 27, het is geen huis maar je gaat er van huilen dus ontroerend.
kelama3
Lang geleden dat een film mij kippenvel bezorgde! Ik wist dat Claire Danes aardig kon acteren maar dit sloeg alles! Ze durft " onaantrekkelijk" en " irritant" te zijn en zet perfect neer hoe een autist zich KAN gedragen! Niet elke autist is zoals in deze film natuurlijk.. Autisme is er in verschillende vormen en zij zet er daar een van neer. Vergeef me de vergelijking met Rain Man , maar dat is ( door het meesterlijke spel van Dustin Hoffman) een van mijn favoriete films en deze film deed me daar gelijk aan denken! Verwacht geen spanning en sensatie.. Het is gewoon een leuke, boeiende, leerzame maar vooral indrukwekkende film! En zeker niet alleen geschikt voor vrouwen hoor! 4 sterren dik verdiend!
GinolaEHV
Gaat deze film binnenkort nog in NL/UK op dvd uitkomen, dat iemand misschien weet?
Ik verbaas me er ook over dat die er nog steeds niet is.
Er is wel een Poolse (?) regio 2 dvd.
terschelling
Vergeef me de uirdrukking, maar een austische verfilming. De wijze van filmen , het schokkerige, for en backwards fragmenten, gecombineerd met het vreselijk goede acteerwerk van Danes die ontroerd, schreeuwt en bijna irriteert, maakt het tot een ducument met een hier en daar zoet vleugje wat soms iets harder had mogen zijn, want deze wereld zit veelal niet op autisten te wachten en zijn ook niet tot een groep te persen:
autisten zijn net mensen, gek hè?
Pelagatti
Goede film met een geweldig acterende Claire Danes. Zo goed dat ze af en toe gaat irriteren. Autisme is voor veel mensen lastig te begrijpen, andersom begrijpen autisten op hun beurt 'doorsnee' mensen ook weer niet. Dit wordt in deze film ook mooi verwerkt. Zeker een aanrader, maar had hier en daar nog iets 'spannender'/extremer' gekund. Het gedeelte omtrent het vee/slachterij sprak mij niet zo aan, maar ja het is een waargebeurd verhaal...dus hier kon de filmmaker moeilijk om heen
Ugh.
Blijkbaar heeft het vele serietjes kijken de kwaliteitsdrempel serieus verlaagd. Dat veredelde TV rommel als dit het zo hoog weet te schoppen gaat mijn petje te boven. Een film in de categorie Rain Man en A Beautiful Mind, maar dan gemaakt voor een warme woensdagavond wanneer iedereen betere dingen te doen heeft.
Al mag Danes wel geprezen worden, ze speelt haar rol vol overtuiging. 't Is geen aangenaam personage, maar doorheen de film wel aardig consistent. Om het positieve af te ronden komen er in het begin een aantal van A Beautiful Mind afgekeken visuele trucjes voorbij om het autistische wat te visualizeren. Niet geweldig maar het brengt wel een klein beetje leven in de boerderij.
Verder een draak van een sentimenteel gedrocht, met als klapper de opperblije koeien die in één of ander fantasiemoment de slachtfabriek ingalloperen. Je houdt het niet voor mogelijk. Het hielp verder ook niet dat de koeienindustrie één van de saaiere onderwerpen is die ik al ben tegengekomen in een film, de boerse en vuile setting helpt daar verder ook niet aan mee.
Mnee, voor iemand die dan zo hard met details begaan is kan ik moeilijk geloven dat Grandin zelf blij is met deze film, een duidelijke geromantiseerd TV-portretje dat teveel op sentiment speelt en de oercowgirl in mij niet warmgedraaid krijgt.
DDT
Hopelijk nooit
TMP
Het enige punt waarop deze film mij echt kon bekoren is het goede acteerwerk van Claire Danes. Net als in de tv-serie Homeland slaagt ze er goed in een bijzonder personage neer te zetten. De film zelf is echter totaal niet boeiend. De film kent geen verrassende wendingen, je weet van tevoren al in grote lijnen hoe het verhaal gaat lopen. Het levensverhaal van Temple Grandin, komt in deze film bovendien ook niet al te interessant over. Buiten Grandin zit er ook geen enkel personage met enige diepgang in de film, dat helpt ook niet echt. Teleurstellend.
Mythos
Als je zelf 'autistische trekjes' hebt zal je veel herkenning zien in deze film.
Maar je ook storen aan veel dingen bv. het continu terug in de tijd gaan en haar overdreven mannelijke bewegingen etc.
Het is dan wel waargebeurd, maar de omgeving waarin de film zich afspeelt stoorde me ook, soms ook veel te chaotisch.
Ik zat in een wat vervelende achtbaan.
Mythos
...een duidelijke geromantiseerd TV-portretje dat teveel op sentiment speelt...
Ben het over een groot deel met je eens, maar vind dat je jezelf in het door mij ge-quote stukje tegenspreekt...
Ik zie niet echt waarin ik mezelf tegenspreek. Het is niet omdat de setting boers is dat de film niet geromantiseerd kan zijn toch?

In de ban van 'Oppenheimer'? Kijk dan ook deze films over baanbrekende uitvindingen

Filmjaar 2010: Deze films vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Something the Lord Made
Biografie / Drama, 2004

We Need to Talk about Kevin
Drama / Thriller, 2011
autismeboston, massachusettsveterinarianbiografienew hampshireslaughterhouseuniversiteitlivestock