Genre: Biografie / Drama
Geregisseerd door: Mick Jackson
Met onder meer: Claire Danes, David Strathairn en Catherine O'Hara
Bekijk via HBO Max
Plot Temple Grandin
"Autism gave her a vision. She gave it a voice."
Waargebeurd verhaal over Temple Grandin, een vooraanstaand Amerikaans zoöloge met een exceptioneel levensverhaal. Ze groeide op als kind met bijzondere karaktereigenschappen, wat later gediagnosticeerd werd als autisme. We zien hoe haar leven wordt gevormd door de periodes op de boerderij van haar tante, waar ze de liefde voor dieren ontwikkelde. En tevens hoe haar onderwijzer op school haar talenten ontdekte en wist te ontwikkelen. Ondanks vele tegenslagen en een leven vol gepest worden en nooit normaal sociaal functioneren, werd Temple een gerespecteerd academica en inspiratiebron voor velen.
Temple Grandin
Eustacia
Professor Shanklin
gijsvogel
Zeer goed,
Ik keek deze nav de notering in de top 2010 lijst hier op MM.
Het acteerwerk van Claire Danes stond me de eerste 30 minuten erg tegen, het kwam me een beetje te overgeacteerd over. Dit kwam voornamelijk door het de gehele tijd praten alsof ze nog een niet doorgeslikte slok water in de mond had.
Maar het went gedurende de film. En het karakter wat ze neerzet pakt me tijdens de scene op de ranch in scottsdale ineens.
"Why are some moo-ing more loudy than others...? I've never heard so much moo-ing...!.... well there must be a reason... the're saying something..."
De film geeft een mooi beeld van de schijnbaar karakteristieke trekken van Temple, en haar eigenaardigheden die haar tot een bijzonder individu maken in de film.
Het goede rollenspel van de tegenspelers is ook netjes ingevuld, al zijn het op een gegeven moment toch enkel de dingetjes van Danes die kippenvel geven
Verder vind ik de film geen klankbord of iets voor autisme, net zoals 'rain man' dat bijvoorbeeld ook niet is. Maar dat is gewoon omdat autisme een te bijzonder en verschillend iets is wat je niet kunt generaliseren.
Verder een zeer prima prent, met mooi beeldmateriaal. Op het moment van pindakazen was er alleen DVD voorhanden, zou deze erg graag nog eens zien in fullHD kwaliteit.
Het geheel wordt ondersteund door mooie filmmuziek, een soundtrack van bekendere nummers had ook wel wat kunnen doen voor deze maar de selectie van die mogelijke nummers zou ik niet graag willen doen, omdat het me gewoonweg erg lastig lijkt.
Enige muziek die ik hier wel bij had vinden passen was het werk van Regina Spektor.
RickStarMovie
hmm...zo te zien gaat deze wel in de top 250 verschijnen over 2 jaar!
SnakeDoc
Die 4,06 zal niet blijven staan! Ik heb het al te vaak mee gemaakt dat ie 800 stemmen later veel en veel lager uitvalt!
Niet dat mij dat wat boeit. Ik vind het sowieso een briljant meesterwerk!
Donkerwoud
Maar toch wel opmerkelijk dat de score op IMDB ook onverminderd hoog blijft, normaal zou het allang gedaald zijn.
SnakeDoc
Wat hier een 4,06 is op 235 stemmen is daar een 8,4 op 4000 stemmen. Dus eigenlijk is het allebei redelijk het zelfde!
RickZ
Pakkend drama over autistische meid en haar levensjaren, zeer onderhoudend allemaal en boeiend genoeg om te blijven kijken.
Capo_Fortissimus
Hele mooie aangrijpende film, had eerst haar toespraak op TED www.ted.com bekeken, aanrader voor degene die deze film hebben/willen zien
Nikolai073
Aangenaam verrast door deze intrigerende en naar mijn mening magnifieke film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal !
Ik moest heel even wennen aan hoe de rol van Temple werd vertaald, maar ging snel op in het grijpende en waanzinnig mooie levensverhaal.
Zo zie je maar weer, waar een wil is is een weg !
Top Film....een aanrader voor iedereen.
nielszz
Temple Grandin klinkt als een avonturen film waarin een Indiana Jones-achtig type mummies vindt en via een web van intriges de mooie dame weet te redden en alles maar net goed komt. Nee, Temple Grandin is een autistische vrouw die moet leren omgaan met haar autisme om in een verwarrende wereld te functioneren. Claire Danes speelt Temple erg goed (al ziet ze er niet zo mooi uit als normaal, logisch) en het verhaal is interessant en gebaseerd op het ware leven van Temple Grandin. Voor de rest omhelst de film niet zo veel. Veel recht toe recht aan camerawerk en acteerprestaties. Het hoge gemiddelde snap ik daarom niet helemaal, al denk ik dat het wel een lekkere laagdrempelige wegkijker is en daardoor goed scoort.
helleke
Super filmke met een verbluffende Danes.
Een 'must see' filmke.
arjan89
Vind het een beetje moeilijk om te geloven dat Grandin goed is neergezet door Danes. Zij speelt natuurlijk de sterren van de hemel, maar als ik dan tegenwoordig zie hoe Grandin toespraken houdt is dat wel een wereld van verschil. Het lijkt wel alsof ze in de film te autistisch wordt gespeeld.
tal1b
mooie ontroerende film, kan niet anders zeggen.
dat deze lekker laagdrempelig is, is dan mooi meegenomen..
film blijft boeiend, van begin... tot eind..
uitstekende acteer prestaties van Claire Danes.
toppertje!
vond het juist wel grappig in deze film, hoeze toespraken houdt, en uitlegt wat de voor- en nadelen zijn van autisme etc.
ArnoldusK
- 2057 stemmen
Een vermakelijke film, maar een gemiddelde (4,05) dat inderdaad niet zal blijven staan.
Temple Grandin begint verfrissend en geeft ons het eerste half uur een mooi inzicht in de hersenen van een autist. Vooral de visuele effecten (de foto's van schoenen en paarden en de heel letterlijke overname van opmerkingen, waar ze vervolgens om moet lachen).
Helaas werd dit niet doorgezet. Hier had nog veel meer uitgehaald kunnen worden, met als gevolg dat het een komisch drama was geworden, wat mij niet had gedeerd.
Uiteraard wordt Grandin neergezet als iemand met het Asperger-syndroom, die tot aan haar afstuderen mensenschuw is, die weinig 'regels' aanleert etc. En dat vind ik ook direct het manco van deze film; het had wellicht iets realistischer gekund. Maar die reden geef ik al snel bij waargebeurde verhalen. Het onvermijdelijke Hollywood-sausje zal er toch altijd overheen vloeien.
Maar eerlijk is eerlijk: Danes speelt de rol voortreffelijk. Zeker na het bekijken van diverse échte interviews met Grandin merkte ik dat de houding, de stem, de manier van kijken erg veel leken op Grandin in real life. Braveaux.
Het laatste (kleine) half uur echter vond ik de film alsmaar meer tegenvallen. Ik vond het wel mooi geweest. Het einde was alweer duidelijk en de verrassing bleef enigszins uit. Wat dat betreft is het zeker een laagdrempelige film en dat zijn vaak niet mijn meest favoriete films.
Desondanks een krappe 3,5*.
victor8800
hoi,
blij te lezen dat jullie Temple Grandin ook goed vonden.
ik werk op een thuisbegeleidingsdienst voor personen met autisme. wij zien dus veel mensen met autisme (jaarlijks begeleiden we +/-400 gezinnen) en we zijn blij met het correcte beeld van hoe autisme eruit kan zien. niet iedereen is een rain man of een ben x, dus wij juichen toe dat verschillende uitingsvormen in beeld komen!
eind december organiseren we een benefiet, met een dubbel doel:
1) geld in het laatje brengen
2) autisme breed bekend maken
hiervoor zouden we graag deze film vertonen.
één probleempje: we vinden voorlopig geen bioscoopversie van deze film, laat staan nederlands ondertiteld.
kunnen jullie me op weg helpen: waar kan ik vragen of een bioscoopversie met ndl ondertitels bestaat? mijn mailadres: stien apestaartje vzwvictor punt be
dankjewel!
Het is een tv-film, dus het lijkt me niet dat er een bioscoopversie is.
mystica
Geweldige film. Ik wist niet wat ik mocht verwachten, een film van bijna 2 uur of autisme ? Ik dacht dat duurt lang, ik hoop dat ik het zo lang kan boeien.
Het was echter een film om ademloos naar te kijken. Geweldig geacteerd, goed verhaal, bijzonder dan om nog te weten dat het autobiografisch is en dat de echte Temple Grandin zelfs in filmpjes op Youtube te vinden is.
Het verhaal is pakkend en ik moest een traantje wegpinken op het eind. De film heeft diepgang zoals je van psychologische roman mag verwachten. Indrukwekkend !
Leuk verhaal dit, dat fantastisch ingevuld wordt door Claire Danes, die een voortreffelijke hoofdrol speelt.
Grandin is een interessant personage om een film over te maken. De makers maken hier dan ook dankbaar gebruik van. Visueel probeert de film soms letterlijk te laten zien hoe Temple alle zaken ziet. Op zich best leuk gevonden, ware het niet, dat het niet altijd even mooi gedaan is. Het begin vond ik een beetje rommelig, maar daarna kwam ik echt in de film. Danes speelt zo goed, dat je haast vergeet dat het een film is. Echt knap gedaan. Ook fijn is de rol van David Strathairn. Hij speelt ook prima en zijn uitstraling is zo fijn dat je ook echt gelooft dat hij Temple’s talenten kan ontwikkelen.
De film blijft verder wel netjes binnen de lijnen en doet verder eigenlijk precies wat je van zo’n film als deze mag verwachten. Op het rommelige begin en wat inzakmomentjes na, slaagt de film erin om mij gedurende de rest van de speelduur prima te vermaken en uiteindelijk hield ik toch wel een fijn gevoel aan deze film over. Het voelt namelijk wel echt aan en oogt nergens geforceerd, iets dat toch wel belangrijk is om een film als deze goed te laten werken.
Voor een HBO film over een dame met een handicap best aardig. Dat komt vooral door het onderwerp. Het is nu eenmaal een interessante combinatie: een autistische dame in de wereld van de vleesindustrie. Visueel stelt het niet veel voor, maar Danes speelt de rol met overtuiging. Ook weet de film tot vlak voor het eind weg te blijven van makkelijk sentiment. Keek prima weg, maar overmorgen weer vergeten vrees ik.
Kleine 3,5*
madelief75
Ik was wat sceptisch, dit kwam voornamelijk door de stem van Danes.
Maar moet zeggen dat hij mij van begin tot eind geraakt heeft, prachtige film.
Aangezien ik nog redelijk nieuw ben heb ik geen idee hoe ik sterren moet geven, maar wat mij betreft 4 sterren...
vLint
Ik kwam op het idee om deze film te kijken naar aanleiding van de hoge notering in de "top recent".
De film maakt zijn hoge notering meer dan waar. Goede film met een mooie weergave van het leven van Temple.
Absoluut een aanrader.
Thomas3
Iedereen die hier komt heeft deze film al gezien blijkbaar...
Waar kan ik deze dvd kopen?
paradis
Vreemd dat ik deze topper niet eerder heb gezien. Op aanraden van hier ben ik er maar eens voor gaan zitten. Wat een acteerprestatie zeg. Erg knap gedaan. Een subtopper! Ik twijfel tussen 4* en 4,5*. Ik ga voor het laatste. Ik herken veel ivm psychotherapie... Zij speelt een erg zwaar geval waarvan enkele kenmerken in de praktijk meestal voorkomen.
Thomas3
Eindelijk deze film gezien via prime hier in Belgie en het was het wachten waard!
Dit was de enige manier om deze film te zien want nergens verkrijgbaar, enkel Regio 1.
Als iemand mij deze dvd kan bezorgen graag een berichtje aub.
Jessen0wnt
Diffrent, but not less.
Een soort Forrest Gump met een iets meer realistische kijk op het leven van een autist. Temple Grandin is een memorabel persoon waar je als kijker troost en vertrouwen in vind. Mooie, diepe en vooral ook leuke en grappige quotes slepen de film mee naar succes. Het zijn van die films waar je de sentimentaliteit eventjes vergeet en ook wilt vergeten en er gewoon echt voor wilt gaan zitten om in dit verhaal van puur goedheid te verdwalen. De film kent natuurlijk wel wat tegenslagen en heeft ook iets machteloos en pijnlijks, maar is groot en deels toch wel feel good. En daar had ik juist zin in.
Film zit mooi in elkaar, leuk dat we als kijker ook een sneakpeak krijgen van Temple's gedachten en dat we naast proces ook resultaat zien (wat veel films nogal goedwillig willen vergeten!). Mooie meeslepende muziek en visueel heeft het ook wat mooie plaatjes. Montage is gedurfd en ook het verschil tussen bepaalde beelden vind ik uitdagend. Niet bepaald het verhaal waar je kunstzinnig uit de hoek mag vallen, vandaar dat het soms op een grappige manier kan verrassen.
Mooie film die het vooral moet hebben van het verhaal en de onderhoudende eigenzinnige aanpak. Temple is memorabel en de rest van de cast weet goed zijn of haar plek vast te houden. Ik had wellicht wat minder sentimentaliteit willen zien op het eind, maar kreeg toch wel een klein beetje kippenvel. Moeder-momentjes doen het altijd goed.
FullMoon
Wow wow wow!!! Ik ben sprakeloos.. Wat een film zeg. Het is al een tijdje geleden dat ik naar een film heb gekeken met zo veel plezier en genot. Elk commentaar is overbodig en doet tekort aan de waarde van de film.
Ik geef zelden een vier laat staan een 4.5 sterren, maar deze verdient het absoluut. Ik heb deze film al een tijd bewaard en ieder keer uitgesteld om naar te kijken. Opeens deed ik het en wat heb ik een spijt dat ik die niet eerder heb gezien. Wat de film voor mij heel bijzonder heeft gemaakt is dat ik een paar jaren terug de echte Temple Grandin heb gezien in een documentaire van National Geographic. Het ging toen ook over koeien en wat ze heeft bereikt om koeien gerust te stellen, maar ik heb destijds haar naam niet onthouden. Toen ik deze film zag moest ik gelijk aan haar denken, maar ik wist niet dat de film over haar ging. Tijdens de film dacht ik dat de regisseur de inspiratie heeft gehaald uit 'die ene vrouw'. Pas aan het eind herkende ik haar gezicht en wist dat het om haar ging.
Dat was even terzijde. Wat de film betreft: ik raad het sterk aan. Het is een genot vanaf het begin tot het einde. Het acteerwerk was fenomenaal. De film bevat veel humor en drama tegelijk. Een van de beste films van 2010!

In de ban van 'Oppenheimer'? Kijk dan ook deze films over baanbrekende uitvindingen

Filmjaar 2010: Deze films vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Something the Lord Made
Biografie / Drama, 2004

We Need to Talk about Kevin
Drama / Thriller, 2011
autismeboston, massachusettsveterinarianbiografienew hampshireslaughterhouseuniversiteitlivestock