Genre: Biografie / Drama
Geregisseerd door: Mick Jackson
Met onder meer: Claire Danes, David Strathairn en Catherine O'Hara
Bekijk via HBO Max
Plot Temple Grandin
"Autism gave her a vision. She gave it a voice."
Waargebeurd verhaal over Temple Grandin, een vooraanstaand Amerikaans zoöloge met een exceptioneel levensverhaal. Ze groeide op als kind met bijzondere karaktereigenschappen, wat later gediagnosticeerd werd als autisme. We zien hoe haar leven wordt gevormd door de periodes op de boerderij van haar tante, waar ze de liefde voor dieren ontwikkelde. En tevens hoe haar onderwijzer op school haar talenten ontdekte en wist te ontwikkelen. Ondanks vele tegenslagen en een leven vol gepest worden en nooit normaal sociaal functioneren, werd Temple een gerespecteerd academica en inspiratiebron voor velen.
Temple Grandin
Nancy
Eustacia
Professor Shanklin
jeuletaxi
Claire Danes speelt voortreffelijk en deze film is een juweeltje wat ik niet van tevoren had gedacht.
Ik snap dat niet iedereen van dit genre houd maar ik vond dit echt een schitterende film en had zeker nog langer mogen duren.
Zeker een aanrader
kraaipoes
mooie film,ik was geroerd ,heb zelf jaren in de zorg voor deze en andere gehandicapte mensen gewerkt.
haar vorm van autisme is natuurlijk niet algemeen,autisme is er in allerlei gradaties .
hoe moeilijk voor de moeder,vaak dacht ik,ze vraagt te veel van het kind,moet dat nu,maar het bleek succesvol.
het verhaal over het vee wat er tussendoor liep,was ook geweldig en haar gedrag ermee volkomen natuurlijk...nou ja,mooi dus.
Pierre1965
Ik stond er een beetje van te kijken dat dit waar gebeurd is.
Het is toch bijna te mooi om waar te zijn.
En als ik de beschrijving lees van temle grandin, ook nog vrij correct.
Klasse hoe iemand zo een rol kan "spelen".
Volledig terecht een van de beste films dit jaar.
the new guy
Jeuh! Gemiddelde ging omhoog!
Wat een fantastische film. Geweldige, oscarwaardige rol van Danes. Heb echt genoten van de luchtige sfeer en de briljante manier van filmen. Ontroerend verhaal maar gelukkig nergens klef.
Verder houd ik heel erg van de aftiteling waarin nog wordt verteld wat er van de hoofdpersoon is geworden.
Keutul
Ik vond het een mooie, ontroerende en realistische film.
Bedankt voor deze link. Leuk om haar in het 'echt' te zien.
bartman
Pretentieloze maar bijzonder mooie film. Een echte aanrader!
Na tien minuten of zo herkende ik het verhaal van een docu over deze bijzondere vrouw. Ondanks dat ik daarom wist wat er ging komen bleek de film van begin tot einde boeiend, soms grappig en soms ontroerend. Dat laat zien dat het niet alleen een mooi verhaal is dat verfilmd is, maar dat het ook een goed gemaakte film is als zodanig.
Kort de pluspunten: mooi verhaal, sterk geacteerd, goed geregisseerd en geknipt en ondanks dat het gevaar op de loer ligt níet over de top.
Een dikke vier.
Maropi
Prachtige ontroerende film! Van begin tot einde boeiend. Echt een aanrader!
Geweldig geacteerd door Claire Danes!
Veerle VL
Hey iedereen,
Waar hebben jullie deze film gezien? Ik zoek de dvd met Nederlandse ondertitels.
Pierre1965
Thuis gezien, met ondertiteling.
Je mag hem gerust es van me lenen.
Veerle VL
Dag Pierre,
Heel vriendelijk van je! Weet je eventueel waar ik de film zou kunnen kopen? Of anders toch even lenen (via post opsturen, en ik wil gerust ervoor betalen!)
Groetjes,
Veerle
Pierre1965
Veerle ,ik heb je een prive bericht gestuurd betreffende deze film.
Want te koop is TG volgens mij nog niet.
metseldeksel
Indrukwekkende film en zeer mooie rol van Temple Grandin. Van begin tot eind erg boeiend.
what is truth
juweeltje. Geeft een goed inzicht in de wereld van autisme. Geweldig acteerwerk.
jadolino
Schitterende film
Van begin tot eind is het heerlijk naar deze film te kijken.
wiep wap
Terecht dat deze film zo hoog genoteerd staat bij de films van dit jaar.
In het begin wist ik niet goed wat ik er van moest filmen maar je wordt geweldig meegesleurd in het verhaal.
desuperjh
Wat een indrukwekkende film. Een must see eerlijk waar.... Is er iemand die nog meer van dit soort films weet :O want dan wil ik ze allemaal zien.
the new guy
Vraag me af hoe lang dit gemiddelde wordt opgehouden. De wat meer cynische mensen onder ons zullen afgaand op dit gemiddelde vreselijk uit gaan halen.
SnakeDoc
Man o man! Wat zet Mich Jackson hier met een zeer aangename cast een dijk van een film neer zeg. Zo fascinerend, emotioneel aangrijpend maar ook erg grappig. Ik hou er doorgaans helemaal niet van als acteurs gehandicapt moeten spelen. Weet niet wat dat is, maar hier deedt Claire Danes het toch wel magnifiek zeg! Vooral het creeren van de autistische wereld door de ogen van Temple vond ik bijzonder slim en begrijpelijk gebracht en zeer vermakelijk om naar te kijken. Men schetst hier een perfect beeld van deze aandoening! Prachtig, prachtig, prachtig!
Ik kan vooralsnog geen min puntjes opnoemen. Een drama van het allerhoogste niveau!
Eindelijk weer is een goeie film gezien!
4,5 !!!!!
Mwa, is nergens voor nodig.
margo1
Een van de mooiste films van de afgelopen tijd. Claire Danes acteert in deze film op topniveau.
Wat een ontroerend verhaal van een vrouw die ondanks haar handicap haar doel weet te bereiken. Chapeau!
otherfool
Uitstekend HBO-drama dat op overtuigende wijze een paar emotionele snaren volop weet te raken.
Grandin is natuurlijk een dankbaar onderwerp voor een biografie; opgroeiend in een niet-begrijpende maatschappij lijkt ze voorbestemd voor het ongeluk, tot ze een paar juiste mensen (en dieren) tegenkomt waardoor ze uit kan groeien tot wetenschappelijk expert in haar vakgebied.
Danes speelt goed en van het kijken naar Strathairn alleen al word ik persoonlijk rustig, de man heeft zo'n prettige uitstraling dat hij geknipt is voor de rol van begripvolle docent. Best wel hartverwarmend feel-good drama, ik heb er van genoten.
3,5*.
Kuwiel
Schitterende film.
Aan Temple kan iedereen een voorbeeld nemen !!
4.5 *
timbo_
Na You don't Know Jack over de beroemde euthanasiedokter Jack 'Dr. Death' Kevorkian is dit de tweede HBO biopic die ik zie dit jaar. En wat levert de zender toch structureel kwaliteit af. Want ook Temple Grandin is weer zeer de moeite waard. Het levensverhaal van de autistische Temple Grandin die ondanks haar beperkingen uitgroeit tot een vooraanstaande zoölooge en hoogleraar is fascinerend en Claire Danes vertolkt de rol op grandioze wijze. Dat Temple Grandin op safe speelt en ieder scherp randje vermijdt, zorgt er uiteindelijk voor dat de film geen onuitwisbare indruk achterlaat en 'slechts' blijft steken op een dikke voldoende.
steven71
@pierrre1965: Ik zou graag de film van temple grandin met ondertitteling willen ontlenen.
Kan jij mij verder helpen. Dank je wel
mijn e-adres : [email protected]
Pierre1965
Ik heb de film niet meer.
Ik hem de film per post naar iemand in België gestuurd.
Zelf had ik TG reeds 2 maal gezien.
Laila001
Prachtige film! Ontroerend en indrukwekkend!
Heel goed geacteerd en het verhaal was heel pakkend.

In de ban van 'Oppenheimer'? Kijk dan ook deze films over baanbrekende uitvindingen

Filmjaar 2010: Deze films vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Something the Lord Made
Biografie / Drama, 2004

We Need to Talk about Kevin
Drama / Thriller, 2011
autismeboston, massachusettsveterinarianbiografienew hampshireslaughterhouseuniversiteitlivestock