Brazil (1985)
Genre: Fantasy / Sciencefiction
Speelduur: 142 minuten (originele versie) / 132 minuten (Amerikaanse versie) / 94 minuten (korte versie)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Terry Gilliam
Met onder meer: Jonathan Pryce, Robert De Niro en Bob Hoskins
Releasedatum: 28 februari 1985
Bekijk via Prime Video
30 januari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Brazil
"It's only a state of mind."
In een Orwelliaanse toekomst wordt de bevolking compleet gecontroleerd door de staat. Sam Lowry is een ambtenaar die op een dag een fout ontdekt in één van de papieren die zijn kantoor passeert. Deze fout leidt tot de arrestatie van een onschuldige man. Lowry probeert de fout te herstellen, maar komt hierdoor zelf in de problemen.
Sam Lowry
Mr. Warrenn
Mr. Helpmann
Dr. Jaffe
FisherKing
Ik kan me niet voorstellen dat mensen bij het zien van deze film aan Polanski of Lynch denken.
Je vergeet de vraagsteller even. Die vroeg naar beklemmende films, en dan geef je antwoord. Jij vergeet de bron van de info effen Kos.
Precies. We zijn er zelf niet mee gekomen. Maar als er naar gevraagd wordt dan zijn die namen niet zo vreemd.
Mijn reactie was ook niet specifiek tegen bepaalde mensen gericht.
Maar als iemand om soortgelijke films vraagt zou ik niet aan Lynch en Polanski denken (en al helemaal niet aan The Pianist) , maar eerder aan bepaalde apocalyptische toekomstnachtmerries.
Ik vind Dawn of the Dead zelfs nog vergelijkbaarder dan Polanski.
FisherKing
ach jong, beklemmende films. Ik vind juist The pianist erg vergelijkbaar met de problemen van de hoofdpersoon in Brazil. Daar zal ik dan wel alleen in staan.
Ramon K
Ik denk ook absoluut niet aan Lynch of Polanski. Mulholland Drive en The Tenant worden gekenmerkt door surrealisme terwijl het in het geval van Brazil om een volledig nieuw gecreeerde wereld gaat. Ik denk dus eerder aan Taxandria, Twelve Monkeys, Dark City, La Cité des Enfants Perdus........
Phoenix
Als maatschappij zeer sterk maar als komedie vond ik hem niet geheel geslaagd. Vaak nogal flauw. Gelukkig zaten er ook leuke vondsten in (dat stuk Kloontje dat binnen komt stormen bijvoorbeeld
Voor de rest zag de film er natuurlijk belachelijk mooi uit. Ik ergerde me wel even aan de muziek die wel erg nadrukkelijk aanwezig was (zat af en toe te denken: "Waar blijft Gggggiedooooo toch?").
T.O.
Als maatschappij zeer sterk maar als komedie vond ik hem niet geheel geslaagd.
Hoe bedoel je?
Ramon K
Dat krijg je met die genre aanduidingen. Het creeert vantevoren al een verwachtingspatroon. Je kunt beter elke film ingaan zonder een genre in je hoofd te hebben.... Laat het maar over je heen komen....
FisherKing
Dit heeft eigenlijk weinig te doen met komedie. Shoot me If I am wrong ....
Quentin
Geen Komedie
, er zit zoveel humor in deze film ...
Prachtige film overigens, visueel overdonderend, goed verhaal en goede humor 4 *
FisherKing
Ja, jullie hebben gelijk. Was even in de war.
Dit heeft eigenlijk weinig te doen met komedie. Shoot me If I am wrong ....
Pang!
Phoenix
Hoe bedoel je?
Ai, nu snap ik pas waar je op doelt
. Ik bedoelde natuurlijk als maatschappijkritiek.
Naomi Watts
Door mijn grote verwachtingen heeft deze film het niet waar kunnen maken maar dat is niet eerlijk tegenover dit werkje. Afgezien van mijn verwachtingen, vermakelijke film en geweldige humor. De maatschappijkritiek valt mij ook altijd wel goed. 4*
Dionysos
Een dikke middelvinger in het gezicht van de bureaucratie, visuele hoogstandjes en karakteristieke Engelse humor. Allemaal elementen die mij stuk voor stuk aanspraken, maar toch is Gilliam mijn regisseur niet. Op de een op andere manier voel ik toch teveel afstand tussen mij en zijn films.
3*.
De GeuS
Erg geslaagd begin, maar zakte voor mijn gevoel halverwege als een kaartenhuis in elkaar; 2,5*
morreke
vet originele film. Dat antieke, futuristische wordt echt wel leuk weergegeven.
Een dikke 4*
Zit niet zo te wachten op extra's dus hoef die Critereon versie niet. Hoe is de goedkopere engelese editie?
http://www.dvdbeaver.com/film/... voor een vergelijking.
mister blonde
was het iemand al opgevallen dat deze film erg maatschappijkritisch is en dat het een sneer is naar de bureaucratie ?
maar serieus, naast deze twee overduidelijke aspecten bevat de film zo veel meer. de absurditeit van de film is hilarisch. veel erg grappige momenten. ook zijn de decors schitterend. ik had van verwacht dat de rol van de Niro wat groter zou zijn. maar dat hindert niet, Jonathan Pryce en Palin stelen de show.
4,5 sterren voor de beste film van Gilliam.
Dustyfan
Ja. Maar dat valt toch iedereen op
mister blonde
vond het vooral grappig dat in zo'n beetje elk voorgaand bericht die twee woorden wel voor kwamen.
Poisonthewell
Goh, een verfilming (interpretatie is misschien een beter woord) van een Orwell boek maatschappijkritisch? Tssk tssk hoe is het mogelijk
mister blonde
was (nogal duidelijk leek me) een reactie van alle voorgaande posts die allemaal die twee woorden bevatten...
GogigaGo
Inderdaad.
Je voelt je echt in een nare nachtmerrie, in een onwezenlijke omgeving waarin je je naar voelt.
ALs je dat kan bereiken in een film dan is dat VOOR MIJ een meesterwerk!
Wie kan mij nog meer soortgelijke films aanbevelen???
Nou jongens en meisjes...............
Gisteren Gattaca gezien op TV.
Ditzelfde gevoel had ik ook bij deze (geweldige) film.
Super.
jpglaarh
4,5 sterren voor de beste film van Gilliam.
"Here is the receipt for your husband. And here's the receipt for my receipt."
Goh? Bureaucratie?
Nee het is een erg goeie film. Wat denken jullie van dit: Terry Gilliam voor Harry Potter (of The Lord of the Rings, als Kubrick hem tenminste niet wil maken)
Wat denken jullie van dit: Terry Gilliam voor Harry Potter
Dat is een natte droom inderdaad.
Garincha
Fantastische film. Terry heeft een prachtige nieuwe wereld geschapen. En daarin gebeuren- kuifje gewijs- tal van dolle avondturen.
Ik denk dat de film me vooral aanspreekt vanwege dat kuifje-achtige. Gewoon een ongecompiceerde, onschuldige verhaal vertellen. Maar dat dan wel op een boeiende manier doen
The One Ring
Ik probeerde deze film al maanden te bekijken maar het kwam er niet van. Nu heb ik 'm eindelijk gezien en vind ik 'm verrassend moeilijk te beoordelen. In ieder geval is het mij wel duidelijk dat ik iets bijzonders heb gezien. Komisch, maar ook dramatisch. En Visueel schitterend. Toch wil ik 'm nog eens bekijken voor ik een echte recensie hier neerzet. Er is me teveel ontgaan denk ik. Voorlopig 4 sterren.

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016