• 9.375.064 stemmen

Gesproken taal: Engels en Zweeds

Releasedatum: 7 oktober 2010

• meJane Bekijk via meJane

Plot Snabba Cash

In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld nauw met elkaar verbonden zijn, zwichten drie mannen voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Ze dromen van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. En snel. De ambitieuze student JW zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alleen dan kan hij zich handhaven tussen de rijke elite. Zeker als hij verliefd wordt. De drugsdealende Latino Jorge is op de vlucht voor de politie en de Servische maffia. Met het importeren van een grote partij cocaïne wil hij nog één keer een grote financiële klapper maken. De Servische huurling Mrado jaagt op Jorge. De noodgedwongen zorg voor zijn jonge dochter zit een snelle afrekening in de weg. Terwijl JW steeds dieper afglijdt in de donkere wereld van de georganiseerde misdaad, brengt hij het lot van hen samen in een strijd op leven en dood.

avatar van wwelover

wwelover

Omschrijving klopt niet helemaal, hij heeft helemaal geen vrouw. Wel een vriendin, maar dat geld is meer om te laten zien wat hij kan. Ik vond het een vrij intense, harde maar vooral spannende thriller. Een paar fijne twists wat het niet echt voorspelbaar maakte. Muziek was dik in orde, en visueel was het ook prima, al ging het soms bij de actiescenes te snel om het goed te volgen. Acteerwerk was ook erg goed, vooral Joel Kinnaman en de bloedmooie Lisa Henni.

avatar van Montorsi

Montorsi

Hectometerpaal schreef:

Vreemd stemgedrag, ik vermoed dat het intellectueel verantwoorder is om hoog op films te stemmen die niet in het engels zijn.

Goh wat een wijsheid weer. Vandaar ook dat ze in Hollywood films als deze aan de lopende band aan het remaken zijn..

Anyway, aardige film. Beetje langdradig, maar het verhaaltje is best aardig met een actuele tint. Vooral interessant omdat je het hoofdpersonage aan de ene kant echt een mega irritant balletje vindt met z'n gladde vette haartjes, overhempje en lakschoentje, maar naar verloop van tijd hem wel leert kennen als iemand met een ontzettende geldingsdrang. En dan toch leef je wel met hem mee, best apart.

Een stel prima acteurs, maar hier en daar wat wisselvallig, best een leuke soundtrack ook. Ook visueel valt het wel op. Nogal ruw, veel out-of-focus en handheld, beetje slordig soms, maar het meest opvallend is het feit dat het licht ontzettend fel doorkomt. Met name in binnenscenes met een raam op de achtergrond zit je eigenlijk naar een wit vlak te kijken. Weet nou niet of ik het echt fijn vond, het gaf visueel bij vlagen wel een boost, maar ook vaak stond het me tegen dat het je afleidde van de voorgrond.

Kijkt wel leuk weg, omdat het verhaaltje en de personages wel de moeite waard zijn.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Niets nieuws natuurlijk, zo'n noodlotsdrama geserveerd als mozaïekfilm, maar niettemin een prima prent (en maar allitereren!). Snabba Cash is nog maar bezig of de donkere wolken boven Stockholm pakken zich samen. Poepestront aan de knikker? Poepestront aan de knikker!

Hoewel de personages op zoek gaan naar een betere wereld, is het pad ernaartoe waarschijnlijk niet bezaaid met coke. Als kijker wéét je dus al vlug dat er slachtoffers zullen vallen, maar toch bleef Snabba Cash me de hele speelduur boeien en leefde ik mee met Mrado, Jorge en JW (in het dagelijkse leven gewoon een cloon van dEUS-drummer Stephane Misseghers).

Maar waarom dan? Vooral omdat er Zweeds wordt gesproken natuurlijk! Oh hoho, Hectometerpaal toch! En ook wel omdat regisseur Daniel Espinosa zijn verhaal wat mij betreft op een knappe manier brengt. De opbouw is voortreffelijk, de cameravoering aardig en de Inarritu-muziek passend.

Erg degelijk gebeuren. 3,5*

avatar van Dimanto

Dimanto

Ik vond het een topper.

Ik had zelf nog nooit een zweedse film gezien , maar die kunnen blijkbaar dus ook goeie films maken over de onderwereld!

Heel realistisch wat betreft de gebeurtenissen en de emoties en ze hebben een mooi beeld gegeven hoe je genaaid kan worden in dat wereldje van de criminaliteit.

En niet te vergeten dat het een IK cultuur is, waar je voor niemand veilig bent;)

Cker de moeite waard om te kijken!!

avatar van Prudh

Prudh

Malick schreef:

De regisseur weet op een bepaalde manier toch nuances te geven aan het clichérijke verhaal inclusief stereotypes.

Precies dat. De rise and fall is al zo vaak gedaan dat je er duizelig van kunt worden. Omdat de focus en tegelijkertijd de sympathie echter niet enkel bij de hoofdpersoon ligt maar ook bij twee bijrollen wordt de film richting het einde steeds spannender. De simpele misdaadmotieven zijn door deze aanpak daarom goed behapbaar, terwijl ze in veel soortgelijke films juist uitgekauwd zijn. Er wordt ruimschoots de tijd genomen om de personages uit te werken en bovendien verliest de film vooral tijdens de eerste helft nergens grip op de werkelijkheid. Het blijft rauw en realistisch zonder deprimerend te worden. Naar het einde toe worden de persoonlijke sores misschien wat aangedikt voor het drama en vanuit het licht van het eerste deel bezien was dat niet eens nodig. De climax die uit het drama voortkomt is echter weer doeltreffend aangezien de aanloop ernaar lang duurt en de afloop ervan onzeker is. Dit waren snelle filmuren.

avatar van joepp

joepp

(de snak naar) geld maakt niet gelukkig

Een 'moraalgangster' film die wisselvallig overkwam, maar waar de betere momenten toch blijven overheersen. Kleurgebruik vond ik bijvoorbeeld erg fijn, vooral tijdens de late (lees nachtelijke) scenes.

Editing vond ik daarentegen vaak weer redelijk brak en 'uit de maat', moest volgens mij hip, snel en flitsend werken, had op mij een andere invloed. Sounddesign was aardig... Soms mooi ondersteundend en erg sfeerverhogend, soms erg standaard en cliché.

Verder een verhaaltje dat erg boeit, maar waar dan weer te veel subplots in zitten, zoals de dochter die overal mee naartoe gesleurd wordt. Werkte voor mij niet schokkend, zat eerder in de weg.

Toch was het interessant om de zogenaamde 'upper class' met de 'lower class' verbonden te zien worden op een aardig genuanceerde manier.

Uiteindelijk dus een film waar toch nog een hoop op- en aanmerkingen op zijn, maar die toch voorbij vliegt en een redelijk verfrissende aanpak heeft in het 'onderwereldgenre'.

Een kleine 3,5 *

avatar van flaphead

flaphead

Het is even door de eerste 20 minuten heen zitten, want dat lijkt een beetje als los zand. Daarna wordt het sterker, hoewel het wisselvallig blijft door de hele film. De beeldvorming is erg goed, de verplichte romance is overbodig, de spanning prima. Einde is sterk.

avatar van 606

Goede en vrij harde misdaad film, met een goed verhaal.

Het acteerwerk is ook goed en niks op aan te merken.

De verhaal lijnen lopen goed op elkaar in.

3,5 ster

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Stockholm Connection

Mijn interesse in de boeken is alvast gewekt, ondanks deze verfilming toch enkele duidelijke zwaktes kent. Snabba Cash is een film die het stramien overneemt van de klassieke misdaadfilm, maar met personages die best goed uitgewerkt zijn. Geen bombasme noch grote actiescènes op zijn Amerikaans, alles beperkt zich tot het verhaal van een jonge student die, gelokt door easy money, doordringt in de wereld van drugs en zware criminaliteit en beseft dat er geen weg terug is..

Spijtig genoeg keert het plot van de bijna failliet verklaarde bank die gered moet worden met drugsgeld niet terug, tenzij dit bedoeld is voor de sequel. Hoewel enkele hoofdpersonages zoals JW en Mrado prima uitgediept en geacteerd zijn, worden enkele cruciale nevenpersonages op de zijlijn gezet. Jammer dat vriendin Sophie niet veel te zien is. De film voelde op het bruuske einde een tikkeltje onafgewerkt aan.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Aangenaam verrast door deze Zweedse misdaadfilm en ook helemaal zoals ik verwachte.

Dit moet het eerste deel zijn van het Stockholm triologie, en ik hoop ook ten zeerste dat de 2 andere boeken ook verfilmd worden en het liefst zo snel mogenlijk. Alles klopt gewoon en alles is lekker uitgebreid, vooral als het gaat over de onderwereld van Stockholm. Het begint allemaal erg mooi als een ontsnappings-film en daarna maken we kennis met de hoge heren en uiteindelijk JW, die in de drugscircuit gaat en eigenlijk 2 gezichten heeft. De film is totaal niet Hollywoods, al moet ik wel zeggen dat het hypocrietbegint te worden om steeds Hollywood erbij te moeten betrekken, want Hollywoodfilms vinden we ondertussen ook meesterlijk, maar de Zweden doen het gewoon op hun eigen manier. Gewoon erg subtiel opbouwen en dat alles uiteindelijk langzaamerhand afbrokkeld. Ook uitgebreid een kijkje nemen in de Chilieense en Servische maffiacircuit. Vooral die Mrado vond ik erg goed met dat dochtertje, die ook maar steeds, ook al is ze naief, moet toekijken hoe haar vader al die duistere praktijkjes doet. Ook vooral bij die scene waarbij Mrado en zijn crime partner de machinegeweren gereed maken in bijzijn van de dochter. Ook zijn rivaal Jorge was fantastisch en iedereen heeft hier zo zijn pijnlijke trekjes. JW was ook erg goed en had zoals gezegt 2 gezichten en stond wel een beetje aan de kant van de 2 partijen die rivalen van elkaar zijn.

Ook Stockholm word hier erg bruizend en flitsend neergezet. En de actiescenes zagen er ook erg mooi uit. Het einde was ook geweldig.

Nee, zeker de moeite waard voor de gemiddelde Godfather/onderwereld liefhebber. Ik ben zoals gezegt zeer benieuwt naar de volgende 2 delen.

avatar van chevy93

chevy93

Inderdaad een doorsnee rise and fall-verhaal. Als ik de verhalen hier zo snel lees, heb ik blijkbaar iets gemist. Wel een erg vermakelijke en door de grimmige sfeer toch een stuk beter behapbaar dan het gros, maar nog altijd mist er een bepaalde coolheidsfactor. Een coolheidsfactor die maar weinig films gegeven is (Goodfellas en Cidade de Deus zijn goede voorbeelden, Scarface niet ). Wellicht kwam het door de Zweedse taal, daar hou ik om de een of andere reden van (zie ook Fucking Amal in mijn top 10), maar deze film bracht meer dan andere films. Het sterke acteerwerk van Kinnaman zal er aan meegewerkt hebben. Het is moeilijk uit te leggen wat deze film toch best sterk maakt, maar wel weet ik dat ik achteraf echt zo'n -gevoel had. Dit is er eentje, een film die je pakt.

avatar van david bohm

david bohm

Redelijk onderhoudend misdaad-drieluik met aardig acteerwerk en dito personages. Wat ik jammer vind is dat het allemaal erg aan de oppervlakte blijft. En de zogenaamde geniale vondst van de student om een investeringsbank over te nemen is tamelijk grotesk. Ik weet dat de bankencrisis in Zweden al eerder heeft toegeslagen, maar dat houdt niet in dat er nauwelijks toezicht is, integendeel.
Het resultaat van de simplistische keuzes van de makers is een dertien-in-een-dozijn misdaadfilm,

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een student zijn luxe leventje probeert te financieren door zich met een aantal criminelen in te laten. Het verhaal concentreerd zich op meerdere personages, wat vooral in het begin chaotisch overkomt. Het criminele wereldje en ook de personages worden op een hele geloofwaardige manier neergezet. En hiermee weet de film zich zeker te onderscheiden van de gemiddelde misdaadfilm. Ook de rauwe manier van filmen maakt het realistischer. Verder is het acteerwerk ook meer dan prima.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk misdaadfilm...

Niet echt spannend verhaal...

Redelijk acteerwerk...

Redelijk HD kwaliteit...

Misdaad is mijn smaak niet...

Drugs enz...

Geen aanrader...

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Uitstekende Zweedse misdaadfilm.

Het verhaal is wellicht al honderd keer verteld, maar de manier waarop en de uitwerking ervan zijn top. De drie hoofdpersonages - JW, Jorge en Mrado - zijn allesbehalve ééndimensionale personages. Integendeel, dankzij een prima uitdieping van de karakters voel je als kijker zowel sympathie als afkeer voor elk van de drie. Er wordt meer dan voldoende tijd uitgetrokken om elk van de drie personages en hun leefwereld (en die verschilt voor alle drie) te leren kennen.

Daarbij komt nog dat het verhaal erg goed in elkaar zit en de actie en het geweld mooi in beeld worden gebracht. Film vliegt werkelijk voorbij. Benieuwd of het vervolg ook zo interessant zal zijn.

Erg sterk.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Bijzonder krachtige aaneenschakeling van harde confrontaties in het criminele circuit. Fantastisch om JW te volgen in zijn weg naar mislopend succes. Niemand is te vertrouwen, iedereen denkt aan zichzelf en uiteindelijk stel je niks voor. Alhoewel er natuurlijk de nodige actie terugkomt zijn het vooral de dialogen die voor een hoop spanning zorgen. Snabba Cash laat ons zien dat het allemaal nog niet zo simpel is en dat de welbekende 'badguys' niet per definitie zo dom en slecht hoeven te zijn zoals ze wel vaak afgeschildert worden.

avatar van james_cameron

Interessante maar niet helemaal geslaagde zweedse misdaadfilm, over een opportunistische student die verzeild raakt in de snelle wereld van drugs en geweld. De verschillende verhaallijnen zorgen soms voor een wat rommelig geheel en meeleven met de stoïcijnse en vrij onsympathieke hoofdrolspeler is best lastig. Visueel ziet de film er wel goed uit, vooral te danken aan energiek camerawerk en een gedurfde montage. Naar het einde toe wordt de film ook behoorlijk spannend. Het tweede deel volgt later in 2012. Niet meer met regisseur Espinosa aan het roer; die is inmiddels ingelijfd door Hollywood, waar hij eerder dit jaar de Denzel Washington-aktiethriller Safe House inblikte.

avatar van MrProper

MrProper

had zopas deel 1 uitgekeken na het lezen van goeie commentaren maar niet veel zin om deel 2 nog te bekijken...in tegenstelling tot de meesten vond ik het heel langdradig en saai verhaal....

heb half sterretje gegeven en eigenlijk voor mezelf omdat ik het toch uitgekeken heb - : ) nu gelukkig verschillen smaken

avatar van wittedewit

wittedewit

Als je het boek gelezen hebt merk je dat de film op vele punten niet overeen komt. Daar ik eerst het boek had gelezen had ik veel meer van de film verwacht. Helaas dus weer een zeer goed boek wat naar mijn mening niet goed in de film is overgebracht.

avatar van Zinema

Scandinavische student.

Een spannende en gelikte misdaadthriller met duister randje uit Scandinavië. De vertolkingen zijn sterk en het verhaal omtrent een studentikoze jongen die de drugshandel in wil zit leuk in elkaar gestoken. De kijkers aandacht blijft zodoende bij de film, die twee vervolgen kreeg.

Zeer goed.

avatar van jippie2010

jippie2010

Eerste deel is sterk, karakters worden goed neergezet en heeft alles in zich om een heerlijke misdaadthriller te worden. Maar dan stagneert het, en moeten we uiteindelijk berusten in een onvermijdelijk eind. Helaas, *3.0

avatar van mrklm

mrklm

Student JW [Joel Kinnaman] verdient in Stockholm 'gemakkelijk geld' door zich als taxi-chauffeur beschikbaar te stellen voor twijfelachtige passagiers en hun ladingen. Zijn problemen beginnen wanneer hij betrokken raakt bij Jorge [Matias Varela] die op de vlucht is voor de meedogenloze Servische maffia-koning Mrado [Dragomir Mrsic]. Daardoor raakt JW meer een meer verstrikt in de criminaliteit. Dynamisch gefilmde misdaadthriller valt op door de aandacht voor de achtergrond van de personages die daardoor beter uit de verf komen dan is veel soortgelijke films. Eerste deel van een trilogie.