- Home
Geregisseerd door: Takashi Miike
Met onder meer: Riki Takeuchi en Renji Ishibashi
Gesproken taal: Mandarijn en Japans
Plot Dead or Alive: Hanzaisha
"A daring exercise in ultra-violent extremes."
Ryuichi is een gangster die gedreven wordt door zijn verlangen naar macht en de herinneringen aan zijn ontnomen kinderjaren. Zijn jongere broer Toji is net teruggekeerd van zijn opleiding in Amerika. Samen zullen ze de ruwe levenslessen van het gangsterbestaan ondervinden. Ondertussen ziet detective Jojima zich steeds meer het Yakuza-wereldje ingetrokken worden doordat hij zich meer en meer in maffiapraktijken mengt om geld bij elkaar te sprokkelen voor een levensreddende operatie voor zijn dochter...
Ryuuichi
Tanaka
Toji
Yan
Sakurai
Een geniaal begin en een sterk einde. Daartussenin slaapverwekkend. Erg slap aftreksel van de yakuza films van Kitano. 1 ster
Een retesnel begin (in positieve zin) en een zeer geestige eindscène. Daar tussen zit, op een enkele scène na, oninteressant gewauwel en Miikeiaanse absurditeiten (die mij maar enkel wisten te bekoren).
remorz
Na Gozu had ik een beetje hoge verwachtingen van deze film. Miike's oeuvre valt tot nu toe moeilijk te etiquetteren (niet iets wat ik nastreef btw.), maar 'voorspelbaar onvoorspelbaar' is toch wel het dichtste wat in de buurt komt.
In deze film is veel plaats voor dialoog en (relaties tussen) personages. Niet echt interessant allemaal, bovendien ligt het tempo iets te laag.
De beginmontage was aardig, maar het is jammer dat het geen aansluiting vindt in het verdere verloop van de film. De eindscene was vintage Miike, en op zichzelf staand geweldig. De film deelt zichzelf daarmee wel in als opening - lang middenstuk - eindscene. Geen coherent geheel, wat (voor mij) altijd moeilijk te beoordelen is. 2*
sinterklaas
Gisteren de asiamania versie maar gezien en hij was kwa beeld niet meer zo paarsig als de vorige editie maar was dit keer wazig. Maargoed, het was opnieuw weer leuk. Die bizare momenten waren ook weer leuk om te zien. Ik moet nog altijd lachen om die witharige gay wat voor geluiden hij maakt terwijl hij iemand in zijn reet neukte iejahoei iejasoei
Erwinner
Prima vermaak met ranzige randjes en een goed volgbaar verhaallijntje. De aktie is volwassen uitgewerkt, gewoon goed geproduceert. Vond het ook nergens saai worden, alles is prima gedoseert.
Het beeld was niet helemaal scherp maar zeker niet storend.
Wat ik wel vreemd vind en dat merk ik wel eens vaker is dat er 2.0 stereo aangegeven wordt en dan toch een hele mooie surround sound krijg. Volgens mij gewoon 5.1
Deel 2 binnenkort maar is kijken. (ligt al klaar)
neo
Dit is nu weer een typische Miike film met de welbekende problemen; enkele zeer memorabele scenes en voor de rest niet doorheen te komen. Laat hem aub eens wat films maken die op volle touren doordenderen in de lijn van de openings- en eindscene van bijvoorbeeld deze Dead or Alive... Wat een feest zou dat zijn!
Tayama
In het interview met Miike op de DVD over Dead Or Alive:
"Ik was teleurgesteld toen ik besefte dat de productiemaatschappij enkel in financieel succes geïnteresseerd was. Ik besloot het script zodanig te herschrijven dat die ambities volledig in de war zou schoppen".
Alleen de film kijken met die instelling is voor mij in principe voldoende. Leuk filmpje, met enkele toffe scènes (o.a. begin en einde uiteraard). Verder niet veel denderend, maar voelde ook niet echt nodig. Zeker vermaakt.
3.5
Goldenskull
Redelijke Miike.
Gelukkig neemt de film zich niet al te serieus, vooral te zien aan de grappige eindscène.
Wel jammer dat na het goede begin de film snel bergafwaarts ging. En helaas, het moet gezegd worden, zoals zo vaak wisselt Miike enkele goede scènes af met een saai niet door heen te komen geheel.
Jammer, maar toch 3*.
s0062423
Geweldige begin - en eindscène. Daar tussen loopt het allemaal een beetje brak, waardoor de film best vermoeiend wordt om te blijven volgen. Toch voldoende kunnen lachen waardoor ik uitkom op een heel nipte 3.5*.
Koert
Ik zal dan ook maar gewoon in herhaling vallen: geweldig begin en einde, daar tussenin wat minder interessant. Ik vond het middenstuk van de film echter helemaal niet slecht. Weer wat typische gore Miike dingetjes. Zoals seks met een hond en een meisje dat baadt in haar eigen stront. Hoe smerig het idee achter die scènes ook is, het wordt niet al te serieus gebracht en zorgt daardoor toch voor een kleine glimlach. Het hele politie/Yakuza/Chinese maffia verhaal is niet heel boeiend dus ik richtte m'n aandacht daar al snel niet meer op. Wel jammer dat Dead or Alive er zo lelijk uitziet. Dat past op momenten wel bij de film, maar is af en toe ook wel storend.
Derekbou
Weer een half geslaagde Miike. De openingsmontage begint veelbelovend, maar helaas zijn de interessante scènes (op het einde na) in de rest van de film erg spaarzaam. Miike zei met deze film de plannen van de productiemaatschappij te willen dwarsbomen door een onconventionele film te maken. Goede ambities, maar wat mij betreft heeft hij ze met Dead or Alive nog niet helemaal waar kunnen maken. Het script was, op enkele stukken na, gewoon erg normaal en saai, het welbekende maffiaverhaal. De technisch gezien slechte kwaliteit is door de vingers te zien, maar doet de film stilistisch zeker geen goed. Een krappe voldoende omdat de film nog net genoeg wist te boeien.
The One Ring
Erg veel vergelijkbare berichten hier. Kennelijk vinden veel mensen het begin en vooral het einde briljant, maar de rest van de film stomvervelend. Ik heb daar niet veel aan toe te voegen. Aan de ene kant is het wel leuk dat Miike geheel zijn eigen ding doet en af en toe wars van alles lekker los gaat zoals in het einde hier, dat totaal misplaatst is, maar daardoor weer geniaal. Aan de andere kant: het maakt een film als deze soms wat moeilijk doorheen te komen, want Miike heeft duidelijk geen interesse om een compleet verhaal te vertellen. Wellicht past het medium van de kortfilm beter bij hem. Nu is zo'n Dead or Alive vooral een ietwat milsukt curiosum. Al moet ik zeggen dat ik niet het hele middenstuk vreselijk vond. Er zaten wel wat geinige dingetjes in.
mister blonde
Wat een filmmaker is die Miike eigenlijk. Ken niets soortgelijks. Volstrekt uniek en ik wil meer zien dan die 8 film tot nu toe. Z'n films zijn of wel leuk (van die 3,5 gevallen) of gewoon echt goed, maar in ieder geval onvergelijkbaar met alle andere films in de hele wereld.
Dit is ook zo volslagen uniek, wild, zwartkomisch, walgelijk, stijlvol en geweldadig dat je je ogen gewoon niet van het scherm kan houden. Had hem in mijn herinnering staan als een geweldig begin en eind, dat is ook zo, maar ook in het middenstuk zitten genoeg briljante scenes.
Verhoogd naar 4,5 sterren.
jipt
Komt ietswat moeilijk op gang maar tegen het einde aan is het een lekker gestoord gangsterfilmpje. dikke 3*
Cellulord
zoals eerder en meerdere malen vermeld:
begin en eind zijn uitstekend, maar tussenin happert het nogal.
(voor mij) een iets mindere Miike
Metalfist
Eerste Takashi Miike
Ik was al langer van plan om eens iets van Takashi Miike te zien maar het was er nog nooit van gekomen. Voornamelijk wegens twijfels of dit eigenlijk wel iets voor mij ging zijn maar een tijd geleden de Dead or Alive trilogie op de kop getikt alsook Bodyguard Kiba. Het was even twijfelen welke van de twee ik ging kiezen als kennismaking maar dan toch voor de meer bekende van de twee films gegaan.
Het is omdat ik dus nog 3 andere films van de man in huis heb gehaald dat ik hem nog een tweede kans wil geven maar Dead or Alive is niet mijn ding. Het opent nochtans wel heerlijk met een enorm chaotische montage van een aantal moorden maar de film zakt in als een kaartenhuis eenmaal die 5 minuten gepasseerd zijn. Sowieso is het een vreemde overgang maar het werkt ook gewoonweg niet. De leukste scènes zijn dan ook overduidelijk het begin en het einde waar Miike een andere weg inslaat dan met de rest van zijn film. Wat overblijft is een saai Yakuza verhaal dat nooit echt van de grond wilt komen. Ik vrees dat ik hier dan ook wat met de verkeerde verwachtingen aan ben begonnen want ik dacht dat het hier om een A Better Tomorrow variant ging gaan. Qua ranzigheid viel het eerlijk gezegd ook allemaal wel mee. De DVD hoes sprak over kotszakjes bij de hand houden maar met uitzondering van een paar scènes (die op zich nog niet expliciet in beeld worden gebracht zoals de bestialiteit scène) is het allemaal wat overroepen naar mijn gevoel. Al pas ik liever in het algemeen voor dit soort cinema waardoor het gevoel dat ik en Miike geen goede combo zullen zijn versterkt wordt.
Interessant is trouwens wel het interview met de regisseur dat als extra te vinden is op de DFW dvd. Daarin legt Miike uit dat de productiemaatschappij enkel en alleen in geld was geïnteresseerd en zelfs vooraleer het script was geschreven al een cast had aangenomen waarop Miike besloot om een film te maken die de ambitie van de producenten onderuit zou halen. Zelf is hij ook niet meer al te content van de film en noemt hij Dead or Alive zeker niet één van zijn beste films. Mooi dat dat interview er als extra op staat want voor de rest is dit een DVD-uitgave waar men overduidelijk zijn voeten aan heeft geveegd. Gelukkig wel Japanse audio maar de beeldkwaliteit is ondermaats. Of Miike moet deze wazige beelden zelf zo hebben bedoeld, ik verschiet nergens meer van.
Een handvol leuke ideeën (ik vond het kerkhof trouwens wel erg cool, jammer dat daar niet meer mee werd gedaan) zorgen ervoor dat ik hier nog net iets meer aan kwijt wil dan het minimum maar het scheelt toch niet veel. In het vervolg misschien toch maar eens film per film proberen te kopen in plaats van ineens een gehele trilogie.
Owen
Gelukkig maar van dat einde, want verder was ik toch wel ingedommeld.
Niet de kwaliteit die ik verwacht van miike
dvdcrusher
Saaie gangsterfilm die de verwachtingen niet inlost na het veelbelovende begin in soort trailerstijl. Alles is heel voorspelbaar. Spanning 0,0 en ook nog eens rommelig verfilmd. De acteurs redden de film nog enigszins maar het scenario is om te huilen. Ik ben geen liefhebber van Japanse films in tegenstelling tot Koreaanse en Chinese films en ik vrees dat deze film mijn smaak niet zal veranderen. Na drie kwartier had ik meer aandacht voor mijn game op mijn gsm dan voor de film en dat is lang geleden! Was me dat een lange zit. Een film om snel te vergeten. 2 sterren
Lovelyboy
Tweede Miike na Ichi The Killer, en die laatste beviel maar weinig dus het was de vraag of Miike hier beter mee voor de dag ging komen. Nou, niet dus wat mij betreft.
Het door praktisch iedereen aangehaalde begin dat kennelijk zo sterk en vernieuwd is ervaar ik al snel als een ergernis. Ja, het is weer eens wat anders, maar ik kan er niet veel mee. En eigenlijk is het vanaf daar gewoon mis. Her verhaal, de karakters, en in mijn ogen lijken al die Aziaten op elkaar, maar ik sluit niet uit dat het ook ligt aan het feit dat ik op een gegeven de film al afgeschoten hebben en het geen kans meer geef om te begrijpen.
De slachting in het restaurant is dan nog wel weer een aardige opleving, op dat totaal onzinnige moment na van dat karakter dat eerst zijn hand 'per ongeluk' in allerlei bakjes legt alvorens de hand in het frituur de steken. Tsja... Aziatische humor? Het eindgevecht levert precies hetzelfde met een beetje opleving, om vervolgens weer totaal debiel te eindigen.
Begrijp me goed dat ik bepaalde Aziatische cinema best kan waarderen, maar met dit soort kolder kan ik helemaal niets. Miike over en sluiten wat mij betreft.

Dead or Alive: Final

Shin Jingi no Hakaba
Misdaad / Thriller, 2002

Tokyo Tribe
Actie / Muziek, 2014
japanyakuzagangsterundercover agentviertel politie agentgangsterjapanese film