
Mine Vaganti (2010)
Alternatieve titel: Loose Cannons
Italië
Drama / Komedie
110 minuten
geregisseerd door Ferzan Ozpetek
met Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo en Alessandro Preziosi
Tomasso Cantone is de jongste telg uit een grote, traditionele familie van pastamakers in Puglia, in het zuiden van Italië. Hij leidt een comfortabel leventje in Rome, heeft de ambitie om schrijver te worden en woont samen met zijn vriend Marco – een leven waar zijn conservatieve familie niet van op de hoogte is. Als zijn vader hem vraagt om terug te keren naar Lecce om mee te werken in het pastabedrijf, besluit Tomasso, die daar helemaal geen zin in heeft, om uit te komen voor zijn homoseksualiteit. Hij hoopt dat hij op die manier aan zijn verplichtingen kan ontkomen. Maar tijdens het familiediner worden zijn plannen gedwarsboomd door zijn broer Antonio. Tomasso belandt onverwacht in een situatie die hij te allen tijde had willen vermijden.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=b11veRAh-bE
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,3 / 11636)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)

Ik heb geen spijt van mijn bioscoopgeld want het was wel best leuk bij momenten en en als Italialover kom je ook wel aan je trekken.
Alleen was er té veel om je aan te regeren. Alle ingrediëneten zijn aanwezig om hier een geweldige en zelfs aangrijpende film van te maken, maar een paar heel slecht keuzes brengen deze film heel veel schade toe.
Het verhaal heeft een mooi uitgangspunt. Dat uitgangspunt laat de film trouwens even kantelen in zijn voordeel: opeens wordt het serieus en zou het ook mooi kunnen worden. (de scène van het diner). De cineast had zich gerust hierop kunnen concentreren, maar nee. Een sentimentele verhaallijn rond de grootmoeder loopt heel de tijd in de weg. Ook de nevenintrige rond de Benedettidochter blijft onafgewerkt en je vraagt jezelf af wat het allemaal te betekenen heeft.
Ook de stijl is onevenwichtig. Ernst kan heel goed werken, mits spaarzaam gekruid met wat humor. Nu wordt iedere kans op een series verhaal de nek omgewrongen door belachelijke kolder. (meestal nog eens vet onderstreept met een al even kolderske soundtrack)
De pater familias mag alleen maar de onnozele macho uithangen, met als dieptepunt de scène als hij iets gaat drinken met Massimo. De tante voegt ook niéts toe.
Ook de muziek is meestal ergerlijk opdringerig.
De scène die duidelijk maakt waar het hier misloopt: het kolderske "sorry Im' a lady" nummertje van de ûbernichten dat plots, slecht, abrupt, onhandig weggedraaid wordt en overgaat in een sentimenteel pianoriedeltje.
Op het einde wordt raakt de film pas echt het noorden kwijt. Een plotse dood en dan maar een een afgehaspelde verzoening en een potsierlijk groepseindeportret.
Hier had zó veel meer in gezeten.
Er had echt meer ingezeten. Nu is het gewoon een middelmatige film met een aantal leuke stukjes.
3*
Maar ik zie de tekortkomingen zoals stefan dias ze beschrijft ook wel. Meer dialogen binnen het verhaal van Tomasso en een betere link van de ondersteunende rollen met de belangrijkste verhaallijn had de film consistenter en beter gemaakt. Grootmoeder had zich er wel wat meer mee mogen bemoeien en meer diepte in het karakter van de vader.
Ozpetek kiest er voor de beelden het werk te laten doen. De blikken spreken boekdelen. En vaak zou dialoog daar niets aan toevoegen, en de film juist onnodig uitleggerig maken. Het is toch prachtig dat er geen woorden worden gewijd aan de verliefdheid van Alba op Tomasso?
3,5 *, mede omdat ik aan het eind een traantje moest laten.
Voor een stevige portie feel good!
Wat ik ook kan waarderen zijn de prachtige beelden die je voorgeschoteld krijgt. Bij elkaar krijg je het perfecte plaatje. Maar dan dat einde. Ik kan daar helemaal niks mee. Eigenlijk snap ik er geen nona van wat men hier nou mee wilt zeggen. Ik vind het in zo'n vreemd contrast staan met de rest van de film. Voor mijn gevoel paste dat er helemaal niet bij. Ik heb er vanwege het einde dan ook gewoon een halve punt vanaf gehaald. Toch is deze film het zeker waard om naar te kijken.
Erg humoristisch vond ik het niet, al was het bij vlagen wel aardig. Soms net wat te kluchterig naar mijn smaak. Het is meer de zoete sfeer die vrij aardig werkt. Verder is het acteerwerk van m.n. de bijpersonages nogal theatraal, zeker t.o.v die Ray Liotta-kloon, die het redelijk ingetogen wil doen.
Verder is het wat langdradig en is het tegen het einde niet al te denderend, had een beetje het idee dat er niet echt een goed einde bedacht kon worden en dat het maar wat half-half eindigt.
Maar al met al nog best geinig voor een keertje, al vond ik het dus wel te langdradig worden op een gegeven moment, nog een halfje eraf daarvoor.
2.5*
Soms ietwat stereotiep, al zal de acceptatie van homoseksuelen op het Italiaanse platteland dan ook wel nog iets lager liggen dan het gemiddelde in Nederland.
Wel mooi gefilmd en lekker zomerse sfeer.
Werd wel goed geacteerd, maar het was het allemaal net niet helaas. Inderdaad op sommige moment beetje te stereotype, al waren dat meteen ook wel de meest komische scenes.
Triest hoe het met de acceptatie van van homosexuelen gesteld is in zo´n macho cultuur, de angst van de vader dat iedereen het wist was ook wel weer heel hylarisch hoe dat neer werd gezet.
De regie kiest voor pasteltinten, dat kan dus of subtiel en lichtvoetig overkomen maar ook flets uitpakken.Dat laatste gevoel overheerst hier helaas. De beelden van de bruid zijn tot en met de eindscene niet te begrijpen en dus een misser. Echt leuk werd het nergens en echt emotioneel ook niet. Het is in deze film allemaal net niet. Maar toch : vrij aardig.

Inderdaad: vrij aardig... geen spijt gekeken te hebben maar zal snel de vergeethoek in gaan.
De regie kiest voor pasteltinten, dat kan dus of subtiel en lichtvoetig overkomen maar ook flets uitpakken.Dat laatste gevoel overheerst hier helaas. De beelden van de bruid zijn tot en met de eindscene niet te begrijpen en dus een misser. Echt leuk werd het nergens en echt emotioneel ook niet. Het is in deze film allemaal net niet. Maar toch : vrij aardig.
Die beelden spraken voor zich. En als dat niet genoeg was, werd het verhaal omtrent die bruiloft ook nog eens gewoon verteld!
Maar goed, stemlijsten van bepaalde gebruikers spreken, zoals wel vaker, boekdelen.
Maar goed, stemlijsten van bepaalde gebruikers spreken, zoals wel vaker, boekdelen.
Bekijk die stemlijsten dan maar eens goed voordat je zulke arrogante opmerkingen meent te kunnen maken.
Ik kan een film die mij totaal geen "kijkplezier" oplevert ( Requiem) geen hoog cijfer geven hoe "goed" die verder ook moge zijn.
En appels met peren vergelijken is ook niet makkelijk. Mine Vaganti heeft alles in zich om hoog te scoren wat mij betreft , dan ben ik wat strenger

Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit...
Dan zie je omgeving van Italië...
Het acteerwerk was wel prima en verder zag het er wel prima uit.
Geen slechte film, maar ook geen waw film. ideaal om eens mee te pikken als ze hem op tv tonen, maar meer ook niet.
Het enige dramatische zit in de houding van papa Cantone die niets wil zien of begrijpen en aanvaarden en iedereen in een keurslijf opsluit of moet ik zeggen als "geleide projectielen" behandelt.
Een palm toekennen voor meest opvallende acteur is er niet want ze zijn allen even subliem.
Knap opgebouwde film met ook wel tedere momenten en beslist een zeer aangename verrassing.
Verder best leuke gay-film, vooral door de luchtige sfeer goed voor een avondje vermaak. Ietwat stereotiep en theatraal was het helaas wel, Tomasso moet natuurlijk weer de verantwoordelijke goeierik uithangen bijvoorbeeld, en ook het knip- en plakwerk van de film loopt niet altijd even soepel. Ozpetek schijnt nogal populair te zijn in eigen land, zal er nog eens wat van opzoeken.
Maar serieus, arme Alba!