• 9.375.434 stemmen

Met onder meer: Luke Mably, Adar Beck en Chris Carey

Gesproken taal: Kantonees, Engels en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Exam

"How far would you go to win the ultimate job?"

Een groepje van acht getalenteerde kandidaten is geslaagd voor een laatste test en mag nu deel worden van een machtige, maar mysterieuze organisatie. Ze gaan een kamer zonder ramen binnen en krijgen hier tachtig minuten de tijd om slechts één vraag te beantwoorden. Er zijn echter wel een paar regels waaraan ze moeten voldoen, anders worden ze gediskwalificeerd; ze mogen niet praten tegen de opdrachtgever, de bewapende bewaker bij de deur, hun vragenlijsten bekladderen, of de kamer verlaten. De tijd gaat in, en de opdrachtgever verdwijnt. De kandidaten bekijken de papieren waarop de vragen zouden moeten staan, maar tot hun verbazing zijn deze blanco. Samen besluiten ze uit te zoeken wat de vraag is, maar doordat ze elkaars achtergrond ontdekken, lopen de spanningen hoog op.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Miszmi

Miszmi

Heb me prima vermaakt met deze film. Het concept is goed, maar ik denk wel dat er veel meer uit te halen was. Uiteindelijk hebben ze eigenlijk alleen maar de lampen kapot geslagen en voor water gezorgd. Dit had natuurlijk veel meer uitgebreid kunnen worden. Geen topper, maar ook zeer zeker niet slecht.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Redelijk origineel, maar vooral middelmatig uitgevoerd. Ondanks dat je het verloop van het verhaal wel kan raden, iedereen wil elkaar weer afmaken..zucht, kijk je verder tot de climax. Deze is simpel, maar niet onaardig.

avatar van dualcia

dualcia

Best aardig dit. Het concept vond ik heel tof klinken. 8 mensen die op een kamer worden gezet voor een sollicitatiegesprek en dan moeten uitvinden wat de vraag is die ze moeten beantwoorden. Leuk zo'n mysterie. Het verveelt niet en ik was toch de hele speelduur benieuwd wat de volgende stap was en hoe het zou eindigen.

Dit zorgt ervoor dat het geen saaie film is, maar het is jammer genoeg ook niet echt heel boeiend allemaal. Zoveel doen de personages eigenlijk niet en het komt niet allemaal even geloofwaardig over. Naar het einde toe worden sommige acties van de personages nogal belachelijk.

Ik bleef tot het eind toe gissen wat nu eigenlijk de vraag is en hoe ze erachter moesten komen. Dat maakt de kijkervaring best leuk tot het einde. De twist dat die Fransman de baas was, had ik overigens wel al snel uitgevonden, maar dingen als het kijken door die bril en dat de vraag 'Any questions?' was waren tof om te ontdekken.

Geen geweldige film, maar best aardig voor een keer.

avatar van Alathir

Alathir

Exam, een film met een fijne opzet. Een concept waarin het menselijke vertrouwen op de proef wordt gesteld is altijd iets wat ik graag zie, helaas draait het vaak op dezelfde manier uit. Ook de typische verschillende etnische culturen spelen weer mee zoals zo dikwijls en ook iedereen heeft weer zijn eigen typische skillset meegebracht. Dit zie je echt zo vaak en ik vind dat een beetje jammer want het concept is best origineel. Hoever zou jij willen gaan voor de ultieme job? Dat zal voor elke persoon anders zijn net zoals in de film.

Toch vind ik dat de film zich als té clever wilt voordoen. De dialogen zijn een beetje te gelikt geschreven vaak, iets meer naturel had wel gemogen. Verder heb ik er mij wel mee geamuseerd en is het een best goede single location film. Acteerprestaties waren naar behoren.

avatar van IH88

IH88

“All each of us can do today is lose what we've already won through selfishness, stupidity, and impatience!”

Aardige psychologische thriller, die zich in zijn geheel afspeelt op één locatie. Acht sollicitanten moeten om een functie binnen een bedrijf te bemachtigen één vraag beantwoorden. Wat de vraag is weet niemand. De acht worden langzaam tegen elkaar uitgespeeld (door eigen toedoen soms), en alle acht reageren anders op de omstandigheden. In wat voor wereld deze mensen leven blijft schimmig, maar het is in een toekomst waarin een virusepidemie veel mensen heeft gedood. Het bedrijf waarvoor ze solliciteren heeft een antigif gemaakt. De personages blijven wel wat vlak, maar het mysterie en het psychologische spel houden het interessant.

avatar van K. V.

K. V.

Deze psychologische film eens bekeken en vond hem wel goed.Ondanks dat de film zich maar in één ruimte afspeelde, wist het toch wel te boeien van begin tot einde. Je blijft ook geïntrigeerd wat de vraag zou kunnen zijn. Het uiteindelijke antwoord was wel wat van "is dit het nu", maar uiteindelijk wel goed gevonden.

De cast deed het wel prima en verder zag het er wel goed uit.

Misschien allemaal wat ver gezocht, maar vond het toch wel een entertainende film.

Fijn.

Beetje verrast door de bekendheid van deze film. Had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar zit toch al bijna aan 1000 stemmen, dus zomaar een klein genrefilmpje is het niet. Nu is het ook wel zo dat een jaar of 10 geleden dit soort films wel wat meer aandacht kregen, alsnog vreemd dat deze volledig langs mij heen is gegaan.

Gelukkig alsnog kunnen meepikken. Vond het een best een toffe film. Niks écht speciaals, daarvoor blijft het net allemaal iets te braaf en bekend, maar de uitvoering van deze mystery/thriller is toch redelijk feilloos. Zeker voor eentje die zich maar op één locatie afspeelt (de korte beginsegmentjes uitgezonderd).

Acteerwerk is aardig, het mystery wordt de hele film lang gehandhaafd en de spanning zit er ook best goed in. Voor een hogere score had het audiovisuele net wat sprekender mogen zijn en had het einde ook nét iets leuker gemogen, maar verder helemaal niks te klagen over dit filmpje. Amusement gegarandeerd.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1985 stemmen

jordorientje schreef:
Nee juist niet. Dit is juist een film die leuk is om voor een 2e keer te kijken, omdat je dan alles gaat zien wat je de 1e keer niet zag door je onwetendheid en gebrek aan informatie.

Inderdaad, ik heb deze film nu voor de tweede keer gezien en op een andere manier ervan genoten. De eerste keer door te raden wat de vraag en het antwoord nu precies inhouden, de tweede keer meer door de psychologische karakters en de groepsdynamiek te ontleden.

Ik vraag me wel af wat de baas zou beslist hebben als iemand anders, zoals de psychopaat, had gewonnen. Had hij die dan aangenomen als zijn persoonlijke assistent? Of doet het er niet echt toe wie het spel wint, maar wie het meest empatisch is?

avatar van Black Math

Black Math

Een film die in dezelfde straat past als Cube: een minimalistische setting, en een probleem dat door een groep mensen opgelost moet worden, waarbij de vraag precies is wat het probleem is en in hoeverre men moet samenwerken. Dit soort films smaken me altijd wel goed en deze film is daar geen uitzondering op.

De film speelt zich dus in één kamer af, maar de kamer zelf speelt in zekere zin de hoofdrol en ondergaat de nodige transformaties waardoor het visueel niet al te saai wordt. Verder de nodige psychologische spelletjes waardoor het plot ook weet te boeien. Uiteindelijk is het niet allemaal erg diepgaand, maar wel vermakelijk. Het feit dat er sprake van een pandemie in de film is, maakt dat deze film net wat meer lading krijgt als je hem net als ik tijdens deze Covid-pandemie bekijkt.

3*.

avatar van Shadowed

Shadowed

Tegenvaller.

Had er in de eerste minuten nog wel vertrouwen in, vooral omdat de film er op cinematografisch vlak best prima uitziet. Lekker grauwe kleuren gecombineerd met een uitermate moderne look. Met deze strakke aanpak leek de film al vroeg goed in zijn vel te zitten, maar eenmaal de bal begint te rollen kakt het allemaal wat in.

Vooral omdat de personages totaal niet weten te intrigeren. Ze hebben ergens nog wel een poging gedaan om diversiteit in de persoonlijkheden te creëren maar ik kan niet echt zeggen dat dit gelukt is. Het is allemaal vooral saai en herhaald, en zelfs de eikels die me normaal binnen dit soort films wel kunnen interesseren vielen hier tegen. Het voelt te glad en kaal aan, en nodigen de kijker nauwelijks uit om te blijven kijken.

Mysterie weet nog wel aardig stand te houden omdat de intenties pas laat uit de doeken worden gedaan. Hintjes worden gegeven maar de film gaat er slim niet al te veel op in waardoor de wending nog enigszins kan verrassen. Dat doet het op positieve, maar vooral negatieve manier, omdat de wending totaal geen logica kent. Dat die introverte gast dat bedrijf op kan zetten. Yeah right. En door elke mogelijke werknemer zo'n test te laten doen zal het proces enkel en alleen gigantisch vertragen tegen een dodelijk virus toch?

Gaandeweg gaat de film ook wat minder in op het audiovisuele niveau waardoor het zelfs zijn enige steunpilaar wat begint te verwaarlozen. Niet gek als het verhaal zelf in een wat centralere positie moet worden gesteld, maar dat betekent niet dat de film goed werk aflevert. Omdat de personages niet weten te boeien was het lastig voor me om herhaaldelijk geïnteresseerd te blijven.

Het ging me allemaal wat te langzaam en de inhoud is te kaal. Leuk mysterie, ergens nog wel aardig bedacht en een aardige look in het begin. Daarna begon de film toch wel zijn minpunten te laten zien, en dat is jammer. Exam bleek ondanks de opzet niet helemaal mijn ding te zijn en ik denk dat ik het verloop al snel weer helemaal ga vergeten. Jammer.

avatar van FlorisV

FlorisV

Intrigerende film die je zeker af wilt kijken voor de ontknoping. Mooi simpele setting ala Cube en goede acteurs. Het aparte is dat ik deze een aantal jaar eerder al had gezien. Maar ik wist er amper nog wat van. Hij is ook niet te voorspelbaar. Dus ik kon genoeg ervan genieten weer. Ook al is het geen meesterwerk en echt niet zo goed als Cube.