• 9.377.427 stemmen

Luftslottet Som Sprängdes (2009)

Thriller / Mystery | 147 minuten / 180 minuten (extended version)

Genre: Thriller / Mystery

Speelduur: 147 minuten / 180 minuten (extended version)

Alternatieve titels: The Girl Who Kicked the Hornet's Nest / Millennium 3: Gerechtigheid

Oorsprong: Zweden / Denemarken / Duitsland

Geregisseerd door: Daniel Alfredson

Met onder meer: Michael Nyqvist, Noomi Rapace en Michalis Koutsogiannakis

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 25 maart 2010

Plot Luftslottet Som Sprängdes

"There's A Storm Coming"

Lisbeth Salander wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht waarna zij wordt beschuldigd van een drievoudige moord. Blomkvist probeert politie en aanklagers te overtuigen van haar onschuld. Hij gaat op onderzoek uit naar het verleden van Lisbeth en ontdekt een samenzwering van het allerhoogste plan. Samen gaan ze op jacht naar gerechtigheid en de waarheid.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Mikael Blomkvist

Alexander Zalachenko

Monica Figuerola

avatar van wwelover

wwelover

Deel 2 was weliswaar wat minder sterk dan deel 1, bij dit laatste deel ging het niveau weer wat omhoog. Ik heb me echt heel erg vermaakt. Het was een soort van combinatie van mijn gevoel bij 1 en 2. Het verhaal was erg goed en de actie was ook redelijk aanwezig. Uitstekend camerawerk etc. Zeker een aanrader voor in de bioscoop.

Vond het verhaal weer echt heel boeiend, zeker de zitting was echt heel goed verfilmd. Ook erg grappig zelfs. Was echt prachtig om te zien hoe ze hun zaak zo sterk verdedigde en ze de tegenpartij zo ombliezen met hun bewijsmateriaal

Ook hier natuurlijk weer de geweldige muziek en cast. Deel 3 is echt een perfecte afsluiting van deze trilogie, maar ik snap ook wel dat niet iedereen het leuk vind, het genre moet je wel echt liggen. En ja de taal is af en toe een struikelblok omdat het af en toe erg grappig klinkt.

4.5* net als deel 1, alleen vond ik deel 1 net wat beter.

avatar van Zinema

Hmmm.

Toch wel de minste van de drie.

Iets te veel spanning die lang niet altijd goed werkt. Ook het ontbreken van actie danwel een intelligent plot doen de film geen goed.

Helemaal niet slecht, maar een magere afsluiter gezien het sterke eerste deel.

Redelijk.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Na het zien van dit laatste deel van deze trilogie waarbij de losse eindjes toch aan elkaar werden geknopt en alles op zijn plek viel, goed gedaan, het is mooi geweest.

Wel aardig. Deze hele Millenium reeks is overigens 'wel aardig' , maar wat de hele hype nu precies heeft gerechtvaardigd weet ik niet.

Lijkt me precies thuishoren op KRO NL1 tussen de Wallanders en Britse crimeseries.

avatar van otherfool

otherfool

Stukken beter dan het wanstaltige 2e deel, maar als geheel overstijgt de trilogie inderdaad niet een goedkope krimi. Weinig indrukwekkend in beeld gebracht, niet echt spannend materiaal en vooral ellenlang. Blij dat ik halverwege het eerste boek de papieren versie maar aan de kant heb gesmeten; het verheffende van het Millennium gebeuren ontgaat me volledig en de personages blijven nietszeggend.

Toch 2*, een meevaller gezien het vorige deel.

avatar van david bohm

david bohm

Goed kijkbaar derde deel, beter dan deel II, minder dan deel I. Scenario vind ik aardig gedaan, maar in sommige scenes stelt het acteerwerk mij teleur. Met name acteerwerk van de advocate en zus van Mikael vind ik ongeloofwaardig.

avatar van Fixi88

Fixi88

Een zeer waardige afsluiting van de trilogie. Ik zelf vond hem zelfs beter dan deel 1. Zelden met zoveel spanning en verwachting in de bioscoop gezeten en dat dit waar werd gemaakt. Zeer jammer dat er een Hollywood verfilming komt. De film word dan bijna zeker verkracht.

avatar van Metalfist

Metalfist

Het derde deel van de trilogie - 19u40

Afgelopen zondag (23 mei) deden ze in Metropolis ten Antwerpen, samen met nog wat andere bioscopen, een Millenium trilogie. De 3 verfilmingen van Stieg Larssons trilogie kwamen allemaal achter aan bod en Metalfist had samen met zijn broer tickets bemachtigd. We hadden de boeken nog nooit gelezen en zelfs nog geen enkele trailer van de films gezien. Toch leek het ons wel interessant om eens te doen.

Alleen stom van Metropolis dat ze vlak na het einde van deel 2 even snel de trailer van deel 3 er tussen plakten. Ik vraag me af waarom dat dat in godsnaam nodig was want de film ging over een kwartiertje beginnen... Het ergste was dan nog dat een groot gedeelte van de film al gespoilerd werd en dat het er allemaal epischer aan toe leek te gaan dan dat eigenlijk het geval was. Soit, hier kan de film zelf niets aan doen maar het was toch klote. Deel 1 was geniaal maar het tweede deel voelde toch een tikkeltje minder aan. Ik vreesde wat voor het verloop van dit deel, ik had liever Oplev of een andere regisseur gezien maar het was Alfredson die blijkbaar voor zowel het 2e als het 3e deel had getekend. Gelukkig weet hij zijn verhaal op een uitstekende manier vorm te geven want Gerechtigheid is weer bijna van hetzelfde niveau als het eerste deel. Ik waardeer ze wel niet gelijk (Mannen Die Vrouwen Haten krijgt 4.5*) maar dat kan misschien later nog wel komen want na een dikke 5,5 uur begon ik niet echt comfortabel te zitten. Ik had nochtans wel wat schrik want dit derde deel leek met dezelfde problemen te kampen als zijn voorganger, namelijk dat het allemaal wat te Hollywoods werd. Het geheime clubje in de regering is wel interessant maar gelukkig wordt er meer geconcentreerd op Lisbeths jeugd waardoor de film een interessanter plot krijgt inclusief een fantastische rechtbankscène. Ik ben sowieso al fan van dit soort scènes, mits het deftig wordt uitgevoerd, maar de manier waarop de zaak tegen Lisbeth en haar overwinning in beeld wordt gebracht heeft me er echt doorgetrokken want ik was het wel wat beu aan het geraken. Pluspunt is ook dat er deze keer minder ongeloofwaardige scènes à la Lisbeth die wordt neergeschoten, levend wordt begraven en dan terug komt in de film zitten. Dat deed toch ook wel een beetje afbreuk aan De Vrouw Die Met Vuur Speelde.

Ik val waarschijnlijk in herhaling maar ik blijf erbij, Mikael en Lisbeth zijn geweldige personages en worden dito vertolkt door Nyqvist en Rapace. Omdat dit een rechtstreeks vervolg is op het tweede deel zijn er dus niet zo bijster veel nieuwe personages op de proppen gekomen. Iedereen blijft op hetzelfde niveau maar het is vooral Anders Ahlbom die de rol van Teleborian, de psychiater in Lisbeths jeugd, op zich neemt die een uitstekende 'nieuwkomer' is. Vooral de manier waarop hij overduidelijk gekraakt wordt in de rechtbank is om je duimen en vingers van af te likken. Maar ik blijf erbij, er zit echt geen enkele miscast in de film.

Een waardig einde is deze Gerechtigheid. Alles komt netjes op zijn plaats en alledrie de delen voelen als een mooi geheel aan. Uiteindelijk was het een lange zit (meer dan 7 uur) maar het was het waard want de Millennium trilogie is het meer dan waard. Het eerste deel blijft het beste maar dan komt deze en tot slot het 2e deel.

Dikke 4* met kans op verhoging na een herziening.

avatar van Spetie

Een waardige afsluiter van de trilogie, die gelukkig een stukje beter is dan het mindere tweede deel. Het verhaal is wat compacter en het wordt allemaal wat helderder en minder (onnodig) ingewikkeld gebracht dan in het voorgaande deel. Nyqvist en Rapace spelen beiden goed, al is het jammer dat ze nauwelijks samen in een scène voorkomen. Verder is het verhaal wel enigszins voorspelbaar, maar i.t.t. tot het vorige deel blijft het allemaal tot het einde toe vermakelijk. Ook een groot pluspunt is de rechtbankscène, die boeiend is en goede interessante punten bevat. Ook het einde van die Duitse kleerkast was wel grappig. Leuk om een keer gezien te hebben allemaal, al vermoed ik stiekem dat de boeken nog wel wat beter zullen zijn.

Minste deel van de trilogie, maar toch zeker nog genietbaar.

Michael Nyqvist en Noomi Rapace zijn de twee sterren, waardoor de reeks van mij nog wel langer door had mogen gaan. Prachtige personages zijn het.

In het vorige deel vond ik die sterke man echt wat toevoegen aan het verhaal. In dit deel heeft hij echter nauwelijks een functie.

Dit deel laat zien dat het verhaal wel verteld is. Veel minder spannend en ditmaal voorspelbaar, in tegenstelling tot de eerdere delen.

Noomi Rapace ziet er in dit deel trouwens niet uit. Met dat rare kapsel en zonder make-up... Maar ja, alsnog, wat een uitstraling heeft die meid.

avatar van Halcyon

Halcyon

Waardige afsluiter van een sobere, doch erg spannende en vakkundig gemaakte trilogie. In dit laatste deel wordt de spanning ten top gedreven en worden de intriges tot op het bot ontbloot. Het blijft verbazingwekkend hoe elk deel, hoe lang het ook duurt (bijna 2,5 uur) voorbij is voor je het weet. Dat wil alleen maar zeggen dat alle scènes met een uitstekend gevoel voor tempo achter elkaar gemonteerd worden. Naast de effectieve en onderhuidse spanning drijft Millennium op de boeiende, goed uitgewerkte personages die ook hier weer het beste van zichzelf geven. Als thriller is deze reeks zo geslaagd dat je bijna zin krijgt om de boeken vast te pakken (tenzij je die al gelezen had uiteraard), maar ik vrees dat de knappe verfilming dit grotendeels overbodig maakt.

avatar van Theunissen

Na het mindere deel 2 (wat min of meer een opwarmertje was voor dit deel) is dit laatste deel weer ijzersterk. Ik vond hem minstens evengoed als heet eerste deel en misschien zelfs nog iets beter. Het verhaal is zeer boeiend en ook zelfs spannend. De rechtszaak op het einde was geweldig, heerlijk om te zien hoe Teleborian totaal afging en zijn dik verdiende loon kreeg. Inderdaad een prima afsluiter van de fraaie Millennium reeks. Ik zag er in het begin erg tegenop om naar deze films te kijken maar daar zat ik dus goed naast want het is een prima reeks.

Die reus Ronald Niedermann uit deel 2 en 3 deed me erg denken aan Jaws uit de James Bond films.

avatar van Ton Paulusse

Ton Paulusse

Het laatste deel van de trilogie gezien met deze film. De film is wel beter dan deel 2, maar toch niet echt bijzonder spannend. Je ziet mijlenver aankomen dat het goed komt en goed af zal lopen.

Verder is het einde wel erg ver gezocht in de steenfabriek. Waarom huist die broer daar eigenlijk en waarom moet Lisbeth daar zo nodig gaan kijken? Ze ziet al af van de erfenis en deze verlaten fabriek komt nergens uit voort..... Wel erg ver gezocht om de afrekening met de broer te laten zien.

Al met al een aardige film maar zeker niet meer. Ik geef 3 punten.

avatar van scorsese

Mooie en vaak spannende afsluiter, waarin alles netjes en bevredigend wordt afgesloten. Gelukkig geen losse eindjes dus. De film pakt de draad direct op bij het einde van deel 2, en deze film kan dus ook niet los gezien worden van dat deel (vergelijkbaar met Kill Bill).

Lisbeth komt alleen op het einde van de film zelf in actie, aangezien ze meer dan de helft van de tijd in het ziekenhuis en gevangenis is.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Beter. Beter dan zijn voorganger, maar niet de beste. De personages komen hier beter uit de verf en er zitten een aantal verrassende plottwists in. De manier waarop er voor gerechtigheid wordt gestreden, is sterk uitgewerkt en alle eindjes worden prima aan elkaar geknoopt.

Een geslaagde afsluiter.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Ook dit laatste deel van de trilogie is een voldoende waard, en daarmee een waardige afsluiter van de trilogie. De kracht van de trilogie lag wat mij betreft bij de twee centrale karakters. Zowel de karakters bleken voldoende interessant te zijn, als het acteerwerk was uitstekend.

In dit deel vond ik het opvalllend hoe de verschillende verhaallijnen constant gemonteerd werden. Wat mij betreft is dit goed gelukt, en blijft de vaart in de film. Hierdoor voelt de speelduur zeker niet aan als 2,5 uur, en dat is knap.

avatar van thunderball

thunderball

Goed derde deel van de Millennium reeks.
Mikael en Listbeth krijgen gelukkig weer meer te doen dan in het tweede deel en de film is ook een stuk interessanter.
Boeiend vond ik bv hoe een gedeelte van de Geheime Dienst als onafhankelijk orgaan illigaal op zich zelf stond en moorden liet plegen op mensen die hun in de weg staan.
Het zat allemaal goed in elkaar en de film eindigt uiterst spannend en bevredigend.
Feitelijk heeft de film twee eindes:
allereerst in de rechtzaal en later waarbij Lisbeth afrekent met haar halfbroer.

Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Film Pegasus

Ik denk dat als je dit deel wil bekijken, je zeker eerst deel 2 moet gezien hebben. Het eerste deel had nog iets aparts, terwijl de volgende delen meer aan elkaar hangen. Ook bij dit deel is het toch maar gebleken dat de boeken van de Millennium trilogie beter zijn in boekvorm en teveel details en personages bevatten om ze naar het doek te vertalen. In dit deel zit wel wat meer spanning dan het vorige deel.

De scène in de rechtzaal is wel één van de betere. Meestal zijn dergelijke scènes ofwel saaie monologen, ofwel een theatraal gedoe met informatie die je eerder in de film al te weten bent gekomen en dat uitdraait op een slotpleidooi van de voorbije film. Dat is hier net iets anders met meer emoties en een sterke uitwerking.

Na de trilogie te hebben gezien als film en gelezen als boek, raad ik aan om zeker de boeken te lezen. Die zijn beter dan de film, al zijn die films ook niet zo slecht.

avatar van killerfreak

killerfreak

dit deel vind ik terug iets beter als het vorige (nog niet evengoed als het 1ste, maar ok), al worden er op momenten iets teveel personages geintroduceerd dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Desalniettemin weer schitterend vertolkwerk van Michael en Noomi, wat maakt dat ze deze trilogie in schoonheid beëindigen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Van deel 3 heb ik nou de bioscoop versie gezien ipv de TV-versie. Maar ook dit deel was weer harstikke goed en ook heerlijk relaxt opgebouwt. Lisbeth Sallander is ook net een kameleon met der verschillende looken en kapsels maar is weer uber-stoer. Ook Blomkvist was weer lekker subtiel bezig. En in deel 3 gaat het kwartje nu eindelijk vallen en komt iedereen eindelijk de schokkende waarheid van Sallander te weten. Het verhaal is ook mooi opgebouwt in deel 3: Niemand die Sallander wil geloven en haar onder quarantaine houd, tot aan de rechtzaak aan het eind, wat ik toch wel een van de meest kippenvelverwekkendste scenes vond. Wat een klap in het gezicht voor die vieze Bjurman. En dan ook nog die lange blonde gozer in de val te lokken. Heerlijke Vengeance Angel is Sallander dit keer.

Zo heb ik weer genoten van de afsluiter van het Millenium Triology. Klasse alweer. Eigenlijk zit ik wel te wachten op de remake van Fincher en lijkt het me toch niet overbodig. Mede dankzij de cast, de locatie Zweden, Fincher zelf en het muziek van Trent Reznor. Moet toch niet fout gaan? Deze krijgt iig een 4* van mij.

avatar van TwoTonys

TwoTonys

Het derde en laatste deel van de millenniumtrilogie. Dit is wel de minste van de 3. Misschien ook wel ietsjes te lang. Bijna 2,5 uur. Toch ook nu weer erg spannend en meeslepend!!!

avatar van blurp194

blurp194

Aardige film, maar zonder de verrassing en de spanning van deel 1. Waar deel 2 nog ietwat voortkabbelde in dezelfde stijl als deel 1 heeft dit deel eigenlijk weinig meer toe te voegen dan de ontknoping van het verhaal, het afmaken van alle draadjes - en de ontknoping is niet zo heel verrassend meer.

Na alle drie delen gezien te hebben, bekruipt me toch vooral het gevoel dat ik naar een tv-serie heb zitten kijken. Wel zonder meer een heel goede tv-serie - vooral doordat de verhalen echt sterk zijn, maar ook wel de structuur en spanningsboog van een tv-serie met zich mee lijken te brengen.

Qua acteren, zie ik weinig opvallends - wel echt solide vakwerk, maar ook geen bovenaards mooie prestaties. Noomi Rapace speelt een erg sterke vrouw - maar, ik kan niet vinden dat ze dat ook erg sterk speelt - ik vind het echt wel goed, maar niet meer dan dat. En hetzelfde geldt voor Michael Nyqvist - prima vakwerk, goed gedaan, maar niet boven alles uitstijgend bijzonder.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een mooie afsluiting. Heel spannend en het verhaal werkte nauwgezet naar de ontknoping toe.

Het acteerwerk van Noomi Rapace vind ik geweldig, haar mimiek, stoïcijns wanneer het nodig is, opeens priemende ogen als haar rol het vraagt, noem maar op.

Lokaties vond ik ook af en toe ook heel mooi geschoten. Soms waren scenes weer Derrick-like, maar in dit deel 3 wat minder. Fijn om zo 6 avondjes een laat anderhalf uurtje te hebben kunnen doorbrengen

avatar van K. V.

K. V.

Eigenlijk loopt het verhaal in deel twee en deel drie gewoon door, dus eigenlijk vond 'k de trilogie eigenlijk minder passen. Zie deel één een beetje apart en dan deel twee en deel drie samen.

Nu, het eerste deel van de derde film vond 'k niet zo geweldig, maar het tweede deel vond 'k dan wel weer sterk. Vooral de rechtszaak zat goed in elkaar. Uiteindelijk was het zeker geen slechte film en een goeie afsluiter van de reeks, maar de eerste film vind 'k nog altijd de beste.

Eigenlijk vond 'k film twee en deel drie aan elkaar gewaagd of toch een tikkel beter.

avatar van The Oceanic Six

Het slot van een trilogie die me niet zo enorm wist te boeien. Deel 1 was nog het sterkst, maar ook maar een 3,5*, meer niet. Deel 2 en deel 3 ontlopen elkaar weinig. Het zijn nog steeds veel te lange films die teveel op een tv krimi lijken qua sfeer en inhoud. Gezien de hoge gemiddelden en het feit dat veel mensen over de films praten had ik toch wel meer van de reeks verwacht. Gelukkig zet vooral Noomi Rapace weer een schitterende rol als Lisbeth neer. Geweldig gedaan, vraag me af of dit in de remake van Fincher overtroffen kan worden. Al het andere moet mogelijk zijn, want zo bijzonder is het allemaal niet. Het complot verhaal is onderhoudend, maar soms best wel langdradig. Gelukkig eindigen ze sterk met een geweldig deel in de rechtzaal waarbij Lisbeth eindelijk haar bewijzen eens kan tonen. Haar confrontatie met Niederman en het belletje naar de motorclub vond ik wel subliem.

Nu ben ik wel benieuwd naar de remake van Fincher van de eerste film. In mijn ogen moet je meer uit een verhaal als dit kunnen halen. Ook deze derde film geef ik een voldoende, maar net als deel 2 worden dit maximaal 3*.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Prachtig sluitstuk is deze derde film.

Samen met deel één is dit wellicht wel het beste deel van de drie.

Dat deze film niet zomaar een afsluiting is bewijst het voortreffelijke scenario en de alweer sublieme vertolking van Noomi Rapace.

Je moet wel de eerste 2 delen hebben gezien om dit derde goed te kunnen bergrijpen, maar ik vermoed dat wel niemand deze film zal bekijken zonder de eerste te hebben gezien.

Samengevat, de ganse trilogie is voor mij een grote verrassing geworden, maar dan wel in de positieve zin, ik had dit helemaal niet verwacht.

Ik kan deze serie warm aanbevelen, suspense verzekerd !!

Deze dus ook opnieuw gezien in Extended Version, en ook de langere duur van deze film geeft een meerwaarde.

Verder hoef ik helemaal niets toe te voegen aan mijn eerste commentaar.

De 3 filmen zijn aanraders van formaat !!

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Het eerste deel van deel 3 is erg matig; een warboel aan namen en veel oninteressante figuren zorgen ervoor dat de verveling meerdere malen toeslaat.

De triologie heeft wat mij betreft een dalende lijn, al maakt het tweede deel van Gerechtigheid veel goed. Met een Salander/Rapace als vanouds, die de film draagt, als haar vele verschillende kapsels.

Tja, en met zo'n naam hoef je niet te gissen naar het einde. Desondanks mag de climax er zijn, al voelt het wat afgeraffeld aan, terwijl de regisseur toch de tijd heeft gekregen.

Kleine 3,5* en weer ietsje minder dan het vorige deel.

avatar van BBarbie

BBarbie

Subliem slot van de serie Stieg Larsson-verhalen. Ook dit laatste deel is ingenieus geconstrueerd en sluit naadloos aan op de voorgaande delen. Ik heb andermaal kunnen genieten van een uitermate spannend verhaal en een voortreffelijke cast, met als uitspringer Noomi Rapace. De flauwe glimlach, die zij in de loop van het verhaal met enige regelmaat laat doorbreken, beklijft.

Helaas heeft journalist/activist Larsson door zijn voortijdig overlijden de serie niet kunnen voortzetten. Naar verluidt is een vierde deel voor driekwart klaar (200 pagina’s), maar stechelen zijn levensgezellin en zijn familie al sinds zijn dood over de vraag of zijn vriendin dat vierde deel mag afmaken. Jammer.

avatar van Montorsi

Montorsi

Beetje een slap laatste deel. Twee-en-een-half uur, maar eigenlijk nog te gehaast. Veel van de voornaamste kritiek op de andere twee delen gaat hier ook op. Het is allemaal behoorlijk vergezocht, te aangedikt en een vrij plat geheel. Alleen al dat die psychiater ook nog even kinderporno zit te kijken. Welja! Niets wordt gespaard om alles maar zo 'erg' mogelijk te maken. Veel lang aanvoelende rechtbankscenes die maar weinig van de grond komen, terwijl ondertussen de hele boel gearresteerd wordt.

Wel iets beter dan deel twee, maar dan voornamelijk omdat het ongeloofwaardige gehalte al in dat deel uit de doeken was gedaan. Eigenlijk zijn die laatste twee delen ook niet los van elkaar te zien, terwijl het eerste deel veel meer op zichzelf stond.

Jammer, want de serie begon alleraardigst met het eerste deel. 2.0*

avatar van IH88

IH88

Luftslottet som Sprängdes

Sterk einde van de trilogie. De film heeft een beetje dezelfde sterke en zwakke punten als het tweede deel. Nyqvist en Rapace zijn nog steeds grandioos en regisseur Alfredson maakt er weer een sfeervol geheel van. Het script zit ijzersterk in elkaar en er is goed aan gedaan om sommige stukken van het boek niet te verfilmen.

De emotionele pay-off op het einde met de rechtszaak van Salander is heerlijk en voelt verdient. Jammer genoeg worden er weer veel te veel personage geïntroduceerd die allemaal niet bijster interessant zijn. Dat was in het boek ook al zo en de film ontkomt er ook niet aan. Het hele gedoe rond Millennium hangt er een beetje bij. Net zoals andere subplots. Gelukkig is het hart van de trilogie, de band tussen Blomkvist en Salander, wel weer fantastisch uitwerkt. Ook al hebben ze bijna geen screen time samen. Complimenten voor de regisseur en de acteurs.