• 9.370.379 stemmen

Geregisseerd door: Takahiro Miki

Met onder meer: Aoi Miyazaki, Kengo Kôra en Kenta Kiritani

Gesproken taal: Japans

Plot Soranin

Meiko Inoue (Aoi Miyazaki) is recentelijk afgestudeerd en heeft nu een kantoorbaan die ze haat. Haar vriend Nario is vaak in haar appartement, omdat hij als freelance illustrator niet genoeg verdient om zijn eigen huur te betalen. Haar ouders op het platteland sturen haar voortdurend groentes die ze op hun land verbouwen, Meiko laat deze vervolgens rotten in de koelkast. Terugdenkend aan haar tijd als student begint ze zich af te vragen of ze eigenlijk wel klaar is voor de ''echt wereld''.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Meiko Inoue

Meiko's Mother

Naruo's Father

avatar van beavis

beavis

In de Japanse film van de laatste jaren (en dan bedoel ik de auteur achtige cinema die vergelijkbaar is met de Amerikaanse onafhankelijke cinema) lijkt een beetje een verschuiving plaats te vinden van vooral boze films naar rustiger werk. Ook qua protagonisten lijkt de focus van man naar vrouw verschoven. Misschien heeft dit iets te maken met het publiek dat naar de bios gaat (meer vrouwen dan mannen? zou kunnen, maar meer een gok van me afgaande op het Japanse publiek dat op het Camera Japan festival af kwam, dat namelijk bijna geheel vrouwelijk was). Kan ook dat na het succes van een film als NaNa de shojou manga opeens populair materiaal is om cinema van te maken.

Nu weet ik niet of deze film op een manga gebasseert is, maar de sfeer hangt er wel. Wat deze film boven het gemiddelde uit trekt (behalve leuke acteurs in redelijk volwassen rollen) is een wat meer realistische aanpak, vooral voelbaar in het camerwerk. Er wordt wel op een relatief simpele manier met sentiment gespeeld (een klein bijrolletje van een oude man die brieven naar zijn overleden vrouw schrijft als miniem dieptepuntje), maar toch vond ik het een zeer overtuigende karakterschets. En zegt het zeker iets over de keuzes die je kunt maken in je leven en de gevolgen daarvan.

Op die manier raakte het ook aan de financiele krisis. Die nog beter wordt aangestipt in Kawa no Soko kara Konnichi Wa (2010) (en even genoemd wordt in Parêdo (2009)). Wat verder op valt in de recente Japanse films is dat al die vrouwelijke hoofdpersonen hun baan / oude leven opzeggen en besluiten opnieuw te beginnen (vaak ook met eten en kinderen daar bij betrokken: Kamome Shokudô (2006), Nonchan Noriben (2009), Pâmamento Nobara (2010), Kawa no Soko kara Konnichi Wa (2010)) sentimentele ("makkelijk scoren") onderwerpen die mij vaak maar weinig bieden, maar op de Japanse manier, en zeker zoals het in déze film gedaan is, kan ik daar toch zeer goed mee uit de voeten.

mooie film

avatar van beavis

beavis

inderdaad op een manga gebasseert dus:

Stripelmagazine - SOLANIN (Inio Asano): 425 pagina’s strip van het hoogste niveau!

schijnt een bijzonder auteur te zijn

avatar van Nephilim

Nephilim

Vrij cliche, maar toch uiteindelijk een fijne coming of age film met als hoogtepunt Aoi Miyazaki die zoals gewoonlijk elke scene steelt. Fantastisch actrice.

avatar van BBarbie

BBarbie

Uiterst trage, bedachtzame film over jongelui, die zonder omkijken hun baan opzeggen, zo maar wat aanklooien en in feite geen idee hebben hoe het nu verder moet met hun leven. Film wordt pas een beetje interessant vanaf het moment dat Meiko zich ook met muziek gaat bezighouden. Dat is te laat en te weinig. De film wordt nog enigszins gered door het optreden van Aoi Miyazaki en door het fraaie camerawerk. Van de films van regisseur Miki vind ik dit veruit de minste.