Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Jean-Paul Belmondo, Jean Desailly en Robert Hossein
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 29 april 1982
Plot Le Professionnel
De Franse geheimagent Joss Baumont wordt naar een Afrikaans land gestuurd om president Njala te vermoorden. Echter op het laatste moment slaat het politieke klimaat om en levert de Franse geheime dienst hem over aan de Afrikaanse autoriteiten en wordt hij veroordeeld tot langdurige gevangenschap. Na een gewaagde ontsnapping keert hij terug naar Frankrijk en informeert hij met opzet zijn voormalige bazen van zijn aanwezigheid en belooft hen Njala te vermoorden, die net in het land is gearriveerd voor een officieel bezoek.
Joss Beaumont
Salvatore Volfoni
Doris Frederiksen
L'inspecteur Farges
bramnoor
Een Must om te zien alleen al om de geweldige muziek van Ennio Morricone.
Kippevel
gertina
is er iemand die mij deze dvd wil lenen ik kan deze dvd nergens vinden ik heb hem voor het eerst in Anrwerpen gezien toen hij net uit was en nog steeds een heerlijke film
FisherKing
Alleen al om de geweldige muziek van Ennio Morricone.
Inderdaad.
Fantastische songs waaronder het toch wel bekende Chi Mai. IMDB
thunderball
Deze film ooit in de bioscoop gezien als Belmondofan (in mijn tienertijd) en het was vooral de muziek die indruk maakte (maar in 81/82 had ik nog nooit van Morricone gehoord).
Ik weet nog dat ik weken eerder naar een rerelease van Dr.No ging en toen zag je van deze film de trealer:
zag je Belmondo en Hossein de letters van de titel op het scherm knallen. Echt gaaf!!
Goede autoachtervolging, had je vaak in Belmondofilms, met hem zelf achter het stuur en lekker veel blikschade!
Ik vind de scene waarin wordt besproken wat te doen tegen Belmondo's karakter en je Hossein aan die tafel zwijgzaam in beeld ziet erg goed. Wanneer er dan gevraagd wordt wie hem gaat stoppen zegt Hossein: Moi! Super cool!
Alleen het einde vind ik wat jammer, had ik wel wat optimistischer en anders gewild.
4 sterren!
robertus65
Ik kijk nog altijd graag naar die typische klassieke Franse misdaad/actie films met de bekende ingrediënten, dit is er één van. Dit wordt nog versterkt door de goede muziek van Morricone. Belmonde is ook gewoon weer ijzersterk.
Quentin
Er was ooit een dvd met Nederlandse ondertitels, maar die is inmiddels OOP. Franse dvd heeft Engelse audio maar geen subs, beste optie is de Duitse dvd met de originele geluidsband en Duitse ondertiteling.
Betamax
Prima franse aktie film.
Leuk om er weer eens naar te kijken.
hannes64
- 1926 berichten
Topfilm met schitterende muziek ( Chi mai.....die altijd aanwezig is )
van Morricone.
Belmondo in topvorm....alle stunts zijn dus ook van em zelf.
Heb em eindelijk hier thuis liggen ( Samen met LE MARGINAL ).
Weer even nostalgie kijken.
Prachtig!!!!!!!
aerts007
Belmondo schittert in deze prima film.
Ramon K
Die is ook niet meer te verkrijgen, maar er is wel een dubbelaar (met Profi 2??). Maar ik kan niet achterhalen of die dvd Duitse ondertiteling heeft. Weet jij er meer van?
Quentin
Die heb ik ook aangeschaft, zit gewoon exact hetzelfde schijfje in. Profi 2 is Solitaire, Le (1987)
domkey
Zowiezo een topper. Het betere franse werk .
Ramon K
Bedankt voor de info! Gaat op de wishlist.
gjnt
Heb deze film begin jaren 80 in de bioscoop gezien en vanavond weer eens terug gezien. Blijft een goede film ondanks zijn leeftijd. Goed verhaal met fantastische muziek.
Le Professionnel
Klassieker onder de Franse films Belmondo is absoluut top.
pgm
Deze film is puur genieten voor mij, snelle en goede actie, spannend tot het einde, en die koelbloedigheid van Belmondo als Joss, en hoe hij het politiekorps en andere instellingen oprolt is goed te smaken.
Love it !
Elementofone
Huh? Waarom komt deze film twee keer in drie dagen tijd, op dezelfde zender nota bene?
thunderball
Stuur een klachtbrief, dat zal ze leren!
Leland Palmer
Fraaie prent met een uitermate coole Belmondo als 'Le Professionnel'. Goed begin, met de gevangenschap, de ontsnapping en de terugkeer. Het prachtige en steeds terugkerende 'Chi Mai' van Ennio Morricone zorgt regelmatig voor het nodige kippenvel in dit sfeervolle filmpje.
Baumont deed me soms, dankzij wat heerlijk grappige en dwaze acties, een beetje denken aan Mesrine (Vincent Cassel in de Public Enemy-films). Scénes zoals de auto-achtervolging of de mooi opgezette dood van Rosen tot het einde zijn érg cool, zoals eigenlijk de hele film. Dikke voldoende.
Noodless
Eindelijk eens gezien !
Alleen al voor de muziek....
Het verhaal biedt heel wat leuke momenten zoals de autorace in Parijs, de spitsvondige ideeën van Belmondo die altijd een stapje voor is op de politie en zijn bazen, de goed geplande handelingen van de held met vaak een luchtige knipoog en een waardig slot. De cast mag er ook wezen. Mooie film! 8/10
Ik ben niet bepaald een Belmondo-fans, maar deze film was op zich zeker niet slecht. Je merkt wel dat hij wat verouderd is. Het lukt niet echt om sfeer op te bouwen, maar eens de achtervolging wordt opgedreven wordt het toch wat boeiend. We hebben veel te danken aan de muziek van Morricone. De muziek werd 10 jaar eerder al geschreven en al meerdere keren gebruikt, maar vooral bekend in deze Le Professionnel dankzij Belmondo die het nummer Chi Mai mooi vond.
De film zelf kabbelt wat voort, maar zoals gezegd af en toe opgeleefd door de muziek. Maar ook de autoachtervolging en het einde maken nog wel wat goed.
Movsin
Zelfs de muziek van Morricone is aan deze film vergooid. Opzet van deze film is de atletische "audace" van Belmondo etaleren, wat vrouwelijk schoon er tussen, en wat reclame voor mobiele sponsors. Als het ooit de bedoeling was enige politieke intrige aan de kaak te stellen dan kan je pas werkelijk spreken van een flop.

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

L'Instinct de Mort