Rango (2011)
Animatie / Avontuur
107 minuten / 112 minuten (extended cut)
geregisseerd door Gore Verbinski
met de stemmen van Johnny Depp, Isla Fisher en Abigail Breslin
Als een naamloze kameleon (Johnny Depp) uit zijn terrarium vrij komt, staat hij plots midden in de woestijn. Hij was zijn leventje tussen vier ramen toch al zat, maar wat nu? Een buidelrat stuurt hem op weg richting het stadje Dirt, ergens op de grens van beschaving. Daar doet de hagedis zich voor als Rango, een onverschrokken pistoolheld. Het stadje staat door gebrek aan water op het punt van uitdrogen. Het is aan Rango om Dirt van de ondergang te redden.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,2 / 236055)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99huur bij MovieMAX voor € 2,99Google Play: € 7,99 / huur € 2,99Pathé Thuis: vanaf € 8,99 / huur € 2,99huur bij Ziggo On DemandWansmaak, als je het mij vraagt. Ik houd niet van symbolische cijfers, anders had ik het wel een halve ster gegeven. De referenties naar de grootheden (Zelfs Dune kwam in een zinnetje voorbij) deden me helemaal niets. Ik hoop dat Clint even goed geklaagd heeft. Dat zijn momenten waarop zelfs de modernste CGI-technieken hard falen. En waarom een (spuuglelijke) kameleon inzetten, als het ras er eigenlijk helemaal niet toe doet? Jammer dat dit soort kitsch met een oscar beloond wordt. Dan zijn we er voorlopig nog niet van af.

Ik had er niet zo heel veel van verwacht, maar het viel allemaal reuze mee. Het verhaal is leuk; de animatie had wel een zeer aparte stijl, maar dat paste wel bij het cowboyerige sfeertje, dus de animatie was op dat punt geslaagd; de stemmen waren ook prima, vooral Johnny Depp; leuke vondst met dat orkestje.
Een vier.
Ja dát is 't... en dát moet je voelen!
Om in de sfeer te komen kun je beter op een bloedhete dag kijken na een dag niets gedronken te hebben.
Helemaal mee eens, met 27 ºC terug van het strand met het zweet nog op mijn hoofd was ie prima te doen!

Het nederlandstalige publiek kan dit blijkbaar moeilijk slikken, de film heeft een vrij goede score van 7.3 op IMDB en zelfs een 88% Fresh op Rotten Tomatoes (wat ie zeker waard is).

Animatie heeft eigenlijk geen enkele meerwaarde meer als alles scherp en kraakhelder is. Je blijft namelijk altijd zien dat het een animatie is. Het is alsof je een prachtig, antiek sieraad hebt, dat algauw een plastic kralenketting blijt te zijn. Het genre heeft eigenlijk gewoon een identiteitscrisis.

Het ziet er allemaal mooi en detailrijk uit en zit bomvol met leuke grapjes en elementen uit de klassieke Western (evenals een paar leuke verwijzingen naar andere films). De karakters worden niet erg uitgediept en krijgen weinig introductie, maar deze worden toch leuk neergezet. Al met al een prima animatiefilmpje dat voldoende te bieden heeft.

Hier en daar valt het wat in echter. Niet alle beestjes zijn even interessant. De luchtaanval met de havik was wel zeer leuk en grappig. Ook de scènes met de ratelslang waren fantastisch. Fijn ook dat het eens niet draait om goud, maar wel om het kostbare water. Ideaal op maat voor kinderen dus en bovendien actueel. Winnaar op de Oscars destijds als beste animatiefilm destijds, vóór Puss in boots onder andere. Mja, waarom niet eigenlijk?
Aardige animatiefilm. Het verhaal van Rango is niet al te bijzonder, en er wordt veel gebruik gemaakt van materiaal van oude klassiekers. Clint Eastwood komt zelfs even langs. Johnny Depp is wel geweldig als Rango, en ook de andere stemacteurs doen het goed. Er is chemie, het is vermakelijk en de animatie ziet er ook goed uit. Een aantal problemen van de film zorgen ervoor dat niet alles werkt, maar op de momenten dat Rango en de andere personages op avontuur gaan is het een enerverende rit.