• 9.374.065 stemmen

Geregisseerd door: Robert Altman

Met onder meer: Elliott Gould, Nina van Pallandt en Sterling Hayden

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot The Long Goodbye

"Nothing says goodbye like a bullet…"

Privédetective Philip Marlowe helpt vriend Terry Lennox naar Mexico, om de volgende dag gearresteerd te worden als verdachte in de moord op de vrouw van zijn vriend. Marlowe wordt vrijgelaten wanneer blijkt dat Lennox zelfmoord heeft gepleegd en een bekentenis heeft afgelegd in een zelfmoordbrief. Marlowe vertrouwt het niet en gaat op zijn eigen wijze op onderzoek uit.

Philip Marlowe

Marty Augustine

Dr. Verringer

Terry Lennox

Jo Ann Eggenweiler

Detective Farmer

avatar van tovenaar

tovenaar

Weet iemand waar deze film op DVD te krijgen is?

avatar van the_watcher

the_watcher

Als groot Raymond Chandler fan kan ik niet anders zeggen dan: Koop het boek.

avatar van KingConan

KingConan

Ik heb hem op dvd

avatar van ghostman

ghostman

The Long Goodbye is een van de voornaamste reden waarom ik Robert Altman minstens zo goed vind als Orson Welles, Nicholas Ray, John Ford en John Cassavetes.

***** / *****

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Redelijke film met zelfs een minirol voor Schwarzenegger.

avatar van RemyBl

RemyBl

Een geweldige Altman film, sfeervol en groezelig LA bevolkt met allemaal bizarre personages. De film maakt trouwens ook meteen duidelijk waar Tarantino enkele ideeen heeft opgedaan. En wat is Elliott Gould COOL....

avatar van Toon1

Toon1

Sfeervolle misdaadfilm van Robert Altman over privédetective en outsider Philip Marlowe. Altman transformeert deze detective uit de boeken van Raymond Chandler naar de moderne tijd; de corrupte jaren '70. Marlowe wordt gespeeld door de coole Elliot Gould, die een zeer sterke rol neerzet. De film is een mix van film noir en drama en zeer luchtig dankzij bepaalde humoristische elementen die Altman er in verwerkt. Leuk zijn de referenties naar Hollywood en zijn conventies (de man die hollywoodsterren nadoet, Marlowe die in het politiekantoor tegen de agenten zegt: 'Is this where I'm supposed to say 'What's all this about?' and he says 'Shut up, I ask the questions' ?', of het eindnummer van de film). The Long Goodbye is eveneens mooi geschoten en heeft ook een goede soundtrack. Verrassend einde ook. Een Altman-klassieker.

avatar van Querelle

Querelle

In eerste oogopslag een Aldrich film met de spielerijtjes van Altman.
Maar wat een vondsten weer. Na de lange openingscene kon er niks meer misgaan. Altman's stijl kun je soms bijna dadaistisch noemen. Die scene met die kat zou normaal gesproken een scene zijn waarin je het karakter van de hoofdpersoon leert kennen, maar het gaat verder. Je leert Marlowe helemaal niet kennen. Hij is ongrijpbaar en van die ongrijpbaarheid maakt Altman dankbaar gebruik om heerlijke absurde, grappige en verontrustende scenes uit te werken. En Elliot Gould is hier op zijn best.
Het licht vond ik vaak niet zo mooi, maar dat kon de pret niet drukken.

avatar van ghostman

ghostman

Philip Marlowe (mijn favoriete personage ooit) is het personage van Raymond Chandler. Echter deze film (het verhaal) is meer een kruising tussen: de detectiveverhalen van Dashiell Hammett (o.a. The Maltese Falcon), het boek van Chandler en The Third Man. Dus eigenlijk helemaal geen echte trouwe verfilming van het gelijknamige boek. Met sommige “oneliners” verwijst Altman hier dan ook naar Dashiell Hammett. En het einde komt eerder overeen met The Third Man!

De film is erg “speels” en de vergelijking met Godard is snel gemaakt. Alles wat JLG heeft uitgevonden, heeft Altman mooi in deze film toegepast. En door de befaamde "flashing”-techniek (licht) oogt deze film nogal realistisch en modern aan. De (onderzoekende) cinematografie lijkt op die van Antonioni, de film is haast in neo-realistche / onderzoekden stijl geschoten. Daar was ook Antonioni erg goed in!

Eerlijk gezegd vind ik Elliot Gould beter in de andere Altman-film California Split, maar hij zet hier het personage van Marlowe geweldig neer.

Een absoluut meesterwerk dat veel beter is dan Chinatown!

Ik houd van dit soort film. De volgende film van Michael Mann (mijn favoriete cineast) is een film noir.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

tovenaar schreef:

Weet iemand waar deze film op DVD te krijgen is?

Ja, hier: R-2NL.

*DVDreview.

avatar van veron35

veron35

Bij de cover van de dvd moet je nou niet echt denken aan een film-noir.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

veron35 schreef:

Bij de cover van de dvd moet je nou niet echt denken aan een film-noir.

Eerder neo-Noir.

Inderdaad, de cover-art verdient geen schoonheidsprijs. Ik hoop de film wel.

avatar van FL88

FL88

Elliott Gould is echt een badass eerste klas. Coolness ten top!

Rest mij te zeggen dat de rest van deze rauwe film ook uitstekend is en dat Altman de boel prachtig geregisseerd heeft.

O ja, ik mag me dan kostelijk vermaakt hebben met deze prent, beter dan Chinatown is The Long Goodbye natuurlijk niet.

avatar van Movsin

Movsin

Spannend verfilmd detective-verhaal met tussendoor grappige momenten en bovenal een schitterende Eliott Gould.

avatar van james_cameron

Gould is inderdaad beter dan ooit in dit droogkomische misdaadverhaal. Spannend wordt het nergens, maar onderhoudend is de film zeer zeker. Geweldig camerawerk ook en een prima cast. Qua toon zit de film ergens tussen Chinatown en The Big Lebowski in. Apart ook om een nog jonge Schwarzenegger te ontdekken in een klein bijrolletje.

avatar van mister blonde

mister blonde

Goede film noir. Geestige momenten, een goed in elkaar stekend verhaal in de geest van de films uit de jaren '40, een coole Gould, leuke eindeloze varianten op het nummer the Long Goodbye en snelle dialogen zorgen voor een van de betere films in het genre. 4 dikke sterren.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Op Play verkrijgbaar voor €3,99 incl. verzending. Bijna misdadig om 'm niet te kopen.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Vannacht te zien op MGM Movie Ch., om 02.15 uur.

avatar van goongumpa

goongumpa

Als je geïnteresseerd bent in een spannende film-noir moet je voor de oude films gaan, want deze film is vooral een karakterstudie.Het personage van Marlowe is veel menselijker, de film is veel minder gestileerd en echter en de aandacht van Altman gaat naar andere dingen uit dan die van bijvoorbeeld Howard Hawks (die The Big Sleep regisseerde). Het is grappig om de cynische detective te zien rondlopen in de jaren '70, waar hij totaal niet lijkt thuis te horen.

Ook nog complimenten voor de schitterende regie, acteerprestaties, camerawerk en vooral het experiment met de muziek (elk nummer in de film is een variatie op "The Long Goodbye").

Altman is een van mijn favoriete regisseurs en ik kan zijn films opnieuw en opnieuw bekijken. Net als mij heeft hij een fascinatie voor menselijk gedrag, en dat verveelt nu eenmaal nooit.

Karl van H.

Een recensie van deze film hoeft zich eigenlijk maar te beperken tot één zinnetje: wat een heerlijk acteerwerk van Elliot Gould; die man speelt geen Philip Marlowe, hij ís Philip Marlowe. De rest van de film is dan ook eigenlijk ondergeschikt aan zijn heerlijk relaxte en cynische personage, maar voor de volledigheid zal ik ook even opmerken dat ook de rest van het acteerwerk, het camerawerk en de muziek allemaal meer dan in orde zijn, de film humor en spanning op fenomenale wijze weet te combineren (inzoomen op een stelletje neukende honden op de achtergrond, hoe kom je erop ), het verhaal uitstekend is en de afloop verrassend. Leuk ook, dat totaal niet functionele naakt én waarschijnlijk een van de eerste rolletjes van Arnold Schwarzenegger. Een topfilm!

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Zag net een klein stukje op MGM. Leek prima, ook Elloit Gould acteerde goed als Philip Marlowe, maar beter als Humphrey Bogart. Neh.

avatar van scorsese

Vrij saaie film over detective Philip Marlowe. Het komt allemaal erg traag op gang en voordat de film enige richting krijgt is er al een uur voorbij. De rol van de droge detective wordt wel goed neergezet door Elliot Gould.

Karl van H.

Je moet deze film ook vooral zien als een karakterstudie van detective Philip Marlowe; het verhaal komt op de tweede plaats. Het verhaal bestaat dan ook eigenlijk alleen maar om gebeurtenissen om hem heen, met name hoe iedereen om hem heen probeert Marlowe op een bepaalde manier voor zijn eigen karretje te spannen - zelfs zijn kat verlaat hem in het begin van de film omdat er geen voer meer is! Wat mij betreft juist een geniale aanpak.

avatar van scorsese

Kan ik inderdaad wel inkomen Karl, maar bij mij heeft het niet zo gewerkt.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

The Loooooooooooong Goooodbye

Wat een geweldige titelsong heeft deze film zeg! Na dat geweldige stukje was het voor mij al meteen duidelijk dat dit een goeie film zou worden. The Long Goodbye is een uitstekende neo-noir gebleken. Drama wordt goed afgewisseld met de enorm droge opmerkingen van Elliot Gould, die het hier meesterlijk doet als Philip (Marlboro) Marlowe. Een personage was ik graag voorbij zie komen in films. Alleen al door de geweldige manier waarop Elliot Gould Marlowe vertolkt, is bijvoorbeeld de scene met het kattenvoer aan het begin van de film zo leuk.

De film speelt zich grotendeels af in het groezelige LA, wat de perfecte setting is voor een film als dit. De scenes die zich in het donker afspeelde zagen er vaak erg mooi uit. Het einde is dan weliswaar verassend, maar zeer sterk. De bijna niet te herkennen Sterling Hayden speelt ook nog een mooie rol. Ook ik heb Swarzenegger nog even voorbij zie komen.

De uitstekende neo-noir krijgt van mij 3,5 ster, maar er is zeker potentie voor meer.

avatar van badfans69

Even when she smiles

a quick hello

you let her go

you let the moment fly

too late you turn your head

you know you've said

long goodbye

Can you recognize the theme

down some other street

two people meet

as in a dream

running for a plane through the rain

If the heart is quicker than the eye

they could be lovers untill they die

It's too late to try

when a missed hello

becomes a long goodbye

avatar van goongumpa

goongumpa

Karl van H.

Deze film heeft misschien wel de beste titelsong allertijden!

avatar van Corcicus

Corcicus