• 9.375.082 stemmen

Met onder meer: Nadja Uhl, Thekla Reuten en Ellen Vogel

Gesproken taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 12 december 2002

Plot De Tweeling

Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

Anna Bamberg, young

Lotte Bamberg, young

Young Lotte

Young Anna

Mother Rockanje

Father Rockanje

avatar van Wouter

THE KING schreef:

sorry maar ik vind nederlands talige films niks (tenzij de nederlandse film engels is gesproken vind ik het nog wel een beetje leuk)

Ben benieuwd welke Engelstalige NL films je leuk vindt.......

avatar van wackyboy

wackyboy

Ben het met Jay eens dat procentueel gezien Nederlandse films met het thema oorlog of een setting in de oorlogsjaren vaker voorkomen dan Nederlandse actiefilms bijvoorbeeld.

Lijkt me ook niet zo raar dat de 2e Wereldoorlog het meest voorkomende thema is in de Nederlandse films en literatuur.

Het is ook zo ongeveer het enige schokkende wat er de afgelopen eeuw in ons landje is gebeurd.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Dat vind ik nogal een gewaagde statement, ik wacht nog op films over de cafebrand te volendam en over de vuurwerkramp te enschede. En bovendien kun je de bende van Venlo ook schokkende noemen , Van God Los !!

De Tweeling is voor mij een 4 1/2 en ik hoop dat de film het goed doet bij de komende golden globe en oscar uitreikingen.

avatar van Joel&Co

Joel&Co

Bij de Oscar uitreikingen gaat deze film sowieso hoge ogen gooien. Mocht ik het drie keer niets vinden was dat ook mijn idee geweest, het is namelijk een dramatisch betoog deels spelend in het verleden. Geen politiek incorrecte houdingen, geen geprovoceer naar de Amerikanen en dat noemen ze kat in het bakkie..

Doet trouwens niets af aan de kwaliteit van de film, erg goede dialogen, spanningsbogen die niet tot over de top worden getrokken en magnifiek acteerwerk(maar is dat zo vreemd in een Nederlandse film?)...

avatar van cornelis

cornelis

Volgens de Academy is dat blijkbaar niet zo vreemd, inderdaad

avatar van Stephan

Stephan

moviefreak#1 schreef:

Cafebrand te volendam

Afschuwelijk ongeluk, zie er geen film in.

vuurwerkramp te enschede.

Idem dito. Iets meer ruimte voor SFX, maar dramatisch... Misschien die De V. die geframed wordt door falend of corrupte politie, maar da's al zo vaak gedaan.

Dan eerder de moord op Pim Fortuyn. Daar kan je de nodige persoonlijke dramatiek in kwijt tegen een maatschappelijke interessante achtergrond. Maar ik gok dat daar de komende 10 tot 15 jaar niets mee wordt gedaan. Misschien de première op de vrijlatingsdag van vd G.

PS.

De kreet "daar kun je een film van maken" wordt snel te makkelijk geopperd. ("Mijn opa was een vent... daar kan je een film over maken", hoevaak ik niet dat soort goedbedoelde gesprekjes aan moet horen op feestjes....)

avatar van cornelis

cornelis

Stephan schreef:

Afschuwelijk ongeluk,

De Titanic was ook bepaald geen pretje. Evenmin als de Watersnoodramp of zo.

Dan eerder de moord op Pim Fortuyn.

(...)

Maar ik gok dat daar de komende 10 tot 15 jaar niets mee wordt gedaan.

Thomas Ross en Theo van Gogh zijn daar toch al meer dan een jaar mee bezig?

avatar van FisherKing

FisherKing

cornelis schreef:

Thomas Ross en Theo van Gogh zijn daar toch al meer dan een jaar mee bezig?

Las ik ook.

avatar van gotti

En ook ik ben onder de indruk van deze film. De structuur van het verhaal zit erg goed in elkaar, de cast acteert verbluffend goed en het verhaal is mooi en ontroerend tegelijk. 4*

avatar van armitage

armitage

Eigenlijk niet zoveel toe te voegen aan het voorgaande. Het is een uitstekende film en dat is toch te vaak uitzonderlijk voor een Nederlandse film. 50+ publiek, misschien, ik ken veel mensen die tegen die leeftijd lopen er het een prachtige film vonden. Maar zelf ben ik toch een behoorlijk aantal jaartjes jonger en ik vond het ook een erg mooie film.

Er blijkt maar weer eens dat een goede film begint met een goed verhaal. En dat is iets wat ik vaak ik Amerikaanse films mis. Miljoenen en miljoenen voor schitterende decors, gloeiend dure acteurs en om complete steden te laten ontploffen, maar weinig aandacht voor een goed verhaal, voor de menselijke kant, voor de details. En juist daarin blinken Europese films soms uit, in het oog voor detail, het met liefde maken van een film (ik noem bijvoorbeeld de films van Lukas Moodyson). En als ik dan moet kiezen, die mij dan toch maar die films, omdat je er minder met een leeg gevoel achterblijft. Overigens komen er ook uit Hollywood wel fraaie films hoor .

Terugkomend op de film. Mooi geschoten, goed acteerwerk, goed gekozen lokaties, sterk verhaal. 4****

avatar van tovenaar

tovenaar

Vanavond mijn gewonnen DVD'tje gekeken... het blijft een mooie film. Zeer sterk geacteerd hoor. Wat ik trouwens ook sterk vond was dat de ontmoetingen tussen de meiden niet compleet koek en ei waren. Er is veel gebeurd in al die jaren en ook al is het je tweelingzus, je kan niet zomaar vergeten dat je al die jaren zonder elkaar hebt door moeten brengen in totaal verschillende omgevingen. Als je elkaar dan ontmoet dan geeft dat inderdaad een beetje een 'clash' en niet zo'n "alles-is-happy-sfeertje". Sterk!

Mijn 4 blijft mooi staan!

Amsterdam - De Tweeling van regisseur Ben Sombogaart is gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscars in 2004. Dat heeft Holland Film, die zich bezighoudt met de promotie van Nederlandse films in het buitenland, dinsdag bekendgemaakt.

Regisseur Ben Sombogaart reageert enthousiast op de verkiezing. 'Ik ben heel nuchter over de kans die we maken, maar de Amerikaanse distributeur Miramax heeft erg veel vertrouwen in de film. Dat is over het algemeen een goed teken. Bij testscreenings in Amerika wekte de film bij het publiek dezelfde positieve reacties als in Nederland.

Miramax brengt De Tweeling begin 2004 uit in de Amerikaanse bioscopen.'

bron: ANP

avatar van neo

neo

Las ik gister ook. Sombegaart had dacht ik al een Emmy of was het nou een nominatie? Doet er niet toe , ik heb er het volste vetrouwen in dat de film de nominaties gaat halen

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Prachtige en ontroerende film. Niks meer aan toe te voegen! Met name Thekla Reuten acteert geweldig. 4*

avatar van jassonn

jassonn

Mooie film.Alles is al gezegd,4 sterren.

Ook ik zal er niet veel woorden aan vuilmaken. Het is heel eenvoudig: De Tweeling is een meesterwerk.

Yak

Een mooi voorbeeld van een vork in combinatie met teveel hooi. De makers hadden het verhaaltechnisch veel interessanter kunnen maken dan steeds maar heen en weer te pingpongen tussen Anna, Lotte en dan ook nog eens de bejaarde Anna en Lotte. Los van elkaar gezien was Lotte's verhaal een overtuigend relaas van de beleving van de oorlog in Nederland, en Anna's verhaal een overtuigende vertelling vanuit Duits perspectief - dat waren grote pluspunten aan deze film. Maar de haasje-repje manier waarop het verteld werd, en de bar slechte scenes van de twee oude vrouwen, krikken de score niet boven de 2 en een halve ster.

Yak schreef:

de bar slechte scenes van de twee oude vrouwen

Ongelooflijk. Twee wereldrollen, ik heb zitten janken. Alom geroemd en jij beweert met grote stelligheid dat het slechte scenes zijn. Weird.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik vind ze ook niet goed. Het pakt me niet.

Ik vond Vogel niet zo op haar plaats, maar die Duitse vrouw was erg goed. De verhaallijn in het heden idem dito.

kappeuter schreef:

Ik vond ze echt teveel, zonder veel emotie, hun perikelen opdreunen. Er zou een kouwe haat (onterecht, overigens) van Lotte jegens Anna van het beeld moeten spatten, die maar niet van de grond kwam. Daarnaast vond ik de ouwetjes gewoon belabberd acteren, en hadden de dialogen teveel het gehalte van "Ik haat je, maar het lot verplicht ons om toch van elkaar te houden". Niet overtuigend.

Waarom moet je uitgerekend op deze feestelijke avond je gal spuien ? Erg flauw.

kappeuter schreef:

Waarom moet je uitgerekend op deze feestelijke avond je gal spuien ? Erg flauw.

Welke feestelijke avond? Werelddierendag?

Yak schreef:

Welke feestelijke avond? Werelddierendag?

Sorry Kapp, dat was een beetje een schot naast de roos. Vanavond waren natuurlijk de NFF-uitreikingen. Ik zie dat Niens en Smit de prijs voor de beste film in de wacht gesleept hebben - valt nogal ongelukkig met de tegenvaller die het mij opleverde.

avatar van Stephan

Stephan

Een schitterende openigsscène. Met zoveel aandacht gemaakt... ik dacht: dit komt helemaal goed. Toen de begrafenisscène en ik wist: het zal het niet redden.

De emotie wordt zelden overgebracht. Alleen Nadja Uhl zit er af en toe vlak bij. Houterig bij vlagen. "oké" voor het grootste deel, maar nooit heeft het me naar de keel gegrepen... jammer.

avatar van Quido

Quido

Ik vond juist wel dat de emotie over werd gebracht, mede dankzij de mooie muziek.

Eens met Quido

avatar van Quido

Quido

Hoe staat het eigenlijk met die oscar-inzending? Is daar al meer over bekend?

avatar van gandalf

gandalf

wat een mooie film zeg. Een aanrader. Ik snap niet dat ik hem nu pas gezien heb. Zet al je vooroordelen maar opzij en kijk hem maar eens.

4,5 sterren.

avatar van Droopy

Droopy

Eindelijk de film in handen gekregen. Welliswaar op VHS, maar dat mag de pret niet drukken.

We zullen zien of het een top 10 notering wordt.